VLOCO
Description
Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling -
CAW Oost-Vlaanderen Sinds 2002 heeft het Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling expertise
ontwikkeld rond ouderenmis(be)handeling. Met de komst van de nieuwe Meldpunten “Misbruik, Geweld en Kindermishandeling” (1712), heeft het Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling zich omgevormd naar het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling. De meldingen van burgers zullen via de Meldpunten “Misbruik, Geweld en Kindermishandeling” worden behandeld.
Hulpverleners kunnen met hun meldingen en vragen rond ouderenmis(be)handeling bij het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling terecht.
Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling heeft volgende taken:
* Preventieve taken: Burgers sensibiliseren omtrent de problematiek ouderenmis(be)handeling. Het Ondersteuningscentrum wil zo het taboe rond ouderenmis(be)handeling doorbreken. Het centrum doet dit onder meer via hun website, beurzen en vormingen voor professionelen en bevolking.
* Deskundigheidsbevordering en expertiseontwikkeling: Het Ondersteuningscentrum kan door alle hulpverleningsinstanties worden gecontacteerd voor overleg. Er worden ook vormingspakketten aangeboden.
* Ondersteuning hulpverleners: Via adviesverstrekking en doorverwijzing helpt het Ondersteuningscentrum hulpverleners die met de problematiek geconfronteerd worden.
* Wetenschappelijke ondersteuning: Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling volgt de ontwikkelingen met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek aangaande de problematiek ouderenmis(be)handeling op en neemt deel aan (inter)nationale projecten en onderzoek rond ouderenmis(be)handeling.
* Beleidsvoorbereidend werk: Het Ondersteuningscentrum is voor de overheid een klankbord rond de problematiek van ouderenmis(be)handeling.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comOok VLOCO verleende zijn samenwerking aan Domus Medica - Actief voor huisarts en kringen om deze e-learning module voor huisartsen vorm te geven. Vanaf 1 januari 2018 kunnen huisartsen hiermee aan de slag. Het gaat hierbij niet alleen over pure kennisoverdracht, maar er is ook mogelijkheid tot het inoefenen van tools en uitwisselen van ervaringen met collega's http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171225_03266989
In het decembernummer van Geron, Tijdschrift over ouder worden & samenleving werd een artikel van VLOCO gepubliceerd! https://link.springer.com/article/10.1007/s40718-017-0077-7
dit filmpje is zeker eens het bekijken waard, intrafamiliaal geweld bespreekbaar maken is de eerste stap! https://www.youtube.com/watch?v=QrJF-bHKywY
Ook VLOCO kraakt Een noot voor dementie!
Stad Gent organiseert een eerste editie van de 'Week tegen familiaal geweld'. Meer info via https://stad.gent/samenleven-welzijn-gezondheid/preventie-en-veiligheid/veiligheid-thuis/familiaal-geweld/week-tegen-familiaal-geweld
Het volgende overlegplatform ouderenmis(be)handeling in West-Vlaanderen gaat door op donderdag 5 oktober 2017 van 9u30 tot 12u30. Deze keer ontmoeten we elkaar in Ieper. We staan stil rond ethische dilemma's in situaties van ouderenmis(be)handeling. Wil je als professional graag aansluiten, stuur dan een mailtje naar evelienvanhauwaert@cawoostvlaanderen.be.
De MI.BABBEL gaat op zoek naar de zorgnoden en zorgbehoeften van ouderen door ze te detecteren via dagelijkse telefonische gesprekken via babbels die gebaseerd zijn op gestructureerde vragenlijsten en stemanalyse. Het is de bedoeling om via de gesprekken data te verzamelen die indicatief zijn voor het welzijn en de gezondheid van de 65-plusser. De MI.BABBEL trekt zich de situatie van de zorgvragers aan, detecteert hun hulp- en zorgvragen, waakt over de goede diagnose van hun precieze vraag naar hulp of zorg en ziet erop toe dat zij via het netwerk van zorgaanbieders en hulpverleners de juiste hulp en zorg krijgen. Ook het Thuiszorgplatform Knokke-Heist i.s.m. Gemeentebestuur Knokke-Heist zet zijn schouders onder dit initiatief.Het kan zeker bijdragen tot het vroegtijdig detecteren van mogelijke signalen van ontspoorde zorg of ouderenmis(be)handeling.
Op vrijdag 13 oktober 2017 organiseren CAW Boom Mechelen Lier en Veilig Thuis - Family Justice Center Mechelen een netwerkvorming over de rol van politie, parket en justitiehuis in situaties van familiaal geweld. Tijdig inschrijven is de boodschap!
Odisee is van start gegaan met een 'buddyproject'. Hierbij nemen studenten Verpleegkunde de rol op van 'buddy' voor oudere personen. Met dit project wil men de aandacht vestigen op thema's als 'eenzaamheid', 'vermaatschappelijking van zorg', 'intergenerationeel werken', 'langer thuis wonen',... Een aantal organisaties verspreid over Vlaanderen en Brussel stapten reeds mee in dit project. Wil je hier meer rond weten, neem dan een kijkje op deze link http://vlaamse-ouderenraad.be/artikel.php?pub_id=4861
De Koning Boudewijnstichting focust in een nieuwe oproep op outreachende hulp door professionelen en vrijwilligers aan kwetsbare ouderen thuis en in de buurt. Met ‘outreachend’ of ‘mobiel’ werken, worden laagdrempelige werkvormen bedoeld waarbij professionals en vrijwilligers buiten de muren van de organisatie gaan werken en sterk investeren in het leggen van contacten en de opbouw van een relatie. Het is één van de hefbomen voor buurtgerichte zorg en de ondersteuning van ouderen in hun thuisomgeving. Meer weten? https://www.kbs-frb.be/nl/~/media/Files/KOL/SelectionCriteria/2017_Selectiecriteria_KwetsbareOuderenThuis.pdf
Nieuwe campagne 1712 !!! https://1712.be/pers/id/365/nieuwe-campagne-1712-tegen-partnergeweld-bij-ouderen
Donderdag 15 juni is de internationale dag tegen tegen ouderenmis(be)handeling. In de aanloop daar naartoe is vanaf vandaag het Jaarverslag 2016 van VLOCO beschikbaar. Neem gerust een kijkje op onze website (https://drive.google.com/file/d/0B5URTAUqTwpIU3JIeXlhZzZZS1V1a3lOLWNPOU5GeW5hTXRz/view) om te zien welke initiatieven we het afgelopen jaar namen of om een zicht te krijgen op de prevalentiecijfers in Vlaanderen.