Carl Henrik Olsson FP
Description
Carl Henrik Olsson erbjuder personlig träning, fascia-behandling och kostrådgivning. Denna sidan vänder sig till mina kunder och alla andra som är nyfikna på min verksamhet samt träning, kost och hälsa i allmänhet.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comJag är noga med att leva som jag lär. Här använder jag en hård boll för att behandla spända sätesmuskler innan träning.
Här kommer en video som visur hur jag monterar en Tensegrity-modell som jag kommer att använda som visuellt hjälpmedel när jag förklarar Tensegrity-principen för mina kunder.
I denna videon förklarar Thomas Myers bland annat varför MFR är smärtsamt. Han erbjuder dessutom en väldigt intressant förklaring för vad smärta egentligen är och att det finns olika sorters smärta.
Mycket smärta som inte är relaterad till sjukdom eller akut skada beror på över- och underaktiva muskler som genererar olämpliga rörelser och begränsad rörelse. De underaktiva musklerna skall aktiveras med träning och de överaktiva musklerna skall läras att slappna av med hjälp av MyoFascial Release (MFR). Som namnet antyder inriktas behandlingen mer på fascian som omsluter och genomgår musklerna. Den kan lagra spänningar och bilda förhårdningar som behöver masseras bort. MFR populariserades för flera år sedan, men de flesta gör fel och får därför inte tillräckligt med resultat för att bli motiverade till att fortsätta. De vanligaste misstagen är: 1. Man gör det för fort. För att det skall göra nytta behöver behandlingen vara djupgående och då måste det göras långsamt eller vara helt stilla på samma punkt. 2. Man gör det inte länge nog. Oftast krävs minst 2 minuter per område för att det skall ge en tillräcklig effekt. Gärna mer. 3. Man gör det för snällt. Som punkt 1 påpekar behöver behandlingen vara djup, vilket också ofta innebär relativt mycket smärta. 4. Man slappnar inte av. Smärtan bör vara relativt hög, men den får inte vara högre än att man kan andas lugnt och slappna av. En svår men viktig balansgång. 5. Man gör det inte ofta nog. Inledningsvis borde man göra det varje dag. Med tiden minskar behovet, men räkna med att behöva göra det varje dag i 8 veckor innan du kan trappa ner. I videon visar Naudi Aguilar hur det kan se ut i praktiken.
Tensegrity är en kombination av orden tension och integrity. Tensegrity-pricipen förklarar hur muskler, fascia, leder och skelett relaterar till varandra när det gäller rörelse och belastning. Det är en grundläggande princip som måste tas hänsyn till för att optimera rehabilitering och prestation. Tom Myers berättar mer i videon.
Tidigare har man trott att musklernas funktion endast beror på var de fäster på skelettet. På senare år har man insett att fascian (bindväven) som omger och genomgår musklerna även kopplar musklerna samman med varandra och påverkar musklernas funktion, speciellt i relation till varandra. Kunskapen om hur musklerna bör samarbeta med varandra är avgörande för att optimera både rehabilitering och prestationshöjande träning. I videon berättar Thomas Myers mer om detta.
Jag spenderade nyligen två veckor i Seattle, USA för att påbörja min utbildning till Functional Patterns Biomechanics Specialist. Functional Patterns besitter och levererar mer insiktsfull och värdefull kunskap gällande optimering av människokroppen än någon annan. Det var två extremt lärorika veckor. I samband med denna kunskapsutveckling har jag valt att förändra och utveckla min digitala närvaro. Jag kommer successivt att ta bort namnet Rational Fitness och istället använda mitt namn. Tanken är att det skall bli tydligare och mer personligt. Jag kommer även att bygga en ny hemsida samt bli mer aktiv på denna Facebook-sidan. Vi ses!