Top Local Places

Gustavsbergs Porslinsmuseum

Odelbergs väg 5 B, Gustavsberg, Sweden
Local business

Description

ad

Porslinsmuseet i Gustavsbergs hamn är en skattkammare av keramik i alla former, med omfattande samlingar av konstgods och hushållsporslin från Gustavsbergs Porslinsfabrik. Gustavsbergs Porslinsmuseum är en skattkammare av keramik i alla former, med mycket omfattande samlingar av konstgods och hushållsporslin från Gustavsbergs Porslinsfabriks 170-åriga verksamhet. I utställningarna visas såväl unikt konstgods, som otaliga kända och okända exempel på bruksporslin alltifrån starten 1827 till 1993 då den stora hushållsporslinsfabriken lades ned.

Här kan man se klassiker skapade av fabrikens kända formgivare, t.ex. Wilhelm Kåges ”Pyro”, Stig Lindbergs ”Berså” och Karin Björquists Nobelservis, men också många gamla älskade mönster av mer anonym karaktär, där ”Blå Blom” och ”Allmoge” hör till de mest kända.

Gustavsbergs Porslinsmuseum visar också temporära utställningar av skiftande omfattning, karaktär och innehåll Tonvikten ligger på olika aspekter av porslin och keramik – i lokalt, regionalt och internationellt perspektiv – men kan också handla om industrihistoria, skärgårdsmiljö eller något annat som känns spännande och relevant!

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Artlet - 27 minuter från Slussen

Artlet - 27 minuter från Slussen
facebook.com

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post

Tyvärr är KERAMIKVERKSTAN inställd idag på grud av sjukdom, men måla PORSLIN kan man som vanligt göra i vår verkstad. VÄLKOMNA

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post
facebook.com

Stora Kakelpriset 2016. Kakel är ett spännande material och kan användas på många olika sätt. Stora kakelpriset delas varje år ut av Byggkeramikrådet. I år var det Malmö Live och Kristian Ahlmark, schmidt/hammer/lassen architects som vann första pris. Vinnaren i Kakeltävligen för arkitektstuderande som samtidigt delades ut fick ett fint pris skapat av Ylva Franzén keramiker och konstnär verksam i Gustavsberg.

facebook.com

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post

Härligt med skolklasser i Porslinsmuseet. Titta och lyssna, rita och skapa i lera. Förmedla vårt kulturarv.

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post
facebook.com

Läslov på Gustavsbergs Porslinsmuseum

Läslov på Gustavsbergs Porslinsmuseum
facebook.com

HÖSTLOV PÅ GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM Passa på att besöka Gustavsbergs Porslinsmuseum under höstlovet. OBS, Passa på att besöka museets basutställningar under höstlovet. Öppet samma tider som keramikverkstan. Verkstan är öppen 1 - 6 november och med särskilt program och drop-in. Prova på lerans olika möjligheter, dreja, kavla eller tumma. Man kan också måla en egen tallrik, mugg eller ett kakel. I keramikverkstan får man känna på leran och pröva olika tekniker. Vi jobbar efter ett tema och får handledning av våra duktiga pedagoger. Porslinsmålning är en annan aktivitet, där använder vi äkta porslinsfärger som är giftfria och som lätta att arbeta med för både vuxna och barn. Du målar din egen mugg, tallrik eller kakel. Efter cirka 5 veckor är keramiken och porslinet klart att hämta när du har vägarna förbi. Då har leran, muggar, kakel och tallrikar bränts i ugnen och färger och glasyrer fixerats. Keramiken har sedan glaserats och bränts en andra gång. Öppettider i verkstan 1 november - 6 november Tisdag:12-15, Onsdag: 15-19, Torsdag: 12-15,Fredag: 12-15, Söndag: 12-16

facebook.com

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post

Kdagen 2016. Konferens på Thielska Galleriet. Efter ett späckat program med flera intressanta föreläsningar var det dags att gå ombord på Gustafsberg VII som väntade vid Blockhusudden. Kulturarvspriset delades ut och lycklig vinnare blev Medeltidsmuseet, en skål utbringades för Tina Rodhe som fick ta emot ett fint diplom. Grattis! Trevligt att få träffa museikollegor från hela landet och se Stockholms ljus glittra över vattnet. Den gamla skärgårdsågaren Gustafsberg VII, byggd 1912 är den sista som finns kvar av de fartyg som byggdes för att frakta passagere och porslin mellan Gustavsberg och Stockholm. Numera tillhör fartyget Strömma Turism & sjöfart AB och har sin hemmahamn vid Nybrokajen i Stockholm.

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post
facebook.com

Timeline Photos

NYA ÖPPETTIDER FRÅN 1:A OKTOBER Med anledning av att större fokus och resurser nu läggs på planering av Porslinsfabriken, Värmdö kommuns nya upplevelse- och kulturhus, kommer öppettiderna att ändras på Gustavsbergs Porslinsmuseum från och med den 1 oktober. Nya öppettider från den 1 oktober, onsd: 15-19, lörd och sönd: 11-16. Porslinsmuseet kommer med nya öppettider fortsätta med sin verksamhet under hösten 2016. Basutställningarna kommer att vara öppna för besök. Det finns möjlighet att boka in visningar och aktiviteter, i första hand på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Övriga tider efter särskild överenskommelse. Keramikverkstan är öppen söndagar mellan 12-16 och porslinsmålning kan man göra under museets ordinarie öppettider. Butiken är fortsatt öppen och skolverksamhet kommer också att pågå vissa dagar. Porslinsfabriken har en yta på 9000 m² där bibliotek, konsthall, museum, kulturskola och barn- och ungdomsverksamheter flyttar in vid årsskiftet 2017/2018. För mer information om Porslinsfabriken, läs på Värmdö kommuns hemsida, klicka på länken nedan. http://www.varmdo.se/byggaboochmiljo/byggprojektaktuella/porslinsfabriken/innehalliporslinsfabriken.4.157885001540f7d16c1d029c.html

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Värmdö Konstnärers höstsalong öppnar på lördag 24/9 kl. 11.00. VÄLKOMNA

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Hej då säger vi till utställningen "Stig Lindberg 100" som i dagarna packas ner för att så småningom gå vidare till Japan där delar av den kommer att visas i Tokyo på varuhuset Seibu:s galleri. Det har varit en fantastisk sommar på Porslinsmuseet. Under utställningstiden 28/5 - 11/9 har museet haft ca 48 000 besökare och de flesta av dem besökte förstås den retrospektiva utställningen om den mångsidige konstnären och formgivaren Stig Lindberg vars arbete betytt så mycket för Gustavsberg och uppbyggnaden av "folkhemssverige". Vi tackar alla besökare som visat så stort intresse och önskar utställningen lycka till i Tokyo 19 - 30 oktober.

Timeline Photos
facebook.com

Porslinets dag i Gustavsbergs hamn blev en härlig dag med många upplevelser. Trots att himlen var grå höll regnet sig borta större delen av dagen. När det började bli dags att packa ihop föll några droppar, men i år hade utställarna på Porslinstorget rejäla tält som skydd, som med tanke på vädret uppskattades mycket och gjorde inramningen av marknaden snyggare. I år syntes flera nya utställare, jättekul med så många keramiker som tillsammans visade upp en stor bredd. Nytt var också representanter för två keramiska utbildningar. Lokala mathantverkare fanns som vanligt på plats, alltid härligt med gott bröd, sylt, saft och annat "hemlagat" av bästa kvalitet. Loppisborden var fyllda av gammalt porslin och keramik och den som hade tur kunde göra riktiga fynd. Rakubränning är en gammal teknik som demonstrerades av en av keramikerna från ateljeföreningen G-studion. På Porslinsmuseet var det fria visningar och fri entré. Vi säger tack till Hans Hillner från FORM 1930/Bacchus Antik som ställde upp och värderade porslin, keramik och glas. Tack även till Marianne Landqvist som även i år visade basutställningarna för en stor grupp intresserade besökare. M/S Gustafsberg VII var en del av Porslinets dag med visningar varje timma under hela dagen, restaurangen och kafetérian serverade lunch och kaffe. Ett härligt inslag. Tack till alla som medverkade till en lyckad dag, och hoppas vi ses nästa år igen!

facebook.com

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post

Photos from Gustavsbergs Porslinsmuseum's post
facebook.com

Quiz