Top Local Places

Universitetsdjursjukhuset (UDS)

Ultunaallén 5A, Uppsala, Sweden
Veterinarian

Description

ad

UDS vid Ultuna i Uppsala är ett djursjukhus som bedriver veterinärvård för alla husdjur och rymmer även Sveriges största bilddiagnostiska avdelning och veterinärmedicinska klinisk kemiska laboratorium. Varmt välkommen till vårt djursjukhus! UDS är Sveriges enda Universitetsdjursjukhus, vi har såväl den största och mest moderna kliniken i landet som de absolut främsta specialisterna. Vi är en naturlig remissinstans dit andra kliniker vänder sig när de har fall som ligger utanför deras egen kompetens. Samtidigt tar vi även emot djur för vaccinationer, rutinundersökningar och andra enkla ingrepp. Vi arbetar kundorienterat med stor omsorg, respekt och öppenhet. Till oss kan du komma dygnet runt året om. Välkommen!

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

CHARMTROLL PÅ HJÄRTKONTROLL! Förra veckan kom kattuppfödaren Madelene till UDS för att undersöka sina Sibiriska katter hos vår hjärtspecialist Jens Häggström. Det är inte svårt att förstå att de vackra katterna charmade både veterinärer, studenter och forskare här på kliniken. Jens gjorde bland annat en HCM-skanning på katterna för att se om de visade tecken på hjärtsjukdomen HCM (hypertrofisk kardiomyopati). HCM är en ärftlig sjukdom där hjärtat från början är normalt men där det sedan succesivt sker en förtjockning av vänster kammarvägg. För att minska spridningen av sjukdomen låter därför många uppfödare göra en ultraljudsundersökning av hjärtat på sina avelsdjur. Undersökningen av de här katterna gick bra och både katter, ägare och veterinärer var nöjda och glada efter besöket. Med dessa fina bilder önskar vi er alla en trevlig helg!

facebook.com

Äntligen måndag och dags för ett nytt spännande avsnitt av Veterinärerna! I kvällens avsnitt kommer hästen Prinzen till UDS för en lungundersökning. Vår veterinär Miia Riihimäki gör då en oväntad upptäckt! Kvällens avsnitt är det sista som UDS medverkar i den här säsongen så passa på att titta. Har du missat något av de tidigare avsnitten kan du se dem gratis på tv4play: https://www.tv4play.se/program/veterin%C3%A4rerna I vårens programserie har Universitetsdjursjukhuset varit med i följande avsnitt: Avsnitt 1 (29/1) Avsnitt 4 (19/2) Avsnitt 5 (26/2) Avsnitt 6 (5/3) Veterinärerna sänds i Sjuan på måndagar kl. 20.00.

facebook.com

SÅ SKYDDAR DU DIN HUND MOT KÖLDSKADOR -VETERINÄREN TIPSAR Februari avslutades med rekordkyla! Vår veterinärchef Sanna Kreuger, med specialkompetens i sjukdomar hos hund och katt, ger här sina bästa tips för vinterpromenaderna: - Använd täcke. För hundar som fryser mycket kan det vara skönt med ett täcke. - Låt hunden röra på sig ordentligt när det är kallt ute och undvik att låta hunden ligga en längre tid på marken utomhus. - Hjälp hunden att värma sig om den fryser mycket genom att t ex gå in inomhus eller låta den låna din halsduk eller vante på tassarna. - Smörj in tassarna med Vaselin eller liknande. När det är kallt är det lätt att trampdynorna torkar ut och spricker vilket kan göra ont på hunden. Förebygg det genom att smörja tassarna. - Aktivera hunden inomhus istället för att gå långa promenader om den fryser mycket. Alla hundar är olika och hanterar kyla olika bra. Vissa kommer från kallare breddgrader och trivs bra i kylan medan andra som kommer från sydligare delar av världen fryser mycket. Det är därför viktigt att du som hundägare lär känna din hunds signaler på kyla och hjälper den när den tycker att det är kallt. Sanna medverkade även i P4 Uppland i onsdags pratade just om köldskador på hund och katt. Lyssna på programmet här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1028497?programid=3064 (51:10 in i programmet). Gilla och dela gärna inlägget så att fler hundägare får ta del av informationen. Med det sagt önskar vi trevlig vinterhelg från Universitetsdjursjukhuset!

facebook.com

Varmt välkommen till vår föreläsning om föl! Tillsammans med Boehringer Ingelheim bjuder vi in till föreläsningen Friska och sjuka föl – snart är de här. Under kvällen kommer våra erfarna hästveterinärer att informera om hur ni bäst tar hand om era föl hemma men också om hur det fungerar när fölen blir sjuka och behöver klinikvård. Maria från Boehringer Ingelheim kommer att prata om magsår hos häst och föl och hur du som hästägare kan tänka kring detta. Datum: tisdag 20 mars Tid: 18:00-21:00 Plats: Sal Audhumbla, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum vid SLU, Ulls väg 26, Uppsala. Fika: Boehringer Ingelheim bjuder på enklare fika. Föreläsare: Linda Perttula (leg. vet.), Ylva Hedberg Alm (leg. vet.), Susanne Demmers (leg. vet), Sara Larsdotter Davey (leg. vet), Maria Grimhammar (Boehringer Ingelheim). Anmälan: Senast tisdagen den 13 mars till maria.grimhammar@boehringer-ingelheim.com. Begränsat antal platser, först till kvarn. https://www.universitetsdjursjukhuset.se/om-universitetsdjursjukhuset/kurser-informationstraffar/

facebook.com

SÅ FÖREBYGGER DU KOLIK I KYLAN - VETERINÄREN TIPSAR Vår veterinär Susanne Demmers på hästkliniken ger här några tips för att förebygga kolik i vinterkylan. 1. Erbjud hästen ljummet vatten. Prova att tillsätta lite äppeljuice eller melass. 2. Tänk på att hästar vid hård vind och kyla blir hungrigare - utöka gärna grovfodergivan. 3. Håll extra koll på träcken och var uppmärksam på om den blir torr. 4. Daglig motion och rörelse främjar tarmaktiviteten. Gilla och dela gärna inlägget.

facebook.com

Tv-programmet Veterinärerna sänder från UDS! I kvällens avsnitt av Veterinärerna får du bland annat följa med in på hästkliniken där hästen Itsy Bitsy får tänderna undersökta av vår hästveterinär Malin Santesson. I vårens programserie visas klipp från Universitetsdjursjukhuset i följande avsnitt: Avsnitt 1 (29/1) Avsnitt 4 (19/2) Avsnitt 5 (26/2) Avsnitt 6 (5/3) Veterinärerna sänds i Sjuan på måndagar kl. 20.00. Du kan även se alla avsnitt gratis på tv4play, så om du har missat tidigare avsnitt kan du gå in och se dem här: https://www.tv4play.se/program/veterin%C3%A4rerna

facebook.com

Uppmanar hundägare till försiktighet I gårdagens UNT kunde man läsa om ett nytt misstänkt fall av förgiftning av hund. Vår klinikchef Catarina Kjellerstedt, specialist i sjukdomar hos hund och katt, tipsar dig som hundägare att vara extra uppmärksam på vad din hund nosar på under promenaderna. Det kan till exempel vara kött som preparerats med råttgift i syfte att förgifta råttor. Får din hund i sig giftet kan den bli mycket dålig. Symptom på förgiftning kan vara att din hund dreglar, verkar må illa/kräks, är slö, får kramper eller att den har svårt att andas. Om du misstänker att ditt djur har blivit förgiftat kontakta omgående veterinär. Du når vår smådjursklinik dygnet runt på 018 – 67 26 80. Läs UNT:s artikel här: http://www.unt.se/nyheter/uppsala/uppmanar-hundagare-till-forsiktighet-4908410.aspx Bildtext: Catarina Kjellerstedt med hund. Hunden på bilden har inte med inlägget att göra.

facebook.com

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM! Nu finns hästkliniken på Instagram (hastkliniken_UDS)! Här kommer ni kunna följa vårt arbete bakom kulisserna i den dagliga verksamheten på UDS. Vi kommer även dela med oss av tips och råd vid sjukdom hos häst och självklart kommer vi bjuda på en hel del fina hästbilder. Vi startar med månadens gulligaste patient, miniatyrhästen Chloe (som också är härligt envis.) Hon har fått hjälp med att operera bort en cystaliknande förändring i vänstra bihålan. Operationen gjordes efter CT-undersökning. Chloe hälsar alla att hon efter operationen mår mycket bra. #uds #universitetsdjursjukhuset #hästklinikenuds #hästklinik #djursjukvård #slusweden #häst #veterinär #djursjukskötare #miniatyrhäst

facebook.com

Nytt spännande avsnitt av veterinärerna! I kvällens avsnitt av Veterinärerna får ni följa med in på både häst- och smådjurskliniken här på UDS! På hästkliniken tar veterinärerna Lena Ström och Maria Källberg hand om hästen Qummin som kommer in för operation av sitt inflammerade öga. På smådjurskliniken undersöker veterinär Jens Häggström hunden Elsa som har haft problem med sitt hjärta efter en fästinginfektion. Så bänka er framför Sjuan ikväll kl. 20 för att se vad som händer bakom kulisserna här på Universitetsdjursjukhuset! Veterinärerna sänds i Sjuan på måndagar kl. 20.00 och på tv4play. Under våren kommer ni att kunna se inslag från Universitetsdjursjukhuset i följande avsnitt: Avsnitt 1 (29/1) Avsnitt 4 (19/2) Avsnitt 5 (26/2) Avsnitt 6 (5/3) Mer information hittar ni här: http://www.tv4.se/veterin%C3%A4rerna

facebook.com

UDS har fått ännu en specialist! Stort grattis önskar vi vår veterinär Dèsirée Ferrari som efter att ha klarat den tre år långa specialistutbildningen nu innehar den fina titeln ”Specialistkompetens i sjukdomar hos hund och katt”! Dèsirée träffar du på vår smådjursklinik där hon framförallt arbetar med akutsjukvård och som anestesiolog (narkosveterinär) på vår operationsavdelning. Trevlig helg!

facebook.com

Idag fick vi besök av den här vackra kattugglan som hade hittats liggandes vid en lada. En väldigt ovanlig patient här på UDS. Ugglan har förmodligen fått en mindre hjärnskakning men mår under omständigheterna bra. Just nu letar vi för fullt efter en anläggning som är godkänd för rehabilitering av vilda djur där ugglan kan vila upp sig innan den släpps ut i det fria igen. Glad alla hjärtans dag önskar vi från Universitetsdjursjukhuset! ❤️

facebook.com

Som vi har längtat, äntligen är det fettisdag! På hästkliniken har de varit lite extra kreativa med semlorna i år. Visst är de fina?

facebook.com

Quiz

NEAR Universitetsdjursjukhuset (UDS)