Top Local Places

Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana

Partizanska cesta 2, Sezana, Slovenia
Landmark & Historical Place
advertisement

Description

ad

Botanični vrt Sežana iz leta 1848 je prostor bogate naravne in kulturne zakladnice, primeren za oglede, sprehode in organizacijo raznoraznih dogodkov.  Začetki Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso segajo v leto 1848, ko je Tržačan, po rodu Grk, Giovanni Scaramangà di Hiccolo Cavaliere na robu Sežane kupil posest in na njej zgradil vilo Mirasasso (občudovalec kamna) kot protiutež tržaškemu gradu Miramare (občudovalec morja). V naslednjih letih je ob vili pričel z urejanjem vrta v slogu tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Kot lastnik ladjevja ter velik ljubitelj botanike je semkaj vnašal drevesne in druge rastlinske vrste iz različnih koncev sveta, izmed katerih se mnoge v vrtu bohotijo še danes.
Leta 1890 je bil v vrtu dograjen še rastlinjak, ki spominja na schӧnnbrunski rastlinjak na Dunaju. Slikovit rastlinjak belega ogrodja, s stekleno kupolo osrednjega dela ter dveh bočnih, pročelno zastekljenih, ladij, ob vstopu popelje v čas nekoč brezhibno urejenega prostora s snežno belim peskom posutih poti in z belimi zavesami zastrtih stekel. V čas Giovannija mlajšega, ki je od matere Mirtò (hčere Giovannija prvega) posest podedoval leta 1927 in ga z zanosom ljubezni do narave in urejenosti posedoval vse do nacionalizacije leta 1948.
Po tem letu je bila usoda vrta prepuščena zobu časa in okoliščin, dokler je njegova lastnica postala Občina Sežana, ki ga je kmalu predala v upravljanje pravnim prednikom današnjega upravljavca Komunalno stanovanjskega podjetja d.d. Sežana.

Danes vrt vabi kot prostor naravne vrednote državnega pomena, naravnega spomenika lokalnega pomena ter vrtnoarhitekturne dediščine. Kot prostor, ki se od svojih sorodnikov loči s svojo drugačnostjo. S svojo zgodbo.
Vstop v vrt je za individualne obiskovalce prost, organizirane skupine nad 10 oseb pa si vrt lahko ogledajo s hišnim vodnikom po predhodni najavi. Voden ogled, ki traja 1,5 h vključuje predstavitev zunanjih površin vrta, rastlinjaka oz. palmarija, naravoslovnega muzeja in filma o vrtu.
Poleg vodenih ogledov v vrtu organiziramo tudi civilne poročne obrede s spremljajočimi storitvami, v soorganizaiciji pa tudi druge, vrtu primerne, dogodke. Prostor oddajamo na razpolago za snemanja in fotografiranja, obeležja, raznorazna srečanja, predstavitve in razstave ter druge dogodke, ki iščejo čar drugačnih doživljajev in doživetij. Zato vabljeni, da stopite v stik z nami...  

KONTAKT

Opening Hours

ponedeljek
07:00 - 15:00
torek
07:00 - 15:00
sreda
07:00 - 15:00
četrtek
07:00 - 15:00
petek
07:00 - 15:00
sobota
09:00 - 17:00
nedelja
09:00 - 17:00

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Umetniško načrtovanje projekta v fotografski praksi

V začetku junija bo v Botaničnem vrtu Sežana pod vodstvom Špele Volčič, fotografinje in vizualne umetnice, potekala celotedenska FOTOGRAFSKA DELAVNICA z naslovom UMETNIŠKO NAČRTOVANJE PROJEKTA V FOTOGRAFSKI PRAKSI. Več informacij o delavnici najdete na sledeči povezavi: http://www.ksp-sezana.si/wp-content/uploads/2017/05/Letak-za-spletno-stran-foto-delavnica.pdf Zaradi omejenega števila mest, je potrebna predhodna najava na storitve@ksp-sezana.si ali 031 625 093.

Umetniško načrtovanje projekta v fotografski praksi
facebook.com

Sončna ura s Tonetom Partljičem

Prireditve v Botaničnem vrtu Sežana v letu 2017 se približujejo vrhuncu. Kmalu nas bo v Botaničnem vrtu Sežana s svojim obiskom razveselil TONE PARTLJIČ - pisatelj, dramatik, komediograf, in sicer v okviru letošnje zaključne "Sončne ure" - klepetalnice Kosovelove knjižnice Sežana. V sredo, 31. maja 2017, ob 17.00, ste v vrt vabljeni vsi, da se pridružite njegovi družbi. Več o dogodku na: http://www.ksp-sezana.si/wp-content/uploads/2017/05/Letak-za-spletno-stran.pdf

Sončna ura s Tonetom Partljičem
facebook.com

Brezplačni vodeni ogledi Botaničnega vrta Sežana

VABLJENI K BREZPLAČNIM VODENIM OGLEDOM BOTANIČNEGA VRTA SEŽANA V okviru 60. obletnice delovanja KSP d.d. Sežana pričenjamo DANES (ponedeljek, 15.5.2017) z ENKRAT DNEVNIMI brezplačnimi vodenimi ogledi Botaničnega vrta Sežana. Od danes do petka, 19.5.2017 se bo voden ogled pričel ob 16.00 uri, v soboto, 20.5.2017 in nedeljo, 21.5.2017 pa ob 15.00. Vodeni ogledi bodo trajali eno uro. Zbirno mesto: pred Turistično informacijskim centrom Sežana (stavba Občine Sežana). Opomba: Brezplačni vodeni ogledi so namenjeni individualnim obiskovalcem in družinam, organizirane skupine (nad 10 oseb) si vrt lahko ogledajo na osnovi vnaprejšnje najave, izven brezplačnih vodenih ogledov. Prisrčno vabljeni

Brezplačni vodeni ogledi Botaničnega vrta Sežana
facebook.com

Otvoritev fotografske razstave VRT V VRTU

VABLJENI V BOTANIČNI VRT SEŽANA NA OTVORITEV FOTOGRAFSKE RAZSTAVE VRT V VRTU V petek, 05.05.2017, ob 17.00 uri, bomo v Botaničnem vrtu Sežana otvorili fotografsko razstavo VRT V VRTU, nastalo v sodelovanju z Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela Sežana, smer Fotografija. Študentke Maja Oblak Rolli, Amanda Oven in Eva Žurbi so pod mentorskim vodstvom sežanske višje šole izvedle projekt celoletnega fotografiranja Botaničničnega vrta Sežana, katerega dela bodo služila zlasti promociji vrta. Strnjenemu uradnemu delu otvoritve bo sledil ogled izbranih fotografskih del, ki bodo razpostavljena na prostem, v zunanjosti vrta, dogodek pa bomo zaključili v prijetnem druženju. Prisrčno vabljeni.

Otvoritev fotografske razstave VRT V VRTU
facebook.com

facebook.com

Urnik Botaničnega vrta Sežana se 01.05.2017 podaljša Obveščamo vas, da se s ponedeljkom, 01.05.2017 (do sobote, 30.09.2017) urnik Botaničnega vrta Sežana podaljša. Med delavniki (ponedeljek-petek) bo vrt odprt od 07.00 do 19.00, ob sobotah,nedeljah in praznikih pa od 10.00 do 19.00. Individualni obiskovalci si vrt lahko ogledajo brezplačno, skupine nad 10 oseb pa zgolj s hišnim vodnikom na osnovi vnaprejšnje najave. Gibalno ovirane osebe naj se za dostop do vrta obrnejo na sosednji Turistično informacijski center (05 7310 128) ali osebje KSP d.d. Sežana (031 625 093). Prisrčno vabljeni.

facebook.com

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post

VČERAJ SO V BOTANIČNEM VRTU SEŽANA REZULTATI CELOTEDENSKE KAMNOSEŠKE DELAVNICE "VRT IN KAMEN" POŽELI ŠTEVILNE POHVALE Kamnoseška delavnica je v Botaničnem vrtu Sežana potekala prvič, zato smo še toliko bolj navdušeni, da je uspela. Potek delavnice je čez teden obiskalo več kot 500 obiskovalcev. Vse pohvale gredo Višji strokovni šoli Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, smer Oblikovanje kamna, ki je delavnico izpeljala strokovno in profesionalno ter z veliko mero zagnanosti. Kamnoseški delavnici "Vrt in kamen" se je pridružila tudi "Šola prenove", h kateri se je prijavilo 6 udeležencev. Pod mentorskim vodstvom Damjana Švare in Antona Marna iz sežanske višje šole ter Tomaža Furlana iz Šole prenove so študentje in drugi udeleženci, kljub muhastemu vremenu, uspeli realizirati dolgo pričakovani projekt ureditve doslej zanemarjenega dela vrta. Podest tu nekoč prisotnega paviljona so na osnovi skrbno načrtovanega posega, odobrenega s strani ZVKDS, OE Nova Gorica ter Občine Sežana, uredili s polkrožno kamnito klopjo ter okroglo kamnito mizo. Za realizacijo projekta je bil uporabljen star kamniti material, najden v okviru del za revitalizacijo dela Botaničnega vrta Sežana, veliko materiala pa je v podporo delavnici in vrtu samemu darovalo tudi podjetje MARMOR D.D. SEŽANA. Rezultat, ki so ga včeraj uradno obeležili podžupanja Občine Sežana, dr. Ljubica Jelušič, ravnatelj Višje strokovne šole Sežana, g. Anton Marn ter predstavnik KSP d.d. Sežana, je viden. Za zakulisjem pa skriva še mnogo več - uspešno medsebojno sodelovanje različnih sfer - izobraževalne, podjetniške, kulturnovarstvene in nenazadnje občinske. Hvala vsem, ki ste pri tem projektu sodelovali.

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post
facebook.com

Vabljeni k otvoritvi trajne razstave kamnitih elementov

Jutri (v soboto, 22.04.2017) vas ob 17. uri vabimo v Botanični vrt Sežana, kjer bo potekala OTVORITEV TRAJNE RAZSTAVE KAMNITIH ELEMENTOV, ki so jih študentje Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana pod mentorskih vodstovm izdelali v okviru kamnoseške delavnice "Vrt in kamen", v Botaničnem vrtu Sežana odvijajoče se že od torka, 18.04.2017. H kreaciji kamnitih elementov so pomembno prispevali tudi udeleženci sočasno organizirane kamnoseške delavnice "Šola prenove". Več o delavnicah na: http://www.ksp-sezana.si/wp-content/uploads/2017/04/02-kamnoseska-delavnica-letak-WEB.pdf Uradni del otvoritve bosta pospremila podžupanja Občine Sežana, ga. Ljubica Jelušič ter ravnatelj Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana, g. Anton Marn. Sledil bo ogled nastalih elementov ter zaključek v prijetnem druženju. Prisrčno vabljeni.

Vabljeni k otvoritvi trajne razstave kamnitih elementov
facebook.com

Ogled kamnoseške delavnice VRT IN KAMEN

V Botaničnem vrtu Sežana se bo v sodelovanju z Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela Sežana, smer Oblikovanje kamna, odvijala interna kamnoseška delavnica VRT IN KAMEN. Vsi, ki si želite pobliže ogledati proces kreiranja kamnitih elementov, ki bodo po zaključku delavnice predani v trajno uporabo Botaničnemu vrtu Sežana, vabljeni k brezplačnemu ogledu. Zaključku delavnice bo sledila otvoritev trajne razstave, pri čemer bomo vaše udeležbe prav tako veseli. Več informacij na povezavi: http://www.ksp-sezana.si/wp-content/uploads/2017/04/02-kamnoseska-delavnica-letak-WEB.pdf Pokrovitelj delavnice je podjetje Marmor d.d. Sežana.

Ogled kamnoseške delavnice VRT IN KAMEN
facebook.com

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post

Strokovna delavnica Vse o vrtnicah je dosegla svoj namen, je bilo slišati med številnimi udeleženci, ki so se v Botaničnem vrtu Sežana danes udeležili prvega izmed številnih letošnjih dogodkov. Vreme je bilo naravnost čudovito, vodje delavnice (Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, Matjaž Mastnak, strokovni svetovalec in član društva ter Ivo Sosič, prav tako član društva) so srečanje izpeljali strokovno in navdušujoče, prisotni pa so s svojo prisotnostjo poskrbeli za dobro voljo. Hvala vsem prisotnim, vse ostale pa z veseljem vabimo, da se udeležite ostalih prihajajočih dogodkov.

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post
facebook.com

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post

Danes je v Botaničnem vrtu Sežana potekala tiskovna predstavitev na temo skoraj dvajsetih prireditev, ki bodo v letošnjem letu v organizaciji KSP d.d. Sežana potekale v vrtu. Sežanski vrt s vsebinsko pestrimi dogodki je izzval pozornost številnih medijev (RTV Slovenija, Radio Koper, Radio Capris, STA, Primorske novice, pa tudi Miss Claire iz sosednje Italije). V torek, 14.03.2017 bomo sežanski vrt z zgodbo od leta 1848 do danes ter prireditvami, ki jih načrtujemo, predstavili tudi na oddaji Dobro jutro. Jutri, 11.03.2017 pa prvi dogodek: strokovna delavnica Vse o vrtnicah s presenetljivo velikim številom prijavljenih udeležencev, ki se napovedi o lepem vremenu in dobri družbi že veselijo. Hvaležni smo vsem, ki nas ob spodbujanju razvoja vrta podpirate.

Photos from Botanični vrt Sežana - KSP d.d. Sežana's post
facebook.com

KonektOn

KonektOn
facebook.com