Top Local Places

Domaća jaja

Zagreb, Vrbovec, Croatia
Farmers Market
ad

Description

ad

Naručite domaća jaja izravno na vaš kućni prag.
Jaja su dobivena od domaćih koka koje se drže na otvorenom seoskom domačinstvu.

Sve prednosti domaćih jaja
Jeste li znali da jaja proizvedena na konvencionalan način imaju potpuno drugačiji sastav od jaja kokoši koje slobodno trčkaraju dvorištem?
Kvalitetniji sastav masnoća
Malo nas je ostalo koji znamo kako je to podići još toplo jaje iz kokošjeg gnijezda u dvorištu neke bake ili tete na selu. A upravo ta jaja imaju najzdraviji sastav. Naime, kokice koje slobodno lutaju po vrtu raznovrsnije se hrane od onih iz uzgoja koje su zatvorene u kavezima.

Dok ove posljednje jedu industrijski pripravljenu mješavinu žitarica, slobodne kokoši, uz žitarice, jedu i travu, korove i kukce, a to, zajedno s činjenicom da se te kokoši kreću na otvorenom, uvelike doprinosi kvalitetnijem sastavu masnoća u njihovim jajima. Naime, ako se kokoši hrane samo žitaricama, kako se to radi na velikim farmama, njihova će jaja imati veći udio omega-6 masnih kiselina koje sudjeluju u izazivanju upala u tijelu.

40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E
S druge strane, jaja slobodnih kokoši uzgajanih na ekološki način imat će više omega-3 masnih kiselina koje sprečavaju nastanak upala, pridonose zdravlju mozga, srca i krvnih žila te jačaju imunitet. U takvim će jajima biti i daleko manji udio omega-6 masnoća, četvrtina zasićenih masnoća i trećina kolesterola od količina koje imaju konvencionalna jaja.

Upravo zbog tih „loših“ masnoća, jaja katkad znaju biti na zlu glasu. Na tragu seoskog uzgoja kokoši za osobne potrebe nastala je i organska proizvodnja jaja koja u Hrvatskoj još nije pretjerano zastupljena. Najbliža organskom uzgoju kod nas se smatraju jaja sa seoskih imanja i gospodarstava koja nisu usmjerena na profit pa uzgajivači ne kupuju industrijsku kokošju hranu koja često zna biti kontaminirana štetnim gljivicama, herbicidima, pesticidima te otrovnim metalima i antibioticima koji se daju kokošima da bi se spriječila infekcija ili da bi se pospješio njihov rast.


Ipak, može se postaviti pitanje: pridržavaju li se lokalni proizvođači standarda uzgoja i skladištenja koji jaja čine sigurnima za konzumaciju. Bez obzira na to, mnogi od nas imaju i svoju „vezu“ na selu od koje kupuju jaja. Ovakva jaja, baš kao i ona koja su certificirano organski uzgojena, imaju i do 40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E.

Bez kaveza
Najbliža organskim jajima su i tzv. free range jaja, odnosno, kako ih još zovu, jaja slobodnih kokoši. Ovaj termin podrazumijeva da kokoši nisu uzgajane na skučenom prostoru, zatvorene u kavezu, nego su barem dio dana imale pristup otvorenom području izvan hangara, gdje su se pritom mogle hraniti baš kao i organske kokoši. Ovakav uzgoj, međutim, ne garantira da je hrana koja se daje kokošima nekontaminirana spomenutim štetnim sastojcima, što je u svijetu kod organski uzgajanih kokoši strogo regulirano.

Ipak, free range uzgoj podrazumijeva i humaniji odnos prema životinjama koje na ovaj način žive prirodnije, imaju klasična gnijezda u kojima nesu jaja i dovoljno mjesta za kretanje, što smanjuje i mogućnost zaraza. Ipak, free range pojam nije zakonom reguliran pa o proizvođaču ovisi kako će ga protumačiti te hoće li dati kokošima dovoljno prostora i dovoljno dug boravak na otvorenom. Mnogi od njih su ipak savjesni pa pokušavaju dobrim tretmanom ptica opravdati višu cijenu ovakvih jaja.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Timeline Photos

Poštovani, Obzirom da je nastupio period kada su dani kraći, a samim time koke imaju manje dnevne svjetlosti koja je jedan od faktora nesivosti u koka,u fazi su mitarenja kako bi se pripremile za zimski period tako da su smanjile svoju nesivost . Nažalost nisam u mogučnosti ispuniti vašu potražnju za domačim jajima stoga vas molim pratite i dalje stranicu gdje ću staviti i obavijest o ponovnoj prodaji kada nastupi topliji period nakon zime. Hvala svim dosadašnjim kupcima, vidimo se uskoro 😃

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Naše kokoši žive u tradicionalnim uvjetima,odnosno vani su od početka dana pa do prvog mraka. Prehranjuju se isključivo ispašom,raznim kukcima i bubama koje uhvate te im se dodaje domaća kukuruza. Njihova nesivost se ničime ne potiče niti se tretiraju kojekakvim koncentratima,također im se ne produžuje dnevna svjetlost. Obzirom da se "spremaju" za zimu prestale su nositi jaja,da bi kada završi taj njihov prirodni proces opet mogle davati zdrava i kvalitetna jaja. Razlozi zbog kojih kokoši prestaju nosit jaja SMANJENJE DNEVNE SVJETLOSTI Nekada dok je bilo normalno da kokoši šeću po livadama i dvorištima, te kljucaju kukce i nesu jaja, ali tijekom jeseni i zime kod tih kokoši nesivost se je smanjivala ili izostala. Razlog je bio u tome što za nesivost jaja potrebno je unositi više hrane u organizam koje u zimskim mjesecima nije bilo, pa su kokoši smanjivale nesivost jaja kako bi preživjele hladne dane. Međutim kako je rasla potražnja za jajima tako se je moralo i držanje kokoši tome prilagoditi, odnosno omogućiti kokošima „vječno“ proljeće i ljeto s obzirom na dnevnu svjetlost. Kokoši koje se drže u zatvorenim prostorijama dovoljno je da im gori upaljeno svijetlo 14-16 sati na dan, a ako se kokoši drže u slobodnom uzgoju na ispustima, te rano ujutro već izlaze van, onda im se može uređajem, koji se zove „timer“, produžiti dan na potrebnih 14-16 sati, a ostalo vrijeme kokoši spavaju i odmaraju. Bez dovoljno svijetlosti, kokoši neće nesti jaja. MITARENJE Mitarenje je normalna pojava kod kokoši kada one mijenjaju staro perje za novo. Budući da je u tom trenutku sva energija usmjerena na proces proizvodnje novog perja, tada ne nesu jaja ili je to rijetko. To je sezonski proces koji se javlja u jesen, nakon što počne smanjenje trajanja dužine dana. Kod kokoši koje se drže vani to se može dogoditi u bilo koje vrijeme jer su one podložnije stresu, npr. napad lisice, jastreba i sl. Kako se prepoznaje mitarenje? Na podu peradarnika nalazi se puno odbačenog perja.

Timeline Photos
facebook.com

Domaća jaja

Domaća jaja
facebook.com

Domaća jaja's cover photo

Domaća jaja's cover photo
facebook.com

Domaća jaja's cover photo

Domaća jaja's cover photo
facebook.com

Timeline Photos

Svježa domaća jaja samo za vas,dostava sutra na području Trnje,Savica,Folka,Borovje Naruđbe u inbox

Timeline Photos
facebook.com

Domaća jaja's cover photo

Domaća jaja's cover photo
facebook.com

Domaća jaja

Domaća jaja
facebook.com

Timeline Photos

Dragi naši,danas smo na potezu Vrhovčev vijenac - Barutanski jarak,ostalo je još nešto jaja pa ako ste u blizini i potrebi za domaćim jajima javite se u inbox za naruđbu

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Dragi naši, u ponedjeljak dostavljamo u Gajevo Tko treba domaća jaja,a nalazi se u blizini javite se i rezervirajte

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Dragi naši,sutra smo na Trešnjevki. Ostalo je još nešto slobodnih jaja pa ako ste u blizini i trebate,javite se :-)

Timeline Photos
facebook.com

Photos from Domaća jaja's post

Želite li da i vaše palačinke budu ovako žute ? Vi imajte volju,a mi imamo domać jaja za vas :-) Sutra u srijedu 11.5. dostavljamo u Trnje,Vrbik,Trešnjevka i uža okolica. Javite se i naručite svoja jaja.

Photos from Domaća jaja's post
facebook.com