Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855
Description
Al meer dan 150 jaar is Adema’s Kerkorgelbouw, Nederlands oudste orgelmakerij, standvastig in een traditie van romantische orgelbouw. Een traditie die is geworteld in de Franse romantiek met invloeden van de Duitse romantiek, de neoklassieke orgelbouw én het Hollandse orgeltype.
Adema's Kerkorgelbouw maakt niet alleen nieuwe orgels, ook restaureren we orgels, verzorgen we het onderhoud en de stemming van uw orgel. Adema's Kerkorgelbouw heeft een ruime ervaring alle tractuursystemen: van mechanisch, tot alle vormen van pneumatiek, elektrische en digitale tracturen die sinds onze oprichting de revue zijn gepasseerd..
Het begon in Friesland. In 1855.
Met het oprichten van een zelfstandige orgelmakerij in Leeuwarden legden de Gebroeders Adema de basis voor een lange traditie. Een traditie in bouwwijze, dispositieopbouw en klankgeving die zich in de daarop volgende vijftien decennia ontwikkelde, maar altijd trouw bleef aan haar principes. Tot op de dag van vandaag. De gebroeders Karel en Piet Adema vestigden zich in de Groote Hoogstraat in de Friese hoofdstad.
C.B. (Karel) Adema leerde het vak van Orgelmaker bij de bekende orgelmakerij L.van Dam en Zonen te Leeuwarden. Zijn horizon werd nog eens verbreed toen hij in 1850 in dienst trad bij de Firma Bätz & Co (C.G.F. Witte) te Utrecht. Hij legde het fundament voor de nieuwe orgelmakerij ‘Gebroeders Adema’ samen met zijn broer, Piet.
P.J. (Piet) Adema werkte achtereenvolgens bij W. Hardorff te Leeuwarden en F.B. Loret te Mechelen voordat hij werkzaam werd in de zelfstandige orgelmakerij. Piet was ook degene die in 1869 een filiaal startte in Amsterdam ten behoeve van de bouw van het beroemde orgel van de Mozes & Aäronkerk aldaar.
Samen bouwden zij orgels in onder meer Valkoog, Deersum, Oudkarspel en Bodegraven. De contacten met de Franse consul Charles-Marie Philbert rond de bouw van het drieklaviers orgel in de Mozes en Aäronkerk bracht de gebroeders nog meer in aanraking met het Frans-symphonische gedachtengoed. Het Mozes-orgel, met daarin de voor de eerste keer in Nederland toegepaste barkermachine, heeft in dat opzicht de toon gezet voor de instrumenten die sindsdien de werkplaats verlieten.
Na 1877 gingen beide broers zelfstandig verder: Karel in Leeuwarden en Piet in Amsterdam. De Friese tak hield op te bestaan in 1941 met het overlijden van Sybrand, één van Karels zonen. De Amsterdamse tak, die nog tot op de dag van vandaag bestaat, werd in 1919 voortgezet door Joseph Adema, zoon van Piet Adema.
Hubert Schreurs was een oomzegger van Joseph Adema. Door het vroegtijdig overlijden van zijn vader werd hij liefdevol opgenomen in het huis van de familie Adema. Hier kon Hubert tijd en mogelijkheden vinden zich te verdiepen in het uitgebreide archief en zo studeren en zijn gezichtsveld verbreden met de traktaten van Pierre-Marie Hamel en Dom Bédos de Celles. Na zijn intrede in het bedrijf Adema is een enigszins andere wind gaan waaien; de disposities worden meer voorzien van klassieke kleuren en combinaties zoals in het Franse orgue néoclassique. Na gewerkt te hebben onder de naam 'Joseph Adema Amsterdam; Hubert Schreurs', wordt in 1958 de naam Adema's Kerkorgelbouw van 1854 aangenomen.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comNieuw Beijerland, het werk vordert gestaag. Aanstaande maandag begint de schilder; De Jong, met het schilderen van de kast. Daartoe is het uiterlijk deze week afgerond. Front, zijkanten en achterzijde zijn gereed. Verder is veel werk besteed aan de mechaniek. Hierbij weer even een tussenrapportage, zie de onderschriften bij de foto's!
Voor de beloofde 'wordt vervolgd' enige "mechaniek-kiekjes" van deze week.
Even voor het weekeinde een paar foto's van de opbouw in Nieuw Beijerland. De kast is opgebouwd, zelfs achter de steiger levert dat een aardig plaatje op...
Na drie transporten vorige week zijn we dan deze week begonnen met de installatie van het vernieuwbouwde orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Nieuw Beijerland! Een opmerkelijk project in een zeker opmerkelijk gebouw! Hoe vaker je door het gebouw loopt, te meer ga je de architectuur waarderen, de details begrijpen. De klassieke vormen van het orgelfront zullen hier wonderwel gaan passen! Hier alvast wat foto's van de montage.
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Op zondag 29 januari werd het gerestaureerde Valckx- en Van Kouteren-orgel in de Amsterdamse Nassaukerk voor het eerst tijdens de Eredienst gebruikt en bespeeld door de adviseur tijdens het project: Henk Kooiker. Na een jarenlang stilzwijgen kon het instrument eindelijk weer worden gehoord en kon ze de samenzang met haar eigen kwaliteiten begeleiden en ondersteunen. Na lange onzekerheid over het voortbestaan en overwegingen wat te doen, werd uiteindelijk besloten de gehavende pneumatische aanleg te respecteren maar te omzeilen voor het gebruik. Alle originele pneumatiekbuis is gebleven, slechts de windtoevoer naar de speeltafel is afgesloten met een eveneens weer verwijderbaar paneel. Onder de relais zijn magneten aangebracht en bekabeld, voorts zijn ook de aparte windladen voorzien van eigen elektro-pneumatische stations met behoud van de originele pneumatische aanleg. Onder het balkon met de originele pneumatische speeltafel staat nu het verplaatsbaar podium met de elektronische speeltafel, een nieuw begin in een modern jasje voor deze 'oude' dame! Het slot van de beoordeling door de adviseur luidt: "De draagkracht en geluidskwaliteit van dit door sommigen wat geminachte instrument zijn dik in orde, hulde!" Van harte mee eens en dank!
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Regulateur Nassaukerk Amsterdam
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Na bijna 100 jaar glanst het De Koff front weer als nieuw! Wilde deze bouwer ook het instrument bouwen, het kwam er niet van. Valckx en Van Kouteren bouwde het instrument uiteindelijk in de Amsterdamse Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt. Het schoonmaken en herstellen van het front vormt de aftrap van het terugplaatsen van het gerestaureerde instrument.
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
De eerste toren is geplaatst in Alkmaar, Sint Laurentiuskerk. Aan de linkerkant van de balustrade!
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Alkmaar, Sint Laurentiuskerk. Het orgel werd in 1950 door Pels gebouwd op de westelijke galerij met twee imposante torens die de galerij flankeerden aan weerszijde van de balustrade en een centraal deel voor het roosvenster dat het Hoofdwerk, Zwelwerk en Pedaal huisvestte. Slechts 20 jaar zou het daar staan. In 1970 werd het orgel in het noordelijke transept geplaatst beneden in de kerk. De wens om het orgel terug te plaatsen ontstond in het tweede decennium van deze eeuw. Kort geleden zijn we begonnen het instrument, na restauratie en aanpassing, terug te plaatsen. Hierbij enige foto's!
Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855
Photos from Adema's Kerkorgelbouw sinds 1855's post
Vandaag in Nieuw Beijerland geweest op de bouwplaats van het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aldaar. Zeer indrukwekkend en prachtige licht- en schaduweffecten door het mooie lenteweer.