Top Local Places

Skånska Järnvägar

Brösarps Stationsväg 3, Brösarp, Sweden
Railroad Company

Description

ad

Vi bedriver sedan 1971 ångtågstrafik på Sveriges vackraste järnvägssträcka  mellan Brösarp och S:t Olof. Fakta om föreningen Skånska Järnvägar

Museiföreningen Skånska Järnvägar, som är grunden för vår verksamhet, bildades hösten 1969. Allt arbete på järnvägen utförs på ideell grund och är helt oavlönat. F n finns ca 500 medlemmar varav ca 80 aktiva. Skånska Järnvägar ger även ut tidningen med samma namn, som medlemmarna erhåller fyra gånger per år.

Trafiken på banan sker i bolaget Skånska Järnvägar ABs regi. Bolaget är majorietsägt av föreningen.


Något om järnvägens historia...

Skånska Järnvägar trafikerar Brösarp - S:t Olof, som förr var en del av YBJ (Ystad - Brösarps Järnväg). YBJ öppnades för trafik 1901, tågen gick då över Tomelilla på delen S:t Olof - Ystad. Redan år 1900 hade Brösarp genom ÖSJ (Östra Skånes Järnvägar) förbindelse med Kristianstad.

1902 anslöt även en bana från Ystad - Gärsnäs i S:t Olof (Ystad - Gärsnäs - S:t Olofs Järnväg, YGStOJ).

Ystadsjärnvägarna förstatligades 1941, därefter framfördes tågen via Gärsnäs i stället för Tomelilla. Sista SJ-tåg på linjen gick 1971 och några år senare upphörde även godstrafiken.


Skånska Järnvägar startade museitågstrafik på bandelen Brösarp - S:t Olof sommaren 1971.


Fakta om banan...

13,4 kilometer av den totalt 26,7 km långa banan trafikeras med museitåg på sträckan Brösarp -Ravlundabro -Vitaby - Sankt Olof. Den södra delen av banan mellan Sankt Olof och Gärsnäs används enbart för enstaka transporter till övriga järnvägsnätet. Sommartid upplåtes sträckan Sankt Olof - Gyllebosjö för dressincykling.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

I årets sista fredagsminne, som för den dramatiska effektens skull är förlagt till en söndag, gör vi som alla andra och tittar i backspegeln även om det faktiskt är det vi brukar göra varenda gång det handlar om fredagsminnen. Denna gång gör vi det bokstavligt talat i Anders Lundquists bild från sommaren 2012, där vår härligt brandgula brandbevakningsdressin Mdr 125 3287 just rullat över bron vid Vitaby Kyrka, en bro som gav oss lite huvudvärk under försäsongen 2017. Att driva en museijärnväg med snart 120 år gammal infrastruktur, fastigheter och temperamentsfulla ånglok från förra seklets början är i de bästa av stunder en utmaning. Skånska Järnvägar hade inte klarat sig länge utan alla supportrar, medlemmar, resenärer, frivilligarbetare och stödet från allehanda fonder och stiftelser och så här under årets sista fredagsminne och timmar kan det vara på sin plats att uppmärksamma detta. Tack för ett gott 2017! Skånska Järnvägar och alla skånska järnvägare tar nya tag och vi ses igen 2018, som enligt säkra prognoser börjar redan... tidigt imorgon bitti! #fredagsminne #flashbackfriday #dressin #tackalla #fantastisktstöd #storverk

facebook.com

Under lördagen genomförde banavdelningen årets sista arbetsdag. Några nya växelslipers blev inlagda i Brösarp mellan växel 6 och växel 9. Normala 2,6 m-slipers byttes ut mot nya 4,75 och 5 m-slipers som är gemensamma för de båda intilliggande spåren. Genom att lägga in långslipers även efter växelns bakre korsningsskarv underlättar man underhållet avsevärt eftersom det då går att komma åt att komprimera materialet under sliprarna, vilket var mycket svårt med den tidigare lösningen där korta sliprar låg omlott. Eftersom det bara handlade om ett tiotal sliprar bedömde vi det inte nödvändigt att hämta spikmaskinen från Sankt Olof. Istället slog vi ner de 120 spiken på det traditionella sättet med rälshammare.

facebook.com

I vår vagnverkstad lyser flitens (sladd-)lampa. Vi håller på med montage av ångvärme i SJ ECo5 8135. Parallellt med detta river vi loss gammalt tyg och stoppning från de träbänkar som så småningom ska in i SJ C3a 1314. I nämnda vagn gör vi även vissa justeringar i stommen i vagnens gavlar för att den bättre ska stämma överens med ritningarna.

facebook.com

God fortsättning. Tyvärr är inte vädret så här juligt i södra Sverige. Snarare är det en kall midsommarkänsla än vinterkänsla. Men - för att råda bot på detta kommer nu denna bild som tröst.

facebook.com

God jul önskar vi er alla från oss alla på Skånska Järnvägar!

facebook.com

I veckans fredagsminne, det sista innan julen på allvar slår sina klor i nationen, så ställer vi in siktet på året 1972. Skånska Järnvägar hade året innan etablerat sig i Brösarp, trafiken på museijärnvägen hade startat i ganska blygsam skala i symbios med den återstående trafiken i statlig regi och fokus låg på att säkra lämplig rullande material. Ett ånglok man tidigt hade span på var S2 1307 som på Ingemar Lundquists bild ses, med skorstenen vänd mot den nya hemmastationen på Österlen, passera Långebro utanför Kristianstad i oktober 1972. Loket användes i trafiken på museijärnvägen på Österen under drygt tio år, lämnade Skåne för Nordsjälland i utbyte mot ångloket S 1280 och återvände till trafiktjänst hos Nordsjällands Veterantog under hösten 2017. De är slitstarka grejor, de här ångloken! :) #fredagsminne #flashbackfriday #ånglok #ångtåg #skånskajärnvägar #österlen

facebook.com

Har du något paket som inte får plats under granen? Det har drabbat vår Signalavdelning som har lyckats få tag på en rejäl omgång lintrummor till vårens planerade storupprustning av en av våra, jo man får faktiskt lov att säga smått unika i det här fallet, lindrivna bomanläggningar. Tack vare stöd från Riksantikvarieämbetet så kan Signalavdelningen framtidssäkra bomanläggningen i Vitaby och byta ut hela den underjordiska delen av anläggningen med tillhörande lin- och vajermaterial. Det långsamma plinke-plonket i takt med vägvakternas eller tågklarerarnas ivriga vevande kommer alltså att kunna avhöras på Vitabys perrong under många år framöver!

facebook.com

Så här innan jul kan man råka på T21 74 med en leverans hårda klappar, som på Jan-Anders Wihréns bild från Ravlundabro, där loket samlar fart inför bränneribacken på sin väg mot Vitaby. Om den milda vintern hänger sig kvar så kommer banavdelningen att fortsätta byta sliprar i Skepparp med omnejd. Du kommer som vanligt att kunna följa arbetena i ord och bild på vår Facebooksida!

facebook.com

I vår riksomfattande kampanj att mota bort det skånska grådasket så delar vi med oss av den fantastiska utsikten från ett av våra rullande banarbeten, nämligen körning med museijärnvägens högst museala ballastplog från tidigt trettiotal. Skånska Järnvägar är verkligen ett levande museum och bevarar inte bara miljöer och det rullande kulturarvet utan även kunskaperna om handhavande, reparation och underhåll. Är du inte redan medlem i museiföreningen Skånska Järnvägar så passa på att bli, 2018 kommer att bli ett fantastiskt år! Utnyttja vårt medlemserbjudande här på Facebook redan idag så får du även purfärska nummer 4-2017 av vår medlemstidning på köpet, medlemskap varar hela 2018 ut. Ditt stöd gör det möjligt för oss att förvalta och utveckla museijärnvägen på Österlen!

facebook.com

Olika lok och vagnar med andra stinsar och resenärer men Vitaby station är sig förvånansvärt lik när man jämför Kenneth Larssons bild från sommaren 1974 med Tobias Bengtssons bild från sommaren 2017. Vi hoppas på att få se dig på våra perronger till sommaren!

facebook.com

I vår kampanj att mota bort det skånska grådasket så kastar vi in en bild på sommaren mesta trafiklok, E2 979, på rull i utförsbacken mellan Brösarp och Skepparp. Eldaren har precis lagt på ett par skyfflar kol, dragit på hjälpblästern för att få igång fyren lagom tills dess att lutningsförhållandena förändras och banan åter börjar stiga. Skånska Järnvägar är verkligen ett levande museum och bevarar inte bara miljöer och det rullande kulturarvet utan även kunskaperna om handhavande, reparation och underhåll. Är du inte redan medlem i museiföreningen Skånska Järnvägar så passa på att bli, 2018 kommer att bli ett fantastiskt år! Utnyttja vårt medlemserbjudande här på Facebook redan idag så får du även purfärska nummer 4-2017 av vår medlemstidning på köpet, medlemskap varar hela 2018 ut.

facebook.com

I veckans fredagsminne så njuter vi av Per Rasmussons härliga film från sommaren 1986, en sommar då museijärnvägen på Österlen firade sina första femton år. Ånglok No.3 BERG, från Malmö-Limhamns Järnväg, ses här passera Skepparp med god fart och tacklar den sista backen innan Brösarps station med glada visslingar och distinkta ångslag. #fredagsminne #flashbackfriday #ånglok #ångtåg #skånskajärnvägar #österlen

facebook.com

Quiz