Göteborgs botaniska trädgård
Description
#gbgbotaniska. Följ vad som händer i Botaniska trädgården. Se även www.botaniska.se och följ oss på Instagram. Fri WiFi i entréområdet.
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 175 hektar är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer. Av dessa är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, bl.a. lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Botaniskas växthus rymmer 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.
Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bl.a. Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.
Utbildning och forskning
Grundläggande uppgifter för trädgården har allt sedan starten varit utbildning och vetenskaplig forskning. Som en offentlig park har även horticultur och rekreation varit viktiga komponenter i arbetet. Sedan 1936 har Botaniska trädgården ett aktivt samarbete med Göteborgs universitet och fungerar som dess exkursions- och forskningsträdgård.
Trädgården har tre pedagoger som tar emot ca 10 000 elever per år från skolor I regionen. Sedan 2006 har Gröna Rehab, rehabilitering av människor med stressrelaterade sjukdomar, lagts till som ytterligare en viktig verksamhet.
Populärt besöksmål
Trädgården har ett omfattande årsprogram med visningar av trädgårdens olika delar, utställningar inom botanik och konst, aktiviteter för barn och olika kulturarrangemang.
Göteborgs botaniska trädgård och dess personal har fått flera nationella och internationella priser genom åren. Trädgården är med sina ca 500 000 besökare per år ett av de största besöksmålen i Västra Götaland.
Det är en frivillig entréavgift till trädgården och en obligatorisk a 20 kr till växthusen. Barn under 18 år går in gratis.
Verksamheten är en del av Västra Götalandsregionen.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comTrevligt initiativ!
Varje måndag kl 18-20 med start 14 augusti till och med 2 oktober kan du få dina svampar bestämda av Botaniskas svampexperter. Du är välkommen även utan svamp. Växthusentrén. 20 kr/korg
Dags igen för yoga med Hagabadet på stora gräsmattan i Botaniska! Förra gången var vi 1000 yogisar och stämningen var magisk😀
I dagens Odla med P1 pratar Botaniskas intendent Henrik Sjöman om rotsnurr och om hur man bäst planterar buskar och träd.
Idag firar vi Örtens Dag i Örtagården! Första örtguidningen för dagen är välbesökt och det finns fler chanser att gå på guidningar och workshops under dagen. . Program Örtagården kl. 11-15. Ingen avgift: . 11:00 Guidning i Örtagården och presentation av Årets Ört 12:00 Workshop: Bind din egen kyrkokvast med aromatiska örter 13:00 Guidning i Örtagården och presentation av Årets Ört 14:00 Workshop: Lär och skapa med örter som förhindrar och lindrar stick av insekter . Löpande aktiviteter: Plantförsäljning av ovanliga krydd- och medicinalväxter. Plantlotteri. Utdelning av gratis fröer för höstsådd. Rådgivning om odling och användning av örter med Svenska Örtasällskapet. Presentation och utställning om Årets Ört 2017 - Libbsticka.
Under Västerhavsveckan 13 augusti visar och berättar Botaniska om utplanteringsprojektet av Martorn på plats på Vrångö. En härlig utflykt i skärgården!
I år säljer vi träd och buskar från Gullmarsfjordens plantskola. Det är ett exklusivt urval av lite ovanligare arter. En del material kommer från Botaniska. Som den halländska kastanjen, Aesculus x hemiacantha vars sortnamn 'Tor Nitzelius' hänvisar till en av Botaniskas intendenter. Eller varför inte köpa en Narrbuske, Decaisnea fargesii, som också kallas "Död mans fingrar". Den har bönliknande frukter i lysande blå nyanser. Fruktköttet är ätligt och påminner om honungsmelon. Butiken har öppet alla dagar 10 -19
Trots att den stora blomningen av buskar och träd är förbi denna säsong finns det i trädgården forfarande fina exempel av träd och buskar som nu visar sig från sin allra finaste sida nu – kom och kolla in dem. 1. Bönträdet, Catalpa speciosa, 2. Japansk konvaljbuske, Clethra barbinervis 3. Sammetshortensia, Hydrangea aspera ssp. sargentiana
På söndag är det kaktusloppis i Trädgårdsföreningen när de avslutar sin utställning Kaktus i kubik. Visste du att Botaniska har mer än 700 olika kaktusar och suckulenter i Växthusens suckulenthus?
Nu har vi uppdaterat informationen med hålltider för vandringar och visningar, samt lagt in mer detaljerad information om lördagens innehåll! https://www.facebook.com/events/1901211140203721
Botaniska firar varje år örternas spännande värld tillsammans med Svenska Örtasällskapet! Det här är en temadag för dig som vill lära dig mer om örter och deras olika användningsområden nu och då i köket och husapoteket. Örtagården kl. 11-15. Ingen avgift. Öppna workshops och visningar: 11:00 Guidning i Örtagården och presentation av Årets Ört 12:00 Workshop: Bind din egen kyrkokvast med aromatiska örter 13:00 Guidning i Örtagården och presentation av Årets Ört 14:00 Workshop: Lär och skapa med örter som förhindrar och lindrar stick av insekter Löpande aktiviteter: Plantförsäljning av ovanliga krydd- och medicinalväxter. Lotteri med plantor, böcker m.m. Utdelning av gratis fröer för höstsådd. Rådgivning om odling och användning av örter med Svenska Örtasällskapet. Presentation och utställning om Årets Ört 2017 - Libbsticka. Kom och prata naturvård med Calle Bergil, en av författarna till hyllade nya boken "Naturvård för torpare". Calle ger tips om vad du kan göra för att gynna den biologiska mångfalden i din trädgård. Bokförsäljning och signering 11-15. Läs mer om Svenska Örtasällskapet här: http://www.ortasallskapet.se/ Välkomna!
Föredrag med Stephen Barstow, en nestor inom permakultur och expert på ätbara växter. Han har ägnat 35 år åt att prova olika perenna grönsaker från hela världen, 4 000 har det blivit vidd et här laget. Ingen har testat så många olika arter av ätbara växter som Stephen och hans sallad bestående av 538 olika sorter har gett honom namnet "Extreme salad man". Föredraget hålls på Institutionen för biologi och miljövetenskap, Carl Skottsbergs gata 22B (granne med Botaniska). Biljetten kostar 50 kr och köps i botaniskas butik. Kan bokas på 010 - 4737777/butiken OBS! Föredraget hålls på engelska.
PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM
It's the most... wonderful time of the year 🌸🌱🌿💐🍃🍀🌼 #botaniska #botanicals #botanicalgarden #botanicalgardens #botaniskaträdgården #botaniskaträdgårdengöteborg #botaniskagöteborg #flora #flowers #green #nature #naturephotography #naturelover #naturelovers #natureza #naturegram #naturewalk #naturelove #natureonly #natureporn #naturephoto #natureshots #natureaddict #naturehippys #nature_perfection #nature_brilliance #igersgothenburg #göteborgdirekt
Japandalen
Godmorgon tisdag ☀️ ännu en fin sommardag!
Just one more Dahlia before bedtime...😴
#Gothenburg #Botanical_Garden 🌲is located in #Gothenburg #Sweden 🇸🇪 and is one of the #larger_botanical_gardens #Europe 🇪🇺 #ILOVESWEDEN ❤️🇸🇪
Stort grattis till @jagaina och @erikbpersson! Je espère que vous avez un excellent séjour à Paris! #erikochainavillintehanågonhashtag
🌼✴️🌼 . 💁🏽📸🙋🏽 . . . #flowers #orange #summer #göteborg
Botaniska trädgården
Vilken efterrätt❤ #botaniskaträdgården
Härlig tallrik på #botaniskaträdgården Sommaravslutning med alla kollegor😍
Iris
Dahlia i fyra versioner
Ut igen! @aktivitussportsclub @aktivitus @scsgbg @voidcycling #aktivitussportsclub #aktivitus #voidcykling #scsgbg