Hälsinglands museum
Description
Mer information om Hälsinglands museum och verksamheten finns på vår hemsida, www.halsinglandsmuseum.se Hälsinglands Museum är ett regionalt museum som undersöker och förvaltar kulturarvet med ett övergripande omvärldsperspektiv i utställningar, publikationer, pedagogik och arkivverksamhet. Museet lyfter fram de olika berättelserna om människans historiska, samhälleliga och existentiella frågor och arbetar generationsöverskidande och tvärvetenskapligt.
Museet har funnits i sina nuvarande lokaler sedan 1937 och är sedan 1980 organiserat som en stiftelse med landstinget Gävleborg och Hudiksvalls kommun som huvudmän.
Hälsinglands Museum har stora samlingar av medeltida kyrkokonst och praktföremål ur hälsingsk bondekultur, en omfattande textilsamling och en av Sveriges bästa samlingar av folkligt, interiört väggmåleri och en konstsamling som rymmer merparten av kubisten John Stens verk och viktiga samtida namn till Sten.
Kulturarvet hålls levande i ett ständigt utbyte med samtidens frågor och diskussioner.
I vårt uppdrag ligger att stärka människors förmåga att i dialog med det förflutna aktivt förstå sin framtid. Den aktiva samhällsdialogen är avgörande för hela vår verksamhet.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comNär homosexualitet skulle korrigeras med elektricitet Onsdag 21 februari kl. 18:00 Läkaren och riksdagsledamoten Barbro Westerholm var general- direktör på socialstyrelsen och den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle ses som en sjukdom. Nu föreläser hon om synen på homosexualitet genom historien; från antikens Sapfos och kvinnlig homosexualitet i Grekland, kristendomens dödsdomar mot homosexuella till hur Sveriges lagstiftning ändrades under 1900-talet. Samtalsledaren och journalisten Frans Åke Öberg berättar om hur det gick till när Hälsinge sjukhus använde elektricitet för att bota homosexuella patienter. Medverkande: Barbro Westerholm och Frans-Åke Öberg Arrangör: Pride Hudik i samarbete med Hälsinglands Museum Välkommen!
Maskintillverkade tyger ersatte hemvävda, nya varor förmedlades av gårdfarihandlare och handelsmän. De yngre generationerna gick före, alltfler köpte sina kläder när penningekonomin gjorde entré. På fotografier från 1800-talets slut ser vi hur tradition och nymodighet blandades, kvinnorna kunde bära en modern blus till den traditionella kjolen. Männen var snabbare ute och gick snabbt över till helt borgerligt snitt i kostymen. Symaskiner spreds i hushållen och möjliggjorde klädsömnad i hemmen.
Föredrag med Håkan Liby 17 februari 13.00 därefter invigs utställningen NÄR MODET TOG ÖVERHANDEN
Nu gör vi ett nytt försök. På torsdag den 8 februari kl 18.30 bjuder Hälsinglands museum på ett föredrag om tenn och tenngjutare i Gästrikland och Hälsingland. Från 18.00 hjälper vi till med att tyda stämplar på äldre tennföremål (stad, mästare, år - ej värdering). Caféet kommer även att vara öppet från kl 18.00. Alla varmt välkomna!
Förintelsens minnesdag Lördag den 27 januari 17:00. Jakobs kyrka, Hudiksvall. Tema: Sanningen ska göra oss fria! Berättelser, musik och bön Medverkande: Jim Lagerlöf och Monika Andersen Ulrika Beijer med vänner, sång. Kristofer Sundman, musik. Stefan Andersson, Forum för levande historia
"Rosa Taikon kom att utveckla ett unikt konstnärskap där hon formade smycken som kombinerade ett romskt kulturarv med modernistiska formexperiment. Det var ett konstnärskap som kom att vävas samman med kampen" skriver Christina Zetterlund, professor i konsthantverkshistoria.
Nu ska det skapas scenkonst och konst på hög konstnärlig nivå för barn och unga mellan sju och tjugo år på länets träningsskolor, på grundsärskolan och gymnasiesärskolornas individuella program. Utställning på museet till hösten
Detta projekt, som utgår från Hudiksvall, är den största satsningen någonsin i Sverige gällande dramaundervisning och föreställningar som riktar sig till unga med autism, multihandikapp och grava funktionsvariationer. Utställning på museet till hösten
Christina Zetterlund, forskare och lektor vid Linnéuniversitetet, berättar om Rosa Taikons liv och verk Torsdag 18 januari 18.00 Foto: Bengt Weilert
PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM
Esko Männikkös utställning om finska ungkarlar och förfallna gårdar.
Utställningen är på plats! Från idag till i slutet av mars finns den visuella utställningen Textilindustrin - Nutidens slavarbete? På Hälsinglands museum! #hudiksvall #utställning #golinq #hälsingland #textilindustrin
Nu innan jul har vi ett helt bord i butiken som vi fyllt med vintriga och juliga saker. Välkommen!
Just nu pågår boksläppet för boken "Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland" på Hälsinglands museum. På bilden syns teamet bakom boken: formgivaren Maria Källberg-Johansson och författarna Daniel Olsson och Bo Ulfhielm, alla tre från Länsmuseet Gävleborg, samt författaren Lars Nylander från Hälsinglands museum. #gästrikland #hälsingland #svenskakyrkan
Lite sen men där #islutetavregnbågenfinnsenskatt #pridehudik #transdayofremembrance ❤️💙💚💛💜🌈🌈🌈
Lutherus lära i Swäriget 1524. #Gustaf #Reuter
#forsafotografi
Verksamhetsbesök på Hälsinglands museum. Här syns Esko Männikkös utställning som pågår fram till 7 januari 2017.
Fick träffa dessa härliga personerna som pluggar svenska på museet. En av många bra samarbeten Hälsinglands museum sysslar med.