Top Local Places

Ånge teaterförening - en del av Riksteatern

, Ånge, Sweden
Community organization

Description

ad

Ånge teaterförening är en ideell organisation som arrangerar teater i Ånge kommun. Ånge Teaterförening vill ge dig tillgång till scenkonst som berör, inspirerar, underhåller och förundrar! Ditt medlemskort, Scenpass Sverige, ger dig dessutom tillgång till erbjudanden på en rad scener runt om i hela landet.

Ånge Teaterförening är en del av Riksteatern. I Sverige finns över 230 riksteaterföreningar som arbetar ideellt med att arrangera teater, dans och musik. Riksteatern är också Sveriges största producent av scenkonst med turnéer vars publik uppgår till över en halv miljon besökare. Riksteaterns insatser som  producent, arrangör och förmedlare av scenkonst samlar en total publik på närmare 1,2 miljoner besökare per år.

Ordinarie medlemskap kostar 120 kr per år. Om du bor tillsammans med en ordinarie medlem kostar medlemskapet 80 kr. Är du under 26 år kostar medlemskapet endast 50 kr.

VÄRVA DINA VÄNNER!
Våra medlemmar är en förutsättning för vår verksamhet, tack vare dig kan vi bedriva vår verksamhet vidare. Har du vänner som vill bli medlemmar kan de anmäla sig direkt på www.riksteatern.se/medlem. På samma webbadress kan du ge bort medlemskap i gåva. Det går också bra via telefon eller e-post till medlemsservice.


Information om föreställningar får du på vår hemsida www.angeteaterforening.se och här på facebook.

Vi ses på teatern!

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from Ånge teaterförening - en del av Riksteatern's post

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Samtal: Teater idag. Vad händer inom teatervärlden just nu? Vilka trender råder och vad kommer att gälla härnäst? Riksteaterns husregissörer Carl Johan Karlson och Lisa Färnström samt dramaturgen Ninna Tersman samtalade under denna programpunkt om hur de såg på teatern idag och i den närmsta framtiden och varför vissa trender och populära grepp blivit stora just nu. Vad är Riksteaterns plats i dagens teatervärld – vad tycker du? Lisa Färnström är regissör utbildad vid STDH, knuten till Riksteatern och är en av tre konstnärliga ledare för scenkonstkollektivet Troja. I höst är Lisa aktuell med Riksteaterns produktion ”Fäboland”. Ninna Tersman är utbildad vid Nordens Författarskola, Biskops Arnö, Stockholms Universitet samt dramaturgutbildningen på StDh 2009-11. Carl-Johan Karlson är regissör utbildad vid STDH, knuten till Riksteatern. Regisserade nyligen "Katt på hett plåttak" under Riksteaterns ledning.

Photos from Ånge teaterförening - en del av Riksteatern's post
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Läsning och samtal om Teatern "Dagbrott" Dramatiker Anders Duus är tillbaka med ett vardagsnära drama om längtan, frustration och kärlek. I botten av berättelsen ligger den komplicerade gruvfrågan, med sin motsättning mellan arbetstillfällen, miljökonsekvenser och samiska rättigheter. Deltagarna på denna programpunkt fick vara med om en läsning ur manuset och sedan höra ett samtal mellan Joakim Rindå och Anders Duus. Produktionen har premiär under hösten 2016 och är ett samarbete med Giron sámi teáhter. – Gruvfrågan innefattar så många aspekter av svensk politik. Här finns en berättelse om Sverige, om arbete, industri, hemtrakt, kolonialism och oändliga landskap som ruvar på ett nationellt trauma, säger Sara Giese, regissör om varför hon sätter upp Dagbrott. Medverkande i produktionen:Sarakka Gaup, David Lennemann och Mårten Andersson

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Work in progress: Tjärdalen Teater. Sara Lidmans hyllade Tjärdalen blir hösten 2016 storslagen musikteater i Carolina Frändes regi. På Scenkonst 16 bjöds vi in till ett samtal med Frände om hur idén kom till, hur hon har valt att sätta ihop det konstnärliga teamet, arbetetsprocessen och vad som sker i en regissörs huvud innan kollationering. Tjärdalen hade nämligen kollationering i anslutning till samtalet, vilket gav deltagarna möjlighet till en fantastisk insyn i den konstnärliga processen. Det fanns också chans att tillsammans titta på scenografin antingen i modellformat, som skiss eller i uppbyggnadsfas, beroende på hur långt scenografen har kommit. Om TjärdalenDet är två dagar innan midsommar i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar. Tjärdalen är en uttrycksfull och våldsam berättelse om hopp, förtvivlan, skuld och ansvar. Sara Lidmans bok Tjärdalen kom ut 1953 och blev en enorm succé, den kallades ”århundradets debutroman”. Nu får den urpremiär som musikteater i en originaluppsättning regisserad av Carolina Frände. För manus och musik står två av medlemmarna i Winhill/Losehill.

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Föreställning: Zebrafinken Teater. Riksteaterns residensverksamhet arbetar Carlos Romero Cruz med att utveckla och fördjupa sin avslutningsproduktion, Zebrafinken, från Stockholms Dramatiska Högskola. Med hjälp av Riksteaterns dramaturg Carl Johan Karlson kommer Carlos att arbeta med vad självkänsla är och har för påverkan på oss alla och på så sätt ta ytterligare ett steg att fördjupa sin huvudkaraktär Carlita Molida.

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Work in progress: P*fect Dans. P*fect ingår i Riksteaterns stora danssatsning och utforskar frihet i kropp och rörelse på olika sätt. Genom att använda sig av sina och andras kroppar utforskar de hur vi interagerar med människor i olika miljöer och sammanhang. Hur får/får en inte röra sig beroende på genus, sexuell identitet, klass och bakgrund, samt hur visar det sig i olika rum? När är en som mest fri, när är en som minst fri och varför? Hur skapas trygga rum? P*fect dance company är Sveriges första waacking och voguing kompani. Det grundades år 2007 med ambitionen att rucka på normerna inom streetdance kulturen med mottot “alla ska få vara den en är eller vill vara”. Tack vare arrangemang av vogue events och workshops bidrog P*fect till spridningen och utvecklingen av voguing och “ballroomkulturen“ i Sverige och Europa. Kompaniet har bland annat setts på Juste Debout, Melodifestivalen, Dramaten samt varit förband till Lady Gaga. Kompaniet medverkade i musikalen Cabaret år 20144 på Malmö Stadsteater och satte upp sin egna föreställning Imprint på Dansens hus samma år. P*fect är medlem i det internationellt kända vogue huset The Legendary house of Ninja. Medverkande: Anna Näsström, Bambam Frost, Bianca Traum och Sofia Södergård.

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Föreställningen: Nina Simone och Josette Bushell-Mingo Under hösten 2016 turnerar Nina – a dangerous story about me and Nina Simone. En föreställning om Nina Simone. Och om Josette Bushell-Mingo. Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. Genom text, musik och sång av Josette och tre musiker får vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång. På Scenkonst 16 fick vi lyssna till ett samtal mellan Nathan Hamelberg (skribent, kommunikatör på Mångkulturellt centrum och Nina Simone-kännare) och Josette Bushell-Mingo om hur idén om produktionen kom till. Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid fick hennes karriär stora konsekvenser när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är en skrämmande realitet även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag? Under programpunkten kommer Josette även att framföra två av låtarna ur föreställningen. Josette Bushell–Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire – for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013 erhöll hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllas i svensk och internationell press.

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

#scenkonstdagarna16 #scenkonst16 #Riksteatern Föreställning: Det gulliga pojkslemmot Teater. Hyllad är bara förnamnet till denna produktion som har spelat på både Dramaten och Teater Brunnsgatan Fyra de senaste åren. Efter att ha gått till grunden med sin inre tonårstjej Linnea i succéföreställningarna Svart tulpan och Dagboksanteckningar från ett källarhål gör David Wiberg i Det gulliga pojkslemmot upp med sin inre gubbe. Vi får möta den bedagade Malmöförfattaren Manne Törnlund, vedergällaren Niels och även Linnea, som nu blivit 21 år, flyttat till Malmö och börjat göra serier. David Wiberg glider mellan karaktärerna i en humoristisk och poetisk föreställning om havererad manlighet, självbilder i upplösning och om längtan efter att vara en tydlig person. För regin står Paula Stenström Öhman från teatergruppen Lumor som rönt framgångar med föreställningar som Hon finns inte med på fotografiet, Nu är du inte så kaxig och Materia – Jag är inte Linda Lovelace. Det gulliga pojkslemmot är en samproduktion mellan David Wiberg, Paula Stenström Öhman och Lumor. Föreställningen hade urpremiär på Teater Brunnsgatan Fyra den 19 februari 2014. Det gulliga pojkslemmot kommer ut som pocket på Atlas i september 2016. Press i urval “Wibergs Linnea är oemotståndlig… Han spelar sin Linnea med fin skörhet och försiktiga utbrott. Genialt.” SvD “…tänkvärd och synnerligen välspelad föreställning. Med skrattets hjälp och med åskådaren som gisslan målar David Wiberg sina karaktärer mot avgrunden.” Nummer.se” Språk: svenskaLängd: 80 min Text och medverkan David WibergRegi och textbearbetning Paula Stenström ÖhmanMusik och ljuddesign Stefan Johansson i samarbete med Min Stora SorgKostym, mask och scenbild Erika MagnussonLjusdesign och scenbild Markus GranqvistGrafisk form Erica JacobsonKostym- och maskassistent Fredrik Sundberg SvartsjöKoreografi Malin Hellkvist SellénProducent Sara Fors

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Först ut på #Scenkonstdagarna16 i lördags var: Föreställningen: Omkretz Dans. I denna föreställning får du möjlighet att uppleva kroppslig teknik och stora känslor på en och samma gång. Två dansare utför en serie komplexa och hypersnabba rörelsesekvenser i framfart över en långsmal bana, från en ände till nästa där de tvärvänder och fortsätter i motsatt riktning. Under tiden roterar banan 400 grader hela rummet runt, gradvis och medsols. Med banan förskjuts även rörelsernas bågar och koreografin böjer sin riktning. Den ena bågen efter en annan, i tvärvändning efter vridning kretsar dansen sin omkrets. I en enda (fler-riktad) framåtrörelse – i en ständig vändning utan återvändo. Omkretz kretsar kring stegets framåtriktade bana genom att rusa fram envirvelrörelse av mikro-skiften vars riktning alltid är flera, och en bana oundvikligen en härva av spår. Därför, en rusning som är en tekniskt utmaning och samtidigt ett emotionell äventyr. Omkretz är också ett projekt i minimalismens anda, men i form av en entropi av inordnade hyperboler. Projektet tar avstamp vid Steve Reichs oktett Eight Lines som anger styckets strukturmodell, vidare ersatt av en härva akustiska och elektroniska ljudglidningar – varvid minimalismen återges som det mikromaliska. ”Walk spin strut limp bend stretch kneel chop blur press loose thrust lead stalk push hold pull hide carry and run” Koreografi: Cristina CaprioliDansare: Philip Berlin och Madeleine LindhLjudbild och live musik: Yoann Durant

Timeline Photos
facebook.com

Timeline Photos

Syrenerna blommar utanför Rikateatern i hallunda. Scenkonstdagarna gick av stapeln idag och teaterföreningar, arrangörer och konstutövare från hela landet träffas i helgen för att se föreställningar, delta i diskussioner och samtal m.m. för att få organisationen att växa sig större och sprida kultur över hela landet. Tidigare hette evenemanget "Teaterdagarna" men har nu breddat sig en aning till begreppet scenkonst som innefattar mer. Ånge Teaterförening blev spontant representerad av en nygammal medlem/fd styrelsemedlem som åkte hit på inbjudan till det nya HBTQ-nätverket inom Riksteatern. Underbar dag! Många kontakter knutna och har tagit del av många intressanta föreställningar och produktionsarbeten. 🌟 #mittriksteatern #riksteatern #scenkonst16 Syntolkning; En bild på en syrenhäck i full blom, i bakgrunden syns Riksteaterns hus där det står Riksteatern i stora bokstäver.

Timeline Photos
facebook.com

Hälsar alla en trevlig kulturnatt 😊

facebook.com

Tre Kärlekar

facebook.com

Timeline Photos

Ingvar nästa! Bussresa till Sundsvall!

Timeline Photos
facebook.com

Quiz

NEAR Ånge teaterförening - en del av Riksteatern