Top Local Places

Görans Långbågeskytte

Brunnebyvägen 6, Motala, Sweden
Archery Range

Description

ad

Denna sidan handlar om allt som har med långbågar att göra. Allt från tillverkning och underhåll till kurser med utövning.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

23 -25/3 2018. Blev det bestämt att nästa bågbyggarkurs skulle bli. Fyra deltagare anmälde sig till kursen, två st från Borensberg som var helt nybörjare och två st från Gustavsberg som är mycket rutinerade skyttar. Jag delade upp dom i två lag Tova och Roland i ett lag och Samuel och Paul i ett lag. Tanken var att ha en rutinerad skytt i varje lag, sen gick jag mellan varje lag och instruera varje fas i byggandet av bågen. Paul beställde 12 st pilskaft förlängda med Footing från 32” till 36” gjorda av mej, som också levererades under kursen. Dom som går att köpa i Sverige är max 32” långa. Roland och Paul ville ha en tuffare båge eftersom dom kommer att använda den till Historiska tävlingar, så den byggde jag i fyra laminat och med tuffare bukmaterial. Det visade sig bli rätt tänk, för bägge bågarna lämnade över 60# efter första tillering, vid deras draglängder, Roland 29,5” Paul 34” draglängd. Det blir för mycke att stå och träna med, så självfallet, som den vänliga person jag är, fick dom två val, börja gå på gym, eller tillera ner den ytterligare till lägre dragvikt. Valet blev ytterligare tillering till snäppet under 50#. Tova och Samuel byggde sina bågar med trelaminerade ämnen, 48 och 42# efter första tillering, så dom tillerade jag ner till mer behagliga 34 och 38#. Eftersom jag fungerar som instruktör för träbågeskyttet inom klubben kommer dom inte slippa mej där heller. I dag 31/3 blev det så dags att skjuta in Tova och Samuels bågar, vi sågs på Motala BSK inomhusbana i Bråstorp. Skyttet gick kalasbra, från att inte ha skjutet med träbåge till det dom prestera i dag är mycke bra. En av dom stora fördelarna med att vara träbågeskytt, är att man kan få ett Aflatsbref, men det måste givetsvis förtjänas först, annars är det kört. Även att jag är döslut när söndag kväll kommer, är det med glädje jag ser tillbaka på kurserna som går i min regi, och den här kursen är inget undantag. Kan ej se det annat än som ett stort privilegium för mej att få träffa dessa människor, som har ett stort intresse och som brinner för det. Bågarnas längd är från 183 cm till Pauls 205 cm Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

facebook.com

facebook.com

Ett härligt Gäng full gas hela tiden

facebook.com

Footing. Är ett användbart sätt att reparera sina träpilar som är trasiga vid spets efter stenskott och annat hyss, men är även användbart när någon har lång draglängd, och pilen måste vara längre. Fick en fråga om just det så jag har gjort tre pilar 35,5” långa från 32”. Footingmaterialet är av körsbär och den totala förlängningen är 3,5”, för att få så lika viktförändringar som möjligt har jag valt att göra footingen på bägge sidor av pilen. Har även gjort styrfjädrarna 2mm högre, än dom jag har på mina egna pilar. Ska bli intressant att följa när dom har använts. Var till klubben idag och provsköt pilarna med min båge är nöjd med resultatet, en kompis kollade också hur dom gick i luften det blev godkänt av honom. Avståndet jag sköt på var 12 och 18 m. Ökad längd blir ju också ökad vikt, så jag fick hålla något högre på 18 m än med mina pilar som är kortade till 30,5” och lättare. Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

Knivkursen. Två kompisar anmälde sig tidigt till kursen som gick 23-25/2 -18. Det blev en intressant och rolig helg. Knivslöjd är ett stort ämne så Tomas var mer intresserad av läderdelen och gjorde sin kniv på ett Morablad, mens Micke valde göra en kniv med ett fint damastblad som kommer att följa honom under jakt och bågskytte. Bägge valde masurbjörk i skaftet på kniven. En nybörjarkurs är planerad så att kniv ska användas så mycke som möjligt, vilket jag ser som mycke viktigt, därför att hela komplexa sidan att använda kniv inom slöjd blir belyst, slipning, bryning, strigling, av kniven tas upp och ioch med att kniven används blir dessa nödvändigheter, väldigt påtagliga. Lite blod flyter alltid på knivkurserna, men åderlåtning ansågs ju förr som bra, och det sätter också ner tempot, så när läst och skaft skärs är det full fokus på jobbet. Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

Bygga egen långbåge. Ny kurs att bygga sin egen laminerade Långbåge i trä startar 23-24-25/3 -18. Målet är att göra en snygg raklimmad laminerad båge balanserad på 38-45# Kursen blir i Österstad där jag bor. Klicka på OM på GöransLångbågeskytte finns vägbeskrivning där. Kursavgift 2700:- då ingår ett bågämne en sträng och tre pilar. Vid intresse ring mej 070 559 84 23 skickar jag kursinfo. Jag svarar ej på mail eller pm. Sista anmälningsdag 9/3 -18 Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

Slöjdredskap. Är ju lika viktigt att ha bra kvalite av som inom allt hantverk, i mitt fall träslöjd. Den här yxan köpte jag av Hasse Karlsson på 1980 talet och den har följt mig, samt använts flitigt. Yxan har ett invällt eggstål. Tack vare sin form är den också smidig att ha till mindre arbeten också typ sked och liknande. Skaftet gjorde jag laminerat med 5 lager och svängt. Text och Foto Göran Lindh.

facebook.com

En kniv blir till. Det behövs inte mer än en träbit, läder, nål och tråd, kaffe och tid för att göra en kniv. Saifon ville ha en egen kniv också, så hon plockade ut ett blad plus älghorn som slipades till av henne, sen sydde jag läderholken till kniven. Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

Har avslutat svarvningen i torrt material nu, nästa gång blir det bara i rått material, nu bör det räcka ett tag, det finns annat intressant som är på tapeten. Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

facebook.com

Saifon behandlade alskålarna som jag svarvade råa för c:a en månad sedan. Intressant att se hur dom har förändrats under torkningen. Nu ska dom behandlas med linolja en gång till och sedan våtslipas . Text och foto Göran Lindh.

facebook.com

Quiz