Top Local Places

Ekološka Kmetija Victoria

Gaberce, Rogaska Slatina, Slovenia
Farm
advertisement

Description

ad

Ekološka kmetija Victoria

Pridelava hrane na ekološki način-zelenjava, meso, jabolka stare sorte, ekološka jajca proste reje, hladno stiskano olje... Leta 2013 je padla prelomna odločitev, da je potrebna konkretna sprememba. Služb ni bilo, temu primerna tudi razpoložljiva finančna sredstva, kar je pa najbolj pomembno - poskrbeti je treba za zdravo prehrano zdaj in v prihodnosti.
S partnerjem sva si začela ogledovati kmetije, na katerih bi bilo primerno pridelovati zdravo domačo ekološko hrano.
V začetku leta 2014, mesec februar, sva se kot mlada družina - z enomesečno hčerkico preselila na zanemarjeno, zapuščeno kmetijo v prekrasno okolico Rogaške Slatine. Iz lepega mesta proti podeželju nas loči nekaj krasnih vinogradov, hribov in dolinic, vse v teh kratkih 5-ih kilometrih.
Kmetija, katera si je zaslužila vso našo pozornost, je bila sicer v zapuščenem, zanemarjenem stanju, pa vendar....počasi se daleč pride.
Celotno posestvo se razlega na dobrih 7ha, vključno z nekaj gozdne površine.
Začetku so bili predvsem v iskanju ideje, kako in kaj. V eno stvar pa sva bila prepričana, in to je bila: Popolnoma ekološka, naravna pridelava in vzreja vsega na kmetiji.
Prvi korak pri tem je bila že takoj v letu 2014, vstopiti v kontrolirano ekološko pridelavo - IKC UM - Hoče Pivola (Inštitut za kontrolo in certifikacijo).
Kmetijo sva poimenovala po hčerki Victorii - Ekološka kmetija Victoria!

Začela sva s pridelavo ekološke industrijske konoplje Santhica27. Ročno smo s pomočjo staršev, znancev, prijateljev obrali vrhunske mlade vršičke, ki jih uporabljamo za čaj. Seme pa sproti stiskava v hladno stiskano konopljino olje. Imava ročno stiskalnico, tako da tudi olje izdelujeva sama. Izdelujeva tudi olje domačih orehov.

Ker pa sva bila popolna začetnika v vsem tem, sva se vseh zadev lotila skorajda samo z motiko in lopato. Zato je bilo vse delo še težje in zamudnejše. Na kmetiji nisva imela nobene mehanizacije.

Posadila sva zelenjavo - ogromno zelenjave.. Od korenčka, solate, fižola, pa vse do brokolija in špinače :) Na kmetiji je bilo Vse! Čeprav je bilo težko, sva svoje pridelke, zdravo pridelano hrano želela ponuditi širšemu trgu. V mesecu juliju sva pričela prodajati na novo odprti tržnici v Rogaški Slatini. Zapisali so tudi obširen članek o našem življenju, družini in delu na kmetiji, v lokalni časopis Rogaške Novice in pa tudi v najbolj znan slovenski časopis - Slovenske Novice.
Začela sva se udeleževati raznih sejmov, pridobila zaupanje pri kupcih in si tudi ustvarila svoj krog zadovoljnih kupcev.
Pa vendar na tej tržnici ni bilo toliko upanja, da bi samo s tem lahko preživela z vsemi stroški čez mesec.
Skrajni čas je bil, da se osredotočiva na določeno panogo, ki nama bo ustvarjala dohodek, povrhu vsega pa veselje.
Primarna dejavnost je postala perutnina! In s tem okusna, zdrava ekološka kokošja jajčka.
Sama sva si izdelala valilnico, kjer lahko naenkrat valiva okrog 700 jajčk.
V letu 2016 sva na kmetijo sprejela tudi dva konjiča, odrasla kastrata - slovenske toplokrvne pasme, Ris in Wind Of Change. Najbolj čuteča, razumna žival, s katero sem kadarkoli imela opravka.
Kljub mojim pomislekom in začetnim strahom, si ne predstavljam več življenja na kmetiji brez njih.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Piščančki mešančki domačih sort kokoši nesnic ekološke reje (grahaste, rjave, črne, štajerke...). Petelini po večini pasemski štajerci. Trenutno so na voljo piščanci stari: - približno en teden (izvaljeni 4.7.2017); cena 1,80 eur/komad -približno mesec in pol (izvaljeni 30.5.2017); cena 2,50 eur/komad -približno 2,5 meseca (izvaljeni 20.4.2017); cena 3,50 eur/komad in -približno 5,5 mesecev (izvaljeni 28.1.2017)-le še nekaj na voljo!; cena 8,00 eur/komad Kokoši/piščanci so ekološke proste reje, izvaljeni doma iz domačih jajc. Lahko izdamo tudi potrdilo s certifikatom. Ves čas so na voljo tudi valilna jajca mešanih kokoši nesnic, cena 0,40 eur/jajce (pri nakupu 10 jajčk..+2 gratis). Informacije na zasebno sporočilo ali na email: kmetijavictoria@gmail.com Ekološka kmetija Victoria

facebook.com

V naslednjih dneh bo stran zasijala...z novimi slikami, s sprotnimi objavami, z aktualno ponudbo... Hvala, ker ste z nami!

facebook.com

facebook.com

Recommended Before and After transformation