Top Local Places

Bolnica - Ospedale "Dr. Martin Horvat" Rovinj - Rovigno

Luigi Monti 2, Rovinj, Croatia
Hospital

Description

ad

Bolnica Prim dr. Martin Horvat je specijalna ustanova paviljonskog tipa za liječenje i rehabilitaciju oboljenja mišićno-koštanog sustava.  Nastavljamo vrhunsku prekostoljetnu tradiciju.

Tradicija Bolnice Prim. dr. Martin Horvat datira još iz doba Austro – Ugarske. Zbog blagotvorne mediteranske klime i pozicije na poluotoku Sv. Pelagija, od svog osnutka bila je atraktivno morsko lječilište za koštane bolesti tadašnje europske aristokracije.

Prvi bolnički paviljoni svečano su otvoreni u nazočnosti nadvojvotkinje Marije Terezije 22. svibnja 1888. Naime, bolnički kompleks izgrađen je pod pokroviteljstvom Marije Terezije, a na poticaj bečkih liječnika, naročito prof. Luigija Montija koji je bio i prvi bolnički ravnatelj.

"Maria Theresia Seehospitz" isprva je bilo morsko klimatsko lječilište za djecu s koštanim problemima koja su dolazila iz svih krajeva Austro - Ugarske Monarhije, no ubrzo uz pacijente pristižu i drugi posjetitelji iz Austrije, Njemačke, Rusije.., pa je njezino otvorenje označilo i službeni začetak razvoja turizma u Rovinju.

Krajem 19. stoljeća djelatnost bolnice proširuje se na ortopediju te se već obavljaju i prve ortopedske operacije. Bolnički kompleks paviljonskog tipa znatno je povećan 1909., a dvije godine potom, bilježi i više od 500 pacijenata. U to vrijeme ravnatelj postaje primarijus Enoch Zadro (1909. do 1947.). Nakon prvog svjetskog rata ortopedija postaje ključna djelatnost bolnice. Jedna od istaknutih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u dugoj povijesti bolnice je prim. dr. Martin Horvat, koji je bio ravnatelj od 1949. do 1972., a čije ime ova ortopedska ustanova i danas nosi.


Stoljetna reputacija lječilišta i idealnog mjesta za odmor i ortopedsku rehabilitaciju, osigurali su vjernost austrijskih pacijenata koji su i u najtežim vremenima sa zadovoljstvom koristili bolničke usluge, prvenstveno temeljem dugoročnog ugovora s austrijskim osiguravateljem AUVA. Naime, sredinom 90- tih ukinuta je djelatnost kirurgije te su drastično bili smanjeni kadrovski i smještajni kapaciteti što je gotovo dovelo u pitanje opstanak ustanove.

Može se reći da su teška vremena uspješno premošćena jer Bolnica Prim. dr. Martin Horvat danas radi punim kapacitetima, ima stabilno pozitivno poslovanje i značajne razvojne projekte.

KONTAKT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Povratak prirodi: Iskoristite ljeto za bosonogo trčanje

Hodanje bez obuće pomaže nam u popravljanju držanja (posture tijela) i poboljšanju ravnoteže, jačanju mišića te cjelokupnog mišićno-koštanog sustava, očuvanju zdravlja vena i drugom.

facebook.com

Vlakna u prevenciji divertikulitisa

Rezultati znanstvenika s Harvarda temelje se na podacima prikupljenima od 50 000 žena koje su na početku 24-godišnjeg promatranog razdoblja bile starije od 43 godine.

facebook.com

"Škakljanje" uha za lakšu starost

Nadražaj uha slabom strujom kod starijih osoba može “izbalansirati” živčani sustav i pomoći da im starenje bude lakše, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Leeds.

facebook.com

Važnost tjelesne aktivnosti kod oboljelih od raka

Pozitivan učinak su imale i aktivnosti niskog intenziteta poput hodanja, navode istraživači.

facebook.com

Zdrave navike mogu spriječiti demenciju

Istraživači sa sveučilišta Erasmus u Rotterdamu navode kako je kod osoba koje su imale najzdravije životne navike najmanje od srednje životne dobi zabilježen prosječno 2,5 puta manji rizik za demenciju.

facebook.com

Studija povezuje optimizam i dugovječnost

Optimistične osobe imaju veće šanse doživjeti bar 85 godina. Znanstvenici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti činjenicom da optimisti u načelu lakše kontroliraju emocije te su tako zaštićeniji od negativnih učinaka stresa.

facebook.com

STRUČNJACI SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE O ZAGAĐENJU PITKE VODE PLASTIKOM 'Rizik za zdravlje je malen'

"Važno je staviti strah od mikroplastike u pitkoj vodi u kontekst: u svakodnevnom životu sa svih smo strana okruženi mikroplastikom iz raznih izvora, od kojih je pitka voda samo jedan." Zagađenje plastikom toliko je rašireno u okolišu da možda probavljamo pet grama na tjedan, što je ekvivalent gutanju kreditne kartice, pokazala je u lipnju studija koju je naručio WWF. Ta je studija pokazala da je najveći izvor unošenja plastike u organizam pitka voda, a drugi veliki izvor su školjkaši.

facebook.com

Biljni proteini za zdravije starenje

Istraživači ističu kako je češći unos proteina biljnog podrijetla najizrazitije povezan s očuvanjem mase i snage mišića te smanjenjem rizika za frakture kuka. Uz to, kod ovih ispitanika je zabilježen manji rizik za dijabetes tipa 2 i smrt od kardiovaskularnih bolesti.

facebook.com

Vlasnici pasa imaju zdravije srce

Utvrđeno je kako čak dvije trećine vlasnika pasa udovoljava preporukama o količini tjelesne aktivnosti, nasuprot manje od polovice ispitanika koji nemaju kućne ljubimce. Uz to, vlasnici pasa su imali kvalitetniju prehranu i više tjelesne aktivnosti nego vlasnici ostalih kućnih ljubimaca.

facebook.com

Novi krvni test za rak jajnika

Znanstveni časopis Nature piše kako se novi test temelji na praćenju biomarkera kojeg čine 4 proteina.

facebook.com

Veza dijabetesa tipa 1 i crijevnih bakterija

Ranije studije su već ukazale na važnu ulogu crijevnih bakterija glede razvoja imunosnog sustava i pojave autoimunih bolesti. Genetski čimbenici rizika ne mogu samostalno dovesti do razvoja dijabetesa tipa 1 te im je potrebna "suradnja" s čimbenicima iz okoline.

facebook.com

Implantat omogućuje povratak vida?

Istraživači iz Ecole polytechnique federale de Lausanne i Scuola Superiore Sant'Anna vjeruju kako ovaj uređaj ima potencijal vraćanja vida slijepim osobama.

facebook.com

Quiz

U OKOLINI Bolnica - Ospedale "Dr. Martin Horvat" Rovinj - Rovigno