IFK Uppsala

Kremlevägen 2, Uppsala, Sweden
Community organization

IFK Uppsala, bildad 1895, är en idrottsförening med fotboll och bandy på programmet. IFK Uppsala bedriver idrottsverksamhet inom fotboll och bandy. Inom fotboll är vi Uppsalas snabbast växande förening och har en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet. Till IFK Uppsala kommer man för att man vill erbjudas möjligheter att träna mycket under professionell ledning och utvecklas som fotbollsspelare. Ungdomar ges möjligheter att nivåanpassat utvecklas och en mängd olika matchmiljöer finns - från grundnivå till avancerad nivå. Vår hemmaarena är Österängens IP där det nyligen lagts ett av Uppsalas bästa konstgräs.

CONTACT

Föreningsdagar på Intersport

Intersport bjuder in till VIP-dagar. Under dessa dagar kan du prova höstens nya plagg, prylar och få hjälp av våra experter att hitta rätt stil och passform. Som medlem i Intersport får du 20 % rabatt. Skriv ut den länkade filen i denna nyhet eller visa upp den i din mobiltelefon för att erhålla rabatten. Erbjudandet gäller 8–11 september på ordinarie priser, ej på cykel, presentkort, beställningsvaror och golf. Intersport är IFK Uppsalas officiella leverantör av idrottsmateriel. När du handlar din idrottsmateriel av Intersport så stöttar du samtidigt IFK Uppsala. Läs mer (PDF): http://www.ifkuppsala.se/wp-content/uploads/2016/09/A4_foreningsdagar_team_20proc.pdf.

U19 deltar i höstkvalet

IFK Uppsala har anmält sitt U19-lag till ”Höstkvalet”. Kvalspelet gäller en plats till 2017 års U19 division 1. Utöver IFK Uppsala är Märsta IK, Håbo FF samt seriesegraren i Upplands juniorserie kvalificerade att delta. (Sirius är direktkvalificerade i egenskap av elitförening.) Kvalspelet ska vara färdigspelat senast den 30/10.

Nervöst slut, men viktig seger mot Sunnersta

IFK Uppsala hade till synes betryggande 3-0 i halvtid mot Sunnersta AIF på Österängen, efter bl.a två mål av Omar Ali. Efter paus förändrades matchbilden helt och Sunnersta var nära att gå ikapp innan IFK kunde avgöra när Ahmed Ahmed, fri från egen planhalva, kontrade in 4-2 i slutminuterna. Därmed leder IFK Uppsala division 4-serien med sex poäng med tre omgångar kvar. Redan i den sjunde minuten rullade Omar Ali in 1-0 framspelad av Hyaw Naizghi efter ett mönsteranfall där även Montaser Albadrasawi var inblandad. Hemmalaget fortsatte att spela fin fotboll, medan Sunnersta skapade en del oreda vid fasta situationer. Med halvtimmen spelad blev Omar Ali tvåmålsskytt efter ett bra skott från 20 meter som satt intill stolpen. Strax efteråt snurrade bollen i stort sett på IFK:s mållinje, men en liggande försvarare fick till sist bort bollen. I stället kunde Hyaw Naizghi öka till 3-0 med ett bra vänsterskott intill stolpen, inte helt olikt 2-0-målet. Några minuter före paus var två SAIF-spelare ytterst nära att få huvudet på en frispark, men ingen nådde riktigt fram och Filip Wengelin i IFK-målet kunde utan problem ta hand om bollen. Sammanfattningsvis gjorde IFK en riktigt bra första halvlek, och hemmaledningen var utan tvekan rättvis, om än litet för stor sett till målchanser. Så långt verkade allt annat än tre hemmapoäng otänkbart, men SAIF hade andra planer. Gästerna tog hand om spelet direkt efter paus, och det var inte oväntat när reduceringen kom på straff efter en alltför hård satsning av en hemmaspelare i en närkamp. Edwin Gidfors placerade lugnt in bollen vid stolpen. Nu vädrade Sunnersta poängchans och det blev stundtals riktigt jobbigt för hemmaförsvaret. Vid några tillfällen kontrade dock IFK och borde kanske ha avgjort matchen när man kom tre mot två i mitten av halvleken. I stället kom ytterligare SAIF-reducering med drygt tio minuter kvar. Hemmaförsvaret fick inte bort bollen från eget straffområde och så småningom hamnade den hos en fristående Albin Ekström som rullade in 3-2. Sunnersta fortsatte att satsa framåt, vilket dock öppnade för kontringar. IFK var nära ett fjärde mål vid en sådan omställning men skottet gick utanför. I slutminuterna kom ändå det definitiva avgörandet. Ahmed Ahmed hann före, och petade bollen förbi, en motståndare och var därmed fri redan på egen planhalva. Han avancerade framåt och kunde placera in 4-2 förbi Sunnerstamålvakten. IFK var sedan nära ytterligare mål och SAIF hann också med ett bra skott innan domaren blåste av matchen. Lagen hade alltså var sin halvlek i denna ganska märkliga match. Spelmässigt gjorde IFK en mycket bra första halva med effektivt passningsspel. Även efter pausen fick vi se en del riktigt fina kombinationer vid snabba omställningar även om det var defensiven som sattes mest på prov då. Sunnersta var framför allt farliga på fasta situationer, som långa inkast, hörnor och frisparksinlägg. Eftersom Vaksala och Uppsala-Kurd spelade 1-1 utökade IFK serieledningen till sex poäng före Vaksala och Heby, och sju före Uppsala-Kurd. Tre matcher återstår. Nästa helg väntar dock en mycket svår match i form av Uppsala-Kurd på bortaplan.

Timeline Photos

Hjälp IFK att få del av 50 miljoner!

Svenska Spel delar varje år ut 50 miljoner kronor till landets idrottsklubbar. Fördelningen av pengarna sker efter hur mycket spel respektive förening fått registrerat på sig. IFK Uppsala vill naturligtvis ha din hjälp att få en så stor del av pengarna som möjligt. Att hjälpa IFK Uppsala är enkelt och det kostar ingenting. Det enda som behövs är ett spelkonto hos Svenska Spel. Att skaffa ett spelkonto är gratis. För att IFK Uppsala ska få del av pengarna måste du logga in på Svenska Spel och registrera IFK Uppsala som den förening som ska få ditt stöd. Det tar bara ett par minuter. » Instruktioner: http://www.ifkuppsala.se/wp-content/uploads/2015/11/Grasroten.pdf

Heby hemmaslog IFK

IFK ger och tar i division 4 och under fredagen följde man upp förra helgens seger mot Vaksala med att förlora borta mot Heby med 2-0 (2-0). Sedan 2010 har IFK mött Heby tre gånger på Tegelvallen och samtliga möten har slutat med förlust. Fredagens match var inget undantag och faktum är att IFK inte mäktat med ett enda mål framåt på dessa matcher. Trots en pigg inledning av IFK dröjde det endast fyra minuter innan hemmalaget tog ledningen på hörna. Målet föregicks av, minst sagt, taffligt agerande av IFK som lät Anton Hovstadius nicka bollen i mål vid bortre stolpen utan nämnvärd uppvaktning. IFK uppträdde under det följande minuterna skärrat och bara minuten senare bjöd man Heby på ett friläge som avslutades med ett skott i stolpens utsida. IFK fick efter några skakiga minuter bättre ordning på spelet och man skapade därefter ett par hyggliga halvchanser. Efter en kvart gick Serhat Akay på avslut från bra läge och Montaser Albadrasawi var bara steget ifrån att hinna fram och stöta bollen i mål. Bara minuten senare skapade Heby en dubbelchans som till sist resulterade i en frispark för IFK. Efter 20 minuters spel tilldömdes hemmalaget sedan en straff. Mot bakgrund av det spel IFK presterat så långt i matchen var Filip Wengelins följande räddning viktig. 2-0 i det läget hade känts snudd på matchavgörande. Den förväntade uppryckningen efter straffräddningen uteblev dock, även om IFK faktiskt fick mer att säga till om på plan. När de få tillresta IFK-supportrarna som bäst hoppades på en psykologisk kvittering strax före halvtidsvilan kontrade istället Heby och det inte alltför märkvärdiga avslutet från hemmalagets Alexander Awet tog på en IFK-spelare och styrdes i mål bakom en en chanslös Wengelin. Den andra halvleken bjöd på överlag händelsefattigt spel, där IFK ägde ganska mycket boll; dock utan att kunna omsätta bollinnehavet i konkreta målchanser. Hemmalaget låg oftast rätt i försvarsspelet och det var först i matchens slutskede som publiken bjöds på några målchanser värda namnet. Sett till målchanserna låg 3-0 närmare än en reducering för IFK. Hemmalagets seger stannade emellertid vid 2-0; ett resultat som speglade matchen ganska väl. För IFK väntar nu nio dagars speluppehåll innan man gästas av Sunnersta AIF.

Fotbollsskolan drar igång 4/9

IFK Uppsalas fotbollsskola för pojkar f. 2011 och flickor f. 2010 och 2011 drar igång söndagen den 4/9. Träningen börjar kl. 13.50 inne i Anders Diös-hallen. AD-hallen ligger vid Lötens IP, bredvid moskén. En representant från IFK Uppsala kommer att informera föräldrar i samband med träningen.

Seger i toppmötet mot Vaksala

Serieledande IFK Uppsala vann söndagens toppmöte i div. 4 på Årsta konstgräs mot serietvåan Vaksala SK med 3-2 (1-1). Eftersom fyran Heby dagen före spelat oavgjort och trean Uppsala-Kurd senare på söndagen förlorade mot Bälinge är Vaksala fortsatt tvåa i serien, men nu sju poäng efter IFK. Första halvleken var spelmässigt ganska jämn, kanske med ett knappt övertag för Vaksala. Utöver målen hade båda lagen några bra lägen. Det var hemmalaget som gjorde första målet i mitten av halvleken efter ett högeranfall med inspel i mitten där bollen bredsidades i mål från nära håll av Josef Agnarsson. Fem minuter före paus kvitterade Serhat Akay sedan en vänsterhörna spelats snett bakåt efter marken. Serhats skott tog på Vaksalaspelare och ställde helt målvakten. Kvitteringen kom psykologiskt i ett skede där det var Vaksala som kändes litet hetare. Publiken hade knappt hunnit sätta sig efter halvtidspausen innan matchens mest omdiskuterade situation inträffade. IFK-målvakten Filip Wengelin mötte en rullande boll och hittade en mötande Montaser Albadrasawi. Monte fick tag på bollen, vände runt och måttade ett halvvolleyskott som via ribbans underkant gick in i mål. Flera Vaksalaspelare protesterade kraftigt mot vad de ansåg vara offside, och domaren delade ut ett par gula kort och så småningom även ett rött. Undertecknads spontana intryck var att målskytten ”kom från offside” och inte riktigt hann upp i linje med Vaksalaförsvararna, och att det alltså var knapp offside. Den assisterande domaren menade dock att en försvarare på andra kanten upphävde offsiden. Efter att ha sett en filmupptagning av situationen talar en del för att den bedömningen var korrekt. Även om man inte kan se Vaksalas backlinje i det ögonblick som Wengelins långboll slås ser man i alla fall att en försvarare långt från situationen släpar nedanför övriga backlinjen när bollen kommer upp mot målskytten. Trots utvisningen höll hemmalaget spelet uppe på ett bra sätt, och hade faktiskt ett större bollinnehav än IFK. IFK-tränaren Stephen Odur menade efter matchen till och med att det stundtals såg ut som att det var Vaksala som var numerärt överlägsna. Den spelbilden gav dock IFK många möjligheter att kontra, och man skapade flera lägen att utöka ledningen. I slutet av matchen kom också 1-3, just på en snabb omställning. Efter en Vaksalahörna där man skickade upp nästan hela laget fick Wengelin tag på bollen och satte blixtsnabbt igång spelet med ett utkast i mitten. Ett tiotal sekunder senare låg bollen i Vaksalamålet sedan Dennis Kumric vänt bort den enda försvararen och rullat in bollen vid närmaste stolpen. Strax efter var det nära ytterligare IFK-mål, men i stället kunde Vaksala reducera till 2-3 från nära håll efter en hörna. Fasta situationer var genomgående ett bra anfallsvapen för Vaksala. På övertid fick hemmalaget också en sista möjlighet men skottet gick över, och IFK bärgade tre blytunga poäng. På grund av skador startade IFK matchen utan ett par av de mest tongivande spelarna, och under matchens gång fick man ytterligare skadeproblem. De avbytare som kom in, bl.a. målskytten Montaser Albadrasawi, gjorde ett mycket bra jobb, men givetvis är de många skadorna ett orosmoment inför de avslutande matcherna. På fredag möter IFK ett annat topplag, Heby AIF, på Tegelvallen.

IFK befäster serieledningen i division 4 efter 3-0 hemma mot GUSK2 under onsdagskvällen. IFK fick en bra start på matchen och kunde ta ledningen redan i den 12:e minuten genom Ahmed Ahmed som gick på skott strax utanför straffområdet. Det pressade skottet smet in till höger om duktige Daniel Edlund i GUSK-målet. IFK utökade därefter till 2-0 efter en fin omställning i den 25:e minuten. Hyaw Naizghi spelades fram till ett ypperligt läge, men istället för att gå på avslut själv serverade han Bodry Kizi-Namputu som enkelt kunde slå bollen i mål. Annars var den första halvleken ganska jämn. GUSK satte periodvis IFK under press och det var framför allt gästernas Ahmed Kanjou som ställde till besvär för IFK-försvaret på sin vänsterkant. Kanjou gick dock, trots flera fina prestationer, mållös av plan och i halvtid var det slut med speltid för inlånet från GUSK:s A-lag. Den andra halvleken bjöd på mer underhållande, om än inte fullt lika välspelad, fotboll. I takt med att tiden gick försämrades linjerna hos gästerna och under de sista 20 minuterna skapade IFK målchanser i praktiskt taget varje anfall. Med mindre nonchalans och bättre skärpa borde man ha mäktat med mer än ytterligare ett mål framåt. Slutresultatet, 3-0, fastställdes i den 72:a minuten genom Hyaw Naizghi som efter en läcker tunnel och därefter kyligt avslut överlistade Edlund. En av de bättre spelarna i IFK idag var målvakten Filip Wengelin som nu hållit nollan tre matcher i rad.