Top Local Places

Filmaktiv

Korzo 28, Rijeka, Croatia
Non-Governmental Organization (NGO)

Description

ad

Udruga za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti Filmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti te suradnju s drugim organizacijama i zainteresiranim građanima, a poštujući ljudska prava i slobodu izražavanja.

Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv od 2001. godine (registriran 2004. kao udruga građana) realizira brojne radionice dokumentarnog filma u Rijeci i Hrvatskoj, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija (Festival filmova o ljudskim pravima, Revija afričkog filma, Revija talijanskog filma, Liburnia Film Festival) i razgovora o filmu, te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove.
Animirani film “Prva jutarnja” redateljice Martine Lukanović prikazan je na tridesetak festivala u Europi, a trenutno je dio nacionalnog programa “Croatie le voici” u Francuskoj.

Kroz radionice dokumentarnog filma Filmaktiv je educirao nekoliko desetaka osoba koje su nastavile rad u polju (kao snimatelji, montažeri i redatelji) i svoju edukaciju, primjerice na Sveučilištu u Edinburghu i Sveučilištu u Tallinu.

Filmaktiv je dio Saveza udruga Molekula u sklopu kojeg djeluje i zajednički vodi istoimeni prostor. Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Dođite na blagdansko večernje druženje u Filodrammaticu uz Laurie Anderson! 👾👾

facebook.com

Kraj godine obilježavamo s projekcijama pokretnih slika Laurie Anderson u Galeriji Filodrammatica koje će se održati 22. prosinca 2017. s početkom u 21 sat. Prikazat će se rad Laurie Anderson koji se veže na njezinu glazbenu praksu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja će uključivati od glazbenih spotova do kratkih filmova. Laurie Anderson (1947.) eksperimentalna je performerica, kompozitorica i multimedijalna umjetnica i pionirka elektroničke glazbe, prvi NASA-in artist in residence. Filotragedija: U sklopu filmskih večeri okupljenih pod nazivom “Filotragedija” u organizaciji Filmaktiva prikazuju se eksperimentalni i avangardni filmovi iz javne domene i u suradnji s nezavisnim filmskim i video umjetnicima. Program Filmaktiva provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

facebook.com

Pozivamo vas na treću i posljednju radionicu serijala Primijenjeni video – INTERAKCIJE, radionicu inovativnih primjena platformi Arduino i Kinect i vizualnog programiranja u novomedijskim umjetničkim projektima. --- Lokacija: Filodrammatica – Filmaktiv / Korzo 28; Palach – Galerija SKC / Kružna 8; Rijeka Termini: [radionica] 13., 15., 18., 20., i 22.12..: 16-20h / [izložba showcase] 22.12. u 20h Prijave (obvezne) do 11.12.2017.. na filmaktiv@filmaktiv.org --- Cilj radionice je upoznavanje s osnovama vizualnog programiranja (Max), osnovama platformi Arduino i Kinect te njihovim mogućnostima za primjenu u novomedijskim umjetničkim projektima. Svrha radionice je upoznavanje polaznika s otvorenim tehnologijama koje omogućuju jeftinu i jednostavnu implementaciju automatike u raznovrsne projekte: od audiovizualnih instalacija do izrade jednostavnih kontrolera i igračaka. Fokus radionice su programabilni mikrokontroleri koji mogu raditi kao samostalna računala ili se mogu koristiti kao sučelje za različitu elektroniku i elektroničke komponente. Spomenute platforme zastupljene su u velikom broju projekata novomedijske umjetnosti te su gotovo neizostavni u radovima koji se oslanjaju na računalnu interakciju i mjerenje fizikalnih pojava (količine svjetlosti, strujnog otpora, udaljenosti, zvuka, temperature). Budući da mogu funkcionirati i bez računala, mogu služiti i kao samostalni objekti za primjenu u drugim umjetničkim poljima (glazbi, plesu ili likovnoj umjetnosti). --- Radionica je namijenjena autorima i autoricama koji/e se bave umjetnošću i sistemima, te polaznicima i polaznicama svih dobi i profesionalnih orijentacija, s interesom za eksperimente u području digitalnih novih medija. Polaznici/e trebaju ponijeti vlastita prijenosna računala (iznimno je moguće korištenje računala Filmaktiva, uz prethodan upit na filmaktiv@filmaktiv.org). --- Radionicu vodi Gianfranco Mirizzi, vizualni umjetnik s adresom u Rijeci. Bavi se umjetničkim aspektima participacije, interakcije i institucionalizacije. Njegov rad obuhvaća različita područija: od arhitekture do digitalne umjetnosti i različitih medija, od videa do interaktivnih instalacija, te zvuka i performativne umjetnosti. Radio je kao media producent pri Imaging Research Centar, centru za istraživanje novih tehnologija i medija u Baltimoreu, SAD (https://www.irc.umbc.edu), a u zadnje tri godine vodio je umjetničko istraživanje na temu Igre u sklopu Europskog projekta Corners of Europe (http://www.cornersofeurope.org/). Izlagao je u Americi (Washington DC, Baltimore, Towson) i Europi (Italija, UK, Slovenija i Hrvatska). --- “Primijenjeni video” provodi se uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Primorsko-goranske županije.

facebook.com

Danas počinje 15. Human Rights Film Festival u Rijeci! Nemojte propustiti doći na četverodnevni festivalski program koji svakog dana prikazuje tri filma na temu ljudskih prava s početkom u 17H. Program riječkog izdanja možete pronaći ovdje: http://www.filmaktiv.org/2017/12/01/stize-15-human-rights-film-festival/ ili na službenim stranicama Art-kina i HRFFa. Ulaz na cjelokupni program je slobodan! #hrff #humanrightsfilmfestival

facebook.com

15. HRFF od 7. do 10.12. u Rijeci / na programu Art-kino Croatia: "Naslov "Sjedinjene Države Levanta" sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL)."

facebook.com

facebook.com

Ako još niste stigli, "Pijanu ulicu" pogledajte na 15. LIBURNIA FILM FESTIVAL-u!

facebook.com

Često za nju pitate pa - evo je: radionica Prvi put snimam u sklopu LIBURNIA FILM FESTIVALa, od 21. do 25. 8. Prijave do 15. 8. na mail u tekstu. Vidimo se u Opatiji!

facebook.com

Drage susjede iz Prostor Plus rade i po vrućinama (da, nisu od šećera!) te obavještavaju o svom istraživačko rezidencijalnom projektu u Rijeci (eng. Research Residency project in Rijeka - RRprojectR) nastalom na ideji i u suradnji s Estom Matković, umjetnicom riječkog porijekla koja živi i djeluje u Briselu. Rezidencijalni umjetnici/e u suradnji s umjetnicima/cama koji djeluju ili se zateknu u Rijeci će u razdoblju od 5 do 10 dana dijeliti ideje, pitanja i dvojbe proizašle tijekom istraživačkog procesa. Sastanci umjetnika/ca tijekom RRprojectR istovremeno su ‘radno mjesto’ umjetnika/ca na kojem se razvijaju ideje kao i kuratorsko oruđe u smislu utjecaja okruženja u kojem se te ideje razvijaju.

facebook.com

#onokad Pijana postane zaista premala Hvala vam i za sinoć! „Pijana ulica“ u četvrtak u Pijanoj

facebook.com

Večeras od 21:30, Jedrarska ulica, ulaz slobodan!

facebook.com

facebook.com

Quiz

U OKOLINI Filmaktiv