EPED
Description
ePed - Erfarenhet och evidensbaserad databas för barnläkemedel
ePed är en Erfarenhets & Evidensbaserad Databas för Barnläkemedel, utvecklad vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska sjukhuset, Stockholm. Den består bl.a. av läkemedelsinstruktioner för att stötta ordination, iordningställande och administrering av läkemedel till barn. Dessutom finns gränsvärden för rimlighetskontroll framtagna. ePed är ett samarbete mellan de barnsjukhus som väljer att vara med och i dagsläget är flera landsting anslutna och delar information via sjunet. Fr o m oktober 2015 kommer SIL att erbjuda möjlighet att koppla på ePed som en nationell tjänst via journalsystemen.
För mer info, se gärna vår hemsida: www.eped.se
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comIdag är vi glada att meddela att Halland sedan en vecka har rimlighetskontrollen påslagen och rapporterar att det fungerar bra!
Photos from EPED's post
Även igår pratade vi om ePed och säkrare läkemedelshantering till barn under flera workshops och seminarier på Barnveckan i Göteborg. Här syns Åsa Andersson från ePeds centralredaktion och Christiane Garnemark från VGRs lokalredaktion under en workshop om vilket stöd läkare kan få från EPED vid ordination.
Timeline Photos
Idag och imorgon deltar flera av oss från centralredaktionen i Barnveckan. Just nu föreläser Synnöve Lindemalm från ePeds centralredaktion tillsammans med Jenny Kindblom om Praktisk pediatrisk farmakologi i praktiken.
Idag går vårens ePed-dag av stapeln med ca 40 deltagare. Mycket utrymme ges för erfarenhetsutbyte mellan de landsting/journalsystem som kommit lite längre och de som nyligen påbörjat sitt ePed-arbete. Extra glada är vi från centralredaktionen att vi idag har deltagare från 11 landsting!
Dagens glada nyhet är att Skåne gått igång med rimlighetskontrollen från ePed!
Läkemedelsvärlden
Nu är det publicerat - kunskapsdokumentet om säkrare läkemedelshantering till barn! Trevlig helgläsning!
Idag är vi fantastiskt glada att meddela att journalsystemet NCS Cross aktiverat ePeds rimlighetskontrollsfunktion i Blekinge. Ytterligare ett landsting får nu ta del av denna stödfunktion för att förhindra felordinationer till barn. Dessutom kan vårdpersonalen via journalsystemet ta del av de läkemedelsinstruktioner som de lokalt valt in på sin lokala "klicklista". Grattis!
Nytt NLS-projekt ger <br>tydlighet om barnläkemedel
Artikel i Svensk Farmaci om iordningställandeprojektet som är en del av Nationella Läkemedelsstrategin. http://svenskfarmaci.se/lakemedel/nytt-nls-projekt-ger-tydlighet-om-barnlakemedel/
lakemedelsverket.se
Nu har vi ett nytt projekt i nationella läkemedelsstrategin, 1.10 Säkrare iordningställande och administrering av läkemedel för barn. Dessutom kommer ePed att utvärderas (se sid 41). https://lakemedelsverket.se/upload/om-lakemedelsverket/NLS/handlingsplan-2017-inom-nationella-lakemedelsstrategin-webb.pdf
Photos from EPED's post
Idag har Kicki och Åsa från centralredaktionen varit på besök i Halmstad. Givande diskussioner om instruktioner, lokalt arbete med mallar och huruvida läkemedel ska spädas till fast slutkoncentration eller inte. Och så fick vi se deras gemensamma läkemedelsautomat!
Igår hade vi på centralredaktionen besök av våra vänner från Göteborg. Trevligt och mycket givande diskussioner! Vi hoppas att ni kom hem lyckligt till slut (det blev en extremt lång dag pga inställda tåg)!
Idag är vi fantastiskt glada att meddela att journalsystemet NCS Cross slagit på rimlighetskontrollsfunktionen i Sörmland. Ytterligare ett landsting får nu ta del av denna stödfunktion för att förhindra felordinationer till barn. Favoriter med tillhörande läkemedelsinstruktioner är dessutom under utarbetande. Grattis!