HeglePLANT.se
Description
Schüberg Söderlund Planskola levererar härdiga träd till Jämtlands trädgårdar. Vi genomför gärna företagsevent och utbildningar inom trädgård-fruktodling. Unikt odlingsmaterial erbjuds på Hegled. Skapa variation och utvecklingsmöjlihgeter för trädgårdsintresserade i Jämtland. Du kan även boka tid för visning av hela materialet och lite trädprat på Hegled, ca 10 km väster om Östersund. Vi som driver verksmaheten är Dendrologen och eldsjälen Håkan Schuberg, Hortonomen Margareta Llindhagen och Jägmästaren Erik-Widar Andersson
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comHegleplant firar sensommarens sista skälvande dagar med säsongsfinal och har öppet BÅDE lördag 26 /8 och söndag 27/8 2017 kl 10-16. Visst hade det varit härligt att vara på den stora Trädgårdsfesten på Sofiero den här helgen när man håller stor trädgårdsmässa där. Säsongen är långre i Skåne, och visst är alternativen fler. Meen vi håller inte på med Hegleplant för att det är lätt - vi driver Hegleplant med fokus på Trädgård i Jämtland för att det är intressant och utmanande! Vår erfarenhet är att det som man kan göra i södra Sverige i sin Trädgård, kan man i princip åstadkomma även i Jämtland. Det kräver att odlingsmaterialet är av nordligt ursprung, och ibland av rätt sort. Hegleplant har samlat varianter och frön av det nordligaste ursprung vi kunnat hitta för att skapa alla de alternativ som vårt plantmaterial representerar. Därför hälsar vi istället alla Jämtlands trädentusiaster välkomna till oss denna helg för att prata om träd och trädgård. På Sofiero pratar de om fördelarna med höstplantering. Det gör vi också - fast i Jämtland! Höstfärger - Skördefest Sensommarmys vi har allt som behövs för att gör närmiljön intressant, lärorik och full av godsaker! Det finns ät-saker, bär och frukter, prydnader, och skogsbrynsväxter av alla ca 150 arter som går att odla i Jämtland. I vårt FB-flöde presenterar vi många av dem!. Välkomna!
Hegleplant har öppet söndagen 20 augusti 2017 kl 10.00-16.00. Det är fortfarande högsäsong att plantera träd i sin trädgård. Om man är sugen på något gott så kan Bourbondoftande valnötspaj vara det som stillar begäret. Valnötspajen kan göras på tre olika sorter av valnöt som går att odla i Jämtland. 1. Den japanska valnöten, som även kallas Hjärtnöt, ger mycket nötter med en vuxen besk smak. Hjärtnöten är en särskillt lättskalad typ av japansk valnöt. 2. Den Grå valnöten, från Nordamerika, har sötare men mer svårskalade nötter. 3. Den Manschuriska valnöten, som är en smakrik asiatisk valnöt. Sen har vi många många fler trädslag och frukt coh bärträd. Kom införbi om ni vill diskutera valnötsodling i Jämtland.
Hegleplant har öppet söndagem 20 augusti 2017. kl 10.00-16.00. Om valnötsskörden blir ohanterligt stor, vad gör man då? Man kan exempelvis göra en bourbondoftande valnötspaj. Vi har tre olika sorters valnötter på Hegleplant. Den som har de godaste nötterna att äta är grå valnöt. Den är härdig på många platser i jämtland. Vill man ha en något vuxnare paj så rekomenderar vi att man använder manchurisk eller japansk valnöt. Som ingrediens i en paj fungerar de utmärkt. Om man vill äta nötterna som de är så blir det lite väl beskt. Alla tre träden blir en prydnad för den trädgård som förärats deras närvaro. Recept på Bourbondoftande Valnötspaj. (Har inte era träd gett tilltäckligt med nötter än så finns det valnötter i affären.) 10 bitar - Pajdeg • 4 dl vetemjöl • 1 nypa salt • 2 msk socker • 125 g smör, kallt • 1 ägg, vispat • 1 1/2 msk vatten - Fyllning • 4 uppvispade ägg • 2 1/2 dl ljus sirap • 1 dl farinsocker • 2 msk smält smör • 1 1/2 msk whisky • 1 tsk vaniljsocker • 1 krm salt - Nöttopping: • 3/4 dl farinsocker • 4 msk smör • 3 msk honung • 3-4 dl valnötter - Bourbongrädde • 3 dl vispad grädde • 2 msk bourbon, kan bytas ut mot whisky, rom eller punsch Så här gör du 1. Gör pajdegen. För hand: Blanda samman mjöl, salt, socker, smör, vispat ägg och vatten snabbt genom att nypa ihop degen. Knåda inte. Arbetas degen för mycket blir den seg och dra ihop sig. 2. I matberedare: Vispa ägget. Skär ¬smöret i tärningar. Lägg mjöl, salt, socker, ägg och smör i matberedaren. Kör alltihop tills det blivit smuligt. Tillsätt vatten och fortsätt köra tills degen släppt från kanterna och blivit en boll. Stäng av direkt och ta upp degen. 3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i cirka 8-10 minuter. 4. Fyllning: Vispa ihop ägg, sirap, farinsocker, strösocker, smält smör, whisky, vaniljsocker och salt. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet. Grädda cirka 30-35 minuter i den nedre delen av ugnen. Lägg folie över om kakan börjar brännas. 5. Nöttopping: Blanda farinsocker, smör och honung i en kastrull, sjud cirka 2 minuter. Blanda ner valnötter i smeten och rör tills alla nötterna är täckta av smet. Klicka ut smeten över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 10 minuter tills ytan fått färg. Låt pajen svalna. 6. Bourbongrädde: Vispa grädden, tillsätt bourbon och ställ kallt tills kakan ska serveras.
Hegleplant har öppet söndagen den 13 augusti 2017, kl 1000 - 1600 Sensommarvärmen trycker. Högsommaren övergår omärkligt i sensommar. Myltan mognar på myren. Det är en fin tid att plantera träd. Dagens tema visar på möjligheterna med bakning på egenproducerade bär och frukter. Pajer närmare bestämt. Körsbärspajer, plommonpajer, äppelpajer och varför inte valnötspajer. Allt detta är möjligt och rimligt att uppnå i Jämtland! Vi säljer träd av alla sorter som tål klimatet, och som bör kunna ge skörd. Bland fruktträden har vi flera tiotal av ympade äppelsorter av härdigaste sort från Ryssland och Finland, liksom härdigaste rotäkta Körsbär och plommon av Finska (det blå plommonet Sinikka), Ryska (Chokoladnaja-körsbär och Onega-plommon) och Baltiska sorter (Körsbäret Lettisk Låg) Nog kan hoppet om pajer på egen frukt kännas avlägset första och kanske andra året. Sedan rätt som det är så inträffar det ofattbara. Ljuvligt. En mild och självklar dominans över grannar och släkt. Ett pajbak på egen frukt väcker berättigad respekt och beundran bland nära och kära! Alla är välkomna att prata träd och odling av frukt och bär Söndag 13 augusti!
Hegleplant har öppet på söndag 6 augusti kl 10.00-16.00 2017 Att leka med färg och form kan ge ett helt nytt intryck till en plats. Det fungerar vare sig man har en öppen yta, en mer sammanhållen plantering eller ett bryn. Avvikande färg livar alltid upp. Att blanda in rödbladig björk och silverpil i ett grandominerat bryn är ett säkert sätt att bryta monotonin. Många människor skulle uppfatta ett sådant avbrott som mycket tilltalande. Att ge en plats riktig djungelkaraktär funkar också. Plantera en av våra storbladiga valnötter på en bördig, skyddad plats och de utvecklas som på bilden. Blommande trtäd och buskar kan även de bryta av en grön bård på ett vackert sätt. Bild 1 är en Manchurisk valnöt Bild 2 är en rödbladig glasbjörk. Bild 3 är en Silverpil Bild 4 är ett blommande Amerikanskt häggkörsbär. Bild 5 är ett fint äppelträd Välkomna!
Hegleplant har öppet söndagen den 30 juli 2017, klockan 1000 - 1600! Fira genom att anlägga en Allée! Sommarens höjdpunkt är här. Storsjöyra, rötmånad, det är varmt, fuktigt och alla grödor mognar och växer. I plantskolan är alla träden gröna, växtliga och övertygande i sin anspråkslösa charm. Dom visar sig från sin bästa sida. Valnötterna lockar, lindarna är inställsamma och Häggkörsbären förför. Samtidigt som Blodbjörkarna ropar: "-ta med mig hem till dig!". Så håller dom på - våra träd... Det kan vara läge att fundera över planteringsprojektet - det kan vara ett vårdträd, en allé eller plantering av fruktträd. Man kan även ersätta sådant som inte fyller någon funktion längre. dvs nedtagning av något överårigt åbäke som skuggar, välter husgrunden eller står i vägen. Det kan vara så att hoppet om förändring driver projektet. Vi pålästa, taggade och pratar gärna fram förslag på träd som utvecklar familjens närmiljö och som lyfter fastigheten. Frukt? Bär? Prydnad? eller kanske en pampig allé vid infarten. Vi har möjlighet att botanisera bland snart sagt alla trädslag från norra halvklotet som vi odlat upp från de härdigaste frökällorna. Snyggare alléer - någon?
Hegleplant har öppet söndagen 23 juli 2017 kl. 10.00 - 16.00 Idag skall vi tala om några av Jordens största organismer. Först lite om varför Hegleplant håller på som vi gör. Vi gör det för att det är roligt! På söndagen den 23/7 firar vi att Helgeplant har samlat 800 följare på Facebook. Alla ni som gillar och följer oss är en stor inspiration och uppmuntran för att driva Hegleplant vidare. Hegleplant drivs av idén att trädgård och boendemiljö är viktigt, och att det går att åstadkomma samma resultat i Jämtland som det går att uppnå i södra Sverige om man skapar rätt förutsättningar. Vi gillar verkligen att prata träd och att prata trädgård med våra besökare. Vi lär oss hela tiden från de exempel och erfarenheter som vi får höra om. Själva försöker vi att samla härdigt odlingsmaterial från hela norra halvklotet, vi läser på och berättar om våra erfarenheter och om andras exempel. Träden och plantskolan har visat sig vara ett sätt att få kontakt med alla intresserade, engagerande, observanta och positiva odlare som ser och vill prata om möjligheter. Vi samlar frö och letar leverantörer av frön, odlar och pysslar om alla tänkbara trädslag - nu har vi långt och 100 arter! Frukt och bär! Prydnadsträd, Ädla lövträd och funktionella träd. Detta gör att de som besöker oss blir överväldigade av alla de alternativ som finns att arbeta med. Vi brukar uppmana alla våra besökare att tänka igenom hur man vill att den egna närmiljön skall utvecklas på sikt. Ett ofta återkommande råd är att återvända till hemmet. Gör en plan. Prata - rita - planera och återkom gärna. Resultatet blir ofta att intresset växer och att kunskapen ökar. Många återkommer och fyller på med nya pysslingar till sin närmiljö. I några fall är privata Arboretum, eller trädsamlingar, redan ett faktum. Den som har 40 - 60 trädslag runt huset har lätt att väcka intresset för botanik och biologi hos barn och barnbarn. Idag skickar vi med lite bilder från några av jordens största levande organismer. - De stora barrträden i Klippiga bergen. Vi har flera arter som är härdiga i Jämtland. Hur stora de kan bli här vet ingen, eftersom referenser saknas. Ett säkert sätt att ta reda på det är att planera ett exemplar, Idag fokuserar vi på bilder som visar de verkliga jättarna, Douglasgran och ädelgranen Abies grandis - Europas högsta träd...
På söndag har vi öppet söndagen den 16 juli 2017 kl 10.00-16.00. Många tror att det inte går att odla ädla lövträd i jämtland. Vi har sett att det går aldeles utmärkt. Det ädla lövträd som är lättast att lyckas med är Almen. I Sverige så har vi tre olika almarter. Den vanligaste är skogsalmen Ulmus glabra som på sina platser även kan påträffas vildväxande i vissa delar av jämtland som exempelvis i Björnön i Revsund, Näverede i Stugun, Håkafot i Gäddede och i Baggröven i Tulleråsen i Offerdal. I Norge förekommer Skogsalm naturligt fläckvis men relativt allmänt upp till Polcirkeln. Våra svenska almarter är mycket tåliga när det gäller klimatet. De har däremot ett krav som måste tillgodoses om de skall växa bra och det är god tillgång på näring. Om man planterar alm på en bördig plats bland nordisk stormhatt och midsommarblomster så förundras man över den fantastiska tillväxten. Alm växer på en sådan mark mycket snabbare än både tall och gran. På de flesta platser i storsjöbyggdens bördiga mylla växer almen därför alldeles utmärkt. Våra erfarenheter från odling av alm i jämtland säger oss att de arter av alm som vi säljer på Hegled är bra härdiga på de flesta platser i Jämtland. Vi har - Skogsalm från både jämtland och Steinkjer. - Lundalm från Gotland som får fantastisk korkbark. - Sibirisk alm med underbara små blad. På bilden så ser vi skogsalm från Håkafot nära Gäddede. Lundalmens korklister och en ung lundalm på Gotland. En Kvist av sibirisk alm med de små 3-5cm små bladen.
Hegleplant har öppet på Söndag 16 Juli kl 10.00-16.00. Välkomna. Det är absolut inte för sent att plantera krukade plantor nu. Så har ni någon lucka i trädgården där ni vill ha något trevligt tveka inte utan kom och diskutera saken med mig på söndag. Jag tror säkert vi kan hitta något som passar. När jag pysslade med plantorna i söndags så hittade jag ett par fina valnötsplantor. Här dedan ser ni hur fantastisk ett Manchuriskt valnötsträd Kan bli. Det här trädet står i en bördig älvnipa i Liden. En sådan växtplats är helt idealisk för både magnolia och valnöt. Den manchuriska valnöten kan dock absolut växa även i mer vindexponerade lägen. På hegled har vi planterat två valnötter med fjälutsikt. De har inte några större problem med västvinden. Bladen blir dock inte lika stora och fina i ett exponerat läge. Ger man valnötsträd bar jord så svarar de tacksamt genom att fördubbla sin tillväxt i ungdomen. Detta kan exempelvis göras genom att man lägger gräsklipp på marken runt plantan. Den art som producerar de fantastiska frukthängena som ni ser på bilden är Japansk valnöt. Våra plantor är fröplantor från den slätfruktiga namnsorten cordiformis. De bör bli mer slätfruktiga än de vilda men jag vetträden inte hur nötterna på dessa träd blir.Den japanska valnöten fungerar bra på bättre platser i sorsjöbygden. Även den blir ett spektakulärt träd med långa blad.
Hegleplant är öppet söndag 9 juli kl 10 -16.00. Hjärtligt välkomna.
Photos from HeglePLANT.se's post
Hegleplant har öppet söndagen 9 juli 2017 10.00 - 16.00 Jag var på Gotland och tittade till min Magnolia officinalis (Kinesisk Junimagnolia). Den blommade även förra året. Till skillnad från sin japanska kusin så klarar den här arten av Gotlands extrema försommartorka riktigt bra. När jag studerade skog i Umeå så planterade vi ut Poppelmagnolia, Magnolia sieboldii, Japansk magnolia, Junimagnolia och kinesisk junimagnolia i arboretet vid Skogis SLU. Den kinesiska junimagnolian hade det svårt med klimatet men överlevde. De övriga bedömmer jag som odlingsbara i Umeå för den som placerar dem rätt och pysslar om dem med mycket omtanke. Jag är nyfiken på vad det finns för norrländska erfarenheter av detta släkte. Jag känner till tre Magnolia sieboldii i Jämtland. Hör gärna av er och berätta vad ni lyckats med på magnoliafronten i norr. Jag kommer att vara på Hegled i morgon söndag och titta till våra plantor. Vill ni ha tips om hur ni skall lyckas med magnolia i norr så kom förbi mellan klockan 10 och 16. På bilderna ses min fina kinesiska Junimagnolia. Troligen så är den värd ett försök i bra lägen från Sundsvall och söderut. Den japanska arten Magnolia obovata Junimagnolia är mycket lik med jätteblad 30-70cm. Växer villt på i Japan ända upp på Hockaido och på kurillerna. Trädet har visat sig mycket lovande norrut.
Photos from HeglePLANT.se's post
Hegleplant har öppet söndagen 2/7 kl 1000 - 1600 2017! Äntligen är sommaren här på allvar! Vi är laddade av sol, tankar på sommar och rustade med pimpade småträd av alla tänkbara sorter som går att odla i Jämtland. Nyheten nu i helgen är att vi har årsspön av den Äkta Kastanjen från Amerikat, Castanea dentata. Vi har haft lite Äkta Kastanj tidigare, och de har alla slitits ur våra händer av våra kunder som fått höra historien om trädets öde, egenskaper och framtid. Den Äkta Amerikanska Kastanjen Castanea dentata är en raritet, som vi såvitt känt är ensamma om att odla och sälja i Skandinavien. Det är riktig raritet med en helt egen historia både i Hemlandet och i Sverige. Bakgrunden är att den fram till förra seklets början täckte stora dela av Appalacherna i Östra USA, ungefär ett område fyra gånger Sveriges yta. Sedan inleddes en mörk period, beroende på oförsiktigt agerande. Utvecklingen ledde till att denna variant på Äkta kastanj aldrig nådde Europa, och därför är okänd för nästan alla som driver med trädgård och nötodling. Det finns stora och växtliga exemplar av detta träd både i Jämtland, och på Baggböle arboretum m.fl lokaler. Skälet till det är ett pionjärarbete som initierats och drivits av Håkan Schüberg. Under sina år på skogshögskolan tog han in några nötter från Nordamerika med stor förväntan och målmedvetenhet. Dessa grodde och träden har klarat sig förvånansvärt bra i Norra Sverige. Dagens länktips är att ägna en stund åt detta klipp som visar på vad som är möjligt att få uppleva, bidra till och vara en del av: Nämligen bevarandet och spridningen av ett av de intressantaste och med givande träd som går att odla - den Äkta Amerikanska Kastanjen. Sök efter "tedx castanea dentata powell" på youtube.com Biologi - Historia och inspiration på 10 minuter! Frågan är vem som blir först att visa upp Kastanjenötter som odlats i Jämtland?