Top Local Places

Ekströms Smärtklinik

Lasarettsvägen, 9, Piteå, Sweden
Doctor
advertisement

Description

ad

Ekströms Smärtklinik, troligen Sveriges största smärtklinik för långvarig/kronisk smärta, erbjuder specialistvård för patienter från hela landet.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Något som efterfrågas mer och mer är att jag kan hjälpa patienterna att UNDVIKA CANCER i framtiden. Det gäller även att undvika återfall i cancer som man är botad ifrån. Enligt informationen på Cancerfonden.se är sannolikheten att drabbas av någon cancersjukdom under sin livstid 1 på 3 i Sverige. Men sannolikheten är i högsta grad beroende på hur bra immunsystemet fungerar. En person som inte har något immunsystem alls (t.ex. vid AIDS) får livshotande cancer och infektioner. Cancerceller uppstår vid celldelningar som pågår hela tiden för att ersätta gamla celler i kroppen, nervceller däremot byts inte ut. Om delningen störs av något, t.ex. röntgenstrålar, ultraviolett ljus mot huden, vissa kemikalier osv, så bildas celler med skadad arvsmassa DNA i kromosomerna. DNA kan reparera sig själv till en viss grad, men om det inte lyckas måste cellen städas bort av immunsystemet. Det består av alla vita blodkroppar och andra celler som ingår i "städpatrullen". Om man förbättrar immunsystemet genom att ta Saroten och att vara optimist (även placebo är en typ av optimism), sjunker sannolikheten att få cancer under sin livstid till nära noll. Risken finns fortfarande, man ska inte nonchalera allvarliga symtom, men den är väldigt nära noll. Hälsningar Tomas Ekström, leg.läkare, smärtläkare

facebook.com

Ibland ringer patienter bara för att berätta hur bra de mår. Då får jag möjlighet att berätta hur man kan träna upp sig så att man får bra kondition efter långvarig smärta. Man ska träna med något man tycker om i den takten att man blir lätt till måttligt andfådd "den andra andningen" och sedan behålla den lätta till måttliga andfåddheten i 20 minuter genom att sakta farten när andfåddheten ökar eller öka farten när andfåddheten minskar. Det upprepar man varannan dag. Då kommer man att få öka farten mer och mer för att få samma måttliga andfåddhet i 20 minuter. Till slut räcker det inte att springa på plan mark för att bli andfådd, då får man springa (eller vad man gör) uppför. Vem vet, tills slut får man kanske springa i uppförsbackar med någon anhörig sittande på axlarna, för att bli måttligt andfådd i 20-30 minuter??

facebook.com

Nu är jag i Fuengirola på spanska solkusten (Costa del Sol) och förhandlar med hotellet Las Palmeras om smärtbehandlings-utbildningen för svenska allmänläkare som blir förlagd hit.

facebook.com

Hej! Det var ett tag sedan jag informerade om politiken. Jag har avslutat den vägen och förstår ganska väl varför man inte ska hoppas alltför mycket på politiska partier, även om de består av sympatiska personer med ideal och ambitioner. En politiker måste vara lojal antingen mot partiet som bestämmer vilka som ska stå på listan, eller mot väljarna som väljer parti. I det svenska valsystemet lönar det sig bara att vara lojal mot partiet, möjligheten att bli personvald (kryssad) finns först när man står på listan. Nästa projekt för att försöka modernisera sjukvården är att bjuda in både svenska och utländska läkare till en 6-månaders vidareutbildning som startar med några dagar i Fuengirola i Spanien. Har kontaktat både landstingsdrivna och privatdrivna vårdcentraler och märkt att det finns ett intresse för att modernisera verksamheten, speciellt om det underlättar deras arbetssituation. Jag har döpt utbildningen till "MODERN SJUKVÅRD" En MODERN SJUKVÅRD ska kunna hjälpa medborgarna att slippa få sjukdomar istället för att försöka bota när man redan har blivit sjuk. T.ex. kan man slippa få cancer om man sover bra. Det kanske låter långsökt, men redan på 70-talet visste man att cancer uppstår vid delning av celler, vilket sker hela tiden för att ersätta åldrade celler i kroppen. Om delningen störs av något kan DNA skadas och man får muterade celler. Sådana celler ska städas bort direkt av immunsystemet i kroppen så att de inte kan föröka sig. Det klarar immunsystemet utmärkt om det är fräscht, som det blir om man har den rätta djupsömnen och inte behöver gå på toa under natten. Det kan man analysera och åtgärda med moderna metoder, som knappast används i Sverige idag. En MODERN SJUKVÅRD ska behandla orsaken till en sjukdom istället för symtomen. Kronisk smärta, IBS mm (och sannolikt även högt blodtryck och hjärtflimmer) beror på en nervskada som heter efaps, den går att reparera genom att göra hårda muskler mjuka. Det görs sällan i Sverige idag, därför att man inte har fått den undervisningen på läkarutbildningen. Sedan behöver man inte byta artrosleder till proteser heller. En MODERN SJUKVÅRD åtgärdar de flesta patienterna så att personalen räcker till och patienter med livshotande sjukdomar kan få vård direkt utan att vänta. Det har vårdcentralerna svårt att klara av idag, de botbara patienterna blir inte åtgärdade och nöjda. Så de måste söka igen och igen för samma sak. De här argumenten gör vårdcentraler intresserade märker jag, speciellt om jag säger att de får spela lite golf också 😉.

facebook.com

VAD ÄR POSTISOMETRISK RELAXATION? och hur kan man använda det fenomenet för att bota sin egen Kroniska smärta? Även om kronisk smärta går bra att bota numera så finns det ändå utrymme för förbättringar. När hårda muskler blir mjuka med "blistring" ökar syresättningen. Syre behövs för att hålla en muskel mjuk och då lättar trycket på de nerver som har skadats. Vid kronisk smärta har man fått en nervskada som heter efaps. Då är isoleringen förstörd vilket ger huggande, skärande, stickande, brännande, svidande, kliande osv smärtor. För att musklerna inte ska bli hårda igen använder jag en metod för dagbruk och en för nattbruk Men om muskler ändå blir hårda kan man som patient själv göra hårda muskler mjuka med några olika knep. Ett sådant knep heter Postisometrisk relaxation, det betyder ungefär "avslappning som kommer efter statisk muskelsammandragning" Om man spänner en hård muskel ganska mycket i 7 sekunder så har man tröttat ut den på ett fiffigt sätt så att muskeln inte orkar spänna sig och då blir den mjukare än innan man tog i. Om man slappnar av, så bra man kan i 7 sekunder, kan man igen spänna 7 sekunder och slappna av växelvis så länge man vill, och muskeln blir bara mjukare hela tiden. Man brukar inte känna någon säker förbättring samma dag. Men dag efter...! Andra metoder jag ska beskriva närmare är t.ex. akupressur, stretching och proprioceptiv neuromuskulär facilitering (en slags omvänd stretching)

facebook.com

PATIENTER FRÅGAR givetvis varför det är så dyrt att bli botad från kroniska smärtor. Det beror på att Uppsala läns lansting inte vill ha några nya avtal med privatläkare. I Piteå är det billigare då det fortfarande går genom landstingets högkostnadsregler, men då helt utan support, vilket gör att man måste komma på återbesök i Piteå. Kunskapen hur man botar alla typer av kroniska smärtor t.ex. fibromyalgi, migrän, ischias, fantomsmärtor samt andra kroniska tillstånd såsom IBS, hicka, prostatit, vestibulit, ledgångsreumatism och andra autoimmuna sjukdomar finns inte i landstingssjukvården. Dessutom kan mina patienter knappast få cancer under sin livstid. Det vet landstingsläkare också men de berättar det inte av någon anledning. Jag vill bara ha nöjda patienter genom att följa upp varje patient så att läkningsprocessen fungerar som den ska, därför måste det ingå obegränsad support. Om vi tar betalt per besök finns det risk att patienten bara kommer en gång och ingen följer upp så att det verkligen fungerar. Det är väldigt dålig PR, eftersom sådana patienter kan berätta för andra att det inte fungerar. Därför har vi funnit att det enda som fungerar är att patienten betalar för ett "paket" med två besök i starten, och sedan obegränsad support så att man kan följa läkningen, och kan lägga till kortison, Voxra eller annat om det behövs. Dessutom ytterligare en behandling senare vilket ungefär hälften av patienterna har behövt för att det ska läka ut. Om patienten gör som jag instruerar kommer hälften av dem att vara helt fria från smärtor och andra handikapp efter två veckor. Resten får tillägg av olika slag så att alla till slut är helt friska. Och dessutom kan de knappast få cancer i framtiden. Det kan vara värt mycket mer för dem som annars skulle drabbas. Det kan komma att höjas i framtiden, men just idag kostar det 5900:- som engångsavgift lika för alla oavsett hur lång tid det tar.

facebook.com

Hej! Just nu lägger jag all energi på politiken. Och det är väldigt intressant må jag säga. Har inte varit politiskt insatt förut. Det jag har lärt mig om politiska partier är att partier på högersidan vill göra det bättre för individer, medan partier till vänster vill göra det bättre för kollektiv, t.ex. arbetare, tjänstemän, pensionärer osv. Det medför att högerpartier är ointresserade av kollektiv och vänsterpartier är ointresserade av individer. Vad är då de 2 miljoner patienter med kroniska smärtor, IBS och lättare psykiska sjukdomar t.ex. utmattning, som man skulle kunna bota redan vid det första läkarbesöket? Är de individer eller ett kollektiv?

facebook.com

NU HAR JAG HITTAT ETT ETABLERAT RIKSDAGSPARTI SOM VILL FÖRESLÅ ATT SMÄRTPATIENTER SKA BOTAS! GILLA SIDAN! Förra hösten var jag lobbyist i Riksdagen för att försöka hitta ett parti som vill hjälpa landets alla smärtpatienter. Det verkade först hopplöst, vissa partier t.ex. (S) hade inte ens hört att det finns personer i Sverige som har kronisk smärta. Men nu har jag fått kontakt med ett etablerat parti som vill samma som jag, att alla som har kronisk smärta ska erbjudas att bli botade. Jag har lovat att försöka hjälpa till så att det partiet får 4 miljoner röster i valet. Kronisk smärta drabbar 20% av befolkningen, dvs 2 miljoner. Dessutom drabbar det minst lika många anhöriga, totalt alltså cirka 4 miljoner väljare. Därför önskar jag att så många som möjligt GILLAR DEN HÄR SIDAN så att informationen når så många som möjligt när valrörelsen kommer igång. Nu är det 1100 som gillar sidan, det är jättebra men det kan bli många fler. Det finns 2 miljoner personer med kronisk smärta i landet. Sprid budskapet så får det partiet möjlighet att genomföra förslaget också! Efter nästan 30 år som smärtläkare har jag en dröm att modernisera den svenska sjukvården så att den ser alla patienter som värdefulla kunder. DIG OCKSÅ! Hälsningar Tomas Ekström

facebook.com

HUR MYCKET TUR FÅR MAN HA??? Man blir lite mallig när en person som bor i Kina vill komma hit för att få bli av med sin kroniska värk. Ingen läkare i Kina har kunnat hjälpa henne och sonen som är bra på engelska har googlat och hört sig för utomlands och blivit hänvisad till mig. Tur att mitt landsting bekostade de amerikanska smärtläkar-utbildningarna på 1980-talet, då man fick lära sig en metod från 40-talet som fungerade kortvarigt. Nästan ännu större tur gjorde att metoden kunde förbättras för 15 år sedan så att effekten sitter i livet ut. Tydligen har ingen i USA lyckats med det. När det gäller trisslotter har man inte samma tur.

facebook.com

Privatkliniken i Uppsala kostar en engångsavgift 5900:- oavsett hur kort eller lång läkningtid det blir. Med tanke på den support som ingår med möjlighet till daglig kontakt under lång tid framåt via mail i första hand, då man slipper telefonköer, patientavgifter och resor, är det en låg avgift. Sjukvård för kronisk smärta ska ingå i den allmänna hälso- och sjukvården i Sverige, men landstingen har nog inte förstått det. Det har däremot dykt upp en möjlighet att få ersättning från landstinget ändå. Och det är att åtminstone några landsting har fonder där man kan söka ersättning. Man får tydligen hjälp med ansökan av landstingets kuratorer.

facebook.com

SNART GÅR JAG I PENSION. OCH SEDAN ÄR DET VAL -18. DET BEHÖVS FLER SOM GILLAR SIDAN. EFTER NÄSTAN 29 ÅRS HELTIDSARBETE MED SAMMA ARBETE HAR JAG EN MÅNAD KVAR INNAN NEDTRAPPNING. I snart ett år har jag försökt att hitta ett politiskt parti som vill hjälpa patienterna att få bättre vård för kronisk smärta, IBS och utmattning/stress. Under hösten var jag i Riksdagshuset för att försöka påverka politiker, men hur mycket jag än framhåller att det finns effektiv hjälp för dessa tillstånd, med teoretisk läkningtid cirka två veckor för kronisk smärta och IBS, och 1-2 dygn för utmattning, så är det ingen som tror mig och inget parti som vill ta i frågan. Det enda parti som jag inte har frågat är SD, trodde inte att det skulle behövas. Hade hoppats att den här sidan skulle gillas av så många att det kunde vara en politisk påtryckning i valet -18. Nu är det drygt 900 som gillar sidan, av 1,1 miljoner patienter i hela landet som inte får tillgång till den vård som finns men bara inte i Sverige. Nästan alla nya patienter frågar varför man inte kan få den här behandlingen i hela landet, eller ens blir tipsad om att det finns en behandling som utvecklades på 1940-talet. Själv har jag tänkt på frågan i drygt 30 år och kommit fram till det aldrig kommer att bli bättre här så länge landstingen får stora summor pengar i förväg för ett arbete som inte är gjort och ofta aldrig kommer att göras. Den svenska sjukvården får mer pengar om man har långa köer, därför har man långa köer. Man får betalt för att utföra åtgärder även om patienter inte blir besvärsfria, därför gör man dessa åtgärder i stor mängd. Ingen frågar patienten om hen är nöjd. Här får man betalt för att forska, alltså forskar man i stor skala och vill inte erkänna att det redan finns riktiga lösningar, det skulle ju förstöra chansen att få nya forskningsanslag. Ja så krasst är det. Mina smärtläkarutbildningar på 80-talet skedde till stor del i den amerikanska privat-sjukvården. Där fick sjukvårdsföretaget betalt bara om patienten var nöjd. Ett sådant system sporrar att ta vara på och utveckla metoder som botar patienterna. Då finns intresset för alla effektiva och riskfria metoder. Då låtsas man inte att sådana metoder saknas.

facebook.com

BEHANDLINGSPLAN, POLITIK MM. Jag håller på att omarbeta behandlingsplanen för filialen i Uppsala, dit de flesta vill komma. Om man vill ha snar förbättring har det visat sig att "supporten" är viktigare än att komma snabbt för behandling i Uppsala. Patienten lär sig att behandla sig själv på ett ganska enkelt sätt, både nu och i framtiden, det är viktigare än att få behandling snabbt. Behandling med "blistring" kan man få lite senare, när det kanske passar ännu bättre. I början ska flera andra saker rättas till. Då hinner jag också med betydligt fler patienter, väntelistan är nu alldeles för lång och det är inte bra att patienter ska behöva vänta ett halvår eller mer för att få komma igång. Blistringen kommer då inte att kräva övernattning i Uppsala. Det finns minst 1,1 miljoner smärtdrabbade i Sverige. Enligt en statlig myndighet SBU är det 20% av befolkningen, alltså 2 miljoner som har kroniska smärtor. Med lika många anhöriga blir det 4 miljoner som något riksdagsparti borde intressera sig för. Nu har jag börjat förstå att riksdagspartier är lite för fega, eller rädda, för att vilja ta tag i något som inte alla redan tycker. De som drabbas av det är patienterna och deras anhöriga. Då är det ännu viktigare att hitta en behandlingsmodell som snabbast möjligt leder till att den kroniska smärtan läker, så att fler kan få hjälpen. Utläkningen av kronisk smärta tar i teorin bara cirka två veckor, oavsett hur länge man har haft den. Men först ska trycket på nerverna ner under 30mmHg, det kan ta en viss tid också. Att sänka trycket kan man åstadkomma med några knep som jag kan lära ut innan vi ses. Då verkar hela behandlingen ta kortare tid. Hälsningar Tomas Ekström

facebook.com