Top Local Places

Familjehemscenter i Östergötland

Sankta Marias väg 99, Finspång, Sweden
Social Service

Description

ad

Konsulentstödd familjehemsvård som genom stöd, handledning och utbildning vill stärka och hjälpa familjehem i deras arbete.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Hallå där Lisa Ramlöv, vice VD Varför har du valt att arbeta på Familjehemscenter? - Då vår familj grundade Familjehemscenter och var familjehem under min uppväxt har det alltid funnits med i min tanke att själv jobba i företaget. Sedan tre år tillbaka jobbar jag här och det känns bra för mig att arbeta för de barn som finns i vår verksamhet och i vårt samhälle, för att barnen ska få det som de behöver för sin utveckling. Vad brinner du för i just din tjänst? - Jag drivs av att vi som organisation hela tiden är och ska vara nyfikna, lära oss nytt och utvecklas för att vi ska kunna stötta våra familjer på bästa sätt. Det känns verkligen gott när man hör och ser de många goda exemplen på familjehem i vår verksamhet. Vad tror du blir utmaningen för Familjehemscenter i framtiden? - Det finns många utmaningar, men en stor utmaning blir att få rätt rutiner och system för att följa den nya PuL-lagen GDPR. Vi har redan påbörjat ett omfattande arbete. I vårt fall handlar det exempelvis om att skicka krypterad e-post.

facebook.com

Vi är så glada för Caroline Åkerhielms engagemang!

facebook.com

Vår personal på Familjehemscenter har gått utbildning i traumamedveten omsorg (TMO). En riktigt bra och viktig utbildning som nu även våra familjehemsföräldrar har gått. 10 februari bjöd vi in Anna Nelson och Helena Asplund från Barnahus i Linköping för en heldag. Anna och Helena har stor kunskap om hur man kan använda TMO för att bemöta barn som har olika trauman med sig i bagaget. Dagen innehöll föredrag och filmvisning om grunderna i TMO. I diskussionsgrupperna fick alla sedan möjlighet att reflektera över att hitta nya förhållningssätt och tänka över hur man rent praktiskt kan skapa en så bra hemmiljö som möjligt.

facebook.com

En dag i husbilen! Att använda sig av hundar som pedagogisk resurs är en otrolig tillgång. Hunden fungerar som motivator vid uppgifter som kan tyckas svåra att starta upp och har en lugnande effekt för att komma till ro vid läsning. Tyvärr är det svårt att komma in med hund i skolor av allergier, det svårt att komma in med hund i skolor har vi med oss vårt arbetsrum, som är husbilen. Vårt arbetssätt har många fördelar. I husbilen är det lugnt och tyst, barnet får ”en-till-en” stöd av en vuxen och kan arbeta mer effektivt. Genom hundarnas tillgivenhet och lugn kommer barnet lättare till ro för att sätta igång med läsning, skrivning eller andra uppgifter. Inför varje lektion möter jag och barnet läraren och bestämmer upplägget. Varje lektionstillfälle anpassas efter barnets behov. Antingen sitter vi en stund på lektionen eller så får vi uppgifter att jobba med i husbilen tillsammans med hundarna Nils och Skutten. I husbilen finns en härlig lässoffa att sitta i tillsammans med hundarna. Med en filt över benen och en hund på var sida läser barnet högt med inlevelse och vågar ofta testa att läsa svåra ord högt. När vi arbetar med yngre barn och läsning, brukar vi prata om texten genom att fråga hundarna vad de tänker och tycker. Barnet använder gärna hundarnas tankar och känslor när de pratar om sina egna tankar och funderingar. Nils och Skutten är väldigt duktiga på att visa genuint intresse kring vad barnet tar sig för. Allt från att välja rätt penna att skriva med, då är en hundnos där i asken och vill veta vilken det blir, till att ligga tätt tätt intill, eller i knäet för att lyssna till sagor, mattetal eller religionskunskap. När barnet är klar med sina skoluppgifter finns det möjlighet till pyssel- eller speltid hos oss. Ibland går vi även en promenad för att få frisk luft och en skön paus. Vissa av barnen jag mött kan ha det lite svårare i kompisrelationer. Då är en hund under skoltid en fin vän att luta sig mot och få känna sig sedd av. Att få känna sig viktig, uppskattad och trygg är ett grundläggande behov för barn, speciellt i skol- och lärandesituationer! Detta kan Familjehemscenter bidra med genom skolkonsulenten, skol- och läshundarna samt det mobila arbetsrummet.

facebook.com

Hallå där verksamhetsledare Caroline Wendel. Varför har du valt att arbeta på Familjehemscenter? - Jag jobbar här för att jag tycker att det är meningsfullt och intressant. Familjehemscenter har en kultur av att alltid vilja veta mer, utveckla och se till barns bästa och det är helt avgörande för mig då jag väljer var jag ska arbeta. Jag vill vara stolt över min arbetsplats och det är jag nu. Vad brinner du för i just din tjänst? - Jag brinner för barns rättigheter! Det finns så mycket ny och intressant forskning om hur utveckling sker och hur viktiga relationer är för den utvecklingen. På Familjehemscenter försöker vi stödja barns alla positiva relationer, vägleda både familjehemsföräldrar och biologiska föräldrar för att relationerna ska utvecklas till det barnet behöver, både på kort och lång sikt. Jag tänker att barn i samhällets vård har rätt till att vi som arbetar socialt ska veta mycket och tillvarata deras intressen på alla områden. Vad tror du blir en utmaning för Familjehemscenter i framtiden? - En utmaning för alla oss som arbetar socialt är att anpassa all vår juridik så den anpassas till Barnkonventionen som vi hoppas blir lag 1 januari 2020. En annan utmaning vi har är att stötta socialtjänsten på bästa sätt då så många socialsekreterare blir sjukskrivna. Det påverkar ju förstås alla de barn och vuxna som vi träffar. Vi vill göra vad vi kan för att deras viktiga arbete ska prioriteras högre.

facebook.com

facebook.com

All personal från Familjehemscenter har under två dagar gått utbildning i TMO, traumamedveten omsorg. Utbildningen hölls av Anna Nelson och Helena Asplund som båda till vardags arbetar på Barnahus i Linköping. Det var intensiva, kunskapsfyllda dagar som innehöll både skratt och gråt, filmer, diskussioner och teorigenomgångar. Traumamedveten omsorg är ett forskningsbaserat förhållningssätt som Rädda Barnen har implementerat i Sverige. Det går ut på att vägleda vuxna i att förstå och bemöta grundläggande behov hos barn och unga som utsatts för allvarliga och traumatiska händelser. I februari kommer också alla familjehemsföräldrar ha en utbildningsdag med Anna och Helena i TMO. Vårt mål är att vår gemensamma kunskap och förståelse ska öka när vi alla har en bred och beforskad teoretisk grund att stå på. När den teoretiska kunskapen kompletteras med den praktiska, vardagliga kunskapen hos våra familjehem blir det möjligt att i högre utsträckning skapa trygga miljöer med positiva relationer för barn som behöver återhämta sig. När vi resonerar tillsammans blir vi bättre på att se, förstå och anpassa oss till barnens behov. 📷 Fotot tillhör Rädda barnen.

facebook.com

Familjehemscenter har under en längre tid önskat satsa på de placerade barnens skolgång och läslust. Under processens gång har idén om en skolkonsulent vuxit fram och nu är vi glada att ha anställt Louise "Lollo" Ramlöv för tjänsten. Tanken är att Lollo ska finnas för barnen som en stärkande resurs i skolan eller vid läxläsning för de barn som har behov av extra stöd, både för kortare eller längre tid. - Som en extra bonus har Lollo utbildade skol- och läshundar till hjälp när det gäller att komma till ro vid läsning, samt ett stöd för att öka koncentration och höja motivationen. Hon kommer även avlasta familjehemskonsulenterna med skolkontakter och skolmöten. Lolla ska också kunna vägleda familjehemsföräldrar kring läxläsning, säger Caroline Wendel. Efter flera konferensbesök och inspirationsföreläsningar om placerade barns läsning och skolgång, har Familjehemscenter nu beslutat att skapa ett bokpaket. - Det nya bokpaketet kommer att utvecklas och drivas som en del av Lollos tjänst. Vi kommer att berätta mer om detta längre fram, då projektet om bokpaketet fortfarande är i uppstartsskedet, säger Caroline.

facebook.com

Hallå där familjehemskonsulent, Katarina Tambour: Varför har du valt att arbeta på Familjehemscenter? - Jag ville prova något nytt och kände till Familjehemscenter sedan tidigare. Jag har alltid arbetat med människor, men aldrig tidigare med att vägleda och handleda familjehem. Jag gillar att arbeta med frihet under ansvar. Vad brinner du för i just din tjänst? - Den självklara drivkraften är de placerade barnens bästa. Att ge dem något gott och att de ska ha det så bra som möjligt i sitt familjehem. Vad tror du blir en utmaning för Familjehemscenter i framtiden? - Jag tror att en utmaning kommer att bli det ökade kraven på dokumentering. Vi går mer åt hållet att journalföra som vi inte gör i dagsläget. Det kommer att kräva mer tid av oss anställda.

facebook.com

http://www.familjehemscenter.nu/lisa-och-caroline-pa-konferens-om-placerade-barns-skolgang/

facebook.com

Hallå där familjehemskonsulent, Helen Widgren: Varför har du valt att arbeta på Familjehemscenter? - Jag var intresserad av att jobba med nära och kontinuerligt stöd direkt i familjehem. Från att ha jobbat med långa och tröga beslutsvägar inom den offentliga sektorn var det skönt och roligt att kunna påverka och genomföra förbättringar snabbare. Eftersom det är viktigt för mig att få utbilda och utveckla mig i jobbet så kändes det också bra eftersom Familjehemscenter prioriterar hög kunskap. Vad brinner du för i just din tjänst? - Det roligaste är kontakten med familjehemmen. Det är spännande att möta nya och gamla familjer och att få vara en del och få vägleda dem i deras vardag. Vad tror du blir en utmaning för Familjehemscenter framtiden? - Utmaningen tror jag handlar om barnens rättssäkerhet, inte bara för oss utan för alla som arbetar med barn i samhällets vård. En nära utmaning för oss är att sammanställa en bra hjälpmedelsbank och pedagogiska hjälpmedel som våra familjer får tillgång till.

facebook.com

Årets familjeläger var vid Sörsjöns fina camping och i höghöjdsbanan. Dagen bjöd på en rolig femkamp, klättring i höghöjdsbanan, gott fika och god mat, föreläsning för ungdomar och vuxna. De mindre barnen hade kul med ledare, både i pysselrummet och höghöjdsbanan. Föreläsningen stod Henrik Pallin för. Han pratade om sociala medier och vad det innebär idag. Några frågeställningar som Henrik hade var: Hur ser ungas nätvanor ut? Behöver jag som förälder vara orolig? Vilka avtryck ger det som vi skriver på internet? Hur bör man resonera som förälder kring sitt barns närvaro på internet? Det var en bra och nyttig föreläsning, både för vuxna och ungdomar. Familjelägret uppskattas av alla, stora som små! Det gör mycket att man får träffa och lära känna andra familjehem i en avslappnad och rolig miljö.

facebook.com

Quiz

NEAR Familjehemscenter i Östergötland