Top Local Places

Društvo Ajda Koroška

Trg 4. julija 67, Dravograd, Slovenia
Agricultural Service
advertisement

Description

ad

Osnovni namen društvo Ajda Koroška je, da povezuje ljudi, ki želijo pridelovati zdravo hrano. Biodinamika je najstarejša metoda ekološke pridelave hrane, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. Upošteva načelo, da je Zemlja del vesolja. Biodinamiko je utemeljil že davnega leta 1924 dr. Rudolf Steiner z znamenitimi predavanji v kmetijskem tečaju.

Na Koroškem smo začeli z biodinamičnim kmetovanjem leta 2000, ko smo člani prvega biodinamičnega društva v Sloveniji, Ajde Vrzdenec, ustanovili delovno skupnost. Leto pozneje je ustanovilo 21 ustanoviteljev samostojno društvo Ajda Koroška. Danes, konec januarja 2014, pa je v društvo vključenih že preko 400 članov.

Osnovni namen društvo Ajda Koroška je, da povezuje ljudi, ki želijo pridelovati zdravo hrano. Kmetujemo in vrtnarimo po biološko dinamičnem načinu, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. Je pa biodinamika najstarejša metoda ekološke pridelave hrane. Rastline oskrbujemo popolnoma naravno, z doma pridelanimi škropivi iz zdravilnih zelišč. Biodinamiki tudi rečemo, da je kraljica ekološkega kmetovanja.

Biodinamiko smo približali ljudem in zato smo v vseh 12-ih občinah Koroške ustanovili Skupnosti vrtičkarjev, ki povezujejo občane, ki pridelujejo zdravo hrano. Veseli smo, da smo skupaj s šolami, vrtci in starši uspeli v večini vrtcev, osnovnih in srednjih šol postaviti vrtove. Delo povezuje sekcija za vrtove na šolah in vrtcih.

Veliko pozornosti posvečamo izobraževanju članstva in mesečno organiziramo vsaj dve strokovni predavanji s področja biodinamike. Biodinamičnemu kmetovanju smo dodali tudi uporabo biooglja in s tem želimo v  Mežiški dolini, kjer so tla obremenjena s težkimi kovinami, regenerirati tla.


Posebno pozornost posvečamo pridelavi biodinamičnih semen in še posebej avtohtonih. Za boljšo rast in kvalitetnejšo pridelavo smo vključili homeopatijo, kar je novost pri terapiji rastlin. Biodinamičnemu kmetovanju – vrtnarjenju smo vključili Bachove cvetne esence, torej zdravila, ki jih lahko najdemo samo v naravi in pomagajo odpravljati bolezni pri človeku, živalih in rastlinah.

Pripravljamo tudi ustanovitev učnega centra za biodinamiko, kjer bomo praktično prikazovali, kako kmetovati in vrtnariti, da bo zemlja zdrava, uporabljati živo vodo in pridelovati živo hrano. V ta namen bomo občanom nudili strokovno pomoč pri izdelavi analize stanja, pripravljali ukrepe in rešitve. V Učnem centru bomo pričeli s pridelavo in predelavo čudežnega svetlobnega korena, katerega je dr. Rudolf Steiner prepoznal kot rastlino višje energijske ravni, ki ima sposobnost shranjevanja svetlobnih etrov, človek po uživanju občuti energijsko napolnjenost, ne le sitost. Organizirali bomo potrebno izobraževanje, delavnice, promocijo in pridelavo širili tudi na druga območja.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

OŠ Muta in OŠPP Muta sta v četrtek, 21. septembra, pripravili krasno druženje učencev, staršev in mentorjev, ki imajo vzorčne šolske BD vrtove. Vse navzoče so pozdravili: ravnateljica OŠ Muta Anita Ambrož, predsednica društva Ajda Koroška Antonija Ločičnik in župan Mirko Vošner. Učitelji in učenci so pripravili krasen program; po programu je bilo izvedenih nekaj delavnic, odrasli pa so lahko prisluhnili predavanju o pomenu in koristnosti biodinamike za pridelavo zdrave hrane. Doživeli smo krasno in prisrčno druženje.

facebook.com

V času jesenskega enakonočja, 29. 9., na Mihelovo, imamo biodinamiki velik praznik. Tudi v našem društvu smo zdravilna zelišča, lepo spravljena v živalskih ovojnicah, predali v zorenje zemlji. Tako pripravljeni preparati bodo postali pravo bogastvo. S tem delom biodinamiki utiramo pot življenju in zdravju. Marija Thun je zapisala: “Izdelovanje in uporaba biološko - dinamičnih preparatov bi morala biti danes naša prva naloga. Z njimi lahko zdravimo škodo, ki jo je človek v zadnjih desetletjih povzročil Zemlji, rastlinam, živalim in sebi in gradimo pogoje za preživetje. “

facebook.com

OŠ Muta in OŠPP Muta sta v četrtek, 21. septembra, pripravili krasno druženje učencev, staršev in mentorjev, ki imajo vzorčne šolske BD vrtove. Vse navzoče so pozdravili: ravnateljica OŠ Muta Anita Ambrož, predsednica društva Ajda Koroška Antonija Ločičnik in župan Mirko Vošner. Učitelji in učenci so pripravili krasen program; po programu je bilo izvedenih nekaj delavnic, odrasli pa so lahko prisluhnili predavanju o pomenu in koristnosti biodinamike za pridelavo zdrave hrane. Doživeli smo krasno in prisrčno druženje.

facebook.com

Včeraj, 19. septembra, smo poslušali zanimivo predavanje Matjaža Ježa o kompostiranju, gnojenju in kolobarjenju, kot osnovi za biodinamično vrtnarjenje. Ste vedeli: da so Egipčani že pred 6000 leti poznali kolobarjenje ( Sideralni sistem "od zvezd prihajajoči" ), da je gnojenje oživljanje zemlje, da je gnoj boljše dodati v kompost kot direktno na zemljo, da je kompost srce vrta in je obogaten s kompostnimi preparati še boljši. Zaključili smo z mislijo: "Prihodnost pripada tistim, ki bodo imeli zemljo, vodo, semena in znanje ! "

facebook.com

Člani Skupnosti vrtičkarjev Mute smo bili v prvi polovici leta pridni in delavni. Zato smo se odločili, da polletje zaključimo s prijetnim druženjem na Mlakah pri Nehniku, kjer kmetuje Branko Mori s svojo ženo. Uživali smo v neokrnjeni naravi na planinah nad Muto. Gospodar Branko nas je popeljal po travnikih, polnih zdravilnih zelišč. Imeli smo priložnost videti posebnost, na katero je še posebej ponosen; to je bela tavžentroža ali cintaver, kot jo tudi imenujemo. Pa orlico smo videli, kako se bohoti v vsej svoji lepoti, pa zdravilni čistec ... V svojem gozdu ima bambusov nasad, na kmetiji pa urejen muzej starega orodja in zbirko kamnin iz širše okolice. Popoldan smo sklenili ob dobrih ribah, ulovljenih v domačem ribniku, ki sta jih pripravila gostitelja. Ob krajši nevihti smo vedrili pod streho in opazovali čudovito mavrico, ki nas je povezala z dolino. Lepo popoldansko skupno druženje nas je ponovno spomnilo, koliko prečudovitih kotičkov imamo čisto pred nosom ... V jeseni pa se ponovno srečamo na rednih mesečnih druženjih. Do takrat pa vsem svojim vrtičkarjem Mute želiva Helena in Nuša prijetne in razigrane poletne dni.

facebook.com

Pa smo uspešno opravili še eno delovno akcijo v biodinamičnem UC v Bukovju. V prijetni družbi dveh strokovnjakinj, Miše Pušenjak in Ane Vovk Korže s študenti FF Maribor, je bilo užitek ustvarjati in čas je kar prehitro minil. Posadili in uredili smo kmečki vrt , zeliščne gredice, spiralasto gredo in kar nam je v največje veselje in ponos - posadili smo korenino svetlobe.

facebook.com

V petek, 31. marca je društvo Ajda Koroška gostilo Mario Ano Kolman, ki je predstavila svojo knjigo Drevesa; miti, legende, zdravilnost, 2. del. Bilo je krasno druženje in prav vsi smo uživali ob slikoviti predstavitvi dreves, kot »zdravilcih specialistih«.

facebook.com

BD društvo Ajda Koroška organizira predavanje Claudia Casere Temelji biološkodinamičnega sadjarstva ki bo v soboto, 25.3. ob 15. uri v Dravogradu, v Dvorcu Bukovje Gospod Casera je sodelavec raziskovalnega centra za sadjarstvo v Neumarktu pri Bolzanu. Je svetovalec za biološkodinamično sadjarstvo in predsednik bd sadjarske zadruge Osiris iz Neumarakta. Veliko je preverjal ugotovitve Marije Thun in je njen navdušen učenec. V Sloveniji smo poslušali že nekaj njegovih izvrstnih predavanj in tri tudi zapisali. Predava: dipl.ing.Claudio Casera, simultano prevaja iz nemščine ga. Meta Vrhunc Prisrčno vabljeni!

facebook.com

Predstavitev druge knjige Drevesa – miti, legende, zdravilnost – 2.del, bo poleg vsebine knjige tudi predavanje o drevesih kot »zdravilcih specialistih«. Vsako drevo iz knjige pisateljica predstavi kot sprejemnika ali oddajnika energije in razloži nepoznana znanja o tem, kako si človek lahko najde tisto drevo, ki mu bo v pomoč pri zdravljenju ali oporo na njegovi življenjski poti, pa tudi enostavne tehnike za vzpostavitev povezave med človekom in »njegovim« drevesom. Da bi se znanja o pomenu dreves za zdravje človekovega telesa in duha ohranila, je pisateljica pri predstavitvi dreves posegla daleč nazaj, ko drevo ni bilo le surovina, ampak domovanje božanstev in duhov. Pri tem jo je vodil tudi zapis Hermanna Hesseja v njegovih Popotovanjih: » Drevesa so svetinje. Kdor se zna z njimi pogovarjati, kdor jim zna prisluhniti, izve resnico. Ne pridigajo naukov in napotil, pridigajo o prazakonih življenja; posamičnosti jim niso mar.«

facebook.com

Včeraj smo v Dvorcu Bukovje člani društva Ajda Koroška poslušali predavanje, ki je navdušilo; tudi tiste, ki niso člani društva. Tokratna gostja in predavateljica je bila gospa Vesna Forštnerič Lesjak, mag.farm., z dodatno specializacijo iz antropozofsko-goetheanističnega naravoslovja, ki se nenehno izobražuje, je mentorica študentom in predavateljica. Vodi Naravoslovno-izobraževalno društvo Sapientia in Sekcijo za antropozofsko medicino Slovenije. Tokratno predavanje je teklo o osnovah antropozofske medicine in farmacije; spoznali smo štiridelnost človeka, kot ga je razlagal R. Steiner, znanstvenik in filozof ter utemeljitelj biološkodinamičnega gospodarjenja.

facebook.com

facebook.com

facebook.com

Recommended Before and After transformation