Top Local Places

Katolska Ekumeniska Nämnden

Alviks Torg, Bromma, Sweden
Church/religious organization

Description

ad

Katolska Ekumeniska Nämnden är det organ inom Stockholms katolska stift som hanterar relationerna till andra kristna samfund.  Katolska Ekumeniska Nämnden är den enhet inom som på biskopens delegation ansvarar för den ekumeniska verksamheten inom Stockholms katolska stift. Ekumenikens mål är att realisera Kristi uppdrag att alla kristna ska vara ett. En sådan enhet kan inte vara blott ”andlig”. Eftersom världen och kyrkan har båda aspekterna andlig och materiell, måste även enheten vara såväl den osynliga, andliga, enheten som en synlig, strukturell, enhet. I den svenska kyrkliga verkligheten arbetar Katolska Ekumeniska Nämnden med att ge församlingar och enskilda stöd att ”göra gemensamt det som går att göra gemensamt”, med att främja dialog och kontakter med andra kristna samfund och med att samordna katolskt deltagande i ekumeniska åtaganden som Institutionssjälavården och Böneveckan för de kristnas enhet.

Nämnden ligger formellt under Johannes Paulus II Pastoralt Center, men hyr kontor av Sveriges Kristna Råd på Ekumeniska Centret i Alvik. Mycket samordning av formell ekumeniska samverkan i Sverige sker genom Sveriges Kristna Råd, Frikyrkosamråd, Svenska Missionsrådet och andra organisationer placerade på Ekumeniska centret, och nämndens kontor i SKR:s korridor ger en värdefull direktkontakt.


Ordförande för Katolska ekumeniska nämnden är p Fredrik Emanuelson OMI, som också är handläggare för ekumenik tillsammans med Magdalena Dahlborg.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Pope’s ‘Ecumenism of the Here and Now’ pays off in Greece

"For now, perhaps Francis is leading the Christian family into a new spirit of partnership, in which that conversation, when it does come, won’t seem so hopelessly divisive." Franciskus har under sin tid som biskop av Rom haft flera uppmärksammade möten med företrädare eller grupper från andra kristna samfund. Samtalen tenderar att kretsa kring det som är, snarare än det som var, och fokusera på att vandra tillsammans. http://www.cruxnow.com/church/2016/04/15/popes-ecumenism-of-the-here-and-now-pays-off-in-greece/

facebook.com

Ärkebiskop Antje Jackelén

(Fast i katolska kyrkan använder vi, när vi talar/skriver på svenska, ordet "reträtt"... ;) )

Ärkebiskop Antje Jackelén
facebook.com

News.va English

facebook.com

Eva-Lena Dackebro tipsar om gruppen ekumenik-kyrkorna tillsammans. Nås på https://www.facebook.com/groups/1106323472724233/?fref=ts

facebook.com

Få kvällar är så ödesmättade som skärtorsdagens. Vi vet vad som ska hända, men kan inte hindra något. Bara vara med när uppgifter demonstreras, fördelas och delegeras, sedan gå mot långfredagens mörker och sorg. Inte ens ett slutord får vi, sakramentet bärs ut. Det blir ingen slutvälsignelse, istället kan psalm 22 läsas medan altaret kläs av. I många församlingar är korset täckt av lila eller vinrött skynke från femte söndagen i fastan. Har man valt att inte täcka korset görs det istället i samband med altarets avklädande. Det är som när en sång slutar på fel ton, det skorrar och fortsätter göra det till påsknattens återlösning. Långfredagen i sin tur innebär kommunion men utan mässfirande. Ingen förvandling, inget offer. "Bara" själva delandet av brödet, i hast och tystnad. Ingen fridshälsning, bara gemenskap i sorgen - men också i hoppet, för det typiska för våra högtider är att mörkret alltid innehåller en strimma ljus, och ljuset alltid innehåller skuggor. På samma sätt som gott och ont alltid är närvarande i det mänskliga. De tre påskdagarna är en fantastisk påminnelse om hur varje ros har sin tagg, men också hur varje törnbuske kan överraska med underbara blommor. Nog så viktigt att komma ihåg i en tid som vår.

facebook.com

SVT visar långfredagens korsvägsandakt med påve Franciskus i Rom

Långfredagens korsväg i Colosseum sänds i SVT2 21:15 (på långfredagen). Kaj Engelhart kommenterar.

facebook.com

Kyrkoledare uppvaktar migrationsminister Morgan Johansson | Sveriges kristna råd

facebook.com

Diakonins månad 2016 - Ungas psykiska ohälsa | Sveriges kristna råd

Under 2016 fokuserar diakonins månad i september på barns och ungdomars psykiska hälsa och ohälsa. Som stöd till den som i församling eller på annat sätt arbetar karitativt med barn och ungdomar ger SKR ut ett material i ämnet.

facebook.com

Sveriges kristna råd

Det diskuteras mycket kring separerade asylboenden för grupper som utsätts för trakasserier och förföljelser. I princip alla kristna samfund får frågor med önskemål om ställningstagande. Sveriges Kristna Råd, den plattform samfunden har för gemensamt agerande, har målats upp som "splittrat" och anklagats för att tala med kluven tunga. Karin Wiborn, generalsekreterare, kommenterar detta här. SKRs blogg, där Björn Cedersjö nyligen tog ställning mot separata asylboenden för kristna, är en plattform där generalsekreterare och direktorer ger sina personliga reflektioner. Det är alltså inte SKRs samlade åsikt som uttrycks där, utan bloggen är en möjlighet för kansliet att kommentera och reflektera friare. Viktigt att komma ihåg.

facebook.com

Katolska Ekumeniska Nämnden

Nu drar böneveckan för kristen enhet igång. Se din församlings anslagstavla för att se vad som händer där du bor! http://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2016/boneveckan-for-kristen-enhet-18-25-januari?highlight=b%C3%B6neveckan

facebook.com

Quiz

NEAR Katolska Ekumeniska Nämnden