Top Local Places

Grimstad bibliotek

Jernbanebrygga 1, Grimstad, Norway
Library

Description

ad

Vil du låne en bok, se en film, lese en avis, se et arrangement, spille spill, bruke PC, trenger du hjelp, et møterom, et pusterom eller et drømme deg bort-rom? Kom til oss! Grimstad bibliotek – eller ”Grimstad kommunale Bibliothek” som det het i starten – hadde sin første utlånsdag 4. februar 1895. Det hadde vært flere bibliotek i Grimstad også før dette, men disse var private leiebibliotek som kostet penger å benytte.

Det mest kjente leiebiblioteket var Grimstad Læseselskab som ble stiftet allerede i 1835. Det er dette leseselskapet man spekulerer på om Henrik Ibsen benyttet i sin Grimstad-tid. Riktignok ikke direkte, for den arme apotekerlærling hadde ikke økonomi til å avse de to spesidaler som medlemsskapet årlig kostet. Imidlertid hadde Ibsens ”prinsipal” , apoteker Lars Nielsen, en far som var medlem. Så dersom den unge Ibsen skulle nyte godt av leseselskapets tilbud, måtte det skje ved at han fikk lese de bøkene far til sjefen hans hadde leid.
Da Grimstad bystyre i 1894 vedtok å opprette et kommunalt bibliotek med gratis utlån av bøker, besluttet de at det allerede eksisterende biblioteket på Dahlske skole (byens middelskole) også skulle fungere som folkebibliotek. Dette samboerforholdet varte helt til 1951. Da bygde Grimstad kommune ny brannstasjon, og her fikk biblioteket for første gang sine egne lokaler.

Selv om dette representerte en stor forbedring for biblioteket, ble behovet for mer plass stadig mer påtrengende. Særlig etter 1971, da sammenslåing med nabokommunene Landvik og Fjære gjorde Grimstad til fylkets største by. Kommunesammenslåingen førte til at biblioteket gikk fra å være en enkelt avdeling til å bli et omfattende biblioteksystem med hovedbibliotek og tilhørende filialnett. På det meste var det hele 5 filaler. I dag er det én tilbake, Fevik filial.


Det var allikevel ikke før i 1980 at biblioteket igjen kom på flyttefot. Da ble den gamle mursteinsbygningen i Storgaten 44 ledig. Huset ble opprinnelig bygget som bank i 1865, men hadde siden 1960-årene tjent som kontorer for kommuneadministrasjonen. I januar 1980 kunne imidlertid Grimstad ta i bruk et flunkende nytt rådhus, og biblioteket fikk overta ”det gamle”.

Her holder Grimstad bibliotek fremdeles til, og behovet for nye og tidsmessige lokaler har vært påtrengende i mange år. Diskusjonen om nytt bibliotek har gått som en ”føljetong” i Grimstad i lang tid. Diverse forslag har rent ut i sanden, og bibliotekpersonalet sammen med brukerne har svingt mellom håp og fortvilelse.

Derfor var gleden ekstra stor den 31. mars 2008 da Grimstad kommunestyre vedtok å bygge et nytt bibliotek sentralt nede ved havna. Til stor forargelse for bibliotekets ansatte og brukere ble ikke planene realisert, og det moderne biblioteket ble lagt på is. Men kampviljen for et nytt og bedre tilholdssted døde ikke, og gleden var ikke mindre mandag 22. februar 2014, da det igjen ble vedtatt å bygge nytt bibliotek.
Denne gangen skal Grimstad kommunes venner og innbyggere få glede av et stort og moderne bibliotek, med alle de ressurser og muligheter som følger med det. Byggingen er i skrivende stund i gang, og vi ser frem til åpningen i desember 2017 med stor optimisme. Det nye biblioteket vil bli et signalbygg i sentrum, og det vil bli et hus og en institusjon som alle skal kunne benytte seg av.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Neste mandag har du mulighet til å få med deg denne spennende kvelden biblioteket har i samarbeid med UiA- om den norske litterære kanon. Bokkafeen er åpen denne kvelden, så det blir mulighet for å nyte et godt glass. Velkommen til alle!

facebook.com

Er du klar for månedens filmhelg? Denne fredagen byr vi på to dramatiske og tåredryppende historier 📽️😭😭😭

facebook.com

Kom på bokprat kl. 12.00! Dagens bokpratholder ber alle om å ta med godt humør, og et åpent sinn 🤬🧐😇 Foto: Linse Daugaard.

facebook.com

Minner om at i kveld kan du få lære om skipsfart på Agder med utrolig dyktige folk

facebook.com

Er du lei av snøværet? Hos oss er det godt og varmt 😀

facebook.com

På grunn av dagens nettverksbrudd så har caféen ikke mulighet til å ta i mot kortbetalinger. Cash is king, sies det ;)

facebook.com

Det er fortsatt problemer med en nettverkskabel. Vi står derfor uten internett, og det er ikke mulig å nå oss pr. telefon. Vi håper å få bukt med problemet så fort som mulig.

facebook.com

På grunn av et graveuhell står hovedbiblioteket for øyeblikket uten internett. Det jobbes for å rette feilen. Våre nettbaserte tjenester fungerer for det meste som normalt.

facebook.com

Kom og se filmer på biblioteket! Filmene vises i Salen, og man kan kjøpe mat og drikke i Bokkaféen. Visningene er gratis. Denne gangen viser vi følgende filmer: Fredag 02.03, kl. 14.30: Kule kidz gråter ikke Produksjonsår: 2013 Aldersgrense: for alle Spilletid: 108 minutter Se trailer her: https://filmrommet.no/film/details.aspx?filmid=11948 Sterk, norsk barnefilm om fotballjenta Anja som blir alvorlig syk og legges inn på Rikshospitalet. Anja er ei livlig og tøff jente som elsker fotball. Klassekameraten Jonas liker ikke at jenter spiller fotball og særlig ikke når de er så flinke som Anja. Jonas prøver å gjøre livet surt for Anja og vennene hennes, men hun synes han er dum og tøyser bort ertinga hans uten å skjønne at Jonas egentlig er forelska i henne. Så blir Anja alvorlig syk. Hun nekter å la seg knekke og samtidig legger planer for fotballaget, trener til skoleturneringen og deltar på leirskole. Anja oppdager også at det kribler litt ekstra i magen og at Jonas ikke er så teit som hun egentlig trodde. Etter hvert blir Anja for syk til å delta i fotballturneringen, men da har Jonas en helt spesiell overraskelse i vente for henne. Omtale er hentet fra filmrommet.no Fredag 02.03 kl. 17.00: Everything, Everything Produksjonsår: 2017 Aldersgrense: 10 år Spilletid: 96 minutter Se trailer her: https://filmrommet.no/film/details.aspx?filmid=12701 Basert på boken med samme navn, skrevet av Nicola Yoon. Hva om du ikke kunne ta på noenting i verden? Aldri puste frisk luft, kjenne solens varme i ansiktet, eller kysse nabogutten? «Everything, Everything» forteller historien om Maddy, en smart, nysgjerrig og fantasifull 18-åring som, på grunn av sykdom, ikke kan forlate huset, og Olly, nabogutten som ikke vil la det stoppe dem. Omtale hentet fra filmrommet.no Lørdag 03.03, kl. 12.00: Emil og Ida i Lønneberget Produksjonsår: 2013 Aldersgrense: For alle Spilletid: 62 minutter Se trailer her: https://filmrommet.no/film/details.aspx?filmid=11976 Animert familiefilm om Astrid Lindgrens elskede venner, Emil og Ida fra Lønneberget, basert på tre av Lindgrens bøker om familien på gården Katthult. I Katthult, i Lønneberget, i Småland, i Sverige, der bor Emil og hans lillesøster Ida sammen med pappa Anton, mamma Alma, gårdsgutten Alfred og tjenestepiken Lina. Emil er en god liten gutt som gjerne vil hjelpe til. Det er bare så synd at ting ofte ender med fantestreker. Da bærer det rett i snekkerboden, hvor Emil får sitte i ro og fred å spikke trefigurer, helt til pappa Anton slipper ham ut igjen. Følg med når Emil gjør fantestrek nummer 325, får ferdig sin hundrede trefigur og må sitte i snekkerboden for noe han faktisk ikke har gjort. Filmen er basert på historiene i bøkene «Emils hyss nr. 325», «Når lille Ida skulle göra hyss» og «Emil med paltsmeten». Georg Riedel som blant annet er kjent for de populære Emil-sangene «Du käre lille snickerbo» og «Idas sommervisa», står for musikken til den nye filmen. Omtale hentet fra filmrommet.no

facebook.com

UNIVERSITETET I AGDER- OM DEN NORSKE LITTERÆRE KANON Mandag 12.mars kl 1900 Salen, Grimstad bibliotek FEM FORELESERE- FEM TEMA OM DEN NORSKE LITTERÆRE KANON: - Fridunn Tørå Karsrud: «Tvi! Her lukter kristenmanns blod!» Om folkeeventyrene. - Magnhild Vollan: "Skolen som nasjonsbygger: leseboka gjennom 200 år" - Unni Langås: "Marmorkroppens betydning hos Collett, Skram og Ibsen". - Sigurd Tenningen: "I dag er det prekambrium." Tor Ulven som tidsdikter. - Bjarne Markussen: "Da Norge mistet dyden." Agnar Mykles Sangen om den røde rubin Vi inviterer til en spennende kveld med dyktige forelesere. Bokkafeen har åpent og det vil være mulig å kjøpe seg noe godt i glasset under arrangementet. Arrangementet er en del av serien Grimstad biblioteks norske litterære kanon som vil finne sted denne våren på biblioteket. Arrangør: Grimstad bibliotek med støtte fra Fritt Ord, i samarbeid med Universitetet i Agder

facebook.com

TORSDAGSKVELD SØRLANDSK SKIPSFART 1. mars 2018 kl19:30 Salen, Grimstad bibliotek Sørlandsk skipsfart 1600-1920 I dette tobindsverket trekkes de lange linjene gjennom�400 års sjøfartshistorie. Boken mottok Sørlandets�Litteraturpris 2017. Forfatterne og historikerne Berit Eide Johnsen og �Gustav Sætra vil denne kvelden presentere verket som� har en stor historisk betydning og interesse for vår� landsdel. Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

facebook.com

Hvordan står det til med kysttorsken i Skagerrak? Kom og hør doktorgradsstipendiat Ann-Elin Synnes fortelle om torskebestanden og dens utvikling! NB: Dagens legobygging utgår.

facebook.com

Quiz