Top Local Places

Stichting Ruimte Roermond

Begijnhofstraat 34, Roermond, Netherlands
Community Service

Description

ad

Stichting Ruimte streeft naar behoud en verbetering van het historisch gegroeide karakter van de stad Roermond en omgeving. Ruimte is een stichting die streeft naar behoud en verbetering van het historisch gegroeide karakter van de stad Roermond en omgeving. Zij stelt zich ten doel de architectonische en landschappelijke kwaliteiten van Roermond en de regio te behouden en te bevorderen. Ruimte heeft meer dan 400 donateurs.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

De toekomst van café Braam in Roermond is onzeker geworden, nu een projectontwikkelaar plannen heeft om het café te slopen en er een woningbouwproject te realiseren. Vanuit de buurt maar ook buiten de buurt is veel protest. Het café heeft een buurtoverstijgende maatschappelijke functie, dat bovendien het onderkomen is van diverse lokale verenigingen en organisaties. Er is dan ook veel verzet tegen de sloopplannen. Door middel van een handtekeningenactie hoopt men de sloop te kunnen tegengaan. Ruimte steunt de actie. Bent u voor behoud van café Braam? Teken dan de petitie. Het delen van de petitie wordt daarnaast zeer gewaardeerd. https://secure.avaaz.org/nl/petition/College_Burgemeester_Wethouders_Gemeente_Roermond_Geen_herontwikkeling_locatie_LatierBraamDokter_Leursstraat_in_Roermond/?preview=live

facebook.com

De vrij meanderende Swalm, iets boven Asselt. Hoog water!

facebook.com

Leuk stukje vandaag in de Volkskrant, over dit zebrapad in het IJslandse Ísafjörður. Het is een optische illusie, die is gecreëerd door rond de gewone witte strepen andersgekleurde vlakken te schilderen. Voor een aanrijdende automobilist lijkt het of er betonblokken boven de weg hangen, als je oversteekt schijnt het nauwelijks op te vallen.

facebook.com

Drie Ruimte keurmerkschildjes met oorkonde werden uitgereikt aan de Synergieschool, familie Hawinkels (boerderij Euver 't brökske) en M-Zone (Nico Meyer) als dank voor en erkenning van geslaagde verbouwingen en verfraaiing van het Roermondse stadsgezicht. Ruimte blij, iedereen blij😊😊😊Wie zal het volgende schildje moeten krijgen?

facebook.com

De gemeente Roermond heeft een plan opgesteld voor de binnenstad, die moet veranderen van 'place to shop' naar 'place to be & greet'. Jacq Arets toog voor Ruimtelijk naar het stadhuis en sprak over dat ambitieuze plan met onder andere de wethouders Waajen en Pleyte. Zijn conclusie: de monumenten komen er nogal bekaaid van af. Het hele artikel is te lezen in de nieuwe Ruimtelijk, waarin ook aandacht voor het burgerparticipatietraject van Roerdelta, de ruine van de Oudborch in Swalmen, bouwstijlen in de jaren 30 en nog veel meer. Misschien heb je hem al in huis, anders komt hij snel.

facebook.com

facebook.com

Drie Roermondse gebouwen krijgen een Ruimtekeurmerk van de Stichting Ruimte. Met het keurmerk wil de stichting (particuliere) eigenaren erkennen en stimuleren zodra zij hun pand op een goede wijze gerenoveerd of behouden hebben. De Synergieschool aan de Herkenbosscherweg, onlangs helemaal gerenoveerd, is een van de drie panden die het schildje overhandigd zal krijgen. Het winkelpand van M-Zone aan de Marktstraat krijgt eveneens een schildje. De eigenaar renoveerde het pand fraai en stelde de middeleeuwse kelder onder het pand open. Die kelder is overigens ook vanuit de straat zichtbaar middels een glazen plaat. Tot slot krijgt de boerderij van de familie Hawinkels in het Roerdeltagebied een keurmerk. Tijdens de totstandkoming van de Roerdeltaplannen heeft de familie zich met succes ingespannen voor behoud van het pand en heeft ze de boerderij, die ooit werd uitgeroepen tot mooiste boerderij van Limburg, onlangs geheel gerenoveerd. De uitreiking van de schildjes vind aanstaande zaterdag plaats.

facebook.com

Geen monumentenstatus voor voormalige melkfabriek. In de juni-editie van ons kwartaalblad 'Ruimtelijk' lieten we weten dat Ruimte een brief heeft gestuurd aan wethouder Pleyte van monumentenzorg, met het verzoek om de bedrijfshallen van de voormalige melkfabriek aan de Prins Bernhardstraat in Roermond (zie foto) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gebouw behoort in onze ogen tot de topmonumenten van Roermond in de categorie 'Wederopbouwarchitectuur', maar alleen het kantoorgebouw (links) heeft een monumentale status, terwijl de bijbehorende bedrijfshallen (rechts van het kantoor) geen enkele vorm van bescherming genieten. Het pand staat echter leeg en leegstand doet een gebouw geen goed, zo leert het verleden. Tot grote teleurstelling heeft het College van B&W inmiddels laten weten dat ze niet wil meewerken aan ons verzoek. Volgens B&W zijn er teveel monumentale waarden verloren gegaan door diverse verbouwingen in het verleden en is een monumentale status daarom niet aan de orde. Het kantoorgebouw heeft al langer de status van gemeentelijk monument en is volgens de gemeente een uniek voorbeeld van wederopbouwarchitectuur in Roermond.

facebook.com

De jonge vrouw op deze foto is de Roermondse Elisabeth Adriaanse, de eerste vrouwelijke advocaat aan de rechtbank hier in de stad. Elisabeth werd slechts 33 jaar, maar ontpopte zich in haar korte leven (1906-1939) tot een veelzijdig en sociaal betrokken mens. Enkele jaren geleden werd in het Vrijveld een straat naar haar genoemd. Mooi! Meer over deze bijzondere vrouw vind je hier: http://www.rondomroermond.nl/elisabeth-adriaanse-1906-1939-gedreven-juriste/

facebook.com

De Rode Brug wordt niet zo genoemd omdat er in de buurt toevallig een roodververij was gevestigd, maar gewoon omdat hij altijd rood werd gesausd. Het rode is er een beetje van af, maar het blijft een plaatje.

facebook.com

Hiep hiep, de rococo-latei die ooit de toegangsdeur van het Commandantshuis (de nieuwe H&M) aan de Markt sierde, wordt toch herplaatst. Dat door Ruimte geopperde idee is na veel heen en weer gepraat uiteindelijk toch goedgekeurd door de Commissie Beeldkwaliteit. De twee meter brede steen ligt nu nog opgeslagen in het Cuypershuis, maar komt straks dus weer terug in het straatbeeld.

facebook.com

Langs de oude Maas lag de grens tussen Roermond en Horn, en (historisch) tussen het graafschap Horn en het hertogdom Gelder. Het oude tolhuis is er nog en wordt al sinds 1893 bewoond door de familie Barten. De duizenden mensen die gedurende vele jaren daar over de vloer kwamen, zorgden voor deze afgesleten drempel. Meer over de Weerd in ons kwartaalblad Ruimtelijk.

facebook.com

Quiz