Top Local Places

Optometrija & optika Manja

Valvazorjev trg 9 a, Litija, Slovenia
Sunglasses & Eyewear Store

Description

ad

Specialistični očesni pregledi

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Očesne zanimivosti Škilavost oziroma strabizem pomeni odklon enega očesa glede na drugo oko. To je napaka, pri kateri vsako oko gleda v drugo smer. Vrste Poznamo stalni strabizem (heterotropia) in latentni strabizem (heterophoria), ki se pojavi le v dolčenih okoliščinah, n.pr. pri hudi utrujenosti. Če je deviacijski kot pri vseh pogledih enak, govorimo o konkomitantnem strabizmu, če pa se kot spreminja glede na smer pogleda, gre za paralitični strabizem. Slednji je pogostejši pri odraslih, pojavi pa se pri okvari mišic, ki obračajo zrklo, ali njihovega oživčenja. Prisotne so dvojne slike. Pri konkomitantnem strabizmu, ki je prisoten že pri otrocih, ni pojava dvojnih slik, saj možgani informacije iz enega očesa brišejo. Tako lahko pride do ambliopije ali nepopolno razvitega globinskega vida. Oko se lahko odkloni: navznoter – konvergentni strabizem (esotropia, esophoria) navzven – divergentni strabizem (exotropia, exophoria) navzgor – strabismus sursumvergens (hypertropia, hyperphoria) navzdol – strabismus deorsumvergens (hypotropia, hypophoria) rotira – cyclotropia, cyclophoria. Odklon očesa glede na drugo oko je lahko kombiniran, n.pr. hkrati navzgor in navznoter.

facebook.com

facebook.com

facebook.com

facebook.com

OČESNE TEGOBE : Pingvekula ( prva slika ) je rumenkasta tvorba na veznici v bližini roženice. Največkrat se pojavi na strani, ki je bližja nosu (nazalna) . Ne povzroča resnejših težav. zato se odstrani le v primeru če je moteča iz estetskih ali funkcionalnih razlogov. Pterigij ( druga slika) je tvorba, ki se začne izraščati na veznici. Ostane lahko omejena na veznico ali pa se s časom razraste čez roženico in povzroča motnje vida ali ovira nošnjo kontaktnih leč. Ni popolnoma znano, kaj je vzrok za nastanek pingvekule in pterigija. Predpostavlja pa se, da so dejavniki predvsem UV svetloba, suhe oči, in mikro poškodbe zaradi vetra in prahu.

facebook.com

facebook.com

KRVAVITVE NA OČESNI VEZNICI Vzrokov za nastanek krvavitve je več.; lahko se pojavi pri poškodbi očesa ali veznice, pri vnetjih veznice - najpogosteje pri okužbi z adenovirusi, pogosto pa se pojavi spontano, ali kot del sistemske bolezni. Tveganje za nastanek je povečan z višjo starostjo posameznika, povišanju venskega tlaka pri kašljanju, pri porodu ali v povezavi z različnimi arterio-sklerotičnimi spremembami ožilja. Krvavitev pod očesno veznico je lahko znak za (resno) sistemsko bolezen, na primer zvišan krvni tlak, motnje strjevanja krvi, sklerozo ožilja, zato je obisk zdravnika ob prisotnosti drugih značilnih simptomov za te bolezni nujen. V prizadetem očesu se pojavi vidna razlita kri; neostro omejena svetlo ali temno rdeča neboleča krvavitev pod veznico. Ob pojavu krvavitve niso prisotne motnje vida! Če ni sistemskega vzroka za pojav, tudi ni posebnega zdravljenja. Za lajšanje obolelega očesa se lahko predpiše hladne obloge, umetne solze ali kapljice, ki pomagajo pri hitrejšem raztapljanju nastale krvavitve. Če pojava ne zdravimo, se krvavitev sama raztopi v roku dveh tednov. Priporočljivo je jemanje C vitamina, s tem nekoliko zmanjšamo možnost ponavljanja nevšečnosti . Posebna pozorna pa velja, če se težava ponavlja pogosto, v takšnih primerih je nujno potrebno klinično poiskati vzrok.

facebook.com

Poskrbimo za svoj vid !

facebook.com

facebook.com

facebook.com

Želimo Vam prijetne praznike! V letu ki prihaja pa veliko zdravja, lepih trenutkov ter odličnega vida!

facebook.com

Ponosna, ker sem del Behavioral Optometry Academy Fundations ♡♡

facebook.com

Quiz

BLIZU Optometrija & optika Manja