Top Local Places

PGD Idrija

Vojkova ulica 2a, Idrija, Slovenia
Nonprofit Organization

Description

ad

Prostovoljno gasilsko društvo Idrija je gasilska enota V. kategorije.
Spletna stran: http://www.pgd-idrija.si/ USTANOVITEV

Prostovoljno gasilsko Društvo Idrija je bilo ustanovljeno leta 1890 in sodi med najstarejša
društva na Primorskem. Takratna Avstrijska oblast in uprava rudnika živega srebra sta
˝obrambi˝ posvečala veliko pozornost saj sta bila tako rudnik kot mesto v vseh 500 letih
požarno ogrožena.
Prvi ustanovni občni zbor je bil z strani takratnih občinskih mož organiziran leta 1889 in
na njem so izvolili pripravljalni odbor za ustanovitev Prostovoljnega mestnega Gasilskega
Društva.
Po nekaterih arhivskih podatkih naj bi bilo razvidno, da je gasilstvo v sklopu rudnika obstajalo
že veliko pred uradno ustanovitvijo. Tako naj bi rudniški upravitelji leta 1779 poročali
na Dunaj, da posedujejo že popolno gasilsko orodje, katerega imajo pripravljenega in
shranjenega na več lokacijah v mestu.

OBMOČJE POKRIVANJA

PGD Idrija pokriva celotno območje občine Idrija v kateri je v Gasilsko zvezo Idrija vključenih
še devet Prostovoljnih gasilskih društev. Občina Idrija ima 11.900 prebivalcev na površini
294km2 z najnižjo točko 249m.n.v in najvišjo točko 1447m.n.v.
Kot enota GEŠP pa pokriva še območje občine Cerkno z 4.800 prebivalci in 132km2 površin.

PREDSTAVITEV ENOTE

PGD Idrija je društvo V. Kategorije in kot GEŠP ima koncesijo URSZR za posredovanje ob
nesrečah v cestnem prometu,nesrečah v cestnih predorih, nesrečah z nevarnimi snovmi,

reševanje ob nesrečah iz/ na tekočih in stoječih vodah.
Predsednik PGD je ALEŠ LAPAJNE, Poveljnik pa DALI MORAVEC.

Idrija je rudarsko mesto z 500 letno tradicijo zato ima tudi društvo v svojem logotipu simbol,
ki ponazarja živo srebro. Tri barve zraven simbola rdeča, zlata in srebrna pa to simboliko
samo še dopolnjujejo saj predstavljajo cinabaritno rudo , žito in srebro.
Društvo šteje 112 članov od tega 61 članov operativne enote. V svojih vrstah ima tudi
mladince in pionirje.

Leto 2013 smo zaključili z 106 intervencijami od tega 52 intervenciji kot GEŠP.
Vodstvo društva daje velik poudarek na strokovno in praktično usposobljenost
vseh operativnih članov, ki so gasilsko dobro izobraženi in sposobni se spopadati z
najzahtevnejšimi intervencijami med katere nedvomno spadajo predvsem posredovanja ob
prometnih nesrečah.

V skladu z kategorizacijo imamo v svojih garažah sedem vozil, priklopno vozilo za
posredovanje ob nesrečah z NS in čoln za reševanje na vodi. Zaradi razgibanega in
hribovitega terena so vsa vozila opremljena z štirikolesnim pogonom.

KONTAKT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

17.9.2017 - Ob 22:00 so idrijski gasilci prejeli poziv o prometni nesreči na cesti Spodnja Idrija - Želin. Ob prihodu na kraj nesreče so le tega zavarovali, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali motorne tekočine na cestišču ter nudili prvo pomoč lažje poškodovanemu udeležencu do prihoda reševalcev NMP.

facebook.com

25.7.2017 - Okoli 20:30 so gasilci posredovali pri prometni nesreči na glavni cesti Godovič-Črni Vrh, kjer sta bila udeležena kolesar in osebno vozilo. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč NMP pri oskrbi poškodovane osebe. 30.8.2017 - Okoli 15.ure so gasilci posredovali na glavni cesti Črni Vrh Col v bližini kraja Mrzli log, kjer je padel motorist in se lažje poškodoval. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč policistom. 31.8.2017 - Nekaj čez 15. uro so bili gasilci obveščeni, da je na cesto Podroteja-Idrijska Bela padlo večje drevo zaradi katerega je bila cesta zaprta za ves promet. Gasilci so drevo odstranili in požagali manjša drevesa in veje, ki so še visele nad cesto.

facebook.com

V soboto 28. avgusta so mentorji organizirali izlet za mladince v Ljubljano, kjer so si dopoldne ogledali in podrobneje spoznali Gasilsko brigado, popoldne pa so se mladinci pomerili proti njihovim mentorjem v paintballu.

facebook.com

Gasilci tudi zadnja dva dneva niso počivali. 9.8.2017 - So okoli 18. ure izvozili proti Vojskem, kjer so z vozilom AC 35/100, nudili pomoč tovarišem iz PGD Vojsko pri gašenju gozdnega požara. 10.8.2017 - So izvozili z dvižno ploščadjo proti Spodnji Idriji kjer so skupaj z gasilci PGD Spodnja Idrija začasno prekrili streho na dveh objektih.

facebook.com

Preteklih nekaj dni je bilo zelo pestrih za idrijske gasilce, saj so v treh dneh posredovali kar nekajkrat ob različnih vrstah intervencij. 6.8.2017 Nekaj minut čez 18. uro so gasilci izvozili na pomoč vozniku osebnega vozila, ki naj bi obstal v vodi, vendar je bila intervencija že pred prihodom na kraj preklicana. Ob 18:40 se je ekipa 8 članov PGD Idrija pridružila ekipi 21 gasilcem iz 5 PGD-jev v GZ Idrija, ki so odšli na pomoč gasilcem na Kras. Zagorelo je že v dopoldanskih urah med naseljema Komen in Branik. Gasilci GZ Idrija pa so opravljali nočna dežurstva in po potrebi gasili manjša žarišča. Vzporedno z posredovanjem na Krasu, pa so gasilci izvozili v pomoč tovarišem v Spodnji Idriji, kjer je hujše neurje razdejalo dobršen del mesta. Z vozilom z dvižno ploščadjo, so skupaj z gasilci PGD Spodnja Idrija začeli s saniranjem ostrešja na stanovanjskem bloku. 7.8.2017 Okoli 9:00 zjutraj, so posredovali kar na svojem gasilskem domu, kjer je močan veter odnesel nekaj strešnikov. Nekaj po 10. uri pa se je ekipa 8 gasilcev odpravila proti Spodnji Idriji, kjer so s pomočjo dvižne ploščadi in vrvne tehnike delovali na 4 objektih in jih zasilno sanirali. Ob vračanju iz Spodnje Idrije proti Idriji ob 19:00 pa so gasilci prejeli še poziv na prometno nesrečo motorista v naselju Planina pri Cerknem. Gasilci PGD Idrija so mesto nesreče zavarovali, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP ZD Idrija in prenosu osebe v reševalno vozilo. 8.8.2017 Okoli 13:30 so gasilci na prošnjo policistov PP Idrija, iz struge reke Idrijce izvlekli kolo. Kmalu po opravljeni intervenciji sta dva gasilca s tehničnim posegom odprla vrata avtomobila ter tako omogočila lastniku dostop do ključev. Ob 16:00 pa so gasilci PGD Idrija ponovno odpeljali proti Spodnji Idriji in skupaj za tovariši PGD Spodnja Idrija zasilno sanirali še štiri objekte.

facebook.com

30.7.2017 - Nekaj po 15. uri popoldne so gasilci posredovali v Domu za starejše občane enota Marof, kjer je v pokvarjenem dvigalu obstal starejši stanovalec. Gasilci so iz tehničnim posegom odprli vrata dvigala v nadstropju in nato še vrata dvigala, ki je obstalo med nadstropji in iz njega pospremili nepoškodovanega stanovalca. 1.8.2017 – Ob 14:15 so idrijski gasilci prejeli poziv, da je na cesti Idrija-Godovič padel kolesar in se poškodoval. Gasilci so nudili pomoč reševalcem NMP ZD Idrija pri oskrbi in prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo. Kasneje pa so v Godoviču še zavarovali kraj pristanka helikopterja z ekipo HNMP ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanca v helikopter.

facebook.com

Za gasilci PGD Idrija je kar deloven vikend. 22.7.2017 - Okoli 8. ure zjutraj je občan izgubil ključe stanovanja, gasilci so mu s tehničnim posegom omogočili vstop. Ob 20. pa so izvozili proti grapi stare Nikove, kjer se je zgrudil kolesar, sicer srčni bolnik. Po krajši iskalni akciji, so gasilci skupaj z NMP ZD Idrija in GRS Tolmin, ponesrečenca prenesli do reševalnega vozila. 23.7.2017 - Nekaj čez 2. uro zjutraj so gasilci izvozili na prometno nesrečo v občini Cerkno, na cesti Cerkno-Novaki. Kraj so požarno in naletno zavarovali, nudili pomoč NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovane osebe ter počistili cestišče. Ob 17:15 so gasilci nudili pomoč NMP ZD Idrija pri prenosu in oskrbi obolele osebe. Kljub hitremu odzivu reševalcev in HNMP SV, je oseba žal preminila.

facebook.com

Gasilci PGD Idrija so se odzvali in skupaj z drugimi gasilskimi društvi sodelovali v akciji, kjer se je zbiralo gasilsko opremo za Hrvaške tovariše. Tako so prispevali obleke za gozdne požare, zaščitne intervencijske obleke, motorno žago, reflektor, c-cevi in zaščitne čelade. Vso zbrano opremo so odpeljali v PGD Radovljica, od kjer je 20.7.2017 v zgodnjih jutranjih urah oprema odpotovala na Hrvaško. Idrijski gasilci upamo, da bo oprema dobro služila Hrvaškim tovarišem in da čimprej dokončno pogasijo vse požare ki trenutno divjajo po Hrvaški. NA POMOČ !

facebook.com

14.7.2017 – Idrijski gasilci so posredovali na dveh intervencijah: Ob 7:00 so izvozili na prometno nesrečo v Zali, pri kateri se je prevrnila prikolica tovornjaka. Gasilci so kraj nesreče zavarovali. V nesreči se ni poškodoval nihče. Ob 10:20 pa so posredovali še ob padcu voznika kolesa z motorjem. Gasilci, so kraj nesreče zavarovali, ter reševalcem NMP ZD Idrija nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega voznika.

facebook.com

4.7.2017 - Ob 15:30 so gasilci posredovali na cesti Kladje-Sovodenj, kjer je motorist zapeljal s ceste in padel v bližnji potok. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč ekipi NMP ZD Idrija pri oskrbi in prenosu ponesrečenca iz potoka do reševalnega vozila in potegnili motorno kolo iz potoka na cesto. Ponesrečenega motorista je helikopterska ekipa slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP odpeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana

facebook.com

1.7.2017 - Nekaj čez 19. uro so gasilci posredovali pri prometni nesreči na cesti Črni Vrh - Col v kateri je bilo udeleženo motorno kolo. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovanih oseb. V nesreči je ena oseba izgubila življenje.

facebook.com

facebook.com

Quiz