Macken Växjö
Description
Macken är ett kooperativ och ett socialt företag som arbetar med återbruk och integration i flera olika verksamheter. Macken Remake Design är vårt märke. Föreningen Macken är ett socialt företag och personalkooperativ. Macken tar vara på resurser som andra inte längre vill ha. I grunden är Macken en soptippsverkstad. Macken driver idag en stadsodling, företagarutbildning på lätt svenska och språkverkstäder inom cykel, textil, och elektronik. Genom våra utbildningar och produkter visar vi att man kan kombinera hållbarhet och integration med stil och design. Alla anställda erbjuds delägarskap/medlemskap i kooperativet.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comTimeline Photos
Skippa engångskassarna! Mackens snygga tygkassar är sydda av återbrukade tyger i alla tänkbara färger och mönster. Säljs för 100 pix i vår butik i Linnégallerian. Välkommen!
Timeline Photos
För er som såg Tom Alandhs dokumentärfilm ”Krokiga vägen till lyckliga gatan” om Macken, då den sändes i teve för ungefär 1 år sedan, är väl Hugo ett känt ansikte. Hugo Ponze Salas från Chile utbildade sig till elektronikingenjör vid ett universitet i Santiago. Efter 4 års studier arbetade han bl a på Sony i Santiago. Han kom till Sverige som politisk flykting från Pinochets militärdiktatur i Chile. Året var 1986 och de som flydde från Chile på 80-talet brukar kallas andra vågens flyktingar. -80-talet var fruktansvärt i Chile, säger Hugo. Det var när han läste på universitet han drogs med i politisk aktivitet och det fick konsekvenser i det då repressiva Chile. Att han slog sig ned i Växjö efter flyktingförläggningen i Hallstahammar berodde på att hans mamma redan bodde i Växjö. Både hans mamma och bror kom till Sverige före Hugo. Pappan blev kvar i hemlandet. Hugo har idag sambo, 1 vuxen dotter och 2 barnbarn. Efter en första introduktion på dåvarande AMU-center fick Hugo jobb. Han har arbetat på flera stora elektronikföretag, bl a Jinotech och Alstom. Händelser som företagsflytt och neddragningar av personal ledde för Hugo till arbetslöshet. Hugo hade under en tid även haft planer på att starta eget. En handläggare på Arbetsförmedlingen trodde på honom och han gick en starta-eget-kurs men då det kärvade till sig i slutfasen med affärsplanen så stannade de planerna av. På senare år har Hugo haft svårt att få en anställning. Faktorer som påverkar kan vara åldern samt att företagen anser honom överkvalificerad, tror Hugo. Hugo kom till Macken 2009. Han är den – som tillsammans med Fredrik Bergman – skapat Mackens elektronikverkstad där han tar emot trasig elektronik som kunder lämnar in, felsöker och reparerar. Han är numera anställd på 25 %, på resterande tid har han en sysselsättningsplats inom Jobb- och utvecklingsgarantin, dvs f d Fas 3. Periodvis har Hugo praktikanter från Teknikum och han är mycket uppskattad som handledare för elektronikintresserade ungdomar. Hugo är den som skapat cykelkraftverken efter en idé från Fredrik Bergman. Han har också utvecklat litiumbatterier. Han har hela tiden idéer om vad som kan göras på elektronikområdet för att utveckla nya smarta, energisnåla lösningar och produkter utifrån det elektronikskräp som folk slänger. - Jag tänker på Macken hela tiden, säger Hugo och ler brett. - På Macken får jag använda min kreativitet och nyfikenhet och arbeta med det jag kan bäst, elektronik. Här är man alltid öppen för nya idéer, säger han. Macken innebär också en fast punkt och arbetskamrater och - musik! När Hugo inte sitter och mekar i sin lilla verkstad bland alla trådar, kablar och elkomponenter så kan man hitta honom med elgitarren på magen i replokalen på Nydala, i Mackens egen orkester, som spelar både rock, schlager och dansmusik.
Timeline Photos
- Jag hade fem minuter över och jag såg behovet, sa Zsuzsanna, när jag hittade henne på morgonen utanför Mackens entré med snöskyffeln i högsta hugg. Det är Zsuzsanna Bene i ett nötskal. Alltid på gång, på språng, med en – som det verkar – outsinlig energi. Ingen arbetsuppgift är för simpel för henne. Hon har sina fingrar med lite överallt. I köket på Italienska palatset, i butiken i Linnégallerian, på Företagarskolan, i det mesta av den marknadsföring som Macken ägnar sig åt, med mera. Zsuzsanna Bene är från Ungern och utbildad journalist, med erfarenhet både från tidningar, TV och radio, bl a som nyhetsredaktör. Sambon fick jobb i Sverige. Zsuzsanna ville först inte flytta från hemlandet, men barnen drev på, så 2009 flyttade de till Sverige. Nu bor hon i Norrhult i Uppvidinge kommun med sambon och de två barnen på 12 respektive 18 år. Första tiden i Sverige var det förstås studier i svenska som gällde (Sfi). Sen fick hon, sin universitetsutbildning till trots, läsa in både grundskola och gymnasium. Det kan ta sin tid att få sina kunskaper validerade i Sverige. Ett viktigt steg på vägen var kursen ”Korta vägen för utländska akademiker” på Linnéuniversitetet. Den riktiga vändpunkten kom då hon fick veta att Macken sökte en journalist med utländsk bakgrund. Hon tog kontakt med Fredrik Bergman och fick en 6 månaders praktik 2013, då hon bl a gjorde en film om Macken. Därefter hade Zsuzsanna båda fötterna inne. Efter praktiken blev hon anställd. Bland Zsuzsannas många uppgifter på Macken är en av de viktigaste den som består i individuell hjälp och stöttning till Företagsskolans elever och andra praktikanter att starta eget. Via ett brett kontaktnät och med sina mediakunskaper har hon möjlighet att göra snabb research inom olika branscher. Hon ser sig som en länk mellan samhället och de som känner sig utanför samhället. Att ta tillvara varje persons erfarenheter, kunskaper, behov och ambition är utgångspunkten i Mackens aktiva individbaserade integrationsarbete. Zsuzsanna menar att behovet av en social sektor finns, även om det också är förenat med en hel del svårigheter. Via Macken fick Zsuzsanna en identitet i Sverige. Hon menar att företag som Macken gör samhället lite bättre. Att arbeta på Macken är för henne en hel livsstil. Det är meningsfull sysselsättning. - Jag är lycklig över mitt jobb här, avslutar Zsuzsanna och rusar vidare till något av alla projekt hon är inblandad i.
Hej och välkommen till Macken! Vi vänder oss till dig som funderar på eller redan har bestämt dig för att bli volontär på Macken. Mer om Mackens verksamhet kan du läsa på www.macken.coop. Där hittar du också information om Mackens vänner, som man kan vara medlem i om man lite mer organiserat vill stödja Mackens verksamhet. På Macken träffar du människor med mycket varierande bakgrundserfarenheter, t.ex. vilket land man kommer från, vilket/vilka språk man talar och varför man lämnat sitt hemland. Som volontär avsätter du så mycket tid och engagemang du själv känner att du vill ge. Vi är två kvinnor, som är pensionärer och som engagerat oss i att språkträna på Macken. Vi har båda vuxna barn och nu också barnbarn. Vi har bott i Sverige hela våra liv. Vi har båda ett stort intresse av andra kulturer och förutom att språkträna deltagarna kan vi dela med oss lite av både vår tid och vår kunskap om hur det är att leva och arbeta i Sverige. Vi gör det på lite olika sätt: I grupp: Brita är erfaren lärare och med sina pedagogiska kunskaper kan hon undervisa/samtala med större grupper. För 1-2 personer: Annes erfarenhet och nätverk gör att hon kan dela med sig av sina erfarenheter och kontakter inom bl.a. företagsutveckling. Men du behöver inte vara utbildad lärare eller ha stort kontaktnät. Man kan göra utflykter, fika tillsammans, baka en kaka eller något annat som just du vill tillföra. Macken har arbetat fram en grundbok ”Mackenparlören”, som du som volontär kan ha som stöd i dina kontakter med deltagarna på Macken. På Macken finns också annan litteratur, som du kan få låna. Det finns också ett bildarkiv, som du kan använda för att underlätta samtalen. Har du några frågor om hur det kan vara att vara volontär på Macken kan du höra av dig till: Brita 073-056 35 12 eller Anne 070-533 55 54 Har du frågor om Mackens verksamhet och organisation kan du kontakta: Caisa-Lena, som förutom att hon är medlem i Mackens Vänner också f.n. har ett uppdrag på Macken att arbeta med Språkverkstäderna. Verksamhetsansvarig på Macken är Torun Israelsson och henne når du på 070-533 97 88 Vi behöver bli fler - så vi hoppas att du också känner för att engagera dig - det är både kul och lärorikt hälsar Brita och Anne medlemmar i Mackens Vänner
Photos from Macken Växjö's post
Vill du ha en stilig, äldre cykel är det på Macken du ska leta! Här finns Skeppshult, Rex, Crescent och många andra märken. Nyare hojar finns också - både stadscyklar, MTB, racercyklar och barncyklar i olika storlekar. Du kan även få cykeln omlackerad i din favoritfärg, eller köpa företagscyklar i valfria färger. Vi utför grundservice för 350 kr (450 kr för 10 växlar eller mer) samt alla typer av reparationer. Välkomna till oss på Hjalmar Petris väg 50! Kontakt: Faizullah, tel. 0727 89 53 33.
Timeline Photos
Sykurs! Det finns platser kvar på Mackens sykurs som vi har på söndagar ojämna veckor kl 10- 14. Även för nybörjare! Du kanske vill sy om ett plagg? Eller sy efter färdigt mönster? Förändra mönster? Göra eget mönster efter egna mått? Är du intresserad så hör av dig till Sara. sara.birgersdotter@macken.coop
Timeline Photos
Faizullah Mamozai är mannen som inte drar sig för att prova nytt. Universitetsutbildad ekonomilärare med specialkunskaper i litteratur och dari. Från att ha arbetat med ekonomifrågor på en statlig myndighet i sin hemstad Kabul i Afghanistan och varit butiksägare med försäljning av skönhetsprodukter, cyklar, motorcyklar och begagnade bilar arbetar han nu sedan 2014 med reparation och försäljning av cyklar i Mackens cykelverkstad. Från krigets Afghanistan kom han till Sverige 2011. Han bor i Ingelstad utanför Växjö. Familjen består av fru och tre barn i åldrarna 19, 20 och 23 år. Han har även ett barnbarn. Faizullah berättar att han var en aning skeptisk först när Arbetsförmedlingen föreslog att han skulle praktisera på Macken. Han ville inget hellre än att få en anställning och trodde inte riktigt på att det skulle vara möjligt. Men anställning blev det! Ett nystartsjobb. Och Faizullah trivdes direkt och gör det alltjämt. Han trivs med sitt jobb i verkstaden, sina praktikanter som han handleder och lär upp och med alla andra arbetskamrater här på Macken. Den största drivkraften i arbetet är förstås kunderna. -Nöjda kunder gör mig glad, säger han. Och glad är Faizullah ofta. Glad och mycket energisk. Imponerande är också att han lärt sig jobbet med att reparera cyklar i stort sett på egen hand. Faizullah berättar att han har använt sig mycket av Internets instruktionsfilmer. Ett annat exempel på hans målmedvetenhet och energi är att han efter arbetstid läser Sfi på kvällarna för att förbättra svenskan.
Timeline Photos
Vi får en pratstund med Nisreen där hon sitter vid symaskinen. För Nisreen har Macken betytt mycket, framför allt för språkutvecklingen. - Jag har lärt mig prata svenska här, säger hon. Hon trivs på Macken, med sitt arbete bland tyger, saxar och måttband. Tillsammans med Sara Birgersdotter ansvarar Nisreen för Mackens textilverkstad. Hon utför ändrings- och lagningsarbeten på inlämnade plagg samt syr nytt efter beställningar från kunder. Hon designar plagg och gör mönster. Hon kan också reparera en trasig symaskin. Ansvaret för textilverkstaden innebär också ansvar för och handledning av de praktikanter som Macken tar emot inom olika arbetsmarknadsprogram. Vid studiebesök är Nisreen ofta med, visar runt och berättar om verksamheten. Nisreen kom till Sverige 2007 från krigets Irak. Hon bor i Växjö tillsammans med sin man och två barn på 8 och 11 år. Nisreen är utbildad gymnasielärare i engelska. Hon har dock mest arbetat som privatlärare. Hennes stora intresse för sömnad och design grundlades redan i barndomen och hon är självlärd på området. Under ett antal år arbetade Nisreen som sömmerska och designer i Jordanien. I januari 2015 började Nisreen på Macken, då i Jobb- och utvecklingsgarantin (Fas 3). Nu är hon visstidsanställd med ett anställningsstöd. Här vill hon stanna, i det välbekanta symaskinsbrummet och den trevliga sociala samvaron med såväl sömnadskollegor som praktikanter och övriga medarbetare på Macken. Kläderna som växer fram under Nisreens skickliga hand är vackra, välgjorda vuxen- och barnkläder av högsta kvalitet.
Lagerlokal sökes! Macken söker ett lättillgängligt kallager på ca 100 m2 i Växjö med omnejd. Alla tips mottages tacksamt!
Photos from Macken Växjö's post
REA på vinterkappor för barn, strl 7 år. Nu 300 kr (ordinarie pris 550 kr). 100 % återbruk och integration! Finns i syateljén på Hjalmar Petris väg 50. Välkomna hit!
Företagarskolan | Macken
Det finns platser kvar på företagarskolan! Gårdagens informationsmöte lockade ett gäng intresserade, men det finns plats för fler. Kursen startar på torsdag, den 16 februari kl. 13.00.
Coompanion Roslagen & Norrort
PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM
smalandgaywierd,detvitaskallbort,mys
Sitter i solen och stalkar mina grannar. #wierd #detvitaskallbort #mys