Top Local Places

Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté

, Stockholm, Sweden
Political Organization

Description

ad

Miljöpartiets feministiska röst och blåslampa. Fokus för kommittén är verksamheten och politiken som handlar om jämställdhet och mångfald.  Jämställdhets- och mångfaldskommittén har tre syften. Vi ska verka:
- kunskapshöjande inom partiet för jämställdhets- och mångfaldsfrågor
- strategiskt inom partiet för att öka representativiteten
- politikutvecklande samt utåtriktat för att utveckla och kommunicera Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldspolitik.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Det finns en plats ledig i kommittén! Nu söker riksvalberedningen kandidater till vårt antirasismutskott där en plats är ledig. Läs mer på bifogad länk och tipsa gärna medlemmar i partiet om detta!

facebook.com

Idag skriver vi om funktionsnedsättning och livsvillkor.

facebook.com

facebook.com

Förlängd ansökningstid till den 23/6! Sök för att bli mentor eller för att få mentor i ett superspännande och bra program!

facebook.com

JMK ställer sig bakom uppropet för ensamkommande barn och unga!

facebook.com

ANSÖK TILL JMK:S MENTORSKAPSPROGRAM! Hösten 2017 startar jämställdhets- och mångfaldskommittén sitt ettåriga mentorskapsprogram för kvinnor inom Miljöpartiet. Målgrupp för programmet är kvinnor från underrepresenterade grupper (med utländsk bakgrund, funktionsnedsättning, och/eller under 30 år eller över 65 år) som har eller vill ha förtroendeuppdrag inom Miljöpartiet. Definitionen av kvinna är att du själv upplever dig som kvinna. Även du med ickebinär könsidentitet är välkommen att ansöka. Sprid gärna till andra som du tror är intresserade av att vara adepter och mentorer! Ansökningsformulär adept/deltagare: https://goo.gl/forms/sOSSqjxBgOh8GOJP2 Ansökningsformulär mentor: https://goo.gl/forms/xkCP9LFmpOT8pZRw2 Sista ansökningsdag är 9 juni.

facebook.com

Vi frågar partistyrelsekandidater! Idag på Miljöpartiets kongress ska vi välja partistyrelse och inför det har vi skickat intervjufrågor till kandidaterna. Vi kommer publicera frågorna och svaren löpande här på Facebook. Ditt namn: Alice Bah Kuhnke 1. Vilken är den fråga/frågor inom jämställdhet och antidiskriminering som du brinner mest för? A) Individens rättigheter och möjligheter. B) Förändring av strukturer som står i vägen för människors förutsättningar. 2. Vilken fråga inom jämställdhet och mångfald tycker du att Miljöpartiet ska driva ännu hårdare framöver? Våga och orka sätta individen i fokus i kampen för att mänskliga rättigheter ska omfatta alla människor, överallt, hela tiden. 3. Vad skulle du själv vilja göra i partistyrelsen för att främja jämställdhet och motverka diskriminering (internt eller externt)? Vara en tydlig röst och kraft för mänskliga rättigheter som frigör människor från många olika former av förtryck. 4. Vi anser att partiet behöver bli ännu bättre på representation, d.v.s. se till att våra förtroendevalda också representerar befolkningen och få bort de hinder som finns för att kunna vara med och påverka. Vad tror du krävs för att förbättra representationen? Representation är ett resultat av ett gediget arbete som inte kan fuskas eller hastas fram. Det finns mängder av tragiska exempel som visar på hur rätt man tänkt men hur fel det blev. Jag vill att miljöpartiet ska vara ett parti som INTE tar genvägar utan som istället tar den långa och i många fall krångliga vägen. Mycket Enkelt uttryckt, representation är resultat av ett hårt arbete. Det finns inga genvägar. 5. Vi människor mår bra av att ständigt utvecklas. Vilken fråga inom jämställdhets- och mångfaldsområdet skulle du vilja lära dig mer om? Jag vill och kan bli bättre på allt!

facebook.com

Vi frågar partistyrelsekandidater! Den här veckan på Miljöpartiets kongress ska vi välja partistyrelse och inför det har vi skickat intervjufrågor till kandidaterna. Vi kommer publicera frågorna och svaren löpande här på Facebook. Ditt namn: Margareta Randwall 1. Vilken är den fråga/frågor inom jämställdhet och antidiskriminering som du brinner mest för? jämställdhet när det gäller äldre 2. Vilken fråga inom jämställdhet och mångfald tycker du att Miljöpartiet ska driva ännu hårdare framöver? Äldre har sina egna problem och dessa problem behöver partiet utveckla i sin politik. Sedan ett par år händer det en del. GSriks är numera en organisation jämförbart med GU och GS. Mycket återstår när det gäller anpassat boende, hälso-sjukvård och sämre pensioner för kvinnor 3. Vad skulle du själv vilja göra i partistyrelsen för att främja jämställdhet och motverka diskriminering (internt eller externt)? Jag har under 2014-2015 varit ledamot i PS och drivit frågor om äldres situation som medborgargrupp har låg prioritet nom MP. 4. Vi anser att partiet behöver bli ännu bättre på representation, d.v.s. se till att våra förtroendevalda också representerar befolkningen och få bort de hinder som finns för att kunna vara med och påverka. Vad tror du krävs för att förbättra representationen? Representationen av äldre står inte i proportion till antalet äldre 5. Vi människor mår bra av att ständigt utvecklas. Vilken fråga inom jämställdhets- och mångfaldsområdet skulle du vilja lära dig mer om? Alla ska ha lika värde och tillåtas att vara olika

facebook.com

Nu är vi på plats på kongressen i Linköping! Missa inte vårt seminarium idag "Så hjälper jämställdhets- och mångfaldskommittén dig" kl 10.30-12.00 i sal Musikalen! Då får ni reda på allt som vi har på gång och allt vi kan erbjuda avdelningar. Välkommen!

facebook.com

Vi frågar partistyrelsekandidater! Den här veckan på Miljöpartiets kongress ska vi välja partistyrelse och inför det har vi skickat intervjufrågor till kandidaterna. Vi kommer publicera frågorna och svaren löpande här på Facebook. Ditt namn: Nina Petersson 1. Vilken är den fråga/frågor inom jämställdhet och antidiskriminering som du brinner mest för? Jämlikhet - med betydelsen att ingen får diskrimineras på grund av ålder, etniskt eller nationellt ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionshinder, sexuell läggning, kön eller brist på ekonomiska medel. 2. Vilken fråga inom jämställdhet och mångfald tycker du att Miljöpartiet ska driva ännu hårdare framöver? En jämlikare fördelning av ekonomiska medel så att vardagen blir tryggare för fler människor. 3. Vad skulle du själv vilja göra i partistyrelsen för att främja jämställdhet och motverka diskriminering (internt eller externt)? Internt skulle jag vilja ta tillvara medlemmars goda tankar och idéer på ett mer systematiskt och regelbundet sätt så att ny grön politik kan formas utifrån fler kloka perspektiv. 4. Vi anser att partiet behöver bli ännu bättre på representation, d.v.s. se till att våra förtroendevalda också representerar befolkningen och få bort de hinder som finns för att kunna vara med och påverka. Vad tror du krävs för att förbättra representationen? Genom ett mer systematiskt och regelbundet insamlande av idéer från medlemmar, så får medlemmarna mer inflytande över politikutvecklingen. Sedan är det också så att en styrelse ska syssla med och fokusera på de långsiktiga och strategiska frågorna, därför bör en styrelse vara utformad för detta. Dagspolitiska lösningar ska skötas av andra som inte sitter i partistyrelsen, dessa kan vara adjungerande när så behövs. Jag menar också att MP:s partiprogram, värderingar och ståndpunkter åligger om inte alla, men någon eller några i partistyrelsen att ständigt ha högst på agendan och kommunicera för att det aldrig ska bli oklart eller otydligt om den officiella ståndpunkten även och kanske särskilt när det blir tvunget med kompromisser. 5. Vi människor mår bra av att ständigt utvecklas. Vilken fråga inom jämställdhets- och mångfaldsområdet skulle du vilja lära dig mer om? Jag skulle vilja lära mig mer om att integrera jämlikhet i styrning och ledning.

facebook.com

Vi frågar partistyrelsekandidater! Den här veckan på Miljöpartiets kongress ska vi välja partistyrelse och inför det har vi skickat intervjufrågor till kandidaterna. Vi kommer publicera frågorna och svaren löpande här på Facebook. Ditt namn: Marléne Tamlin 1. Vilken är den fråga/frågor inom jämställdhet och antidiskriminering som du brinner mest för? Rätten att få vara sig själv och slippa påklistrade attribut och olikabehandling utifrån personers eller samhällets förutfattade meningar och behov av kategoriseringar. Och som nybliven förälder är jag för tillfället rätt inne på frågor om graviditet och förlossningsvård också, där en vid många tillfällen kan uppleva sig åter på 50-talet ur ett genusperspektiv. 2. Vilken fråga inom jämställdhet och mångfald tycker du att Miljöpartiet ska driva ännu hårdare framöver? Vi behöver ligga på stenhårt för att förebygga och fördöma den vålds- och våldtäktskultur som alltjämt accepteras och ibland uppmuntras framförallt inom den gamla manliga könsrollen. Och vi behöver själva bli bättre på att vara tydliga med det jag skrev i punkt ett – att se individer, inte kategorier. Utan att för den skull blunda för strukturer på ett aggregerat plan, förstås. Och kanske mest påträngande just nu: Vi har ett enormt behov av antirasistiskt arbete och att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i hela västvärlden... 3. Vad skulle du själv vilja göra i partistyrelsen för att främja jämställdhet och motverka diskriminering (internt eller externt)? Bidra med mina perspektiv på frågor, och främja ett gott samarbete och kunskapsspridning mellan JMK och partiets övriga delar. 4. Vi anser att partiet behöver bli ännu bättre på representation, d.v.s. se till att våra förtroendevalda också representerar befolkningen och få bort de hinder som finns för att kunna vara med och påverka. Vad tror du krävs för att förbättra representationen? Jag tror för det första att det är ett uppströmsarbete, att vi behöver bli bättre på att rekrytera nya aktiva medlemmar med en större bredd och mångfald. För det andra handlar det om utbildning och engagemang för hela partiet. På det temat anordnade jag en ”feministisk peppdag” i Västerås för MP i Mälardalsområdet under förra året. Och för det tredje om att ordna stödstrukturer för underrepresenterade grupper som exempelvis mentorskapsprogram. 5. Vi människor mår bra av att ständigt utvecklas. Vilken fråga inom jämställdhets- och mångfaldsområdet skulle du vilja lära dig mer om? För tillfället känner jag att jag behöver lära mig saker jag blir inspirerad av snarare än mer elände. Så både starka karaktärer och kul händelser ur historien och bra nutida exempel och förebilder är välkommet!

facebook.com

Vi frågar partistyrelsekandidater! Den här veckan på Miljöpartiets kongress ska vi välja partistyrelse och inför det har vi skickat intervjufrågor till kandidaterna. Vi kommer publicera frågorna och svaren löpande här på Facebook. Ditt namn: Malin Hagerström 1. Vilken är den fråga/frågor inom jämställdhet och antidiskriminering som du brinner mest för? Jämställda löner. Att kvinnors arbete värderas lägre än mäns är ett stort strukturellt problem i vårt samhälle. En handlingsplan för jämställda löner behövs och Sverige behöver prioritera att höja lönerna inom kvinnodominerade yrken. 2. Vilken fråga inom jämställdhet och mångfald tycker du att Miljöpartiet ska driva ännu hårdare framöver? Införa jämställda löner och utveckla politik för hur gå från integration till social sammanhållning. Tex skulle jag vilja se ett strukturellt nationellt målarbete för integration och social sammanhållning. Strukturen skulle kanske kunna utformas som miljömålsarbetet. 3. Vad skulle du själv vilja göra i partistyrelsen för att främja jämställdhet och motverka diskriminering (internt eller externt)? Internt: Fortsätta hålla i och utveckla partiets demokratiska värdegrund - där tex delat ledarskap, varvade listor och 40%-regeln är självklara och naturliga. Externt: Bidra till att MP driver på hårdare för jämställda löner. Bidra till att MP går till val på konkreta förslag hur öka integration och social sammanhållning. 4. Vi anser att partiet behöver bli ännu bättre på representation, d.v.s. se till att våra förtroendevalda också representerar befolkningen och få bort de hinder som finns för att kunna vara med och påverka. Vad tror du krävs för att förbättra representationen? Min erfarenhet är att diskriminering bäst minskas genom tydliga strukturer med full öppenhet, representation samt delaktighet och att prioritera göra saker tillsammans - tex ta fram kampanjer, värva medlemmar, ordna temakvällar och utveckla politik. När vi gör saker tillsammans ökar gemenskapen, vi lär vi känna varandra och förstår varann bättre. Fortsätta utveckla utbildning och stöd till valberedningar. Viktigt satsa på att utbilda våra ledare, ffa de med arbetsgivaransvar, i arbetsmiljölagen och med särskilt fokus på diskrimineringsgrunderna. Det ska vara lätt att komma i kontakt med och engagera sig i MP. Kanske kan vi hitta andra och bättre metoder att nå ut. 5. Vi människor mår bra av att ständigt utvecklas. Vilken fråga inom jämställdhets- och mångfaldsområdet skulle du vilja lära dig mer om? Våld i nära relation. En av de absolut värsta effekterna med ett ojämställt samhälle är våld och hot mot kvinnor. Mycket mycket mer behöver göras för att förebygga det.

facebook.com

Quiz

NEAR Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté

Paxton Executive AB

Stockholm, Sweden
Consulting/business services