Pieperboetiek
Description
De Pieperboetiek is een pop-up winkel voor het icoon van de Nederlandse eetcultuur: de aardappel Nederland is een land van aardappeleters. Gekookt, gestampt, gebakken of gefrituurd: de pieper is het symbool van de Hollandse pot. In de supermarkt vind je de laatste tijd nog maar enkele soorten, een kruimige en vastkokende aardappel. Terwijl op onze akkers ontelbaar veel rassen in alle kleuren, maten en smaken worden verbouwd!
Daarom openen wij op vrijdag 26 september ergens in Amsterdam de Pieperboetiek. In deze pop-up winkel zullen ongeveer 20 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten te koop zijn. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gewonere soorten zoals Allians en frietaardappel Agria.
Twee weken lang vind je hier álles over de aardappel: van aardappelgeschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips. De winkel is een ontmoetingsplek voor boeren en burgers en een expositieruimte voor aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeëerders en aardappelbakkers. We houden een patatdebat, een lezing over de rol van de aardappel in de geschiedenis van Amsterdam en een aardappeldiner.
Met de winkel verkleinen we de kloof tussen de stad en het platteland. Welke Amsterdammer kent nog een boer? We laten zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer en een beter product voor de consument. De boer komt eindelijk terug de stad in! Stadsbewoners kunnen vragen stellen en de boer laten weten wat ze van zijn product vinden.
De Pieperboetiek is een idee van Krispijn van den Dries, biologisch-dynamisch akkerbouwer uit Ens, in de Noordoostpolder. Krispijn is naast aardappelliefhebber ook een beetje activist. Twee jaar geleden stortte hij zesduizend kilo aardappels op de Dam, omdat hij door de te lage marktprijs zijn piepers letterlijk alleen aan de straatstenen kwijt kon. Krispijn werkt in het initiatief samen met stadsboer en journalist Felicia Alberding en jongeren van de Youth Food Movement. Samen willen zij zich inzetten voor een eerlijker voedselsysteem en betere verhoudingen tussen stad en platteland.