Top Local Places

DIBIS - Digital Bild i Söderhamn

Nygatan 6, Ljusne, Sweden
Community Organization

Description

ad

Vi bevarar och åskådliggör vårt gemensamma kulturarv. Besök vårt arkiv på http://www.dibis.se DiBiS - Digital Bild i Söderhamn - har funnits sedan 2004. DiBiS bevarar och åskådliggör en allt större del av Gävleborgsregionens gemensamma kulturarv.

Idag har vi kommit en god bit på väg genom det rika bildmaterial med tillhörande berättelser och beskrivande texter som vi förfogar över.

DiBiS har redan från starten haft starkt stöd från hembygdsrörelsen och ett stort antal offentliga arkiv i Gävleborgsregionen. Även museiföreningar, intresseföreningar och ett stort antal privata arkiv har genom åren anslutit sig till organisationen.
Idag bidrar både Söderhamn, Ovanåker, Bollnäs och Gävle kommun med samlingar av nämnda slag.

Arkivet innehåller mer än 180.000 bilder från tiden 1850 och framåt och därmed en fantastisk dokumentation av livet förr i Gävleborgsregionen.
Såväl professionella fotografer som amatörfotografer av olika slag finns representerade i det gemensamma arkivet vilket finns fritt tillgängligt för allmänheten på Internet.

Mer information och alla bildsamlingar hittar du på http://www.dibis.se

Mycket nöje!

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from DIBIS - Digital Bild i Söderhamn's post

Torsdagen den 11:e juli besökte DiBiS/Medborgarkontoret Ljusne Ol-Nils i Hårga efter en inbjudan från Olle Andersson, Hanebo hembygdsförening. Olle berättade om gårdens historia och vi tittade på en bildutställning som Olle ställt samman, bilderna är tryckta av Söderhamns sätteri, förmedlade genom DiBiS och vi blev bjudna på gofika! För Thommie Nord, DiBiS verksamhetsledare, som gick i pension 1:a juli blev det en stor överraskning, då representanter från flera hembygdsföreningar utanför Söderhamns kommun hade samlats för att tacka Thommie för ett fint samarbete. Dessa föreningar har ett stort antal bildsamlingar som finns att se i DiBiS-appen. Thommie Nord är idébäraren till DiBiS och den som varit ansvarig för utvecklingen av DiBiS allt från starten 2004 fram till idag. Vilken fin dag vi hade, stort tack!

Photos from DIBIS - Digital Bild i Söderhamn's post
facebook.com

Med anledning av en artikel i Söderhamns Nytt 31 mars nr.12 så vill vi bara tala om att DiBiS bilddatabas är byggd av Peter Källgren och ingen annan.

facebook.com

Med håven i arkivet... Tidigare har vi presenterat en skidkung och en dragspelskung. Idag tänker vi presentera ett riktigt kungapar...eller? Nja, nästa i varje fall... Bilden på kung Carl XVI Gustaf och Silvia är tagen i Harald Skoras vaxkabinett i Voxnabruks herrgård någon gång mellan 1984 och 1986 av fotografen Stig Elvén.

Med håven i arkivet...
Tidigare har vi presenterat en skidkung och en dragspelskung.
Idag tänker vi presentera ett riktigt kungapar...eller?
Nja, nästa i varje fall...
Bilden på kung Carl XVI Gustaf och Silvia är tagen i Harald Skoras vaxkabinett i Voxnabruks herrgård någon gång mellan 1984 och 1986 av fotografen Stig Elvén.
facebook.com

Med håven i arkivet: Hjältar finns det av alla sorter. Här har vi en till: Erik Frank växte upp i Söderala utanför Söderhamn. När han var sex år fick han ett tvåradigt dragspel i gåva av sin far. 1931, endast 16 år gammal, rymde han hemifrån tillsammans med spelkamraten Allan Rååst för att pröva lyckan som musiker i Stockholm. Tillsammans med Allan Rååst och dennes bror Roland Rååst försörjde han sig som dans- och underhållningsmusiker på caféer, nattklubbar och dansrestauranger. Erik Frank blev dock snabbt en uppskattad dragspelare som engagerades i såväl större dansorkestrar som till radio- och grammofoninspelningar. 1935 började som tredje altsax och dragspelare i Sune Lundwalls orkester på Bal Palais. Där stannade han i tre och ett halvt år. Åren 1939 till 1944 spelade Frank med Miff Görlings orkester på La Visite. Han debuterade i radio 1934 och på skiva 1936. Bland hans populäraste inspelningar kan nämnas de egna kompositionerna Novelty accordion och Fast fingers 1944. Han var anställd som studiomusiker hos Decca under fem år och hos Sonora under tio år. Här förevigad av fotografen Fritz Hed under en dargspelsgala i Alfta Sporhall i april 1980.

Med håven i arkivet:

Hjältar finns det av alla sorter. Här har vi en till:

Erik Frank växte upp i Söderala utanför Söderhamn. När han var sex år fick han ett tvåradigt dragspel i gåva av sin far. 1931, endast 16 år gammal, rymde han hemifrån tillsammans med spelkamraten Allan Rååst för att pröva lyckan som musiker i Stockholm. Tillsammans med Allan Rååst och dennes bror Roland Rååst försörjde han sig som dans- och underhållningsmusiker på caféer, nattklubbar och dansrestauranger. Erik Frank blev dock snabbt en uppskattad dragspelare som engagerades i såväl större dansorkestrar som till radio- och grammofoninspelningar. 1935 började som tredje altsax och dragspelare i Sune Lundwalls orkester på Bal Palais. Där stannade han i tre och ett halvt år. Åren 1939 till 1944 spelade Frank med Miff Görlings orkester på La Visite.

Han debuterade i radio 1934 och på skiva 1936. Bland hans populäraste inspelningar kan nämnas de egna kompositionerna Novelty accordion och Fast fingers 1944. Han var anställd som studiomusiker hos Decca under fem år och hos Sonora under tio år. 

Här förevigad av fotografen Fritz Hed under en dargspelsgala i Alfta Sporhall i april 1980.
facebook.com

Med håven i arkivet: Det finns många äldre tiders hjältar i DiBiS arkiv. Några bleknar med tiden i det allmänna minnet. Med hjälp av arkivet försöker vi råda bot på den saken. Idag vill vi uppmärksama er på den här mannen: Anders Persson f. 6/2 1886 d. 23/3 1925, bördig från Rengsjö men sedan tävlande för Bollnäs GIF, var Hälsinglands förste individuelle svenske mästare med seger på 30 km i SM 1912. I snickarboden hemma i Rengsjö började Anders Persson tillverkningen av sina egna skidor tillsammans med brodern Karl Persson. Tillverkningen utökades och flyttades först till Växbo och sedan till Säversta. Genom att vid ett flertal tillfällen sätta svenska skideliten på plats fick Anders jättebra PR för sitt företag. Under fabrikens glansperiod tillverkades och exporterades skidor till 15 länder. Under 1940-talet tillverkades på hans fabrik - som då drevs av sterbhuset - även skidor till svenska försvaret. I november 1951 såldes fabriken till Edsbyverken. Han vann samma distans i SM ytterligare tre gånger 1914, 1917, 1921. Vid SM 1919 kom han dock på femte plats. Han tog sammanlagt 39 DM-titlar, 6 SM-titlar under åren, bl. a. i budkavle, vann Nordiska spelen, kom femma i femmilen i Holmenkollen 1919. Då Vasaloppet gick för andra gången 1923 kom Anders på andra plats, 49 sekunder efter den segrande Oskar Lindberg från Norsjö. Han avslutade sin karriär med att vinna 60 km i Delsbo den 22 mars 1925, dagen därpå på arbetet avled Anders i hjärtförlamning. Endast 39 år gammal. Bildnummer RMP00035 i DiBiS

Med håven i arkivet:
Det finns många äldre tiders hjältar i DiBiS arkiv.
Några bleknar med tiden i det allmänna minnet. 
Med hjälp av arkivet försöker vi råda bot på den saken.

Idag vill vi uppmärksama er på den här mannen:

Anders Persson f. 6/2 1886 d. 23/3 1925, bördig från Rengsjö men sedan tävlande för Bollnäs GIF, var Hälsinglands förste individuelle svenske mästare med seger på 30 km i SM 1912. 
I snickarboden hemma i Rengsjö började Anders Persson tillverkningen av sina egna skidor tillsammans med brodern Karl Persson. Tillverkningen utökades och flyttades först till Växbo och sedan till Säversta. Genom att vid ett flertal tillfällen sätta svenska skideliten på plats fick Anders jättebra PR för sitt företag. Under fabrikens glansperiod tillverkades och exporterades skidor till 15 länder. Under 1940-talet tillverkades på hans fabrik - som då drevs av sterbhuset - även skidor till svenska försvaret. I november 1951 såldes fabriken till Edsbyverken. Han vann samma distans i SM ytterligare tre gånger 1914, 1917, 1921. Vid SM 1919 kom han dock på femte plats. 
Han tog sammanlagt 39 DM-titlar, 6 SM-titlar under åren, bl. a. i budkavle, vann Nordiska spelen, kom femma i femmilen i Holmenkollen 1919. Då Vasaloppet gick för andra gången 1923 kom Anders på andra plats, 
49 sekunder efter den segrande Oskar Lindberg från Norsjö. Han avslutade sin karriär med att vinna 60 km i Delsbo den 22 mars 1925, dagen därpå på arbetet avled Anders i hjärtförlamning. Endast 39 år gammal.
Bildnummer RMP00035 i DiBiS
facebook.com

Ett evenemangstips. Rekommenderas!

Ett evenemangstips. Rekommenderas!
facebook.com

MED HÅVEN I ARKIVET: hittar vi idag denna lilla flicka och vad man i hastigheten skulle kunna uppfatta som en snögubbe. Men tittar man lite mera noggrant på bilden så ser man att det faktiskt är en "snögumma". Flickan till höger heter Agnes Edh (född 1922) Bilden är tagen av Arvid Edh från Hanebo i Bollnäs kommun. Bildnummer i DiBiS BEA00952

MED HÅVEN I ARKIVET:
hittar vi idag denna lilla flicka och vad man i hastigheten skulle kunna uppfatta som en snögubbe. Men tittar man lite mera noggrant på bilden så ser man att det faktiskt är en "snögumma". 
Flickan till höger heter Agnes Edh (född 1922) 
Bilden är tagen av Arvid Edh från Hanebo i Bollnäs kommun.
Bildnummer i DiBiS BEA00952
facebook.com

2018 närmar sig sitt slut och vi vill passa på att tacka alla våra medarbetare, samlingsansvariga, registrerare, studiecirklar och allmänheten som alla bidragit till att vår databas kulturhistoriska värde stiger från år till år. Vi vill önska er alla en skön ledighet över jul och nyår. Alla är inte lediga över jul och nyår på grund av att ert yrke inte medger sådan ledighet. Vi hoppas ni får en bra jul och nyår trots det. Och så strävar vi vidare 2019 i jakten på vår gemensamma kulturhistoria. Vi vill också visa er en bild som är tagen vintern 1967-68. Ja, vi har uppenbarligen haft en bock här i Söderhamn en gång i världen. Lite tanigare än den i Gävle men dock en bock. Tyvärr vet vi väldigt lite om denna bocks historia. Kanske någon av er som tittar in till oss vet mer. I så fall vill vi gärna dela era kunskaper. TACK OCH "BOCK" DiBiS

2018 närmar sig sitt slut och vi vill passa på att tacka alla våra medarbetare, samlingsansvariga, registrerare, studiecirklar och allmänheten som alla bidragit till att vår databas kulturhistoriska värde stiger från år till år.
Vi vill önska er alla en skön ledighet över jul och nyår. 
Alla är inte lediga över jul och nyår på grund av att ert yrke inte medger sådan ledighet. Vi hoppas ni får en bra jul och nyår trots det. 
Och så strävar vi vidare 2019 i jakten på vår gemensamma kulturhistoria.

Vi vill också visa er en bild som är tagen vintern 1967-68. Ja, vi har uppenbarligen haft en bock här i Söderhamn en gång i världen. Lite tanigare än den i Gävle men dock en bock.
Tyvärr vet vi väldigt lite om denna bocks historia. Kanske någon av er som tittar in till oss vet mer.
I så fall vill vi gärna dela era kunskaper.

TACK OCH "BOCK"

DiBiS
facebook.com

Fotografi XOM00238 hos DiBiS - Digital bild i Söderhamn

Luciadagen till ära, här kommer ett Luciafölje som har draghjälp av tomtar, kan året 1983 stämma?

facebook.com

Fotografi XOM00394 hos DiBiS - Digital bild i Söderhamn

Här kommer en till Luciabild som vi inte vet något om, någon som vet vilka tärnorna och Lucian är?

facebook.com

Fotografi XOM00295 hos DiBiS - Digital bild i Söderhamn

Årets Lucia, Julia Forsberg med tärnor har nu bråda tider och sprider ljus och skönsång omkring sig i Söderhamns kommun. Här är en av över 400 bilder som finns i Olle Maritz arkiv som ni hittar under Mo, privata arkiv som visar Söderhamns Lucia och tärnor under slutet av 1970-tal och 1980-tal. Hjälp oss med identifieringen så vi kan namnge personerna och gärna när bilderna är fotade genom att skriva på ”Jag vet mer om denna bild”. Vi tackar på förhand!

facebook.com

Fotografi SES00339 hos DiBiS - Digital bild i Söderhamn

På tal om skyltsöndag… Här en lite udda julskyltning vid Forsbergs järnhandel i Söderhamn 1957 med många premiärbesökare. Lördagen före första advent var det stort hemlighetsmakeri bakom fördragna skyltfönster, det var med stor spänning barnen samlades för att bli överraskade. Någon som minns?

facebook.com

PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM

Ägnar påskaftonen åt att scanna gamla släktfoton med kära pappa #släktingar #foton #påsk

Ägnar påskaftonen åt att scanna gamla släktfoton med kära pappa #släktingar #foton #påsk
@, instagram.com

Quiz