Pysslingen Förskolor - Trollstugan
Description
Vi är en Reggio-inspirerad förskola som utgår från det kompetenta barnet och att barn har 100 olika språk. Trollstugan har precis börjat ett förändringsarbete för att närma sig den Reggio-insirerade filosofin kring barns lärande. En Reggio-inspirerad förskola som utgår från det kompetenta barnet och att barn har 100 olika språk. Diskussioner kring begreppen lärande och kunskap blir en del av vårt pedagogiska arbete. Barnen delas in i mindre grupper under dagen. Grupperna har aktiviteter både utomhus och inomhus.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comIdag har vi haft studiebesök. Pedagoger från Norge inspireras av vår verksamhet. Vi fick en present, en spira-figur som nu får bo här hos oss. Tack för besöket Espira Oreid
Vi använder ipaden som förstoringsglas. Vi undersöker mönster på hösten löv. Vi har förstoring som fokus för vår aktivitet, det hjälper barnen att få syn på nya detaljer.
Barnen på Blåbär undersöker vad som finns inuti bär och andra ting. Till sin hjälp har de olika verktyg. I aktiviteten såg vi att barnen använde skruvar och verktyg som instrument för att skapa ljud. Vi följde upp barnens idé och utforskar detta vidare på samling. Vi tillför instrumentet Gurka, genom att blanda verktygen och gurkan upptäckte barnen att gurkan precis som verktygen hade hål. Är det det som gör ljud?
"Svampskum - den kommer från svampen" Tillsammans upptäcker vi spår i naturen som väcker förundran och nyfikenhet hos barnen. Vi tar vara på det barnen ser och forskar utifrån det. Det är spännande att se vart spåren leder. Små detaljer blir stora upptäckter för barnen. "Den var pytteliten" "Jag har hittat svamp" "Nedströmmande vatten" "Undervattenssvampar" "Den är prickig"
Vi använder digitala verktyg på flera sätt tillsammans med barnen. Här på Lingon undersöker barnen olika ting med hjälp av ett usb-mikroskop. Förstoringarna synliggör nya egenskaper på en sten eller en pinne, barnen upptäcker och samtalar tillsammans.
Att arbeta med pedagogisk dokumentation är en del av vår vardag i förskolan. Hos oss på Trollstugan vill vi att dokumentationen synliggör olika processer för barnen och därför väljer vi att fokusera på vår dokumentation inne på avdelningarna, där barnen vistas som mest. Barnen får syn på sitt eget och kompisarnas lärande och kan inspireras och reflekterar kring sina tidigare upplevelser med hjälp av dokumentationen. Igår var några av oss pedagoger på fortbildning för att utveckla vår förmåga att arbeta med pedagogisk dokumentation. Tillsammans med kollegor från områdets fem förskolor träffades vi på Pysslingen Förskolor Backen och fördjupade oss i form och kommunikation. Vilken styrka vi har i vårt kollegiala utbyte! Välkomna in på våra avdelningar för att ta del av våra processer.
På vår förskola arbetar Maja, hon är ateljérista och möter barnen och pedagogerna i ateljén med spännande utmaningar. Just nu arbetar hon tillsammans med barnen på Blåbär, vi utforskar stenar med hjälp av "metallverktyg" och torrpasteller. Barnen uppmärksammas på nya egenskaper hos stenarna när de undersöker. Att jämföra metall och sten, hur känns det? Torrpastellernas färgskala stämmer överens med stenarnas. Vad är det för färger? Barnen samtalar och jämför varandras upptäckter.
På Smultron har vi tagit in naturen som inspiration för att ge barnen olika möjligheter till skapande som i sin tur leder till samtal och reflektioner tillsammans med barnen om naturens och årstidernas växlingar. Barnen får använda sig av olika tekniker i sitt kreativa uttryck. Genom olika uttryckssätt förstår barnen sin omvärld på flera olika sätt. Vi tror att barn lär tillsammans i meningsfulla sammanhang. I mötet med andras tankar utvecklas varje barns egna förmågor. När det blir spännande och roligt för barnen blir det också gynnsamt för lärandet.
"Glittret på stenen försvinner när den blir blöt!" "Allt blir större i förstoringsglaset." Vi startar terminen med att tillsammans arbeta med en sommaruppgift. I år utgår sommaruppgiften från olikheter och likheter. Tillsammans med barnen vill vi upptäcka, jämföra, undersöka och fundera över olika föremåls egenskaper i samband med andra material och verktyg. Barnen tillsammans med sina föräldrar har fått i uppgift att ta med 2 olika föremål från en plats utomhus som de vistats på i sommar. På Lingon har vi nu börjat undersöka de föremål som barnen har tagit med sig. En liten grupp barn presenterar sina föremål för varandra och utforskar dem tillsammans. Till sin hjälp hade de stora skålar med vatten och olika typer av förstoringsglas. Vad flyter/sjunker? Vad händer med föremålen när de blir blöta? "Det enda som flyter är pinnen och flötet." "Alla stenar sjunker." "Stenarna blir lenare i vattnet."
I veckan börjar nya barn hos oss på Trollstugan, vi lär känna varandra i mindre grupper genom olika utforskande aktiviteter. En grupp barn på Smultron arbetade med temperablock i olika färger. De använde sig av stämplar, vattensprutor och penslar. Genom samtal och dialog synliggörs barnens tankar för varandra. Barnen inspirerade och lyssnade på varandra för att komma vidare i sitt eget utforskande. - vad är stämpel? - man kan stämpla - det blir ringar och prickar - måste ha mer vatten, det är så torrt - mina ringar är alldeles röda som jordgubbar Barnens egna erfarenheter vidgas i mötet med andra och nya gemensamma erfarenheter uppstår. Barnens förmågor utvecklas tillsammans.
Efter ett händelserikt år summerar och analyserar vi där både pedagoger och barn får syn på sitt lärande och utveckling. Samtidigt njuter vi av solen och leker tillsammans. Tack för alla spännande, roliga och intressanta upptäckter vi gjort tillsammans på Trollstugan under året. Trevlig sommar!
Barnen på Blåbär är mycket fascinerade av insekter nu när livet på gården väcks till liv. Vi lånade in några kryp och kollade närmare på dem inne på avdelningen. Vi skrev ut många olika inspirationsbilder på småkryp som barnen fick måla samtidigt som vi utforskade och samtalade om hur de faktiskt såg ut.