Top Local Places

Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak

Mihovljanska 46C, Cakovec, Croatia
Medical & Health

Description

ad

Djelatnost doma je smještaj starijih, nemoćnih i teško bolesnih  odraslih osoba.

Korisnicima se u okviru smještaja osiguravaju:

-  stanovanje i prehrana, briga o zdravlju, njega, održavanje osobne higijene i pomoći pri zadovoljavanju osnovnih životnih zahtjeva, usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radnih aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena, pratnja i organizirani prijevoz te savjetodavni rad.

Intenzitet pružene usluge starijim, nemoćnim i teško bolesnim odraslim osobama ovisi o:

-          vrsti usluge, potrebama (funkcionalnoj sposobnosti korisnika) i zdravstvenom stanju korisnika, a određuje ga intenzitet aktivnosti unutar usluge.

Usluga smještaja pruža se slijedećim intenzitetom:

-          prvi stupanj usluge pruža se funkcionalno neovisnom korisniku koji samostalno zadovoljava svoje potrebe a iz zdravstvenih razloga može se zaključiti da mu pomoć nije potrebna (pokretne osobe),

-          drugi stupanj usluge pruža se djelomično ovisnom korisniku kojemu je potrebna pripomoć pri zadovoljenju osnovnih potreba (polupokretne osobe),

-          treći stupanj pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je potrebna pomoć druge osobe pri zadovoljenju svih potreba u punom opsegu (nepokretne osobe),RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Neka Vam Uskrs probudi novu nadu, a uskrsna poruka neka nas sve podsjeti da je najvažnije činiti djela ljubavi i dobrote. Sretan Uskrs uz obilje obiteljske radosti i sreće!

facebook.com

OVO JE NOĆ KOJA SVJETLOŠĆU STUPA, RASPRŠI TMINE GRIJEHA Uskrs kao najveći blagdan kršćanstva, dan Uskrsnuća Isusa Krista, s posebnom pažnjom obilježavamo i u Domu za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK, stoga su korisnici s veseljem i otvorenih srca dočekali sakramenat svete ispovijedi i misu. Svetu Misu posvetili smo Isusovoj muci na kojoj su naši korisnici čitali izvještaj o muci iz Evanđelja, a posebnom ugođaju doprinijele su prigodne rimske nošnje. Svaki od korisnika dobio je i blagoslovljenu maslinovu grančicu kao podsjetnik na vjernost Isusu. Veliko hvala svećenicima iz Župe sv. Nikole biskupa Čakovec koji su upriličili sakramenat svete ispovijedi za sve naše korisnike koji su to željeli te uveličali naše misno slavlje.

facebook.com

USKRSNA HUMANITARNA AKCIJA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU Volonterski klub korisnika Doma NOVINŠČAK organizirao je Uskrsnu humanitarnu akciju, na kojoj su korisnici prodajom svojih kreativnih radova prikupljali financijska sredstva za Međimursku udrugu za radnu interevenciju u djetinjstvu (MURID), kako bi dali doprinos ostvarivanju plemenitih ideja i ciljeva kojima se vodi ova udruga posvećena djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Akcija prikupljanja sredstava održana je od petka, 23. ožujka do nedjelje, 25. ožujka 2018. godine u prostorima recepcije Doma NOVINŠČAK, a ukupno je prikupljeno 3.000,00 kuna, kojima će se pribaviti dio potrebnih stvari za opremanje prostora za rad s djecom. Predstavnice Volonterskog kluba su prilikom uručivanja donacije imale priliku vidjeti i čuti na koji način radi i čime se konkretno bavi udruga te ostale zadivljene trudom i entuzijazmom koji je uložen u stvaranje svih usluga koje se nude. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u akciji, a posebno hvala MURID-u i njihovoj voditeljici Silviji Pucko na gostoprimstvu.

facebook.com

PRIDRUŽITE SE HUMANITARNOJ PRODAJNOJ IZLOŽBI Otvorite svoja srca za podršku i pomoć najmlađima i sudjelujte donacijom na humanitarnoj prodajnoj izložbi radova naših korisnika, a u organizaciji Volonterskog kluba Doma NOVINŠČAK. Humanitarna akcija održava se od danas, 23. ožujka, do nedjelje, 25. ožujka u prostoru recepcije Dom NOVINŠČAK, a svojim doprinosom pomažete malim članovima Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID), koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

facebook.com

ŠARENE ČARAPE ZA PODRŠKU OSOBAMA S DOWN SINDROMOM U Domu NOVINŠČAK obukli smo šarene čarape kao simbol različitosti među svima nama, a u znak podrške osobama s Down sindromom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down je upoznavanje s karakteristikama i poticanje zajednice za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, veće razumijevanje i poboljšanje njihovog položaja u društvu. Uz to što su svojim malim simboličnim doprinosom i naši korisnici postali dio tog cilja, šarenilo nesparenih čarapa im je uljepšalo dan i dočaralo osmijehe na lica.

facebook.com

ŽIGA KAO NAJLJEPŠI GLAZBENI POKLON ZA DAN ŽENA Na sam Dan žena korisnicama Doma NOVINŠČAK zapjevao je popularni međimurski etno pjevač, Mirko Švenda Žiga. U prepunoj dvorani Doma NOVINŠČAK tražilo se je mjesto više za prekrasan glazbeni doživljaj koji nam je gost priredio. Uz red pjesme, priče i viceva vrijeme je prebrzo proletjelo, a ugodni stihovi izmamili su i suze i smijeh na lica prisutnih. Nakon koncerta usljedilo je i zajedničko fotografiranje, koje je okupljena publika s oduševljenjem dočekala. Od srca zahvaljumo gospodinu Žigi na izdvojenom vremenu, trudu i pjesmi, ali prije svega što je još jednom pokazao koliko veliko srce ima za ljude oko sebe, uvijek voljan da im kroz svoje glazbeno stvaralaštvo misli ispuni životnim veseljem.

facebook.com

SREĆA SE KRIJE U MALIM DJELIMA DOBROTE Vrijedne ruke, iskustvo izrade različitih ručnih radova i želju da obraduju ljude oko sebe naše korisnice Ana Međimurec i Ana Švenda pretvorile su u djelo i povodom Dana žena korisnicama i djelatnicama Doma NOVINŠČAK poklonile ručno izrađene ruže od papira. Svojim su trudom i domišljatošću pokazale kako su dovoljna i mala djela dobrote i ljubaznosti da bismo nekome uljepšali dan.

facebook.com

ŽENE NISU STVORENE DA BI BILE SHVAĆENE, VEĆ DA BI BILE VOLJENE Dorothy Parker Dan žena u Domu NOVINŠČAK već je od jutra započeo uz puno veselja i pažnje za sve naše žene, kako korisnice, tako i djelatnice. Svakoj od njih osmijeh na lice je izmamio cvijet kojeg im je uručila ravnateljica Kristina Vožar, a mala iznenađenja za pripadnice nježnijeg spola nizala su se kroz cijeli dan. Osobito veselje izazvala je radionica uljepšavanja, na kojoj su se naše korisnice imale priliku dodatno urediti i dotjerati za sva daljnja događanja tog važnog dana, posvećenog svemu onome što predstavlja žensku snagu, veličinu i posebnost.

facebook.com

KVADRATIĆI PUNI TOPLINE, STRPLJENJA I ŽELJE ZA POMAGANJEM Volonterski klub korisnika Doma NOVINŠČAK nedavno se je priključio globalnoj humanitarnoj akciji „Knit a square“, kojom se pomaže napuštenoj i bolesnoj djeci u dalekoj Africi. S izuzetnim veseljem ugostili smo Andreju Jagačić, začetnicu te humanitarne akcije u Hrvatskoj. U ugodnom druženju gošća je nam je više objasnila o ideji i smislu štrikanja i heklanja kvadratića određene dimenzije koji se zatim spajaju u tople dekice. Kada se radi o dobroj namjeri i pomoći onima koji su u potrebi, naše korisnice nisu puno dvojile, spremno su izvadile igle, nabavile vunu i usprkos čestim bolovima u prstima, a ponekad i teškom dugotrajnom sjedenju, ipak su odlučile pokazati da mogu itekako doprinijeti i pomoći. U svaki heklani ili naštrikani kvadratić, osim samog rada, uneseno je iznimno puno strpljenja, volje, ljubavi i htijenja da se djetetu koje se ogrne izrađenom dekicom barem malo olakša teška životna situacija i izmami osmijeh na lice.

facebook.com

NAJVEĆI ČOVJEK UVIJEK OSTAJE DIJETE Goethe Snježni pokrivač probudio je djecu u nama, pa smo zimsko hladno vrijeme pretvorili u veselje, dobro se obukli i udahnuli život jednom snjegoviću. Dodali smo mu veseli šeširić u boji Doma NOVINŠČAK i široki osmijeh na lice, kako bi s radošću motrio naše dvorište.

facebook.com

LJUBAV KAO NAJVAŽNIJI ZAČIN SVAKOG UKUSNOG JELA Stara poslovica kaže kako ljubav ide kroz želudac, stoga smo mjesec ljubavi u Domu NOVINŠČAK morali obilježiti i kulinarskom radionicom vezanom uz Valentinovo. Vrijedne i iskusne ruke naših korisnica i korisnika vješto su ujedinile sve potrebne sastojke i pripremile ukusne kolače, čiji miris je izmamio i ostale da se pridruže na radionici o ljubavi. Uz prisjećanje na velike i male ljubavi, kolačići su još bolje prijali.

facebook.com

STRUČNIM SAVJETIMA DO VEĆE SIGURNOSTI U PROMETU U utorak, 20. veljače, policijska službenica Melita Sokač naše je korisnike podsjetila na prometnu kulturu svakog sudionika u prometu i druge oblike prevencije koji mogu biti od koristi osobama starije životne dobi. Kroz zanimljivo interaktivno predavanje korisnici su imali priliku podsjetiti se, ali i naučiti nešto novo o pravilnom ponašanju vozača, biciklista i pješaka u prometu, a s posebnim interesom pratili su praktične savjete o tome kako se zaštiti od krađa osobnih predmeta i sličnih neželjenih događaja. Zahvaljujemo Policijskoj upravi međimurskoj i njihovoj djelatnici Meliti Sokač na izdvojenom vremenu i suradnji.

facebook.com

Quiz

U OKOLINI Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak