Top Local Places

Razstava Staroverstvo in staroverci

Pod vinogradi 8, Solkan, Slovenia
Museum

Description

ad

Staroverstvo in staroverci Etnološka zbirka Pavla Medveščka obsega 430 predmetov, ki izvirajo iz osrednje Soške doline.  

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Vredno ogleda. Takšne so bile poti, ko je živela kultura t.i. staroverstva kot vsakdanji način življenja. V razmislek vsem nam, ko odkrivamo ta nesnovni del dediščine.

facebook.com

Ob poslušanju oddaje lahko še enkrat razmislimo o vsebini predavanja prof.dr. Antona Perdiha, ki smo ga poslušali v sklopu ciklisa predavanj Staroverstvo - pogledi iz 21. stoletja.

facebook.com

Mitrasov kult, ki je bil prisoten tudi v naših krajih, je v našem kolektivnem nezavednem pustil več sledi kot si lahko mislimo. Predavatelj jungovec dr. Jože Magdič nam je podal zgodovinski pregled s psihološko interpretacijo tega kulta.

facebook.com

Želimo vas spomniti na zelo zanimivo predavanje, ki bo v torek 27.3. ob 19. uri na Gradu Kromberk. Dr. Jože Magdič nas bo v predavanju z naslovom Psihološka interpretacija Mitrasovega kulta seznanil z malo poznano predkrščansko dediščino Mitrasa na Slovenskem. Mitras izvira iz arijske pradavnine na iranskih planotah. Tam je bil Mitras poosebljanje prijateljstva, nočno, materinsko, mesečevo božanstvo, osvoboditelj žensk, zaščitnik govedi. S prodorom iranskih vojakov v Mezopotamijo, so se le-ti znašli v matriarhatu agrikulture. Mitras se je iz iranskega pastirja prelevil v partnerja ženski ; iz večnega mladeniča je postal umirjen poljedelec, partner ženski. Poročen je bil z Anahito, boginjo plodnosti . Pri iranskih božanstvih je šlo za nedoločen spol, ki je bil ugotovljen tudi pri Mitri. Mitras je bil torej dvospolno božanstvo, v poznobabilonskem obdobju je bil prikazan kot androgino božanstvo, in sicer na moški strani kača s soncem, na ženski strani pa kača z mesecem. V Italijo so ga prinesli pirati in vojaki. V drugem stoletju po Kristusu je prispel do rimskega cesarskega dvora, kjer je bil bog sonca, pobožen, nepremagljiv, večen, personifikacija cesarja. V četrtem stoletju ga je izpodrinilo krščanstvo. Najbolj znana mitraistična simbolika je žrtvovanje bika.

facebook.com

Dr. Jože Magdič je Prekmurec. Študij medicine je končal v Ljubljani, nevropsihiatrijo v Zagrebu, psihoanalizo na Inštitutu Carla Gustava Junga v Zürichu, doktoriral pa je v Tuebingenu. Deloval je v Švici in Nemčiji ter različnih domačih krajih, na zadnje pa v zasebni psihiatrični ordinaciji v Rakičanu pri Murski Soboti. Je poročen, oče treh otrok ter dedek trem vnukinjam. Vključil se je v ustvarjanje samostojne Slovenije, bil je tudi poslanec prvega parlamenta in državni svetnik. Na ciklu predavanj bo z nami že prihodnji torek. Skozi psihologijo Mitrasa nam bo dal v premislek kaj obsega in do kam vse sega t.i. dediščina staroverstva.

facebook.com

Zaradi velikega zanimanja za odpadlo predavanje prof.dr. Aleksandra Panjeka: "Kmečka vzporedna resničnost: odnos do zemlje na Primorskem", objavljamo njegovo predavanje na simpoziju Staroverstvo - staro védenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti.To je skrčena, simpozijska oblika predavanja. ⬇️

facebook.com

V okviru ciklusa predavanj “Staroverstvo – pogledi iz 21. stoletja” smo za torek, 20. marca 2018 napovedali predavanje prof. dr. Aleksandra Panjeka z naslovom Kmečka vzporedna resničnost: odnos do zemlje na Primorskem. Obveščamo vas, da omenjeno predavanje zaradi bolezni ODPADE. Za razumevanje se zahvaljujemo.

facebook.com

Prof. dr. Anton Perdih je vse navzoče navdušil z izjemnim predavanjem in drugačnim pogledom na razvoj človeštva.

facebook.com

Vas je kdaj zanimalo, od kod smo prišli Evropejci? Jutri bo naš gost prof. Dr. Anton Perdih. V predavanju bo predstavil sedanje vedenje o razvoju človeštva zadnjih 10 milijonov let, na področjih, kjer so za to znani genetski podatki. Predstavljeni bosta ženska in moška črta dedovanja, čas razhoda s šimpanzi, Denisovskimi ljudmi in Neandertalci. Nato sosledje prvotnih sedaj znanih "moških" haploskupin, pa podatki iz do 40.000 let starih okostnjakov. Temu bodo sledili podatki o razvoju prvotne evropske "moške" haploskupine I, dogodek pred okoli 68.000 leti, takratno preživetje "moških" haploskupin in kasnejše širjenje njihovih potomcev po svetu. Iz teh podatkov sledijo ugotovitve, da je bilo jezikoslovje in zgodovinopisje v 19. in 20. stoletju vzpostavljeno na številnih napačnih predpostavkah in da bo treba marsikaj obdelati na novo iz drugačnih izhodišč. Na fotografiji je v družbi svojih sester Olge (levo) in Milene (desno)

facebook.com

V torek 13. februarja bo gost predavanj prof. dr. Anton Perdih, upokojeni profesor Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je predaval pri predmetih živilska tehnologija, biotehnologija, organska kemijska tehnologija ter sanitarna kemija. Po upokojitvi raziskuje na področju matematične kemije in izvora Evropejcev. Zanimivo bo slišali, kaj meni o starovercih in njihovem izvoru. Pridete? Do takrat pa lahko poslušate zanimiv intervju z njim na radio Prvi

facebook.com

Dogodek je bil res izjemen. Še enkrat hvala, Marko Pogačnik. Vse vas, ki ste se udeležili dogodka, pa ponovno vabimo na predavanje naslednji torek, 13. 2. 2018 ob 19. uri, ko bo predaval prof. dr. Anton Perdih.

facebook.com

Vabimo vas na Grad Kromberk na ciklus predavanj »Staroverstvo – pogledi iz 21. stoletja«, ki ga bo v torek odprl Marko Pogačnik. V predavanju bo obravnaval razkol med prvinskim odnosom človeka do Zemlje in njenih bitij na eni strani ter Kristusovim izročilom na drugi, ki je nastal na osnovi napačnega tolmačenja evangelijskih besedil. Avtor zanika povezave soških starovercev s poganstvom ali malikovanjem in njihov odnos do vseobsežne zavesti Zemlje primerja s svojimi izkušnjami njenih vidnih in nevidnih razsežnosti. Pri Evangelijih opozori na domnevne kasnejše vrinke, ki so povzročili navidezno nasprotje med izročilom starovercev in Kristusovim učenjem ter njegovimi dejanji. Nazadnje predlaga, kako lahko etično držo obeh na videz nasprotnih duhovnih gibanj utelesimo v sodobnih pogojih, nadvse težavnih, ko gre za obstoj Zemlje in človeštva.

facebook.com

Quiz