Top Local Places

Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen

Nordmannavägen 4, Lund, Sweden
Community Organization

Description

ad

Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen - Down Under 1969 - 2017 Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen

1969 - 2017 Om Australien och Nya Zeeland. Bli medlem och få vår medlemstidning Down Under 4 ggr per år. Medlemsförmåner, erbjudanden, evenemang mm

Vänskapsföreningen är en förening för dig som är intresserad av Australien och Nya Zeeland.
Fyra gånger om året ger vi ut vår medlemstidning Down Under.  I samarbete med Studiefrämjandet arrangerar vi föreläsningar och kulturevenemang runt om i Sverige. Vi har föreningsambassadörer på plats i Sydney och Auckland som svarar på läsarfrågor om exempelvis working holiday, visum osv. I vår medlemstidning Down Under publiceras reseberättelser, nyheter mm. Vi arbetar även för att erbjuda våra medlemmar rabatter i samband med  resor.


Historia
Allt startade för mer än 40 år sedan då en Skandinavisk Kanadensisk Vänskapsförening startades av Gunnar Kristensen. Anledningen vara att det blev en ett större behov vid den tidpunkten att kunna resa till Kanada och besöka släktingar. På den tiden var det inte bara att beställa en flygbiljett på internet. För många var en sån här resa en resa man gjorde en gång i livet och det var många års besparingar som låg bakom möjligheten att resa och träffa nära släktingar som emigrerat till Kanada. Men hur skulle man bära sig åt för en sån här resa? Vänskapsföreningen som hade bildats samlade erfarenheter och kunskaper som man sen kunde hjälpa medlemmar med planerna för sin resa. USA blev senare också en del av Vänskapsföreningen.


1969 blev sen den Australisk Nya Zeeländska Vänskapsföreningen grundad av N.J. Benn, Preben Östergard och Svend Aage Nielsen. Inspirationen var den Kanadensisk Amerikanska Vänskapsföreningen och grundtankarna var dom samma. Det var många som drömde om att besöka landet ”Down Under” men inte hade kunskap hur man skulle göra för att starta ett sånt stort projekt.

Genom åren har det skett en mängd olika administrativa förändringar, men ideerna om att hjälpa medlemmarna med att planlägga och genomföra resan till Australien, Nya Zeeland lever vidare.

Australia New Zealand Friendship Society of Sweden (ANZFS)

Styrelsen
Erwin Apitzsch, ordförande
Lars Wallin, vice ordförande
Stefan Anundi, sekreterare
Tomas Eisner, Kassör
Margot Garmelius, ledamot
Åsa Duffy fd Löfvendahl, Föreningsambassadör på Nya Zeeland


Bli Medlem/Förmåner

Bli medlem i vänskapsförening och utöka dina kunskaper om länderna, inte bara som resmål, utan också om bland annat kultur, historia, sport, vin, studier, arbete och hur det är att leva i Australien och Nya Zeeland. Det är också ett forum för medlemmarna till att dela egna reseupplevelser med andra med samma intresse. Som medlem erhåller du medlemstidningen Down Under mm (Se medlemsförmåner)

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Nyfiken på Australien, Nya Zeeland och Söderhavet? Planerar du en resa till någon av dessa platser? Nu återupprepas succén från förra året med ännu fler utställare. Skandinaviens enda resemässa som fokuserar på Australien, Nya Zeeland och öarna i Söderhavet. Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen är på plats med monter, Down Under och personal, Lars Wallin & Katherine Hansson. Vi ses :) #Visitpacific #Tourpacific #Vänskapsföreningen

facebook.com

3/3 Resemässan Visit Pacific och 25-års jubileum för Tour Pacific 2018 Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen är på plats med monter och tidningen Down Under. Chefredaktören Lars Wallin föreläser om aboriginernas instrument didjeridu. Bland utställarna finns ex. turistbyrån från Australien och flera av dess delstater, Cooköarna, Papua Nya Guinea, flygbolag som Qantas Airways och Singapore Airlines m. fl Researrangören Tour Pacific i Helsingborg har sedan 1993 varit specialiserad på resmålen Australien, Nya Zeeland och Söderhavet. 2018 kommer att bli ett aktivt år med ett 25-årsjubileum samt en återupprepning av den lyckade resemässan Visit Pacific i Malmö tidigare i år. Den 3 mars 2018 öppnas dörrarna igen för besökarna till Visit Pacific på Malmö Live som under en hel dag kan bekanta sig närmare med dessa exotiska resmål. Den första mässan i februari 2017 var mycket lyckad för arrangören Tour Pacific med många lovord från de 300 besökarna och de dryga 30-talet utställare av resmål och produkter från Oceaniens länder. Företagets vd Lars Jönsson förklarar: ”Som Sveriges ledande arrangör dit vill vi inspirera svenskarna att redan på hemmaplan få en känsla för dessa fantastiska resmål. Tillsammans med våra samarbetspartners bjuder vi in till att under en dag få en försmak av vad dessa resmål kan erbjuda, lyssna på föredrag och träffa representanter från turistbyråer och leverantörer. Det kommer också att finns möjlighet att boka tid med någon av våra egna reseexperter och planera en framtida resa till något av resmålen”. Söderhavets kultur med olika ritualer, sång och musik från Australien och möjlighet att prova exotiska smakupplevelser utlovas även i år. ”Vi tror att Visit Pacific fyller ett behov och vi hoppas på besökare från fler delar av Sverige vill komma till Malmö för detta unika tillfälle.”, säger Lars Jönsson. Företaget uppmärksammar också att man framgångsrikt är en av de ledande specialistarrangörerna sedan 25 år av exotiska resor, där även Indiska Oceanens öar ingår i utbudet. ”Det kommer att uppmärksammas med unika erbjudanden och olika festligheter under året,” utlovar Lars Jönsson som själv grundade företaget och fortfarande är ensamägare och VD av Tour Pacific. Läs mer om Visit Pacific: https://www.tourpacific.se/VisitPacific

facebook.com

facebook.com

Down Under nr 4, 2017. Läs om bland annat: Med båt till Nya Zeeland del II, Annorlunda jul i Södra Australien, Upptäcksfärd på Nullarbor Plain och Kangaroo Island, Cooköarna, Australiens ambassadör på besök i Lund, Nelsons great taste trail, Stop over i Hong Kong, Kia Ora New Plymouth mm.

facebook.com

14 maj kl 18.00 Naturupplevelser i Tasmanien Välkommen på en resa till Tasmanien - ön, stor som Irland, som ligger ca 1 600 mil härifrån, söder om Australien och som få vet något om. Universitetslektor Erwin Apitzsch från Lund och bl a ordförande i Vänskapsföreningen Australien/Nya Zeeland vet däremot det mesta och kommer att visa bilder och berätta om denna fascinerande plats. Föranmälan tidigast 30 dagar före arrangemanget görs till 0418-473 500 eller via biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

facebook.com

Nyfiken på vad man kan göra i Sydney!? En 6km promenad från Coogee Beach till Bondi beach t ex, kolla in den nya filmen här

facebook.com

Aboriginerna – Australiens Urbefolkning. 21 november: kl. 18.30 Avesta Stadsbibliotek Lars Wallin från Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen föreläser om aboriginerna – mänsklighetens äldsta obrutna kultur. Lars tar oss med på en resa från Redfern i Sydney till aboriginernas landområde Arnhem Land i Norra Territoriet. Vi får även lära oss hur man spelar didjeridu. Biljetter, 50 kr/st finns att förköpa på Avesta bibliotek. Förköp rekomenderas. Arrangörer: Vänskapsföreningen, Teaterföreningen och Avesta kommun.

facebook.com

Australiens ambassadör Jonathan Kenna kommer till Lund den 27 november och föreläser om ”Australia and Sweden - why we matter to each other” på Föreningarnas Hus, Bytaregatan 6 kl 15.00-15.30 och svarar på frågor kl 15.30-16.00. Alla intresserade är välkomna!

facebook.com

En av Nya Zeelands mest populära låtar just nu i denna skrivande stund.

facebook.com

Kul...?

facebook.com

Down Under nr 3 2017. Läs om bland annat: Med båt till Nya Zeeland, Mitt i naturen på Tasmanien, Catlins sju underverk, Xavier Rudd på KB, Melbourne till fots, Stop over Los Angeles, Stop over Tahiti, Nya Zeelands ursprungsbefolkning mm. I alla medlemmars brevlåda v38.

facebook.com

facebook.com

Quiz

NEAR Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen