Top Local Places

Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka

Senjskih uskoka 1, Rijeka, Croatia
Nonprofit Organization

Description

ad

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeke osnovana je 25.04.1996. godine sa adresom Senjskih uskoka 1 Rijeka.
Predsjednik udruge je gđa Lidija Penko. Udruga okuplja roditelje i rodbinu osoba s autizmom, stručne osobe i sve koji žele sudjelovati kako bi pomogli unaprijediti stanje i kvalitetu života autističnih osoba.
Što smo postigli do sada za organiziranu brigu o našoj djeci u sustavu:
- 1992. godine otvaranje dvije vrtićke skupine za autističnu djecu (tada u vrtiću Krnjevo)
- 1996. godine  otvaranje Centra  za autizam, podružnica Rijeka
-  2001. dobijene su dvije učionice na uporabu u prostoru u OŠ Turnić
-  2001. godine otvorena je jedna skupina za autističnu djecu u vrtiću u Crikvenici
- 2003. godine, otvorena je još jedna vrtićka skupina u  Dječjem vrtiću Rijeka, PJ  Maestral u Rijeci (ukupno 3)
- 2004. adaptacija prostora za tri vrtićke skupine djece u vrtiću PJ Maestral u Rijeci
- 2004. najavljeno je preseljenje Centra  u novu zgradu ( obzirom na povećani  broj djece i potrebu za više prostora)
- prostor Centra za radno-proizvodne  aktivnosti odraslih osoba s invaliditetom na Potoku u Rijeci, a koji je potrebno adaptirati i prilagoditi potrebama za kvalitetan rad s našom djecom
-  2008. Centar je dobio prostor u Ružićevoj 14 , od 270 m2 za rad sa našom djecom.

Što radimo :
- Sastanci članova udruge, svaki drugi utorak u mjesecu u 17,30  h u prostoru Centra,

- Podrška roditeljima, upoznavanje novih roditelja sa našim iskustvim
- Poboljšanje standarda i razvoj brige o osobama s autizmom,
- Ostvarivanje zakonskih prava  koja imaju djeca i roditelji obzirom na dijagnozu,
-  Poticanje roditelja da što ranije uključe dijete u primjeren program i rad i prihvate stanje svoga djeteta
- Suradnja roditelja i terapeuta (i u predškolskoj ustanovi i u školi) kao osnova za napredak djeteta
- Pomaganje pri usavršavanju stručnog kadra  (seminari, edukacije, literatura i sl.)
- Prijava projekata za realizaciju raznih školskih programa, sakupljanje sredstava za uređenje prostora i kupovinu didaktičkog materijala
- Potreba za brigom o autističnim  osobama od rođenja do smrti ukazivanjem na problematiku: uporna i stalna nastojanja da zaokružimo cjelinu brige o našoj djeci od vrtićke  dobi do cjeloživotnih zajednica, jer svima nama roditeljima je noćna mora ista: što će biti s djecom kada nas ne bude?
- Dnevni boravak i radna okupacija za djecu iznad 21. godine kada prestaju biti u sustavu školstva
- Stacionar, životne zajednice  za slučajeve kada roditelji nisu u stanju brinuti o njima i za one koji žive izvan Rijeka (otoci, Gorski Kotar, )
- Praćenje događanja u svijetu vezanih uz autizam i suradnja sa drugim centrima  i udrugama, kao što su: Centar za autizam, Dječji vrtić Rijeka, Centrom za socijalnu skrb, Udruga za autizam Istra (koji su ujedno i partneri u programu rane intervencije), i brojni drugi.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Poštovani roditelji, Sanacija zubi pod anestezijom za djecu do 18 godina vrši se na Kantridi, a za odrasle pacijente sanacija zubi započeti će početkom travnja na Sušaku.

facebook.com

Poštovani, Pozivamo Vas na redovni sastanak Udruge za skrb autističnih osoba, dana 14.02.2017. (utorak) u prostorijama Centra za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka, Stane Vončine 1, s početkom u 17:30 sati. U sklopu redovnog sastanka Udruge održati će se i predavanje dr. med. Jelene Čupković Premuš, specijalizantice dječje i adolescentske psihijatrije, i to na temu „Psihofarmakoterapija djece i mladih sa poremećajem iz autističnog spektra“ .

facebook.com

Grad Rijeka

RIJEKA DOBRIH ŽELJA: CENTRU ZA AUTIZAM DONIRANO 59.000 KUNA ZA IZGRADNJU SENZORNOG PARKA Riječke studentice Karla Pavlović i Lea Radošević te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel predali su 19.1.2017. predstojnici Centra za autizam Rijeka Sandri Čavrak sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji „Rijeka dobrih želja“. Zahvaljujući donacijama građana Centru je doniran ček na iznos od 59 tisuća kuna, što će im pomoći pri izgradnji senzornog parka za njihove korisnike. http://www.rijeka.hr/CentruZaAutizamdonirano

facebook.com

Timeline Photos

Draga naša Oriana, Otišla si tiho stazom što vijuga, i gdje samo dobri Bog na kraju čeka, Uvijek ćeš ostati s nama u našim razgovorima, sjećanjima, u pogledu na tvoju Andreu. Tvoj zvonki osmjeh, tvoja blagost , tvoja vedrina i strpljenje. Zbogom prijateljice naša, neka te čuvaju dobri anđeli! Otišla si tako iznenada i svih nas ostavila u šoku i nevjerici, pridružila si se Irmi i Miri čiji odlazak je nekako bio zlokobno najavljen njihovom bolesti, ali ti si nas ostavila tako naglo da još ne vjerujemo. Prošlo je skoro 20 godina od kada smo se upoznali zahvaljujući našoj djeci, tvojoj Andrei, mojoj Nini i ostaloj djeci i povezali se na način koji razumijemo samo mi i koji nas vezuje do kraja života. Puno smo toga zajedno prošle nastojeći da naša djeca imaju sve što ih pripada ovdje, u ovome gradu. Kroz duge godine prošli smo zajedno i dobrih i teških trenutaka, ali ti si uvijek bila pozitivna, pomirljiva, strpljiva, nikada nisi podizala glas osim ako se trebalo izboriti za tvoju Andreu, tu si bila nezaustavljiva, kao lavica kad brani mladunče. Andrea je bila centar tvog svijeta i bila si majka koja je činila sve da njoj uvijek bude dobro, a sve teškoće na koje si nailazila - podnosila si sa riječima... a valjda tako treba biti.... što ćemo... izdržat ćemo nekako.... uvijek sa strpljenjem i prihvaćanjem.... i vjerom u bolje. Puno je uspomena na naša druženja i uvijek se sjetim kako si imala vremena za razgovor sa svakom od nas kada bi nam bilo teško i uvijek strpljivo saslušala i savjetovala, bila si jednostavna i draga osoba koja je ulijevala mir i pozitivno razmišljanje uvijek sa osmijehom. Draga Oriana, na kraju ću ti citirati poruku koju mi je poslala Anita davno, još nakon Mirinog odlaska pokušavajući mi objasniti zašto neće doći na ispraćaj. U njoj je rekla sve ono što nam je svima nama roditeljima, koji smo ovo zajedno živjeli, u duši i srcu, budući da godinama dijelimo istu sudbinu. “Kad odem na pogreb, tada je čovjek zbilja mrtav, a ovako.... ona je meni i dalje tu, Želim vjerovati da čovjek nije mrtav kada umre, nego je mrtav kada nestane iz naših misli.... Bok, vidimo se.... je za mene uvijek vidimo se..... i ja ću ju zauvijek tražiti pogledom po Korzu... i na sastancima.... Ma gdje ona bila.... ja ću uvijek očekivati... sad će ona....” I zato ti Oriana i ja kažem vidimo se, jer neminovno ćemo svi doći tamo..... i pozdravi nam Irmi i Miru.... a mi ćemo dalje nastaviti kako bi ostvarili ono što smo s zajedno s tobom započeli..... da Andrea i naša djeca imaju gdje biti zadovoljni i sretni, kada jednom i mi dođemo k tebi... Neka te Nebo čuva kao što si ti čuvala svoju Andreu... Lidija i svi roditelji Udruge

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Od srca sretni blagdani - pamtimo sve dobro i vjerujemo u bolje!

Timeline Photos
facebook.com

Photos from Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka's post

Osvrt na humanitarnu akciju "Lampioni dobrih želja" U petak 16.12. u 19:00 je u sklopu humanitarne akcije pod nazivom "Lampioni dobrih želja" sa riječkog Molo Longa pušteno tri tisuće lampiona. Sav prihod prikupljen ovom akcijom namijenjen je izgradnji senzornog parka u Centru za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka. Ovu hvalevrijednu akciju su pokrenule studentice biotehnologije Karla Pavlović i Lea Radošević, koje su uz pomoć svojih kolega i uz pokroviteljstvo Grada Rijeke uspjele dobru ideju pretvoriti u dobro djelo, ali i pravu atrakciju za sugrađane.

Photos from Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka's post
facebook.com

Photos from Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka's post

Osvrt na obilježavanje 20. godišnjice Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli obilježavanju 20. godišnjice Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Centra za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka. Posebno zahvaljujemo predstavniku Grada Rijeke gdinu Mirku Filipoviću, kao i predstavniku Primorsko-goranske županije gdinu Goranu Petrcu, ravnateljici zagrebačkog Centra za autizam gđi Žarki Klopotan, ravnateljici Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci gđi Lauri Grubišić. U svečanom programu su osim učenika Centra za autizam Rijeka, sudjelovali i učenici zagrebačkog Centra za autizam i učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Photos from Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka's post
facebook.com

Timeline Photos

Poziv na 20. godišnjicu osnivanja Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i otvaranja Centra za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka slavi 20 godina postojanja. Stoga, nam je iznimna čast pozvati Vas da dana 16.12.2016. u 12 sati svojim prisustvom uveličate obilježavanje našeg velikog jubileja. Naša proslava će se održati u Centru za autizam Zagreb, ustrojbena jedinca Rijeka, na adresi Stane Vončine 1. Radujemo se Vašem dolasku!

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Poziv na humanitarnu akciju “Rijeka dobrih želja” koja će se održavati tijekom “Rijeka Adventa”, a sastoji se od “Kuglica dobrih želja” i “Lampiona dobrih želja”. Nakon uspješno održanog prvog dijela humanitarne akcije “Rijeka dobrih želja”, slijedi drugi dio humanitarne akcije pod nazivom “Lampioni dobrih želja”. Humanitarnu akciju “Rijeka dobrih želja” su pokrenule i organizirale Karla Pavlović i Lea Radošević, studentice biotehnologije kojima se priključila i Udruga studenata biotehnologije te ostali studenti riječkog Sveučilišta. “Lampioni dobrih želja” bit će pušteni u zrak 16. prosinca u 19 sati na Molo longu, a umjesto prošlogodišnjih 500, ove godine je njihov broj povećan na tri tisuće. Slično kao i kuglice, lampioni se mogu nabaviti uz donaciju od 20 kuna u kućici na Korzu (ispred stare zgrade pošte) tokom cijelog dana 16.12. i to od 9:00 – 16:30 sati ili na štandu koji će biti postavljen na Molo longu. Svi koji uplate donacije, lampione će moći podići na dan njihovog puštanja u riječko nebo od 17 sati nadalje. U slučaju lošeg vremena, akcija će biti odgođena za 17. prosinca, odnosno za prvi idući dan s lijepim vremenom. Sav prikupljeni prihod namijenjen je Centru za autizam te će se iskoristiti u izgradnji senzornog parka za štićenike centra! Podržimo izgradnju senzornog parka u riječkom Centru za autizam!

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Prijam kod Predsjednice Republike Hrvatske povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske i Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, gđa Lidija Penko bila je na primanju u Uredu predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Predsjednici Republike uručen je prigodan poklon – sat koji su izradila djeca, štićenici Centra za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka sa svojim voditeljem radionice gosp. Milivojem Vrabecom, uz čestitku djece i torbu iz radionice šivanja.

Timeline Photos
facebook.com

Predavanje dr.med. Jelene Čupković Premuš Pozivamo Vas na predavanje dr. med. Jelene Čupković Premuš, specijalizantice dječje i adolescentske psihijatrije, i to na temu „Psihofarmakoterapija djece i mladih sa poremećajem iz autističnog spektra“ koje će se održati 13.12.2016 u 17:30 u Centru za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka, Stane Vončine 1.

facebook.com

Pozivamo Vas na redovnu godišnju Skupštinu Udruge za skrb autističnih osoba, dana 13.12.2016. (utorak) u prostorijama Centra za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka, Stane Vončine 1, s početkom u 17:30 sati. Dnevni red Skupštine je sljedeći: 1. Otvaranje Skupštine, 2. Utvrđivanje kvoruma, usvajanje dnevnog reda Skupštine, formiranje radnog tijela Skupštine te izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, 3. Donošenje financijskog plana i njegovog obrazloženja Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka za 2017. godinu, 4. Predstavljanje skraćenog financijskog izvješća za razdoblje od 1.siječnja do 30. rujna 2016. godine i aktivnostima Udruge u 2016. godini, 5. Predavanje dr. med. Jelene Čupković Premuš, specijalizantice dječje i adolescentske psihijatrije, na temu „Psihofarmakoterapija djece i mladih sa poremećajem iz autističnog spektra“, 6. Razno.

facebook.com

Quiz

U OKOLINI Udruga Za Skrb Autističnih Osoba Rijeka