Top Local Places

Sadelprovare och hästmassör Ulrika Haglund

Bringåsen, Östersund, Sweden
Local Business

Description

ad

Här kommer jag uppdatera nyheter, bl a sadlar till försäljning och platser jag kommer att befinna mig på och arbeta för underlätta för mina kunder.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Position is everything!! Oavsett om man håller på med NH, tömkörning eller ridning så är positionen viktig. När man rider så accepterar hästen att människan sitter på ryggen och när jag ser hur viktig positionen är när man arbetar hästen från backen, så förstår jag att positionen av ryttaren är oerhört viktig. I mitt förra inlägg var det en bild på Elsa och hennes ponny Doolin. Som hästmassör och sadelprovare är det en målbild för mig att nå det resultatet. Sadeln är placerad med djupaste delen ovan hästens rörelsecentrum. Sadeln följer hästens rygg och ger både bogfrihet och frihet för ryggen att arbeta. Ryttaren sitter i lodrät sits med bäckenet i neutral position mitt i sadeln. Ryttarens vikt fördelas då jämnt i sadeln. Om sadeln hamnar i bakvikt eller ryttaren i bakvikt så är risken stor att hästen får spänningar längre bak längs ryggen. Om sadeln är för vid eller för trång fram eller om ryttaren hamnar med vikten framåt är det risk att hästen blir spänd framtill. Ibland finns inte budget att köpa en sadel, men som ryttare kan man ändå försöka underlätta för hästen att arbeta genom att sitta rätt. De senaste åren har jag varit ute på 100-tals sadelprovningar och hästarna visar precis det forskning visar. Ryttaren ska sitta ovan hästens rörelsecentrum mitt i sadeln, med bäckenet i neutral position och kroppen lodrät. Då kan hästarna arbeta som bäst, hästen kan arbeta med ryggen, komma under sig med bakbenen och hästen kommer upp framtill med bogfrihet. Nedan är en en video när Madde förklarar hur positionen påverkar hästen vid tömkörning genom att gå rakt eller snett mot bogen.

facebook.com

När jag får en bild som denna från en kund blir jag glad :-)! Elsa Svanberg och ponnyn Doolin provade nyligen dressyrsadlar i Strömsund. Tyvärr hade jag inte rätt storlek på den sadel som passade dem bäst när vi provade. Idag fick de hem rätt storlek och ser det inte bra ut?! Vilken sits! Och Doolin var också nöjd!

facebook.com

Igår Hammarstrand och Kramfors och idag Umeå! Jag har träffat många fina hästar och duktiga ryttare. Ryttarna vet hur de ska sitta i hopp och dressyrsadlar och letar efter sadlar som sätter dem i balans så de slipper kämpa för rätt position. Sadeln ska hjälpa ryttaren i position på "plattan" och inte i bakvikt som en del sadlar kan göra, speciellt om sadeln har för bred midja för ryttaren. Då rullar bäckenet bakåt och ryttaren hamnar mer på baken och skänkeln åker fram. En sadel som passar häst och ryttare gör ridningen så mycket enklare och ger ryttaren bättre balans. Fint väder både igår och idag, härligt med vår :-)!!

facebook.com

Ikväll har jag haft massagekurs på Ås ridskola. Deltagarna fick känna på spända muskler på olika hästar och sedan massera dem. Kul att se ridskolehästarna njuta när de får massage :-). Vi kände bl a på spänd nacke, spända halsmuskler (brachiochepalicus), muskelbristningar, spänd och öm trapezius muskel, både mjuka och spända ryggar, spänningar kring tuber coxae och spänd gracilas. Det är alltid intressant att jämföra höger och vänster sida och hur spänningarna sitter. Några av deltagarna hade ridit en del av hästarna och vi kunde förstå varför hästarna rörde sig på ett visst vis när vi kunde lokalisera olika spänningar. Alltid skoj att ha den dialogen och många gånger finns det förklaringar på hästens kropp som gör det jobbigare med vissa övningar. Rolig kväll och flera nöjda hästar :-)!

facebook.com

Att arbeta med hästar ger hela tiden nya erfarenheter och kunskaper. Jag kommer nog aldrig att sluta förundras hur snälla dessa djur är. Hästarna står ut med så mycket som vi ber dem om, fast de skulle kunna ta över hur lätt som helst. Under veckan har jag provat en hel del sadlar och sett hur vissa sadlar hämmar hästens rörelser och man kanske tror att hästen eller ponnyn rör sig så. Sen lägger man på en annan sadel som ryttaren rider i och vips så börjar hästen eller ponnyn röra sig mer och ta ut stegen. Men samtidigt är de så snälla så de står ut med de grejer vi sätter på dem, trots att de inte kan röra sig och det trycker lite här och där, är det inte helt otroligt snälla djur?! Själv skulle jag flippa ur ganska snabbt om någon sätter på mig en trång kavaj och sedan ber mig göra gymnastik... Kanalen på sadeln är viktig, är den för smal så kan inte hästen t ex böja sig på volten, hästen har inte utrymme. Om kanalen är för vid så kan sadeln klämma så hästen får jobbigt att arbeta fullt ut med frambensrörelserna och steget förkortas. Om man har något problem med hästen eller att en häst som alltid funkat bra vid skoning eller ridning börjar protestera så är det bra att kolla igenom hästen. De flesta hästar är så snälla så det är viktigt att ta deras protest på allvar och kontrollera så de inte har något kroppsligt problem som gör det jobbigt hästen att göra det vi ber dem om. Kanske är det en spänning eller muskelbristning som gör det jobbigt för hästen att hålla upp ett ben vid skoning och därmed protesterar. Hästen kanske har jobbigt att ställa igenom till höger, kanske sitter det en spänning eller muskelbristning på vänster sida som gör det jobbigt för hästen att länga det området. De flesta hästar reagerar direkt och hittar inte på något som de funderat ut, de är ärliga med vad de visar. Jag vill önska alla en Glad Påsk! Och kom ihåg att det kan bli varmt under hästens täcke i vårsolen så de inte blir kokta. Igår hade båda mina hästar ett tunt vintertäcke från morgonen då det var kallt då, men när jag kände under täcket på eftermiddagen var det riktigt varmt under, så det var lyckliga hästar när jag tog av dem täckena!

facebook.com

Jag har fått planera om resorna lite som jag skrev om tidigare. Detta gäller: Onsdag 4 april - Sundsvall (om intresse finns) Fredag 13 april - Kramfors (åker via Sollefteå) Lördag 14 april - Umeå Välkommen att höra av er om ni vill prova sadlar :-)! Jag har nyligen tagit hem fler NAF produkter, hör av er om det är något ni är intresserad av. Har jag det inte hemma kan jag beställa. Bl a deras MSM salva som innehåller lanolin är en fantastisk sårsalva och kan hjälpa till att bekämpa mugg (250 gr, 190 kr).

facebook.com

Att stå jämnt, hästens rotation och sadel! Hur är det egentligen? Står vi jämnt på fötterna? Belastar vi fötterna lika mycket? - Enligt Lena Gunnarsson (Equestrian Fysio) belastar de flesta av oss ena foten flera kilo mer än den andra. Vår centrering är förskjuten. - Om jag ställer mig där jag tycker jag står jämnt utan att titta så är ena foten mer framskjuten än den andra. När jag får hjälp med justering av kroppen och står jämnt så känns det som hela bäckenet är åt vänster. Undra hur snett jag sitter på hästen när jag tycker jag sitter rakt?! - Där vi sitter på hästens rygg när vi rider (thorax 12-14, rörelsecentrum) roterar hästen mest i bröstryggen. Om vi som ryttare är ojämna så planteras ryttarens ojämnhet rakt ned i hästen. - Eftersom hästen roterar mest vid rörelsecentrum är det viktigt att vi som ryttare är stabila och stabiliserar hästens rotation. - För att kunna stabilisera hästens rotation är det viktigt att sadelns midja stämmer med ryttarens bäcken, annars är risken ännu större att ryttaren "gungar" i sidled. - Många hästar idag är väldigt rörliga vilket ställer ännu större krav på oss som ryttare att vara stabila och hjälpa hästen. - Maria Hallring (ErgoX2) har föreläst på Chalmers och bl a ställt frågan om man kan mäta stressnivå på hästen när ryttaren sitter stabilt jämfört med en ryttare som gungar mycket, intressant fråga. - Att rida barbacka emellanåt är bra för att känna hästens rotation bättre och så tränar man sin egen balans och stabilitet. Sitter ryttaren inte i balans barbacka i högre tempo, då åker man av! - Det är viktigt att sadeln ger hästen rörelsefrihet och inte hämmar hästens rörelse och trycker för mycket någonstans. Det kan man avgöra om man först ridit barbacka och sedan sätter sig i sadeln och känner hur hästen rör sig och om ens egen position som ryttare ändras mycket. - Det är viktigt att ryttaren hamnar i rätt position "på plattan", sittben och pubisben i sadeln och inte bara sitter på sittbenen. En ryttare i bakvikt gör det svårt för hästen att komma under sig med bakbenen, vilket i sin tur påverkar hästens förmåga att komma upp med sitt framparti. Jag är glad att få vara delaktig med ErgoX2 och Equestrian Fysio som hela tiden strävar efter mer kunskap för att få ännu bättre sadlar på marknaden till våra hästar och oss ryttare och som hela tiden arbetar för att få mer kroppsmedvetna ryttare som hjälper hästarna.

facebook.com

Planerade resor framöver: Onsdag den 21 mars: Ånge Lördag och Söndag 14 och 15 april: Kramfors och Sundsvall Välkommen att höra av er om ni är intresserad :-). Jag kommer även åka mot Åre inom närmsta tiden, men datum är inte bestämt än. Förutom provning av nya sadlar (ErgoX2, Globus, Ordo Equester, Trainer´s samt John Whitaker inom kort) finns dessa begagnade sadlar till försäljning för närvarande. Dressyrsadlar: - Henri De Rivel 17 tum, bomvidd 32 (vid mot x-vid), 7000 kr - ErgoX2 PRO Singelkåpa 17,5 tum, bomvidd vid, normala kåpor, svart, ny! - ErgoX2 Trude close contact 17,5 tum, bomvidd x-vid, normala kåpor (knappt använd) 21000 kr - Ordo Equester Venus 17,5 tum, bomvidd x-vid, 7500 kr - Jeremy Rudge 17 tum, bomvidd vid, 10000 kr - Passier Optimum 17,5 tum, bomvidd normal mot vid, 12000 kr - Ergox2 singelkåpa 17 tum, bomvidd x-vid, normala kåpor, brun 23000 kr Hoppsadlar: - ErgoX2 Confidence kalvskinn (nya modellen) 17 tum, bomvidd x-vid, svart, normala kåpor, som ny 18500 kr - ErgoX2 Confidence printad 17 tum, bomvidd x-vid, normala kåpor, brun, Såld! -ErgoX2 Confidence printad 17,5 tum, bomvidd x-vid, normala kåpor, svart 14500 kr - Morris & Nolan 16,5 tum, bomvidd 32, 7000 kr - Globus Clic 17 tum, bomvidd 34, 6000 kr

facebook.com

Exteriörens viktiga betydelse för hästens hållbarhet och ridning! Igår kväll anordnade Ås ryttarförening en clinic som hölls av Jan-Ove Olsson där vi fick studera olika hästars exteriör och lära oss mer om exteriörens betydelse för hästen. Jan-Ove har under många år arbetat med utbildning av ryttare och hästar och han har tidigare varit aktiv tävlingsryttare och unghästutbildare. Han är exteriör- och gångartsdomare samt dressyrdomare. Under clinicen betonade Jan-Ove att det är viktigt att ta hänsyn till hur hästen är byggd vid ridning. Om vi lär oss mer om hästens exteriör är det lättare att träna hästen rätt, få hästen i god balans, vilket skapar harmoni och hållbarhet. "Träna hästen rätt efter exteriören" säger han. När jag själv ridit för Jan-Ove med mina hästar är det just detta jag fastnat extra för. Att få hjälp utifrån hästens individuella förutsättningar för att få hästen i balans. Vid bedömning av hästar så delas typen in i fyra olika delar: storlek, grovlek, format och harmoni. En ridhäst som är normal i storlek är mellan ca 163-170 cm, en dressyrhäst som blir större eller mindre kan få mera problem med kroppen, den större hästen har kanske mycket massa och är lång, vilket gör det svårt att arbeta i balans. Den mindre hästen har kortare av många delar vilket gör det svårare, men kan däremot fungera bra inom hoppning. "Dagens avel går mot lite väl ädla hästar, vilket även gör hästarna sköra och de tål då ej så mycket belastning och många hästar får muskelproblem", säger Jan-Ove. Det är viktigt att träna hästen rätt, att rida två varv extra i galopp på en sådan unghäst kan vara för mycket. Flera gånger under kvällen återkommer han till hur viktigt det är att träna individen rätt. När man tittar på hästens exteriör är proposionaliteten viktig. Bålen delas in i tre delar och delarna bör vara lika långa, man tittar på huvudets förhållande till kroppen, benens storlek i förhållande till kroppen, hovar, och man jämför höger och vänster sida. God proposionalitet ger god balans, harmoni och hållbarhet. När man studerar hästens exteriör så tittar man även på: ras, ålder, kön, hull, muskulatur, hovvård och genetik. Vi studerade flera olika typer av hästar och därmed exteriörer, vilket gjorde det lättare att förstå skillnader. Tre hästar fick vi även se arbeta under ryttare och då blev det tydligt när Jan-Ove berättade hur någon "sämre" exteriördel kan styrkas av någon annan del på hästens kropp. Han förklarade även vad som var viktigt för varje ekipage att träna på utifrån just den hästens exteriör och förutsättningar. Det var en väldigt inspirerande clinic och jag fick mer kunskap om hästars exteriörer (styrkor och brister) som är viktig att ha med i arbetet som hästmassör och sadelprovare.

facebook.com

Är det ryttaren som gör hästen sned eller vice versa? Laura Browne har undersökt relationen mellan hästens och ryttarens osymmetrier och studien har publicerats i Equine Veterinary Journal. Browne´s studie visar att både ryttare och hästar har en favoritsida, vilket resulterar i en stark och svag sida. Det är en signifikant relation mellan häst och ryttare och en positiv relation mellan ryttarens rotation av bäckenet och hästens. Det kan vara så att den osymmetriska sidan på ryttaren reflekteras till hästen. "När ena bäckenet blir sämre, så gör det även det på den andra individen. Det är svårt att säga om hästen kan ge ryttaren ett osymmetriskt bäcken eller vice versa, men sannolikheten att när ena hälften (ryttaren eller hästen) inte är rak så är det hög sannolikhet att den andra hälften inte heller blir rak", säger Browne. Laura säger "Som ryttare finns det så mycket mer som vi kan göra för vår egen styrka, smidighet, koordination och balans både för att hjälpa oss själva och våra hästar". Browne har några idéer vad man som ryttare kan göra för att kontrollera snedheter: bl a studera och filma varandra bakifrån när man rider, kontrollera om sadeln ofta åker åt vänster eller höger, kontrollera om stiglädren är lika långa, eller om man töjt ut någon av dem mer, ställa sig bakom sin häst och kontrollera muskelmassa och ev skevheter. Ni kan läsa hela artikeln här nedan från horsetalk.co.nz Och nu fick jag genast dåligt samvete när jag läste detta... Eftersom hela min vänstersida varit framskjuten och jag har under en väldigt lång tid antagligen mestadels suttit på vänster sittben. Jag börjar hitta åt mitt högra sittben, men då måste jag vrida mig till vänster för att det ska komma ned. Kan det vara så att det är jag som gjort min häst vänsterroterad i kroppen och tunnare på vänster sida trapezius och rygg? Vad synd att jag inte minns hur han såg ut innan jag började rida honom för 16 år sedan. Men min yngre häst ska jag försöka följa och se vad som är jag och vad som är han, nu när jag börjar få mer kontroll på min egna kropp. Men än återstår en hel del innan jag är rak, undrar om jag ens vågar rida :-)?!

facebook.com

Ibland kan det vara svårt att se vad problemet med sadelns balans på hästryggen är. Nedan visar jag några bilder på en sadel som är bomvidd x-vid (den svarta) och en sadel i bomvidd vid (den bruna). Bommens utformning längs hästen är densamma, det som skiljer är att bomvidden är lite vidare på den ena sadeln. Om sadeln är för vid för hästen så kan den "hänga" sig mer framtill och glappa baktill. Hästen får då mer tryck fram vilket gör det jobbigare för hästen att arbeta framtill samt så kan sadeln släppa lite baktill. Sadeln kan även släppa baktill om hästen är ojämnt musklad på höger och vänster sida. Bilder nedan visar hur den svarta sadeln släpper lite baktill samt kommer ned lite för mycket framtill. Bilderna visar även hur sadeln kommer i balans när jag paddar upp sadeln framtill med en dubbelvikt benpadd. Samt bild med den bruna sadeln som har rätt bomvidd för hästen och lägger sig i balans. Dock föredrar en del hästar en lite vidare sadel som kräver paddning fram istället för exakt rätt bomvidd, men det viktiga är att sadeln ligger i balans och att det är ett jämt tryck mitt under sadeln och att ryttaren sitter mitt i sadeln i balans. Några under veckan intressanta händelser: * Sadelprovning i närmare -20 grader igår, kallt. Men hästarna var pigga och glada! Vikten av en stigläderkrampa på rätt ställe i förhållande till sittpunkten på sadeln och en sadel som passar ryttaren syntes tydligt på en hoppryttare. Ryttaren stod i bra balans i lätt sits varv efter varv i galopp. * Återbesök hos Emely i Strömsund idag för att jag ska bli ännu rakare. Vänster höft har kommit tillbaka och nu återstår rotation till höger i överkroppen. Idag hjälpte Emely mig med att återfå neutral position av min högra bakåttippande bäckenhalva samt rotation i överkroppen. Min högra höftböjare är för uttänjd och behöver komma tillbaka (vilket förklarar varför de jag ridit för sagt att jag ska ta upp höger häl och inte trycka ned den för långt).

facebook.com

WOW, vilka duktiga ponnyekipage vi har i Jämtland och några av dem var på Göteborg Horse Show igår och tävlade i hoppning i Sverigeponnyn. Vi var nog många hästintresserade i Jämtland som satt framför telefoner och ipads och följde de tre ekipagen från Jämtland igår kväll. Och vad duktiga alla var, både ryttare och ponnyer skötte sig super, jag är väldigt imponerad :-)! Vilka förebilder ekipagen är som visar att det möjligt att ta sig till de större arenorna. I morse möttes jag av älgar istället för hästar när jag skulle massera en häst Oviken. Tre älgar som inte alls hade bråttom från vägen. Men som till slut gav sig ut i djupsnön och pulsade iväg. I stallet möttes jag av två små söta grisar. Men jag fick även träffa en islandshäst och sedan var det sadelprovningar i Hackås. När jag masserar hästar så jämför jag ofta musklerna på vä och hö sida på hästen för att se var det är mer spänt och det är något som de flesta kan känna. Om man känner vid bogen t ex triceps och jämför med andra sidan så känner man vilken sida som är spändast. Detsamma gäller längs ryggen, jämför sidor och känn hur det sviktar och även musklerna på bakdelen. Det kan vara ett intressant sätt att lära känna sin häst och sin hästs spänningar. Delar med mig av några bilder från dagen!

facebook.com

Quiz

NEAR Sadelprovare och hästmassör Ulrika Haglund

Fmv

Östersund, Sweden
Local business