Top Local Places

Spominčica - Alzheimer Slovenija

Linhartova 13, Ljubljana, Slovenia
Non-Governmental Organization (NGO)
advertisement

Description

ad

Spominčica - Alzheimer Slovenia, 1997, is a NGO aimed at raising awareness about dementia and providing help to persons with dementia and their carers.

Opening Hours

ponedeljek
09:00 - 16:00
torek
09:00 - 16:00
sreda
09:00 - 16:00
četrtek
09:00 - 16:00
petek
09:00 - 16:00

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

PROBLEMSKA KONFERENCA Vabimo vas na problemsko konferenco Aktiva socialnih delavcev pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in Socialne sekcije Gerontološkega društva Slovenije z naslovom »Pravica starejših do zakonitega zastopanja?«, ki bo organizirana v torek, 28. 11. 2017, ob 8.30 uri v Austria Trend Hotel na Dunajski cesti 154 v Ljubljani. V okrogli mizi ob 11.30 uri bo sodelovala tudi Štefanija L. Zlobec, predsednica Spominčice – Alzheimer Slovenija. Vabljeni!

facebook.com

OSMO PREDAVANJE USPOSABLJANJA »NE POZABI ME« V torek, 28. 11. 2017, bo ob 17. uri na Linhartovi cesti 13 osmo predavanje usposabljanja Ne pozabi me. Jana Dragar, dipl. soc. delavka bo predavala o skrbi zase v skupnem življenju z družinskim članom z demenco. Po predavanju bo predavateljica odgovarjala na vprašanja udeležencev. Vljudno vabljeni!

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V GORNJEM GRADU Vabimo vas na Alzheimer Cafe, ki bo v četrtek, 30. 11. 2017, ob 17. uri v DEOS d.d., PE Centru starejših Gornji Grad, Tlaka 28, Gornji Grad. Tokratna gostja srečanja bo doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevr. z naslovom predavanja Prepoznavanje demence in zgodnja diagnoza. Na predavanju boste preko praktičnih primerov spoznali najpogostejše zgodnje znake demence in možnosti, kako takšno stanje prepoznati in zgodaj ukrepati. Vljudno vabljeni!

facebook.com

Glasba, ples, vedno okrepi dušo človeka

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V ČEBELARSKEM CENTRU LESCE V četrtek, 23. 11. 2017, smo ponovno imeli Alzheimer Cafe v Čebelarskem centru v Lescah, ki ga je Spominčica organizirala v sodelovanju z Ljudsko univerzo Radovljica. Predstavnica Spominčice, Alenka Virant, prof. andrag. je predstavila vaje in igre za ohranjanje kognitivnih sposobnosti. V predavanju je obravnavala teme kot so, kaj je spomin in kako ga lahko izboljšamo, AD GAMING - evropski projekt, t. i. "resne igre" za ohranjanje kognitivnih spoobnosti" in primere vaj, ki jih lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju z osebo z demenco. Potrpežljivost, da si vzamemo čas in posvetimo osebi toliko pozornosti, kot jo potrebuje, so temeljna vodila pri igrah z osebo z demenco. Ta vodila lahko prenesemo na večino aktivnosti, ki jih počnemo skupaj z osebo z demenco. Pravila igre poenostavimo in prilagodimo zmožnostim posameznika. Pomembno je, da pravila niso pretežka niti prelahka. Pri igrah uporabljajmo vsa čutila. Ne pozabimo na varno okolje in spodbudno besedo. Bodimo dobri opazovalci in uporabljajmo pozitivno komunikacijo. Med in po predavanju so udelženci postavljali veliko vprašanj in se med seboj povezali v sproščenem pogovoru. Za naslednje srečanje smo dogovorjeni za delavnico, na kateri bomo igre in vaje preizkusili v praksi. Naslednja delavnica, ki jo organizira Spominčica, bo v četrtek, 21. 12. 2017, ob 17. uri v Alzheimer centru v podhodu Bežigrajska vrata. Vabljeni, da se nam pridružite!

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V DSO TREBNJE Vabimo vas na Alzheimer Cafe, ki bo v torek, 28. 11. 2017, ob 17. uri v Domu starejših občanov Trebnje, Stari trg 63, Trebnje. Tokratni gostji srečanja bosta Tamara Mijatovič, univ. dipl. psih. in Tina Mojškerc, univ. dipl. soc. del., mag. prof. inkluz. ped. z naslovom predavanja Zaščita ranljivih skupin-nasilje nad starostniki. Na predavanju boste izvedeli o vse večji problematiki nasilja nad starejšimi. Predavateljici bosta podali svoje osebne izkušnje pri odkrivanju nasilja nad starejšimi in vlogo Centra za socialno delo pri obravnavi nasilja nad starejšimi. Vljudno vabljeni!

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V DSO LJUBLJANA MOSTE-POLJE Vabimo vas na Alzheimer Cafe, ki bo v sredo, 29. 11. 2017, ob 17. uri v Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje, Ob sotočju 9, Ljubljana. Tokratna gostja srečanja bo Jana Dragar, dipl. soc. delavka z naslovom predavanja Skrb zase v skupnem življenju z družinskim članom z demenco. Na predavanju boste spoznali aktivnosti, ki svojcem pomagajo pri sproščanju in lažjem soočanju s težavami, ki jih prinaša demenca. Vljudno vabljeni!

facebook.com

ODPRTJE DEMENCI PRIJAZNE TOČKE NA KOROŠKEM Dom Hmelina d. o. o., Radlje ob Dravi bo v okviru oblikovanja demenci prijaznega okolja prvi na Koroškem, pridobil naziv »Demenci prijazna točka«. Dogodek bo v sredo, 29. novembra, ob 11. uri, ko bo točko slavnostno otvorila predsednica Združenja Spominčica gospa Štefanija L. Zlobec. Demenci prijazne točke so namenjene osebam z demenco in njihovim svojcem ter širši javnosti. Na njej lahko dobite koristne informacije o demenci ter informacije o tem, na koga se lahko obrnete po pomoč, če na ulici prepoznate osebo z demenco ali potrebujete nasvet glede skrbi za osebo z demenco v domačem okolju. V prihodnje bo na različnih lokacijah po Sloveniji odprtih še več Demenci prijaznih točk. Vljudno vabljeni!

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V ČETRTNI SKUPNOSTI POLJE Na Alzheimer Cafeju, ki je bil organiziran 22. 11. 2017 v ČS Polje, center Zalog, je Alenka Virant, prof. andrag. predavala o demenci, njenem prepoznavanju in njenih prvih znakih. Demenca je skupek simptomov in znakov, ki se pojavljajo pri bolniku in so lahko posledica različnih bolezni. Demenco lahko povzroči več kot sto različnih bolezni. Najpogostejši vzrok demence je Alzheimerjeva bolezen, ki je vzrok za več kot 65 % vseh demenc. Za demenco so značilne motnje spomina, osiromašeno mišljenje ter težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Okrnjeno je pomnenje in priklic novih informacij, zmanjšana je zmožnost orientacije, razumevanja, računanja, govornega izražanja in presoje. Zmanjšana je sposobnost obvladovanja čustev ter socialnega vedenja. Z napredovanjem demence postaja oseba z demenco vedno manj samostojna in potrebuje dodatno nego. Udeleženci so po izčrpnem predavanju zastavili predavateljici mnogo vprašanj, ki so se v glavnem nanašala na stiske, ki jih doživljajo pri sebi, svojih svojcih ali sosedih z demenco. Udeleženci so se razšli zadovoljni in s kopico novih informacij, ki jih bodo takoj preizkusili v praksi.

facebook.com

ALZHEIMER CAFE V DOMU STAREJŠIH NA FARI NA PREVALJAH Na Alzheimer Cafeju, ki je bil organiziran 22. 11. 2017 v Domu starejših Na Fari na Prevaljah, je Elizabeta Štrubelj, višja delovna terapevtka predavala o tem, kako živeti kvalitetno življenje z demenco. Predavateljica je predstavila vse tri stopnje demence, zgodnjo in napredujočo stopnjo ter stopnjo hudo razvite bolezni, kaj je zanje značilno z vidika bolezni in kakšno je priporočljivo vedenje svojcev do osebe z demenco za vsako stopnjo demence posebej. Nasvete je nazorno opisovala s primeri iz prakse, ki jih vsakodnevno doživlja na svojem delovnem mestu kot višja delovna terapevtka. Na tak način so dobili udeleženci veliko bolj plastično predstavo, kako pravilno ravnati v različnih situacijah, kar jim je vlilo samozavest in večje zaupanje vase.

facebook.com

Na 7. predavanju usposabljanja za svojce Ne pozabi me, je predavala Katarina Barbara Štrukelj, psihiatrinja z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. V predavanju z naslovom POJAV OBČUTKOV IZGUBE, KRIVDE IN NEMOČI ZARADI VEDENJA SVOJCA Z DEMENCO se je dotaknila številnih neugodnih občutij, s katerimi se soočamo ob skrbi za svojca z demenco, poudarila pa je tudi tista pozitivna čustva in situacije, na katera pogosto pozabimo. Skozi izkušnje iz ambulante je opisala svoje soočanje z bolniki z demenco in njihovimi svojci ter čustva in doživljanja, s katerimi se pri tem srečuje - bolnikova, skrbnikova in tudi lastna. Udeleženci so aktivno sodelovali pri oblikovanju predavanja in z ostalimi podelili mnoge svoje zgodbe, dileme in nasvete, kako se sami soočajo s težkimi situacijami ob skrbi za osebo z demenco.

facebook.com

ZA BOLNIKE Z DEMENCO - ŽE 15 LET Skupina za pomoč pri demenci se na Obali srečuje že 15. leto, zato vas NIJZ OE Koper in Društvo za pomoč pri demenci Primorske Spominčice vljudno vabita na 15. tradicionalno letno srečanje Za bolnike z demenco - že 15 let, ki bo v četrtek, 23. 11. 2017, v restavraciji Srednje šole Izola, s pričetkom ob 16.30 uri. Strokovno srečanje je namenjeno širši javnosti, bolnikom in njihovim svojcem, zdravstvenim delavcem ter ostalim strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z demenco. Vljudno vabljeni!

facebook.com