Top Local Places

Sydjyllands Veterantog

Bakken 21, Lunderskov, Denmark
Transportation

Description

ad

Reparerer, vedligeholder og kører med veterantog fra perioden 1890erne til 1950erne. I 1866, to år efter Danmarks forsmædelige nederlag til Preussen ved krigen i 1864, åbnedes jernbanen mellem Fredericia og Vamdrup. I Vamdrup var der forbindelse over grænsen til det preussiske jernbanenet.

Lige fra åbningen fandtes der en station i Lunderskov, skønt der endnu ikke rigtig fandtes en egentlig by på stedet. Stationen blev lagt midtvejs mellem Skanderup Kirke, et sogn som Lunderskov by stadig hører under, og så en af Danmarks ældste erhvervsvirksomheder, Drabæks Mølle, der siden år 1100, dengang kong Erik Ejegod regerede landet, har malet mel i det, der nu hedder Lunderskov.

Kort efter banens åbning i 1866 blev Lunderskov valgt som udgangspunkt for en kommende jernbane til Varde over Esbjerg. Denne jernbane åbnede i 1874, og ved samme lejlighed blev den første tosporede remise opført i stationens sydende. Den lå øst for sporene, omtrent ud for stedet, hvor vejen Buen i dag føres over jernbanen på en bro. Togene til og fra Esbjerg blev nemlig ikke ført igennem til Fredericia. Hvis man ville rejse på tværs af Jylland fra kyst til kyst, måtte man tage toget fra Fredericia mod Vamdrup og så stige om i Lunderskov. Eller omvendt.

Efter år 1900 begyndte DSB stille og roligt at føre togene til og fra Esbjerg igennem til Fredericia, men der var stadig brug for en remise i Lunderskov. Mange godstog udgik fra eller endte på stationen, og der opstod efterhånden en omfattende rangering med godsvogne, ligesom stationen i Lunderskov også selv fik en omfattende godstrafik til og fra stationen. Udover læssevejen, hvorfra der helt op til 1960’erne blandt andet sendtes levende fisk i specielle fiskevogne, så havde byens to mejerier, det for Grundtvigianere, der arbejdede alle ugens dage, og det for de indre missionske bønder, hvor mejeristen ikke arbejdede om søndagen, hver deres private sidespor. Endvidere var der sidespor på fri bane til grusgraven ved Rolles Mølle, cirka 2 km fra Lunderskov i retning mod Kolding.


Al denne trafik medførte, at Lunderskov fik sit stationeret eget rangerlokomotiv. Det blev også nødvendigt med en større udvidelse af stationen, som blandt andet omfattede et større rangerareal. Udbygningen af stationen fandt sted i årene efter år 1900 og afsluttedes i første omgang i 1920 med opførelsen af en ny firesporet remise med foranliggende 20 meter drejeskive. Begge dele blev lagt overfor stationsbygningen, halvt gravet ind i en bakke. Dermed var Lunderskov rustet til at betjene selv DSB’s største damplokomotiver. Den oprindelige remise blev revet ned på samme tid.

Bag på den nye remise fandtes en to-etages kontor- og overnatningsbygning, som dog blev revet ned i 1962, efter remisen ikke længere blev regelmæssigt benyttet af strækningslokomotiver. Lunderskov var dog normeret med egen rangertraktor frem til begyndelsen af 1970’erne, hvor rangeringen blev centraliseret i Fredericia og Kolding, og Lunderskov og Vamdrup derefter kun blev betjent med lokalgodstog fra Kolding.

Nogle år forinden var Kolding Lokomotiv Klub blevet hjemløs, efter klubbens materiel ikke længere måtte henstå i den i 1968 nedlagte Troldhede – Kolding – Vejen Jernbanes remise i Kolding. I 1969 lykkede det i stedet klubben at leje et spor i remisen i Lunderskov. Som sagt benyttede DSB kun et spor til Lunderskovs Köf-traktor, og resten af sporarealet blev benyttet til henstilling af overtallige damplokomotiver, der ventede på ophugning. Efter nogle år overtog KLK hele remisen som lejemål, og i 1976 kom stationens kolonnehus til, så der fremover også var toilet og vaskemulighed samt frokoststue til de aktive medlemmer. 1979-80 byggede foreningens medlemmer en tre-sporet vognhal på arealet omkring remisen og kolonnehuset. Siden er der kommet flere udvidelser til, blandt andet en lagerhal og et værksted bag på remisen. I 2009 besluttede medlemmerne af Lokomotivklubben KLK, som foreningen nu hed, at fusionere med Danmarks Jernbanemuseum og Museumstog, og siden 2010 har Lunderskov fungeret som Museumstogs afdeling i det sydlige Jylland. Pr. 1. januar 2014 overgår området til Sydjyllands Veterantog.

CONTACT

Quiz