Top Local Places

Naturvetenskap vid Lunds universitet

Lunds universitet, naturvetenskapliga fakulteten, Sölvegatan 27, Lund, Sweden
College & University

Description

ad

Här kan du ta del av nya upptäckter som görs inom de naturvetenskapliga ämnena vid Lunds universitet. Vi tipsar dig även om populärvetenskapliga evenemang. Här kan du ta del av nya upptäckter som görs inom de naturvetenskapliga ämnena vid Lunds universitet. Vi tipsar dig även om populärvetenskapliga evenemang. Undrar du över något så går det bra att ställa en fråga här också. Välkommen!

Sidan administreras primärt av Helena Bergqvist, kommunikatör vid naturvetenskapliga fakulteten.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Ny forskning visar att bananflugor njuter av sex. Vår biologiforskare Marcus Stensmyr berättar mer i Nyhetsmorgon! Klicka på länken nedan för att se inslaget.

facebook.com

Äntligen vårkänslor! Vår kemiforskare Ulf Ellervik har intervjuats i radio om hur våren kan trigga belöningssystemet i hjärnan. Klicka på länken nedan för att lyssna!

facebook.com

I söndags morse passerade en asteroid, stor som en fotbollsplan, väldigt nära jorden. Och det upptäcktes endast 21 timmar i förväg. Vår astronomiforskare Anders Johansen har intervjuats i SVT Nyheter och säger man behöver kunna varna för asteroider av den här storleken mycket tidigare, och att det hade varit en enorm katastrof om asteroiden hade träffat en stad. ”Det varit som att detonera ett kärnvapen”, säger han. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

facebook.com

Hur kan fåglar orientera med hjälp av jordens magnetfält? Ny forskning från våra biologiforskare Atticus Pinzón-Rodríguez och Susanne Åkesson pekar på att proteinet Cry4, som finns i fåglars ögon, spelar en viktig roll. Klicka på länken nedan för att läsa mer i Forskning & Framsteg!

facebook.com

Hur skapar man en trädgård där bin och andra pollinatörer trivs? Vår miljö- och klimatforskare Lina Herbertsson, som forskar om pollinering, delar med sig av sina bästa tips!

facebook.com

Vi är många som gärna har hus eller lägenhet i soligt söderläge, men när det kommer till fågelholkar är det bäst att placera dem i ett annat väderstreck. Det menar våra biologiforskare Fredrik Andreasson och Jan-Åke Nilsson som i sin senaste forskning har kunnat konstatera att fågelungarnas tillväxt hämmas när de tvingas lägga mycket energi på att hålla normal kroppstemperatur i en varm holk. Klicka på länken nedan för att läsa mer!

facebook.com

I Kristianstad kan barn hitta fossil från dinosauriernas tid i sina egna sandlådor! En del sand är nämligen havsbottensand från kritaperioden. Detta blev startskottet för vår geologiforskare Elisabeth Einarsson som i sitt doktorandarbete har undersökt hur ekosystemet såg ut i Kristianstadstrakten för 80 miljoner år sedan. Elisabeth berättar bland annat att en del av området verkar ha fungerat som en barnkammare dit plesiosaurier och mosasaurier simmade för att föda sina ungar. Klicka på länken nedan för att läsa mer!

facebook.com

Våra tidigare studenter i miljövetenskap, Cornelia Hartman och Emma Brandmyr, undersökte spridningen av mikroplaster i sitt examensarbete som de gjorde i samarbete med Sysav. Nu jobbar de som konsulter på ÅF, med fortsatt fokus på just mikroplaster. Klicka på länken nedan för att läsa en intervju med Cornelia och Emma!

facebook.com

Vår fysikforskare Ruth Pöttgen har intervjuats om sin spännande (och prisbelönta!) forskning om universums mörka materia. Ruths mål är att kunna skapa mörk materia och studera dess egenskaper. Just nu förbereder hon för ett nytt experiment vid en partikelaccelerator. Klicka på länken nedan för att läsa mer!

facebook.com

Visste du att det finns cirka 6 500 ton ammunition i svenska sjöar och hav? Vår geologiforskare Charlotte Sparrenbom har intervjuats i Sveriges Radio om det militära avfallet. ”Jag tänker väldigt mycket på långtidsriskerna med den här ammunitionen som ligger och läcker. Vi skjuter ju problemen på framtida generationer. Det bästa hade varit att få bort det därifrån så man slapp oroa sig”, säger hon. Klicka på länken nedan för att lyssna på inslaget.

facebook.com

Våra geologiforskare har spännande saker på gång! Imorgon börjar de arbetet med att borra upp en 60 meter lång borrkärna i Limhamns kalkbrott. Målet är bland annat att få svar på hur södra Sverige påverkades av asteroidnedslaget som avslutade dinosauriernas tidsålder. Klicka på länken nedan för att läsa mer!

facebook.com

En gigantisk gardin i Perus regnskog? Javisst, det är vår naturgeografiforskare Dan Metcalfe som är i farten! Han ska undersöka hur de värdefulla bergsregnskogarna drabbas om molnen pressas högre upp på grund av den globala uppvärmningen. Klicka på länken för att läsa mer!

facebook.com

Quiz

NEAR Naturvetenskap vid Lunds universitet