Top Local Places

Natuurtuin de Weerkamp

Weerkampsweg 6, Eibergen, Netherlands
Park

Description

ad

Midden in het buitengebied tussen Groenlo, Eibergen, Borculo en Beltrum ligt ‘Natuurtuin de Weerkamp’ van de familie Lammers.  

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

facebook.com

Natuurtuin De Weerkamp is bezig met het onderhoud van de vijver en kikkerpoel. Hierbij worden er een aantal planten Krabbenscheer verwijderd. Ook de Witte waterlelie is boven komen drijven en moet dus in kleinere stukken worden gedeeld. Wie er enkele planten Krabbenscheer en/of stukken Witte waterlelie wil hebben kan ze gratis komen halen. Wel vooraf even een afspraak maken.

facebook.com

Het is erg rustig in de natuurtuin, de meeste planten zijn uitgebloeid. Een enkele dagkoekoeksbloem richt nog zijn bloemhoofdje naar de schrale zon.Ook een late Boerenwormkruid en wat Sedum heeft nog een beetje kleur. Herfst is de tijd van afsterven, voeding opslaan en zich voorbereiden op de winter. De vogels met name de mezen beginnen langzamerhand over te schakelen van insecten naar zaden om zo de winter door te komen. Voor de echte insecteneters breekt er, als het gaat vriezen, een periode aan van hard werken om nog ergens een spinnetje of kevertje te vinden. Daarom laat ik ook in de herfst en winter de afgestorven planten staan want daarin en tussen zit nog voedsel voor de vogels en allerlei andere dieren die in de tuin proberen te overwinteren. Ook betekent het schuilgelegenheid en beschutting voor overige dieren. Als het zonnetje doorbreekt kun je op beschutte plekken nog wel enkele libellen (heidelibellen), bijen en zweefvliegen zien die zich lekker aan het opwarmen zijn. Herfst is ook de spinnentijd maar daar over schrijf ik een volgende keer.

facebook.com

facebook.com

Ook in de natuurtuin lijkt het vroeg herfst te worden, de meeste bloemen zijn uitgebloeid en het dierenleven in de tuin, boven en in het water wordt minder. Op mooie zonnige dagen zie je nog wel vlinders zoals de Dagpauwoog, de Gehakkelde aurelia en de Atalanta vliegen. Boven het water zijn in deze dagen eigenlijk alleen nog enkele juffers en heidelibellen actief. De heidelibellen behoren tot de familie korenbouten. De waargenomen soorten die in de tuin zijn: Steenrode-, Bruinrode-, Bloedrode heidelibellen en een enkele keer de Bandheidelibel en de Zwarte heidelibel. De Steenrode- en Bruinrode heidelibellen kunnen bij mooi weer wel rondvliegen tot eind november, de andere soorten tot half oktober. Let maar eens op bij de waterpartijen; als je een middelgrote libel elke keer van een vast punt ziet opvliegen zijn het bijna altijd heidelibellen.

facebook.com

Naast dagvlinders zijn er ook nachtvlinders in de natuurtuin.In Nederland zijn 53 dagvlindersoorten bekend maar er zijn wel ruim 2000! .. soorten nachtvlinders. Om een indruk te krijgen welke nachtvlindersoorten er in de natuurtuin aanwezig zijn heb ik een aantal nachten een vlinderval opgesteld. Dit is een bak met heel lichtsterke lamp er boven, de nachtvlinders komen op het licht af en vliegen tegen de lamp en vallen dan naar beneden in de bak. In de bak liggen eierdozen waar de vlinders onder kruipen om te schuilen. De volgende ochtend kun je dan bekijken welke vlinder er verscholen zitten en deze op naam gaan brengen. Als men nachtvlinders in de eigen tuin wilt gaan bekijken is het ook mogelijk om een wit laken te spannen en daarachter een grote lamp te plaatsen, de vlinders zullen als het echt donker is op het laken gaan zitten waar je ze goed kunt bekijken. Nog een andere mogelijkheid om nachtvlinders te lokken is het smeren van een zoet mengsel van stroop, suiker en een scheutje wijn op een boomstam. Als het donker is zullen de vlinders van het mengsel gaan snoepen en dan kun je ze met een zaklamp gaan bekijken. Je zult zien dat naast de bruine en grauwe soorten er ook een heel aantal kleurrijke nachtvlinders aanwezig zijn in de tuin. Op de foto's enkele exemplaren uit de natuurtuin, veel meer foto's van nachtvlinders op de website Natuurtuin de Weerkamp.nl.

facebook.com

Kerkuilen ringen bij natuurtuin De Weerkamp. Vorige week zaterdag zijn onder grote belangstelling de Kerkuilenjongen geringd. Tijdens een kopje koffie/thee of wat fris, ingeschonken door de gastvrouw "Willemina van De Weerkamp" werd er enig uitleg gegeven over het wel en wee van de Kerkuil de hier al 12 jaar hun broedplek hebben. Daarna werden de Kerkuiljongen uit de nestkast gehaald, in een mand gedaan en naar de ringtafel gebracht. Daar werden de Uilen geringd en de vleugel gemeten, aan de hand van de vleugelmaat kan de leeftijd van de jonge Kerkuil tot op de dag worden bepaald. Ook werden de de jonge Kerkuilen gewogen, dit om te bepalen of de jongen goed op gewicht zijn om enige weken later uit te vliegen. Dit alles is af te lezen op tabellen die zijn uitgegeven de de Kerkuilwerkgroep Nederland. Wie dat wou mocht de jonge Kerkuil nog aaien of vasthouden en daarna werden ze weer afgevoerd naar de nestkast. Al met al een mooie leerzame middag die met veel enthousiasme door iedereen werd beleeft. Volgend jaar weer!

facebook.com

In de natuurtuin aan de paal van de hooiberg is de Torenvalk kast geplaatst. De Torenvalk heeft 5 eieren gelegd waarvan er helaas maar één is uitgekomen. De Kerkuil kast is bij ons op de schuurzolder geplaatst, uit de vijf gelegde eieren zijn intussen vijf jonge Kerkuilen gekropen. Omdat de Kerkuil al na het leggen van het eerste ei begint te broeden (de Kerkuil legt om de twee dagen een ei) komen de jongen ook om de twee dagen uit. Bij ons is het dus zo dat het oudste jong al 10 dagen oud is als het jongste Kerkuiltje uit het ei kruipt. Ook de zwaluwen hebben hun nest in de schuur gereed en zijn aan het broeden op vijf eieren. De tuin begint nu aardig uit te lopen en groen te worden en er bloeien al verschillende planten. Ook zijn de Juffers en Libellen uit het water gekropen en er zijn al 10 soorten vlinders geteld. Al met al lijkt het er op dat, ondanks de droogte, het een mooi natuurtuin seizoen gaat worden.

facebook.com

De torenvalken en de Kerkuilen hebben eieren! Het broedseizoen is begonnen! De Torenvalkenkast die in de natuurtuin aan de paal van de hooiberg hangt is al jarenlang bezet. Gemiddeld zijn er elk jaar 5 jonge Torenvalken uitgevlogen. Ook dit jaar zijn er 5 eieren gelegd die in ongeveer 28 dagen worden uitgebroed. Het vrouwtje zal het meeste op de eieren zitten terwijl het mannetje voor voedsel zorgt. Alleen als het mannetje een muisje heeft gebracht zal het vrouwtje van de eieren gaan om het op te eten en even haar poten en vleugels te strekken. Meestal duurt dit ongeveer 15 minuten en in de tussentijd zit het mannetje op de eieren. Het mannetje zal zo ongeveer 4 tot 6 muizen per dag afleveren aan het vrouwtje. Ook de Kool- en Pimpelmezen hebben eieren en bij de Merels zijn de jongen al uit het nest. Er is en komt volop nieuw leven in de natuurtuin want ook de Boerenzwaluwen, de Bonte Vliegenvangers en Zwartkoppen zijn terug in de tuin!

facebook.com

Mede door het mooie weer van de afgelopen dagen heb ik nu de tuin al gereed gemaakt voor het ontvangen van bezoekers. Na het maaien en afvoeren van de gedeelten langs de waterpartijen de afgelopen winterperiode heb ik nu het binnenterrein gemaaid en de plantenresten afgevoerd. De eerste Dotterbloemen, Groot en Klein hoefblad, Speenkruid en Slanke sleutelbloemen staan in bloei en beginnen de randen van de vijver geel te kleuren. Ook heb ik een nieuwe hout en rotspartij gemaakt om het insectenleven nog meer van dienst te zijn. Zij kunnen zich hierdoor lekker opwarmen in de zon. De balts van de Kerkuil en de Torenvalken is in volle gang en de eerste nesten van Merels en Staartmezen zijn gereed. Laat het voorjaar en het nieuwe leven in de tuin maar komen!

facebook.com

Ook bij de natuurtuin is het vogel broedseizoen begonnen! In de houtwal naast de tuin heb ik jaren geleden een Bosuil kast opgehangen. Daar zijn al vele jonge Bosuilen uitgevlogen. De Bosuil is een vroege broeder, eind december en in januari kon ik 's avonds al de lokroep van het mannetje horen. Eind februari - half maart zitten de meeste Bosuil vrouwtjes op de eieren. De jongen worden dan na een broedperiode van 30 tot 32 dagen geboren. Ook de Torenvalken zijn al weer veelvuldig bij de nestkast in de tuin aanwezig, het mannetje brengt muizen voor het vrouwtje om haar in broedstemming te brengen en er wordt al een enkele keer gepaard. Toch zal het nog wel een week of vier duren voor het eerste Torenvalkei wordt gelegd. Ik zal daar zeker een berichtje over schrijven!

facebook.com

Vanuit de natuurtuin allemaal nog een gezond, en natuurlijk 2017 gewenst. Voordat er een mooi sneeuwdek kwam in de tuin had ik langs de waterpartijen de kanten gemaaid zodat ik niet straks in het voorjaar van de vroege bloeiers langs de waterkant alle knoppen en bloemen afmaai. Ik was net op tijd want de eerste Sneeuwklokjes, Slanke sleutelbloemen en het Speenkruid steken hun knoppen en blaadjes al weer uit de grond. Nu kunnen ze onder het sneeuwdek mooi beschut wachten op het voorjaar. Voor de vogels heb ik bij de kikkerpoel een voederplaats ingericht waar druk gebruik van wordt gemaakt door vele vogelsoorten. Met wat strooivoer, extra zonnepitten, gevriesdroogde meelwormen, zoutloze pinda's en afvalfruit kun je heel veel vogels een plezier doen. Als iedereen ergens een voederplaatsje inricht komen de vogels wel de winter door. Tegen de kou kunnen ze wel en zolang er sneeuw ligt hoeven ze ook geen extra water. Succes!

facebook.com

Quiz