Air Control Wing
Description
Velkommen til Air Control Wings side på Facebook Air Control Wing overvåger, kontrollerer og indsætter fly til afvisning af krænkelser i dansk luftrum – og bidrager til gennemførelse af luftoperationer i både nationalt og internationalt regi.
Udover de stationære enheder råder Air Control Wing også over flere mobile radarer og et tilhørende kontrolcenter, som kan ud- sendes i internationale operationer.
I dansk luftrum
Den danske luftrumsovervågning bliver styret fra den stationære Control and Reporting Centre, der befinder sig på Flyvestation Karup.
Døgnet rundt, hele året holder radaroperatører
øje med de omkring 1.500 flyvninger, der dagligt
er i det danske luftrum. Når operatørerne opdager uiden- tificerede fly i dansk luftrum, bliver F-16-kampfly fra afvisningsberedskabet på Flyvestation Skrydstrup sendt på vingerne, hvis ikke situationen bliver afklaret via radiokontakt.
Når F-16-flyene er i luften, får jagerpiloterne detaljerede instruktioner og ordrer fra Control and Reporting Centres fighter controllers. Via radarskærmene har controllerne et større overblik over luftsituationen end piloten.
Radarbillederne leveres af Air Control Wing’s tre langt- rækkende radarer, der er placeret i Skagen, på Flyvesta- tion Skrydstrup og på Rytterknægten på Bornholm. Ved hver radar er der teknikere ansat til at betjene og vedligeholde udstyret. Mindre, kortrækkende
radarer dækker de områder, som de tre langtræk- kende radarer på grund af geografien ikke kan nå.
Koordination med den civile lufttrafik
I den civile områdekontrolcentral, der ligger ved Kastrup Lufthavn, er der også personel fra Air Control Wing.
Her arbejder flyveledere og flyveinformationsope- ratører fra Eskadrille 515 tæt sammen med civile kolleger for at koordinere og adskille civil og militær lufttrafik.
Det smidiggør afviklingen af lufttrafikken i hele det danske luftrum, så sikkerheden i luften hele tiden er i top.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.com1.. 2.. 3.. Lift off! Eller næsten. Forsvaret får vores egen satellit sendt ud i rummet på torsdag. Den skal blandt andet være med til at overvåge skibe og fly i Arktis. Det er en del af den øgede indsats in Arktis. Læs mere i Videnskab.dks grundige artikel om emnet!
UDDANNELSEN TIL FLYVEINFORMATIONSOPERATØR Air Control Wing er en stor arbejdsplads, med mange forskellige afdelinger og opgaver. ESK515 er placeret i Kastrup på Sjælland, hvor kerneopgaverne bl.a. består af, at yde Air Traffic Service (ATS) til Forsvarets luftfartøjer, varetage Forsvarets interesser i brugen af Danmarks luftrum, og være koordinerende enhed, for al ATS uddannelse i Flyvevåbnet. ESK515 består af 30 medarbejdere, som er fordelt på Ledelse, administration, flyveledere og flyveinformationsoperatører. FLYVEINFORMATIONSOPERATØR (FIO) En FIO yder flyveinformationstjeneste til Forsvarets luftfartøjer, som bl.a. indeholder håndtering af flyveplaner, meldinger vedrørende vejr og hjælpemidler, alarmeringstjeneste og ikke mindst at give trafikinformationer. Fra tid til anden skal der uddannes nyt personel, hvor ESK515 også forestår den overvejende del af uddannelsen. Efter afprøvning hos Forsvarets rekruttering, skal eleven gennemføre et basiskursus, på Forsvarets ATS-skole. Derefter tilgår eleven ESK515, hvor denne gennemgår et nærmere tilrettelagt forløb bestående af radiocertifikat, teorimodul, simulatormodul og On Job Training. Hele uddannelsen kan gennemføres på 10-12 måneder, afhængigt af opstart og forløb. På billedet ses den nuværende elev, som netop har gennemført et simulatorkursus, inden hun skal starte i ”live trafik”. Følg med på siden for at finde ud af, hvordan ESK515 bidrager til løsningen af forsvarets nationale operationer.
I Irak har det været tid til det årlige eftersyn af radaren, så man er sikker på, at alle stumperne er, som de skal være, og at det hele spiller. Hvis I sidder og tænker, at de på billederne render rundt med lige lovligt meget tøj, i forhold til at de arbejder i en ørken, så er det faktisk ganske nødvendigt. I de tidlige morgentimer er temperaturen helt nede på -2 grader, hvis man tager chillfaktoren med. Anderledes behageligt bliver det dog om formiddagen med omkring 25-30 grader.
Air Control Wing har haft besøg af chefen for flyverstaben, generalmajor Anders Rex - også kendt under pilotnavnet ERA - som en del af en rundtur hos alle af Flyvevåbnets underlagte myndigheder. Under besøget var ERA rundt i hele organisationen for at høre, hvad medarbejderne arbejdede med, og hvad der fyldte i deres hverdag. Vi gjorde vores bedste for at vise ERA, hvem vi er, og vise vores dagligdag. Efter besøget sagde ERA: “Tak for et rigtigt godt besøg, hvor både udfordringer og muligheder blev vendt. Fælles for hele besøget var et tydeligt indtryk af engagement, professionalisme og ikke mindst godt humør. Det var en stor fornøjelse at besøge jer!” Vi siger mange tak for besøget! Vi glæder os til at ERA lægger vejen forbi igen!
I dag deltager Air Control Wing sammen med Forsvarets rekruttering og Flyverstaben ved en uddannelsesmesse i Viborg på Viborg Katedralskole, kaldet KarriereTanken. KarriereTanken hjælper elever på de gymnasiale uddannelser med at træffe det rette uddannelses- og karrierevalg. Når eleverne møder uddannelsessteder og virksomheder på KarriereTanken, er det via direkte dialog og kompetente og inspirerende karriereoplæg.
Stort tillykke til både Mik Nordmand Hjarbæk og Nick Hornshøj Kristensen der i dag er blevet udnævnt til oversergenter! Og tillykke til Operation Group, hvor begge de nye oversergenter er med til at værne om Danmark.
Air Control Wing søger operativ sektionschef, se mere her https://www2.forsvaret.dk/job/ledige_stillinger/Pages/Stillingsvisning_Flyvevaabnet.aspx?jobid=153389&mediaid=4684
Air Control Wing søger en datafagtekniker eller IT- supporter, se mere her https://www2.forsvaret.dk/job/ledige_stillinger/Pages/Stillingsvisning_Flyvevaabnet.aspx?jobid=153362&mediaid=4684
Air Control Wing søger en sikkerhedsofficer, se mere her https://www2.forsvaret.dk/job/ledige_stillinger/Pages/Stillingsvisning_Flyvevaabnet.aspx?jobid=153385&mediaid=4684
Hold Duster er nu blevet udnævnt og Flyvevåbnet har fire nye premierløjtnanter. Stort tillykke til dem herfra. Især fordi de alle skal arbejde her i Air Control Wing. Vi glæder os til at se jer! I år gik Flyvevåbnets legat til PL Rasmus Marcher for at bidrage til et særligt godt læringsmiljø. Endnu en gang stor tillykke til jer alle fire!
FORLÆNGELSE AF RADARBIDRAG Siden januar 2016 har vi i Air Control Wing været udsendt til Irak og De Forenede Arabiske Emirater som en del af missionen mod ISIL. Her bidrager vores udsendte med at levere radardækning i området, og er med til at koordinere lufttankning, droneflyvninger, indsættelse af kampfly og meget andet. Det har vi gjort med et lille logistisk footprint, men med stor operativ effekt. Fra vores samarbejdspartnere og allierede høster vi stor anerkendelse og forundring over, at vi med få ressourcer kan levere så stor en effekt. Både med vores operatører i De Forenede Arabiske Emirater og med vores teknikere, der leverer en af de mest driftssikre radarer i Mellemøsten. Hjemmefra er opbakningen stor, og bidraget har siden udsendelsens start haft besøg af både statsministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeren, forsvarschefen og forskellige partiformænd. De har alle haft stor ros til Air Control Wing og især til vores medarbejdere for det arbejde de udfører. Det gode stykke arbejde har uden tvivl været med til at Folketinget nu for anden gang har forlænget bidraget, så vi vil fortsætte udsendelsen til januar 2019. Det giver rigtig god mening. Både rent operationelt - der er intet der holder en så skarp som indsættelse i missioner - og opgavemæssigt, hvor vi virkelig er med til at gøre en forskel. -Oberst Kern Oddershede, Chef ACW
Vidste du, at Air Control Wings TPS-radar - døgnet rundt - i snart to år har leveret billeder af Iraks luftrum for den USA-ledet koalition til bekæmpelse af ISIL? Fra midten af Irak endda. Hør major Henrik, der er leder af Air Control Wings udsendte i Irak, fortælle lidt om, hvad de laver dernede. Rigtig god fredag!