Top Local Places

Domaća jaja

Zagreb, Vrbovec, Croatia
Farmers Market
advertisement

Description

ad

Naručite domaća jaja izravno na vaš kućni prag.
Jaja su dobivena od domaćih koka koje se drže na otvorenom seoskom domačinstvu.

Sve prednosti domaćih jaja
Jeste li znali da jaja proizvedena na konvencionalan način imaju potpuno drugačiji sastav od jaja kokoši koje slobodno trčkaraju dvorištem?
Kvalitetniji sastav masnoća
Malo nas je ostalo koji znamo kako je to podići još toplo jaje iz kokošjeg gnijezda u dvorištu neke bake ili tete na selu. A upravo ta jaja imaju najzdraviji sastav. Naime, kokice koje slobodno lutaju po vrtu raznovrsnije se hrane od onih iz uzgoja koje su zatvorene u kavezima.

Dok ove posljednje jedu industrijski pripravljenu mješavinu žitarica, slobodne kokoši, uz žitarice, jedu i travu, korove i kukce, a to, zajedno s činjenicom da se te kokoši kreću na otvorenom, uvelike doprinosi kvalitetnijem sastavu masnoća u njihovim jajima. Naime, ako se kokoši hrane samo žitaricama, kako se to radi na velikim farmama, njihova će jaja imati veći udio omega-6 masnih kiselina koje sudjeluju u izazivanju upala u tijelu.

40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E
S druge strane, jaja slobodnih kokoši uzgajanih na ekološki način imat će više omega-3 masnih kiselina koje sprečavaju nastanak upala, pridonose zdravlju mozga, srca i krvnih žila te jačaju imunitet. U takvim će jajima biti i daleko manji udio omega-6 masnoća, četvrtina zasićenih masnoća i trećina kolesterola od količina koje imaju konvencionalna jaja.

Upravo zbog tih „loših“ masnoća, jaja katkad znaju biti na zlu glasu. Na tragu seoskog uzgoja kokoši za osobne potrebe nastala je i organska proizvodnja jaja koja u Hrvatskoj još nije pretjerano zastupljena. Najbliža organskom uzgoju kod nas se smatraju jaja sa seoskih imanja i gospodarstava koja nisu usmjerena na profit pa uzgajivači ne kupuju industrijsku kokošju hranu koja često zna biti kontaminirana štetnim gljivicama, herbicidima, pesticidima te otrovnim metalima i antibioticima koji se daju kokošima da bi se spriječila infekcija ili da bi se pospješio njihov rast.


Ipak, može se postaviti pitanje: pridržavaju li se lokalni proizvođači standarda uzgoja i skladištenja koji jaja čine sigurnima za konzumaciju. Bez obzira na to, mnogi od nas imaju i svoju „vezu“ na selu od koje kupuju jaja. Ovakva jaja, baš kao i ona koja su certificirano organski uzgojena, imaju i do 40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E.

Bez kaveza
Najbliža organskim jajima su i tzv. free range jaja, odnosno, kako ih još zovu, jaja slobodnih kokoši. Ovaj termin podrazumijeva da kokoši nisu uzgajane na skučenom prostoru, zatvorene u kavezu, nego su barem dio dana imale pristup otvorenom području izvan hangara, gdje su se pritom mogle hraniti baš kao i organske kokoši. Ovakav uzgoj, međutim, ne garantira da je hrana koja se daje kokošima nekontaminirana spomenutim štetnim sastojcima, što je u svijetu kod organski uzgajanih kokoši strogo regulirano.

Ipak, free range uzgoj podrazumijeva i humaniji odnos prema životinjama koje na ovaj način žive prirodnije, imaju klasična gnijezda u kojima nesu jaja i dovoljno mjesta za kretanje, što smanjuje i mogućnost zaraza. Ipak, free range pojam nije zakonom reguliran pa o proizvođaču ovisi kako će ga protumačiti te hoće li dati kokošima dovoljno prostora i dovoljno dug boravak na otvorenom. Mnogi od njih su ipak savjesni pa pokušavaju dobrim tretmanom ptica opravdati višu cijenu ovakvih jaja.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

https://www.klopa.hr/recepti/bakina-prezgana-juha/

facebook.com

Domaca jaja od koka sa ispase cijena.1,50 dostava Zagreb glavni kolodvor,avenue mall zaprude ili prema dogovoru za detalje javite se u box dostava moguca od sredine tjedna. Javiti se gospodinu https://www.facebook.com/dragec.komunalac

facebook.com

https://www.klopa.hr/recepti/patka-s-narancom/

facebook.com

https://www.facebook.com/groups/547380915444101/

facebook.com

facebook.com

facebook.com

http://m.metro-portal.rtl.hr/jaja-su-vise-nego-sjajan-dorucak/102472

facebook.com

http://www.fitness.com.hr/prehrana/planirana-prehrana/40-recepata-za-pripremu-jaja.aspx

facebook.com

https://www.tportal.hr/fun/clanak/enigma-otkrivena-kokos-je-bila-prije-jajeta-20100714

facebook.com

Još danas na seoskom gruntu, a već sutra na vašem stolu :-) Da ne budete samo na prvomajskom grahu, dogovorite dostavu za domaća jajčeka koja dolaze u Zagreb svakodnevno svježa po cijeni od 1.50kn/kom

facebook.com

facebook.com

Kajgana je jedno od jela koje gotovo svatko zna napraviti, no rijetko tko je napravi baš onako kako treba. Iako se čini nevjerojatno jednostavna, i kod pripreme kajgane dobro će vam doći nekoliko ključnih savjet, a možda otkrijete i zašto vam je kajgana suha ili pak prepuna vode. Nemojte peći na visokoj temperaturi Ovo je vrlo važno jer se kajgana mora peći na laganoj temperaturi. Naravno, to će produljiti čitav proces, no tako ćete smanjiti rizik da jaja potamne ili se pak prepeku. Također ćete lakše moći odrediti kakvu konzistenciju želite postići. Nemojte prepeći Trik kod kajgane je točno znati trenutak kada je treba maknuti s izvora topline. Stoga ju je najbolje odmah istresti iz tavice na tanjur jer će se kajgana u vrućoj tavici nastaviti kuhati te će se osušiti. Najbolje je kajganu prestati peći kada jaja još uvijek izgledaju mokro, ali ne cure. Nemojte koristiti stara jaja Ne samo da jaja imaju bolji okus prvi tjedan, već jaja imaju i porozne ljuske te lako mogu upijati mirise izvana te izgubiti vlažnost. Što kraće jaja stoje u hladnjaku, to bolje. Ne zaboravite miješati Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često miješati. Miješanjem će se razbiti bjelanjak, dobro pomiješati s žumanjcima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima. Nemojte prerano izmutiti jaja Jaja je najbolje pjenjačom izraditi netom prije stavljanja u zagrijanu tavicu, te ih i u tavici jače promiješati. Takvim miješanjem ne samo da će se jaja dobro pomiješati, već će se smjesi dodati zrak i volumen. Nemojte dodavati tekućinu Bez obzira na to što možda oduvijek u kajganu dodajete mlijeko, vrhnje ili pak vodu, to zasigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tekućina dodana u jaja razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuhana. Pripazite na veličinu tavice Kod pečenja omleta vrlo je važna veličina tavice koju koristite, a nije dobro koristiti veliku tavicu za svega dva jajeta ili pak malu tavicu u koju jedva stane tucet jaja. Općenito, vrijedi pravilo da je za dva jajeta dovoljna tavica promjera 20 centimetara. Nemojte prerano prestati miješati Bez obzira na to što vam se više ne da ili pak vas ruka počinje boljeti, za vrhunsku kajganu jaja ne smijete prestati miješati sve dok ne budu posve homogena. Nemojte prerano začiniti jaja Da bi kajgana bilo apsolutno savršena, jaja je najbolje začiniti netom prije negoli su gotova. Aiko jaja prerano začinite, sol bi mogla razbiti cijelu smjesu te će kajgana ispasti vodenasta.

facebook.com