Top Local Places

Župa Kraljice svete Krunice - Nova Gradiška

Kralja Zvonimira 106, Nova Gradiska, Croatia
Religious Organization

Description

ad

Župa Kraljice svete Krunice - Nova Gradiška Župna Crkva Kraljice sv. Krunice:

Zbog pastoralnih potreba - saslušavši mišljenje župnika Nove Gradiške i Svećenikog vijeća Zagrebačke nadbiskupije (od 25. 05. 1992.) u jesen 1. rujna 1992. godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu br: 2762/1992. - nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Franjo Kuharić, osniva novu župu u gradu Nova Gradiška - Jug. Kuću u Ulici kralja Zvonimira 106. imenuje privremenom župnom crkvom. U istoj kući je i župni ured i stan župnog upravitelja.

Teritorij župe:

Novoosnovana župa pripada novogradiškom dekanatu. Novu župu sačinjava dio grada nazvan 'Priključak' i selo Ljupina. Župa obuhvaća ove ulice: Zagrebačka ulica, Ulica Andrije Hebranga, Ulica Miloša Đurića, Ulica Ivana Gorana Kovačića, Ulica Slave Raškaj, Ulica Ernesta Purgarića, Ulica Ruđera Boškovića, Ulica Ive Kerdića, Ulica sv. Vida, Posavska ulica, Ulica kralja Zvonimira, Ulica kralja Trpimira, Ulica Celestina Medovića, Ulica baruna Trenka, Ulica Ivana Domca, Željeznička ulica.

Narod:

Naselje Jug se počelo formirati još pedesetih godina prošlog stoljeća. Tako se u njemu nalaze doseljenici iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbog srpske agresije na našu Domovinu od 1991-1995. godine događaju se velika gibanja stanovništva. Doseljavaju se katolici iz Bosne i Hercegovine i istočne Slavonije. Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, postaje premalena za toliki broj vjernika, te se ukazuje potreba za osnivanjem nove župe.


Pastiri župe:

1992. godina je bila ratna godina i župljani je se živo sjećaju od zvukova, straha, tjeskobe, neizvjesnosti. U takvom teškom vremenu vlč. Mato Baličević dobiva novu župu, s teškim zadatkom početi od početka. U župi ostaje do 2004. godine kada na njegovo mjesto dolazi vlč. Jozo Jurić koji je do 2012. godine bio upravitelj župe, gdje na njegovo mjesto dolazi aktualni župnik vlč. Ivan Štivičić.  

Pastoral župe, Kraljica sv. Krunice:

Prema dekretu o osnutku nove župe u Novoj Gradiški, titular nove župe je Kraljica svete Krunice (7. listopad). Zašto baš ona? 1992. godine kada je župa osnovana, rat je bjesnio na ovim prostorima. U to vrijeme straha, nesigurnosti i bojazni za vlastiti život i život obitelji, branitelji su nosili krunicu oko vrata koja im je bila poput luke utočišta. Ona je na neki način bila zaštitnica branitelja.
Čudesna je molitva krunice, čudesna u svojoj jednostavnosti, dubini ali i spasonosnosti i učinkovitosti. Riječ krunica umanjenica je od riječi kruna. Krunica je mala kruna. Latinski; rosarium, hrvatski; ružarij jest vijenac ruža što ga stavljamo oko Marijine glave. Vijenac kojim krunimo nju, stavljajući pred nju i moleći pedeset Zdravo Marija, puštajući da nam preko prstiju kruži pedeset zrna u nizu sjećajući se otajstava Isusovog života. Na početku i kraju imamo križ. Križ kao životnu knjigu nije moguće nikada do kraja iščitati. Križajući se i držeći križ među prstima molimo Vjerovanje. Na križ se nadovezuju tri zrnca: molitva za vjeru, nadu i ljubav, tj. sav naš životni nauk i životna praksa. Molimo za tri božanske krijeposti sjećajući se Pavlovih riječi o vjeri, nadi i ljubavi, gdje je ljubav najveća i ona zauvijek ostaje. Stoga nije čudo da su je branitelji grčevito držali uz se i da im je ona bila jedini izvor nade, ufanja i ljubavi.

KONTAKT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Untitled Album

Naši župljani na proslavi 25 god svećeništva vlč Joze Jurića , bivšeg župnika naše župe

Untitled Album
facebook.com

HODOČAŠĆE U PADOVU

HODOČAŠĆE U PADOVU
facebook.com

IZLET U VENECIJU

IZLET U VENECIJU
facebook.com

krštenje petog dijeteta iz obitelji Kantor

krštenje petog dijeteta iz obitelji Kantor
facebook.com

Dan Hrvatske državnosti

Neka naša Hrvatska Domovina bude sol zemlje i svjetlo svijeta, neka bude uvijek vjerna Kristu i Kršćanskim vrednotama i NE DOPUSTIO GOSPODIN da se ikad više zatre ime Hrvatska i svaki grumen njene zemlje, niti zatiru njeni domoljubi i svi građani Republike Hrvatske. SRETAN DAN DRŽAVNOSTI! Živjela Hrvatska domovina!!! Svi kliknimo Kristu, svi kliknimo sada nek živi, nek vlada Krist Bog na prijestolju svom, nek vlada Krist u Hrvatskoj!

facebook.com

Rođenje Ivana Krstitelja, Bezgrješno Srce Marijino

Sveti Luka u svom Evanđelju, opisujući rođenje Gospodinova preteče Ivana Krstitelja, predstavlja nam ga kao vrlo znakovit i značajan događaj.

facebook.com

Presveto Srce Isusovo, dan župnog klanjanja

Na petak poslije druge nedjelje po Duhovima Crkva slavi svetkovinu Presvetoga Srca Isusova. Na današnji dan u našoj župi je dan župnog klanjanja.

facebook.com

TIJELOVO MISA I PROCESIJA

TIJELOVO MISA I PROCESIJA
facebook.com

Na presveto srce Isusovo dan župnog klanjanja u našoj župi

23. lipnja je dan kada je Župa Kraljice svete Krunice određena za cjelodnevnu molitvu pred Presvetim na biskupijske, župne i osobne nakane.

facebook.com

Obilježeno Tijelovo uz euharistijsko slavlje i procesiju

U našoj župi na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove tradicionalno se u sklopu svete mise organizira svečana procesija ulicama naše župe, od 'postaje' do 'postaje'.

facebook.com

Sveti Antun Padovanski

Blagdan je Svetog Antuna Padovanskog, jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca, koji je svetim proglašen samo godinu dana nakon svoje smrti. U Hrvatskoj se blagdan obilježava svetim misama, blagoslovom djece i procesijama.

facebook.com

Blagdan Duhova - Pedesetnica

Katolička crkva danas slavi blagdan Duhova, blagdan silaska Duha Svetoga na apostole. Poslije Božića i Uskrsa, Duhovi su treća kršćanska svetkovina po važnosti, a slavi se 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća.

facebook.com

Quiz

U OKOLINI Župa Kraljice svete Krunice - Nova Gradiška