Gemeente Beemster
Description
Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws in en uit Beemster. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws in en uit Beemster.
Voor meer informatie over Beemster of over deze pagina kunt u terecht op www.beemster.net. Heeft u andere vragen, tips of wilt u meer weten? Dan kunt u ook bellen met het Klant Contact Centrum: (0299) 452 452.
Tell your friends
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comInzendingen - Visie van Zuidoostbeemster
Voor de Dorpsontwikkelingsvisie van Zuidoostbeemster hebben we inmiddels een groot aantal ideeën van u ontvangen, dank! De inzendingen die uiterlijk 18 augustus zijn ontvangen, nemen we mee in de Nota van Uitgangspunten. Heeft u een idee dat nog niet bij de inzendingen staat? Stuur deze dan alsnog via de website https://www.visievanbeemster.nl/zuidoostbeemster/overzicht/ naar de gemeente. Dit najaar organiseren we drie bijeenkomsten waar we alle ideeën bij betrekken. Meer informatie over deze bijeenkomsten en de manieren waarop u ook dan kunt meedenken, volgt later!
Timeline Photos
Het wordt weer warm en RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vanaf zaterdag het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Zorg daarom voor koelte, drink genoeg water en let op de kwetsbare mensen in je omgeving.
Timeline Photos
Wil jij nog kans maken op een composteerbak voor thuis? Je hebt nog een paar dagen… Bekijk snel de video van afvaldeskundige Ellen over gft-afval. Aan het eind van het filmpje stelt ze je een vraag. Vul het antwoord in op de actiesite en maak kans op je eigen composteerbak: https://openoverafval.nl/
Photos from Gemeente Beemster's post
Dit voorjaar heeft Cono Kaasmakers samen met zes enthousiaste CONO melkveehouders het Beemster Bijenlint ingezaaid. Op 20 augustus heeft Wethouder Dings van sociale zaken & duurzaamheid van Gemeente Beemster het Beemster Bijenlint officieel geopend. Het Beemster Bijenlint start bij de CONO kaasmakerij en vervolgt met bloemenstroken die door de hele Beemster voeren. Wethouder Jos Dings is blij met de actie van CONO: “Als bestuur vinden we duurzaamheid ontzettend belangrijk. Daarin staan we bepaald niet alleen, want steeds meer inwoners en bedrijven in Beemster nemen maatregelen om onze mooie polder te verduurzamen. Dit bijenlint is daar een prachtig voorbeeld van. Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert om iets te doen voor de biodiversiteit, want dat is hard nodig. Deze bloemenzee is daaraan een continue en prachtige herinnering.” Wilde bijen zijn onmisbaar “Wilde bijen hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Wij willen samen met onze veehouders een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van hun leefgebieden. Het Beemster Bijenlint helpt naast de bijen ook vogels, vlinders en andere onmisbare insecten. Het Beemster Bijenlint is een pilot. In 2020 willen we samen met boer, buurt en burgers het bijenlint groter maken.” Ideeën zijn er al genoeg!” aldus Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers. Biodiversiteit versterken Bijen, als bestuivers, spelen een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Grietsje Hoekstra: “Dit is voor ons allemaal belangrijk. Iedere melkveehouder werkt met én is afhankelijk van de natuur. Op en rondom elke boerderij zal je natuur en biodiversiteit zien. Bovendien wordt dit door onze coöperatie gestimuleerd en beloond middels het Caring Dairy programma. Bijna 50% van de CONO-leden doet in een bepaalde vorm aan agrarisch natuurbeheer. Bijvoorbeeld in de vorm van weidevogelbescherming of kruidenrijk grasland.” Samen sterker Jan van Kempen, akkerbouwer uit de Beemster, zaait al sinds enkele jaren bloemrijke akkerranden in en heeft CONO geholpen bij het aanleggen van het Beemster Bijenlint. Vereniging Water, Land en Dijken, heeft de veehouders geadviseerd bij het kiezen van het beste bloemenmengsel. Samen kom je verder en goed voorbeeld doet goed volgen.
Nieuwe subsidie maakt woningisolatie extra gunstig | Duurzaam Bouwloket
Woningeigenaren kunnen gebruik maken van een nieuwe subsidie voor isolatiemaatregelen. Met de subsidie krijgt een woningeigenaar ongeveer 20 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee extra voordelig. Een investering in spouwmuur- plus vloerisolatie verdient zich met gebruik van de subsidie in iets meer dan drie jaar terug. Deze subsidie voor isolatiemaatregelen is beschikbaar gesteld vanuit het Rijk. Meer informatie over deze subsidie is te vinden via: https://www.duurzaambouwloket.nl/nieuws/nieuwe-subsidie-maakt-woningisolatie-extra-gunstig De subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis wordt beschikbaar gesteld vanuit het Rijk. De organisatie die de regeling uitvoert en in behandeling neemt is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er is al langer een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers, maar afgelopen twee jaar niet voor woningisolatie. “Het isoleren van de woning is de eerste stap die je zet bij het energiezuinig en aardgasvrij maken van de woning”, aldus Duurzaam Bouwloket. “Isoleren leidt tot forse energiebesparing.” Tot en met 2020 is er voldoende budget (€ 84 miljoen) om bij circa 100.000 woningen vloer- en spouwmuurisolatie te subsidiëren. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, als onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen.
Timeline Photos
Gft-afval kunnen we alleen recyclen als het gescheiden wordt ingezameld. Helaas wordt nog vaak gedacht dat al het afval achteraf op één hoop komt. Hierdoor verdwijnt regelmatig plastic- of restafval in de gft-bak. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. HVC doet zijn best om veel verkeerd afval uit het gft te filteren, maar helaas lukt dat niet altijd. Dan komt het plastic of ander restafval via de compost in de grond met nadelige gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. Wil jij thuis je eigen compost maken? Bekijk dan de video van afvaldeskundige Ellen. Aan het eind van het filmpje stelt ze een vraag. Weet jij het antwoord, dan maak je kans op een eigen compostbak. De video bekijken en prijsvraag invullen doe je hier: https://openoverafval.nl/.
Spurd Sport
Volgende week begint de PurVak! Een week lang kun je deelnemen aan verschillende activiteiten in Purmerend🤸 Aan welke activiteiten doe jij mee? Bekijk hieronder het programma.👇 ⚽️
Timeline Photos
In Nederland gooien we jaarlijks 700 miljoen kilo aan eten weg. Dat zijn 20.000 vrachtwagens gevuld met voedsel. Een handige tip is om je voorraadkast, koelkast en vriezer te controleren voordat je boodschappen doet. Heb je nog aangebroken zuivel staan of ligt er nog een halve zak spinazie? Goed om hier rekening mee te houden als je een boodschappenlijstje maakt. Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nog hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje red je tot wel 9 kilo eten van de afvalbak! Etensresten mogen uiteraard in de gft-container. Zo gaat het niet allemaal verloren en kan er nog compost van worden gemaakt. Weet jij hoeveel compost gemaakt wordt van één volle gft-container? Bekijk dan de video van afvaldeskundige Ellen, vul het antwoord in op de actiesite en maak kans op een eigen compostbak: https://openoverafval.nl/
Timeline Photos
Bij een incident in je directe omgeving, bijvoorbeeld een brand of gaslek, is het belangrijk dat je snel op de hoogte bent en weet wat je moet doen. Wist je dat de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland bij grotere incidenten in onze regio een liveblog bijhoudt op hun website www.vrzw.nl en via Twitter. Via dit liveblog zien media en publiek in één oogopslag wat er aan de hand is. Ook geven zij hier informatie over wat je kunt doen tijdens een incident of om je hierop voor te bereiden.
Timeline Photos
De gemeenteraad werkt aan een Dorpsontwikkelingsvisie van Zuidoostbeemster. Wat wil jij meegeven voor de toekomst voor het dorp? Geef je idee of voorstel online door via www.visievanbeemster.nl. 💡
Timeline Photos
Eerlijk over je ID, daar kom je verder mee. Want het (uit)lenen van een identiteitskaart, óf het vervalsen ervan, kan ernstige consequenties hebben. Er kan een fikse geldboete uitgeschreven worden, of je bent 2 jaar je paspoort kwijt. Wees daarom www.eerlijkoverjeID.nl.
Timeline Photos
Gft-afval kun je uiteraard in de gft-container gooien, dan maakt HVC er compost van. Compost zorgt voor een vruchtbare bodem. Maar wist je dat je ook zelf je eigen compost kunt maken? Met een compostbak bijvoorbeeld. Met een goede mix van gft-afval, vochtigheid en voldoende doorluchting maak je de beste compost. Compost is humusrijk en een goede bodemverbeteraar. Daar worden de planten in je tuin in ieder geval erg blij van! Als je meedoet aan de prijsvraag van afvaldeskundige Ellen, maak je kans op zo’n compostbak. Bekijk de video voor het antwoord en doe mee: https://openoverafval.nl/