Top Local Places

PGD Ilirska Bistrica

Vilharjeva cesta 19, Ilirska Bistrica, Slovenia
Community Organization
advertisement

Description

ad

ZGODOVINA DRUŠTVA

Začetki delovanja društva segajo v leto 1886, ko je nekaj preudarnih krajanov ustanovilo gasilsko društvo ter s prispevki članov društva in darili krajanov nabavilo najnujnejšo gasilsko orodje.
V času med obema svetovnima vojnama je delovanje društva stagniralo in zaživelo šele po osvoboditvi. Leta 1956, ob 70-letnici društva, je društvo razvilo nov prapor ter po potresu istega leta temeljito obnovilo in dogradilo gasilski dom ter nabavilo prvo tipizirano gasilsko vozilo z vgrajeno vodno črpalko. Po letu 1976 je sledil hiter napredek in razvoj društva, okrepilo se je delovanje društva na vseh področjih. Društvo je pričelo s postopnim nabavljanjem gasilskih vozil in opreme za zaščito in reševanje.

Večanje obsega nalog in s tem povezana nabava ustrezne opreme za učinkovito izvajanje teh nalog, je pripeljalo do velike prostorske stiske društva. Po več kot desetih letih gradnje, predvsem zaradi večnega pomanjkanja sredstev, se je društvo avgusta leta 2004 preselilo v nov gasilski dom, kateri pa do danes, kljub velikim naporom članov društva, še ni v celoti dokončan.

PREDSTAVITEV DRUŠTVA

Gasilska enota spada v IV. kategorijo in je osrednja gasilska enota v občini Ilirska Bistrica.  Občina Ilirska Bistrica meri 480 km2 in ima 14.234 prebivalcev. V občini Ilirska Bistrica deluje 7 PGD, ki so vključena v gasilsko zvezo Ilirska Bistrica.  Poveljnik društva je Matej Ličan, predsednica pa Darja Stančič Slavec.  Leta 1993 je društvo pridobilo pogodbo za opravljanje nalog zaščite in reševanja ob nesrečah v cestnem prometu in ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Društvo trenutno šteje 162 članov. V zadnjih letih je število intervencij med 100 in 160 na leto. Gasilska enota v letu 2012 posredovala na 233 intervencijah (od tega 19 intervencij kot GEŠP), v letu 2013 pa  na 131 intervencijah (od tega 30 intervencij kot GEŠP). Društvo v zadnjih letih pospešeno obnavlja svoj vozni park. V letu 2013 smo nabavili dve novi vozili: poveljniško vozilo PV-1 in avtocisterno AC 25/110.

V lanskem letu (2014) je društvo nabavilo še novo hitro tehnično vozilo HTRV-1, ki je zamenjalo staro in dotrajano vozilo, ki je društvu služilo od leta 1993.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Ob 8:01 je na cesti med Hrušico in Podgradom v občini Ilirska Bistrica prišlo do prometne nesreče v kateri so bili udeleženi trije osebni avtomobili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica smo zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nudili pomoč podjetju CPK, policiji in ekipi NMP Ilirska BIstrica pri oskrbi poškodovanih oseb. Dve poškodovani osebi sta bili prepeljani v ZD Ilirska Bistrica ena oseba pa v SB Izola. Dve vozili sta uničeni eno pa poškodovano.

facebook.com

Ob 8.04 sta na cesti med Šembijami in Knežakom v občini Ilirska Bistrica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica smo kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja, nudili pomoč osebam do prihoda nujne medicinske pomoči in pomagali CPK pri čiščenju cestišča. V nesreči so bile lažje poškodovane tri osebe, ena oseba pa je odklonila pomoč reševalcev NMP. Eno vozilo je bilo poškodovano in eno uničeno. Na kraju je bila tudi policija.

facebook.com

Nažalost bo za marsikoga letošnji božično-novoletni čas ostal v slabem spominu. Tako smo danes po obilnem deževju na območju Ilirske Bistrice posredovali na in v objektih, katere je zalivala voda.

facebook.com

facebook.com

NOVO Pri nas lahko dobite Bonpet. SAMODEJNA GASILNA AMPULA Zaščiteni pred požari tudi brez vaše prisotnosti! 10-letna življenjska doba, 10 let garancije Ampula je najučinkovitejše gasilno sredstvo za požarno zaščito manjših zaprtih prostorov brez stalne prisotnosti ljudi. Je tudi gasilni aparat estetskega izgleda. Nepogrešljiva je na vseh mestih, kjer predvidevate, da bo ob izbruhu požara temperatura najhitreje narasla (npr. na stropu ali zidu, najbližje mestu potencialnemu izbruhu požara). Najboljši učinek samodejnega gašenja požara razreda A je dosežen takrat, ko vsaka ampula pokriva približno 8m3 površine. Primerna je za gašenje požarov razreda A, B in F. Prednosti Samodejno delovanje. Uporaba v zaprtih prostorih. Enostavna je za montažo in demontažo. Ponaša se z 10-letno življenjsko dobo oz. 10-letno garancijo. Vzdrževanje ni potrebno. Učinkuje pri vseh vrstah požarov tipa A, B in F. Vsebuje ljudem in okolju prijazno gasilno sredstvo (brez halonov). Lahko jo vržemo v izvor ognja. Ni lažnih alarmov, aktivira se samo ob porastu temperature. Pri gašenju ne povzroča dodatne škode, ostanek tekočine lahko pobrišete. Je estetskega izgleda. Slovenski izdelek. Dodatni popusti na zavarovanje objekta pri določenih zavarovalnicah.

facebook.com

V razmislek...

facebook.com

Današnja prometna nesreča med Dolnjo Bitnjo in Ribnico.

facebook.com

Pridruzite se nam! 🚒

facebook.com

Gasilci na terenu še vedno odstranjujejo posledice današnjega neurja. Poškodovanih je 59 stanovanjskih objektov ter 11 gospodarskih poslopij. Posreduje 65 gasilcev s 15 vozili iz celotne GZ Ilirska Bistrica.

facebook.com

Okoli 15. ure je območje občine Ilirska Bistrica zajelo močno neurje s točo, močnimi nalivi in sunki vetra. Najhuje je neurje prizadelo vasi Zarečje, Podstenje, Brce, Šembije in Topolc. Aktivirana je celotna GZ Ilirska Bistrica. Trenutno je na terenu 62 gasilcev s 15 vozili. S strani ReCO Postojna imamo podatke o poškodovanih 55 objektih.

facebook.com

Trenutno posredujemo na pozaru delovnega stroja v podjetju Lesonit v Ilirski Bistrici

facebook.com

Danes je v organizaciji Gasilske zveze Ilirska Bistrica potekalo obcinsko tekmovanje, na katerem smo clani PGD Il. Bistrica osvojili naslednja mesta: 1. mesto Pionirji 1. mesto Clani A 1. mesto Clani B 1. mesto Starejse gasilke 2. mesto Starejsi gasilci

facebook.com

PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM

Up, up and away, 'cause sky is not the limit. #instaphoto #instafire #firefighter #firefighter #life #savelife #112 #911 #193 #999 #gasilci #vatrogasci #feuerwehr #bomberos #pompieri #bristol #practice #ropes #loveitthisway #toserveandprotect #reševanje

Up, up and away, 'cause sky is not the limit. #instaphoto #instafire #firefighter #firefighter #life #savelife #112 #911 #193 #999 #gasilci #vatrogasci #feuerwehr #bomberos #pompieri #bristol #practice #ropes #loveitthisway #toserveandprotect #reševanje
@, instagram.com

#trebamalu #selfi #gasilci #novaluc #vadmo #najjacinaborjaci #gasilci #gasilci112 #112

#trebamalu #selfi #gasilci #novaluc #vadmo #najjacinaborjaci #gasilci #gasilci112 #112
@, instagram.com

LED maintaince. #imadasveti #LED #gasilci112 #electricity #hlad #rad #dobrakompanija #trv2d #mercedes #atego

LED maintaince. #imadasveti #LED #gasilci112 #electricity #hlad #rad #dobrakompanija #trv2d #mercedes #atego
@, instagram.com

Recommended Before and After transformation