Top Local Places

Naturens Syster

Lillsvängen 54, Hägersten, Sweden
Local business

Description

ad

Naturens Syster designar och säljer exklusiva gardiner, kuddar, fönsterdekorationer, draperier, dukar och väggtextilier av noga utvalda tyger. Naturens Syster designar och säljer exklusiva gardiner, kuddar, fönsterdekorationer, draperier, dukar och väggtextilier av noga utvalda tyger. Vi använder eko-textilier så långt det är möjligt och syr upp dem i små kollektioner i Sverige. Det borgar för hög kvalitet och ger samtidigt en bonus åt fair trade.

Vi erbjuder textilier i naturliga och mjuka material som linne, siden, hampa, bomull, ylle och nässla. Rena och vackra material av hög kvalitet, med Naturens Systers unika, sparsmakade och icke-förutsägbara design. Formen och materialen talar för sig själva.

Här möts det lite vilda och okontrollerade med det nedtonade och strama. Tidlöst, funktionellt, naturligt, utan konster.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Frågan är nu - ska fodret till nya brudklänningen vara siden som yttertyget eller tunn bomullsbatist? Siden mot siden kan bli elektriskt vid gnugg. Samtidigt är det en härlig känsla med överdådigt flott material genomgående. Tål att begrunda. Tyghandlaren har än mer fantastiska stoffer: ett nytt linnetyg i en så sabligt snygg grön som i friska gröna äpplen. Även i petrol, en grönblå snygging. För att inte tala om vin-varianten, rödvin. Forts. fr. hemsidan 17/10 om samernas textil. Det finns ett annat material från dessa trakter som stärker hypotesen om att stickade kläder användes vid denna tid, 1700-tal, som är av stort intresse. Vid restaurering av Jukkasjärvi gamla kyrka i Kirunatrakten, 1940-talet, påträffades ett stort antal kistor från 1700-talet första hälft. Ett 80-tal personer hade blivit begravda här. Stickade plagg fanns allmänt, melerade strumpor i ljusbrunt och grönt, enfärgade strumpor och vantar med eller utan mönsterstickade bårder, t.o.m. ett par gröna silkesstrumpor. En samekvinna hade till och med fått med sig ett par vantar och en krage med mönsterstickad bård, ett elegant set således. Så nog verkar det finnas gott fog för att fastslå hypotesen om sticke-kunskap hos samerna vid denna tid alltid. Nytt från Handelskammaren: I går nämndes i sammanhanget att göra bra utifrån inte bra förutsättningar följande. I den italienska byn Riace har man fått fart på livsandarna efter att ett antal flyktingar bosatt sig på orten. Och startat verksamheter så det står härligan till. Så roligt att läsa om positiva spinn-off-effekter, särskilt i en kämpig sak! Bilder : Förra veckans omnämnda VÄNDEROT visas på sista bilden. I övrigt t.ex. fågelpar i öm pose, träiga, egenartade formationer som träd, får på vift. För att inte nämna keramiktrollet och samiska tallrikarna på Naturens Systers annons! FÖR HÄRLIGT BARA!

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Sidenslöjan har anlöpt hamn, den är suverän. Provas tillsammans med toillen i sinom tid. Nu tar vi en vända NATURLÄRA om VÄNDEROT, Valeriana officinalis: Den är en av världens äldsta medicinalväxter. Att den också har nordiska rötter antyder kanske dess gamla namn, baldrian, av asaguden Balder. Vänderoten är vacker med raka, starka stjälkar och lätta ljusrosa blomknippen. En växt som verkligen sätter fantasin i rörelse med allt skrock som varit i svang om den sedan sekler. Ta själva ordet vänderot. Förr fanns folk som på allvar trodde att växten varje år gjorde en kullerbytta i jorden. Eller bättre då med dess kraft att ta bort trollmakt kring stall och bostadshus, skydda kvinnan efter barnsäng och kon efter kalvning. Vete 17 om den inte användes för att göra man och kvinna sams vid träta också - undras hur det gick. Men folk tyckte att den luktade erbarmligt – fotsvett, och användes därför för att hålla malen och värre odörer borta. Katter däremot tycker att den lukten är fantastisk. De, särskilt hankatter, vältrat sig i växtbeståndet och jamar jämmerligt. Vilket givit växten det folkliga namnet kattleka. Tycke och smak således, forskallig som en säger i grannlandet. Sagt på IVL:S Östersjöseminarium: Diclofenac, smärtstillande och antiinflammatoriskt, har slagit ut fågelarten gamar, i Indien. Fy bubblan! hälsar Naturens Syster. Snygga bilder från här och där:

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Vår härliga julgardin har nu anlänt i rosa och rött ekologiskt bomullstyg, GOTS. Den är söt, gullig och UNDERBAR med sina rosetter i rött instickade i tyget som består av 2 lager; underliggande rött och övre rosa. På bilden nedan visas en gardinkappa, det går att få hela längder likaså. Vi har fäst julröda sammetsrosetter som går att helt ta bort genom pillemariska små gula säkerhetsnålar som de är fästa med. Alternativt går det att fästa andra mindre prydnader också. Var och en sin egen lyckas smed i detta avseende. Nu en rockad och till en helt annan sak - läskiga mikroplasters påverkan på djur i havet: Inte nog med att plasterna tydligen uppskattas av vissa djur som föda i stället för deras sedvanliga intag som ger dem näring, som vi tidigare berättat om. Det finns även toxiska effekter, plasten i sig skadlig, kan innehålla mjukgörare (ftalater), flamskyddsmedel, stabiliseringsmedel, färger. Även organiska miljögifter som PCB, PAH, DDT och tungmetall som fäster på plastpartiklarna. NEJ - NU FÅR DET BANNE MEJ VARA NOG! Hälsar Naturens Syster. Titta nu på bilderna nedan en glutt: Vår julgardin i julgransskogen med 1) Julrosetter av sammet, 2) Jätte-örhängen i matchande utförande, 3) På-hejande grankvistar som bara inte kan låta bli det charmerande gardintyget!

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Teknikens underverk säkrar denna vecka att både VECKANS TEXT samt BILDTEXTER, i förekommande fall finns i inlägget nedan detta. KUNSKAP ÄR MAKT. TREVLIG OCH FRIMODGIG VECKA!

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Just nu letar vi matchande dekor till rosa julgardinen och funderar över nästa brudklännings konstruktion och vilken sidenslöja vi ska välja. Apropå den milda september kan en läsa i Sveriges Natur från 1901 att en känd svensk författare vid den tiden befann sig i Skåne och hyllade detsamma av skäl som just ett sydländskt klimat som gjorde det möjligt för invånarna att odla * mandelträd, * persikor, * vindruvor och * mullbär. Mest såg han ett öppet och löftesrikt land där storken, näktergalen och klockgrodan sjöng och klapprade med näbbarna - särskilt storken då. Skalbaggar glänsande som guld och gröna skogar.... Så är det inte idag. Vi måste hjälpas åt att ta hand om naturen lite bättre, för att inte säga MYCKET BÄTTRE! Se och lär nu här om gräset BÅGFRYLE t.ex. som vi beskrev förra veckan. Att ta hand om alltså - se bild nedan. ALLA ARTER HAR SITT EXISTENSBERÄTTIGANDE VÄRDA RESPEKT. Nytt från Saudi: Avskaffa det manliga övervakningssystemet som ger män rätt att bestämma över närstående kvinnors studier, giftermål och resor. Tusentals saudier har undertecknat en petition i denna angelägna sak för alla inblandade. LYCKA TILL! Bågfryle den lilla, de som suktat sig hela veckan efter denna raring får nu sitt lystmäte bild 6. Se MONOGRAMMEN bild 7. Fantastiska Tina klarar det mesta! bild 4. Vita tobaksblommor från Gudruns bild 3. I övrigt: Använd FANTASIN och egen KUNSKAP.

facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Nu har vi så MYCKET PÅ GÅNG! Vad sägs om små elefanter på söta band? Knubbiga, tjocka och ovala band(geometriska former altså) med och utan tofsar - små, söta, gulliga för att inte säga UR-gulliga. Här ska gullas av bara 17! Forts. fr Facebook förra veckan: Ett illvilligt påhopp genomfördes då, som redan meddelats, av den infernaliska besten fästing, skogsflåt på norska, mot Naturens Syster. Det attackerande exemplaret förpassades med metoder icke lämpliga att beskriva för känsliga personer till de sälla jaktmarkerna - eller gärna HELVETET vad f.ö. oss ankommer. Följaktligen går en äkta bild - illustration inte att frambringa. Men väl en på inlånad släkting, se nedan. För vidare belysning av aktuell art hänvisas till, just nämnda, Facebook, föregående veckas inlägg. Samt annan, mera fullödig, dokumentation. Naturlära för fjällvandrare och andra intresserade av fjällregionens, i Skandinavien främst, flora: Något om Bågfryle lat. Luzula arcuata (Wahlenb.) Sw. 5 – 20 cm långa, fina och tuvade strån. På strået finns 1-2 mer eller mindre rännformiga blad, som kan vara glest kanthåriga; deras bladslidor är ofta ullhåriga i mynningen. Den vasst spetsiga bladrosetten har purpurröda slidor. Blekbruna blommor är samlade i fåblommiga huvuden på bågböjda, trådfina skaft. Bild nästa vecka. Vederkvickande bilder av bestens släkting och trevligare - för känsliga och o-dito betraktare.

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

FöretagsExtra Nr 4 2016

facebook.com

Mycket rikt och underbart finns i naturen. Men en del riktigt rysliga och otrevliga saker finns också, i sanningens namn. Fästingar, skogsbässar på finlandssvenska och Ixodida på latin, är ett exempel på de senare som Naturens Syster haft det tvivelaktiga nöjet att på närmare håll stifta bekantskap med senaste tiden: Parasiter som lever på att suga blod från mestadels däggdjur och fåglar. De två stora fästingfamiljerna är hårda fästingar - fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar c:a 200 arter. De förra, hårdingarna, har hårda plattor av kitin. I vanlig bemärkelse det som svenska ordet fästing avser och som suger blod under flera dygn om de får hållas. I tropiska länder är fästingarna än fler och än mer otrevliga; pust, stön. De unga o-djuren håller till på gräs och buskar, gärna toppen av ett grässtrå. Därifrån hakar de sig fast vid sina offer, intet ont anandes. Ett svagt bedövande gift sprutas också in. Då fästingen är full av blod, efter flera dar´ som sagt, släpper den äntligen taget. Den som har otur i sammanhanget kan råka ut för sjukdomar som hjärnhinneinflammation, borrelia, harpest eller annan avundsvärd rekreationssysselsättning. Naturens Syster klarade sig dock undan med en klackspark, hå hå. Bilder kommer senare i nytt inlägg, haf tröst. Nej, tyvärr kan det inte bli så, men var glad åt att åtminstone slippa se fulingarna också! Det vackra, spännande, intressanta, vardagsliga återkommer vi till. Inre visualisering är också ett ord.

facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Intresset för att skapa cirkulära och långsiktigt hållbara värdekedjor för textil växer. Det är ju dock inte lätt att veta att textilerna verkligen används som en tänkt sig alla gånger. Men hav tröst, under 2015 har det pågått projekt under Nordiska Ministerrådet i denna bevarande sak. Inom Nordic textile reuse and recycling commitment undersöks hur certifiering av textilinsamling kan bidra till ökad transparens och en mer hållbar hantering av textilavfall. Ett certifieringssystem som garanterar att insamlingen sker av en seriös insamlare som uppfyller kvalitetskrav på sin verksamhet ökar trovärdigheten och därmed acceptansen för textilinsamlingen. Om planerna håller sätts ETT SÅDANT SYSTEM I DRIFT I SLUTET AV 2016. Vore PERFEKT! Fixartips: Relativa koordinatsystem. Används vid beräkning av var en boll som kastas från en bro hamnar på en därunder passerande båt. Och vid lite andra tillfällen för den hågade - underlättar mycket vart fall. Bilder: Höstanemon Wild Swan, 1:a på Chelsea 2013; Fullfjädrad festblåsa kan en säga , fjädrar således gör prakten; 1800-tals allmogebord från Vimmerby Antik & Kuriosa med Naturens Systers myrtensticklingar på tillväxt; Naturens Systers eko-bomullskudde med sista sommarmalvan; Yvonnes stört-vackra stockrosor (hennes kakor oxå!); O så vackert lapptäcke från miniatyrutställningen i helgen; Sibirisk lilja från augusti

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Nu är det snart första helgen efter skolstart och varför inte festa till det lite med en muffin speciale?! Prova Naturens Systers bränn-heta muffins (50 styck) med oanade egenskaper som lök på laxen. Muffins med brännässla, Urtica dioica, är det: Rör ihop 300 g smör med 3,5 dl socker. Tillsätt 5 ägg och rör om. Blanda i antingen 5 msk nässelpulver eller 1,5 l färska nässlor som först förvällts ett par minuter och runnit av och hackats. Häll sedan i 3,5 msk rivet citronskal, 3,5 dl mjölk, 10 dl vetemjöl och 5 tsk bakpulver. Häll smeten i muffinsformar, små 15 min. i 200 graders ugn. I sammanhanget kan berättas att nässlans brännhår består av ursmå kanaler som bl.a. består av kalk och kisel vilket gör dem styva och spröda. Dessa kanaler är fyllda av en brännande vätska som innehåller acetylkolin, histamin, myrsyra bl.a. . Vid beröring bryts spetsen på kanalen av och vätskan far in i huden varvid en inflammation uppstår med trista, välkända brännblåsor som resultat. Nässlorna har dock mycket gott med sig, nämligen följande förnämliga egenskaper. Naturens Syster svär sig fri i detta hänseende, ett själv-hjälps-kit således: * Stärker inre organ då pH:t sänks * Lindrar prostatabesvär * Lindrar klimakteriebesvär * Förbättrar minnet och * den sexuella lusten * m.m.m.m. Som sagt, testa själv! Som ytterligare kredit för denna ståtliga växt, se Naturens Systers bilder nedan, kan till yttermera visso läggas det vackra tyg man tillverkade, särskilt förr i tiden, av nellans fibrer, s.k. nättelduk. I forntida fynd f.ö. svårt att skilja från regelrätt lin. Beträffande aktuella mässor: Det gäller att hitta rätt bland all mångfald. Här finns också verkligt nytänkande på textilfronten. Vad sägs om tyg gjort av grönt te och jästvampar? En klädedräkt som tillverkats giftfritt, håller i 30 år och sedan kan grävas ner som gödning i trädgården - inte heller fel! Elefantgräs for sustainable growth arbetas fram i Holland som råvara till sorts viscose. Detta gräs behöver näst intill noll vatten och växer hej vilt där ingen skulle komma på tanken att odla föda - något andra textilfibrer ofta konkurrerar om. En kostym av polyester, visserligen oljebaserad då , men ÅTERVINNINGSBAR 8 (åtta) gånger. Så det ska ge miljön vinst när allt summeras på miljönotan. OTROLIGT MYCKET HÄNDER ett som är säkert! Kunderna förstärker utvecklingen genom sin EFTERFRÅGAN på MILJÖ-GOTTIS och att välja nogsamt. Bilder: Naturens Systers Eva-Lotte Sandin invid gammal skolplansch med smultron; Nässlor varvat med brudbröd i sommarns soliga dar´; Mor & dotter tar igen sig efter dagens slit

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

Mässor i massor - ibland behövs tid att begrunda intrycken innan vidareförmedling. Därför kommer en kringgående manöver över ett intressant tema nämligen utvecklingen av textil tradition och förutsättningar för klädförsörjning i det sammanhanget. SKOGSSAMERNA var långa tider av året bofasta och kunde på det sättet hålla både får och getter. Förmodligen är det denna befolkning som åsyftas i Johannes Schefferus uppgift från 1673 i "Lapponia". Där står bl.a. "De bruka nämligen av den vitaste harullen göra mössor med samma konst som man ute i Europa gör strumpor av ull och silke, som spunnits till tråd med hjälp av tre eller fyra mycket tunna järnstickor som stickats med täta maskor, något som tyskarna pläga kalla stricken". Det är således inte någon tvekan om att det är stickning det gäller. På 1600-talet alltså redan. Säkra uppgifter finns dokumenterat bara ett par decennier tidigare om stickning från Halland och Skåne. Möjligheter till praktiskt textilerande kommer här. Intressant utställning om MATTOR: Det är Handarbetets Vänner som ställer ut tre mattor i ny utställning av kända konstnärer, formgivare och arkitekter i nya samarbets-konstellationer. Mattutställningen 'Mycket mer än gångbart - Mattan som konst & designobjekt' pågår 4/9-2/10 i Katrinetorps landeri. Bilder från aktuella mässor inkl Yvonnes höstflox och frifräsande solros på trottoar etc

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Photos from Naturens Syster's post

I väntan på eko-tygerna från den nya leverantör som nyligen bjudit upp oss till dans har vi hittat ett fräckt eko-bomullstyg i svart/vitt med fjärilar på lagret. Som vi tråder dansen med en stund – kanske en ny kudde är på ingång?! Eller annat intressant. På bilradion hördes för en stund sedan om klimatsmart kött. Generellt är kött mera rysligt för miljön och naturen än vad vegetarisk mat är. Men det finns grader även i h-tet. Programmet innehöll en intervju med en kanin- uppfödare. Hon berättade att kaninkött innehåller 22 % protein och placerar sig därmed i ungefär nivå med kyckling som i sig är berömligt ur näringssynpunkt jämför med annat kött sades det. Kaninkött nyttjades t.ex. under kriget här i landet och fortfarande i större omfattning i sydligare länder. Köttet behöver heller inte ligga och dra i mjölk, den som trodde det. Däremot ger kåluppfödda kaniners kött en besk bismak. Paus för laddning av fordonet inträder så hörde inte mer. Likväl kvartstår: Ät mera rotfrukter, grönt och frukt: GOTT, SABLIGT BRA för MILJÖ och HÄLSA, LÄGRE KOSTNAD. OS - sim: Sarah Sjöström – bara GRATTIS, GRATTIS, en stjärna som du är! GLAD REGN-SKOGS-NYHET: Ett jätteprojekt om anläggning av damm i Tapojosfloden blir inte av! Därmed räddas ett område av Gotlands storlek med regnskog till eftervärlden. Greenpeace m.fl. jobbar nu vidare med att skrinlägga andra aktuella dammprojekt i området. Utställning av intresse: Om skräp till konst och allt där emellan kan en ta del av på Handarbetets Vänner. Om nu exakta innebörden saknas för Naturens Syster i denna stund i ur-skogen så är det första intrycket vid tagandes del av evenemanget icke desto mindre i färskt minne. Nedan bl.a.: Lyckad flytt av ros; höstanemon i krus och på friland; gullkrage heter den nog;

Photos from Naturens Syster's post
facebook.com

Quiz

NEAR Naturens Syster