Aabyhøj Amatør Teater for publikum
Description
Aabyhøj Amatør Teater opsætter årligt 2 forestillinger.
Teatret er drevet af frivillige med stor interesse for teater både foran og bagved scenen. Aabyhøj Amatør Teater er et resultat af besættelsens snærende bånd. Der var et behov for at sætte lidt kulør på tilværelsen, og samtidig var det ikke mindst en god mulighed for at camouflere en modstandsgruppe.
Den første opførelse i 1942 var en julematiné til fordel for de fattige i Aabyhøj. Opførelsen blev en succes, og eftersom Aabyhøjs beboere ikke var særligt begejstrede for at tage "helt" ind til Århus p.g.a. risikoen for luftalarmer, var en teaterforestilling i Aabyhøj en kærkommen forlystelsesmulighed.
Under forberedelserne til denne julematiné enedes de involverede personer om at danne en forening, og den 17. november 1942 afholdtes stiftende generalforsamling for det, der skulle blive til Aabyhøj Amatør Teater. Primus motor og formand for foreningen var malermester C.H. Nielsen (blandt medlemmerne også kendt under navnet "Bedstefar").
Det første stykke i den nye forenings regi blev intet ringere end J.C. Hostrups sangspil "Eventyr på fodrejsen", som havde premiere den 28. marts 1943 i Aabyhøj forsamlingshus (det senere Elka og nu Aabykroen). "Eventyr på fodrejsen" blev spillet 4 gange for fulde huse, hvilket gav foreningens ca. 22 medlemmer blod på tanden til at køre videre.
I mange år havde Aabyhøj Amatør Teater ikke faste øvelokaler, og man måtte klare sig, som man bedst kunne. Selv en dagligstue hos et af medlemmerne var et brugbart øvelokale. Efterhånden fik vi mulighed for at øve i Gl. Aaby skoles lokaler. Vi fik tildelt et lokale helt oppe under skolens tag, hvor vores til tider højrøstede udfoldelser ikke kunne forstyrre aftenskoleundervisningen.
Når der havde været prøver på skolen eller Elkas scene, måtte de af medlemmerne, som var i besiddelse af en bil, køre rundt med kulisser, rekvisitter og kostumer i bagagerummet, indtil man mødtes næste gang. Andre skulle jo bruge scenen/salen bl.a. til festlokaler og danseskole, og lod man det stå, kunne man let risikere, at det enten var gået itu, eller at noget manglede. Det ville være en katastrofe, da pengene i forvejen var små. Når der ikke var råd til at købe eller selv fremstille de ting, der skulle bruges til en forestilling, måtte vi satse på lidt goodwill hos de lokale handlende. Til adskillige forestillinger lånte vi møbler og andre ting fra de lokale handlendes lagre.
Når vi nærmede os en premiere og havde brug for at afprøve stykket på Elkas scene, var det kun i kraft af medlemmernes entusiasme at dette kunne lade sig gøre. Vi indtog salen, når aftenens bankospil eller danseundervisning var afsluttet. Ofte var vi først klar til at afholde generalprøve omkring midnat. Den gang afholdtes der bal efter forestillingen. Det var altid et godt trækplaster. Ungdommen ville til bal, og så tog de stykket med i købet. I 1944 kostede en billet til forestillingen den formidable sum af 50 ører. Baltegn skulle løses særskilt til ekstra 50 ører.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comForfatteren Charles Condomine, der er gift for anden gang, har en ny bog under udarbejdelse og mangler hertil noget stof til historien - en spiritist-seance. Tilfældigvis bor i nabolaget en dame, der er spiritist, og hun lover - uden dog at kende til årsagen - at foretage en seance. Denne seance får et overraskende forløb, og starten til en god forestilling er givet. Ring på tlf. 86153450 og forhør om ledige billetter.
Et lille glimt fra den kommende forestilling "Min kone Spøger". Bar vognen er venligst sponseret af Retro Interiør Design Hjortensgade 1 c Aarhus C IG @Lopper_delux IG @retrofund.dk Telefon 71780960 Mail lopperdelux@gmail.com
Oplysning fra billet-hajen 🎭 d 5/4 - få billetter ( 4 ) d 7/4 - få billetter ( 6 )
Som tidligere oplyst, vil overskydende billetter fra spilledatoer reserveret til foreningssalg blive meldt ud, så der også er mulighed for at overveje at købe billet til en af disse dage, hvis det passer bedre i kalenderen. Derfor ser listen over spilledatoer til salg fra den 22. februar nu således ud: Tirsdag den 13. marts kl. 19.30 (overskydende fra foreningssalg) Torsdag den 15. marts kl. 19.30 Søndag den 18. marts kl. 14.00 Onsdag den 21. marts kl. 19.30 (overskydende fra foreningssalg) Torsdag den 22. marts kl. 19.30 Søndag den 25. marts kl. 14.00 (overskydende fra foreningssalg) Onsdag den 4. april kl. 19.30 Lørdag den 7. april kl. 14.00 Med venlig hilsen Karen Bestyrelsen Aabyhøj Amatør Teater
Kære publikum. Så er vi ved at gøre klar til at underholde jer igen. Vi glæder os til at se jer.
Aabyhøj Amatør Teater ønsker alle dets medlemmer et rigtig godt nytår, vi glæder os til at se jer alle igen i 2018,🍾🎉🎆🎇
Vi har de seneste uger kørt en præsentation af nogle af kræfterne bag efterårets forestilling Nøddebo Præstegaard. Igen skal vi have præsenteret en af skuespillerne. Per spiller gårdskarlen Lars. Per begyndte at spille teater som 10-årig i Christianbjerg IF som dilettant. På AAT har han 25 års jubilæum i år. Han er ofte på scenen, men har også gennem tiden instrueret ca. 6 forestillinger, primært cabareter, og siddet i bestyrelsen i ca. 4 år. Per er kendt som én af dem, der ofte spiller de skæve og sjove roller.
Så er turen kommet til en præsentation af yderligere et par af skuespillerne forud forud for premieren på Nøddebo Præstegaard. Elsa og Erik har været medlemmer af AAT siden hhv. 1983 og 1965, hvilket gør dem til to af teatrets ældste medlemmer. De danner desuden par i privaten. Elsa spiller Sidse Lugekone. Sidst Elsa spillede med i en forestilling var, da Nøddebo Præstegaard sidste spillede for 10 år siden. Hun har i mellemtiden bl.a. været leder for kaffesvingerholdet. Erik startede helt tilbage som 15-årig på AAT og har været vidt omkring som både aktør, instruktør, regissør og kaffesvinger. Han har derudover været bestyrelsesmedlem af flere omgange. Erik har nu skruet lidt ned for blusset på AAT og helliget en del af sin tid som formand for Samrådet for Amatørkultur i Aarhus Kommune.
Vi nærmer os premieren for efterårets forestilling Nøddebo Præstegaard, og det er tid til at præsentere endnu en af skuespillerne. Denne gang er det Liese. Hun skal være lidt af en kamæleon under forestillinger, da hun både spiller lærerinde Holm, naboens datter Martha og gåsepige Lotte. Liese startede som kaffesvinger og kom hurtigt på scenen. Hun har spillet i ca. 6 år på AAT, men har spillet teater siden gymnasietiden.
Poul instruerer efterårets forestilling og har været på teatret helt siden 1987, men har aldrig spillet med i Nøddebo Præstegaard. Han har instrueret ca. 10 forestillinger, og nu prøver han så kræfter med Nøddebo Præstegaard. I øvrigt er Poul kæreste med Lisbeth, som spiller Fru Blicher.
Den næste som står for tur, i vores præsentationsrunde af kræfterne bag Nøddebo Præstegaard, er Karen, som har været medlem af Aabyhøj Amatør Teater siden 1990. Karen har særligt de første 20 år deltaget i mange forestillinger, og hun har også en del erfaring som sufflør. Karen har siddet i bestyrelsen for AAT de sidste ca. 5 år. På vores Facebookside er det oftest Karen, der lægger info ud, og hvis man kommenterer på siden, er det altid Karen, som svarer i den anden ende.