Top Local Places

Župnija Bevke

Bevke 42, Log pri Brezovici, Slovenia
Religious Organization

Description

ad

Bevke so prvič v arhivih omenjene 1392, prvi podatki o cerkvi pa so za leto 1528.  Bevke so prvič v arhivih omenjene 1392, prvi podatki o cerkvi pa so v arhivih zabeleženi za leto 1528. Ta cerkev je bila manjša in postavljena pravokotno na zdajšnjo stavbo. Glavni oltar je bil ne mestu sedanjega oltarja sv. Florjana. Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske omenja Bevke kot podružnico župnije vrhnika, leta 1689. Cerkev je takrat imela dva oltarja: oltar sv. Križa ter oltar sv. Florjana. Okoli te cerkve je bilo farno pokopališče. Leta 1782 so cerkev povečali. Sezidajo prezbiterij in zvonik, ki pa je bil nižji od sedanjega. Od tega leta dalje so Bevke stalna ekspozitura s stalnim ekspozitom, ki je bival v Bevkah. Cerkev je posvetil tedanji ljubljaski škof grof Karel Herberštein. Zidava cerkve leta 1782 je bila težavna, saj je bila okolica Bevk tedaj vsa v vodi in močvirju. Kamen in drug material so dovažali s čolni povečini iz Podpeči. Takrat je bilo v bevkah le kaih 12 – 24 hiš. Pozneje, ko se je polje bolj izsušilo pa se je število hiš povečalo. Leta 1937 je tako v bevkah zabeleženih 400 ljudi v 80 hišah, leta 1995; 656 ljudi, danes (2012) pa približno 1000. Istega leta (1782) so pozidali tudi župnijšče.  Leta 1859 so naredili novo pokopališče na »za Brdom« ter ukinili pokopališče okoli cerkve, ter prizidali kapelo sv. Treh Kraljev. Leta 1898 je po načru dekana Koprivnikarja dvignjen zvonik na sedanjo višino (28m). V zvoniku so sedaj štirje bronasti zvonovi. Zadnji - četrti je bil po škofu Jožefu blagoslovljen 13. maja 2001.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

facebook.com

facebook.com

Mladi animatorji Oratorija Bevke sporočajo: Živjo vsem prijateljem oratorija Bevke! Tudi v letu 2017 oratorij Bevke bo. Začel se bo 2. julija z uvodno slovesnostjo ter končal 8. julija s piknikom. Skratka rezervirajte si teden dni za druženje na "našem/vašem" travniku pod cerkvijo od 2.7. - 8.7.2017 Animatorji, OFR, kuharice in g. župnik se že zelo veselimo druženja z vami. več inofrmacij pa v prihodnjih dneh, tednih,... :)

facebook.com

Tile fantje so letos nosili veliko bandero pri vstajenski procesiji. Da so bili še postavnejši kot sicer, so jim dekleta pripela rdeče nageljne.

facebook.com

Quiz