Top Local Places

Turistično društvo Brestanica

Cesta izgnancev 3, Brestanica, Slovenia
Organization

Description

ad

Društvo daje poudarek na odgovoren odnos do narave in kulturne dediščine, skrbi za čisto okolje in organizira prireditve v kraju ter promovira kraj. Začetke te društvene dejavnosti v Brestanici, tedanjem Rajhenburgu, najdemo v prvem desetletju 20. stoletja, kar izpričuje pisna vloga za finančno pomoč »Društva za promet s tujci Rajhenburg, ki je imelo v pripravah za praznovanje 60. letnice vladanja Njih veličanstva cesarja Franca Jožefa nalogo, okrasiti njegov spomenik in ga dodatno opremiti z lampijoni, da bo ob večerni bakladi in proslavi veličastno okrašen.« Koliko časa je to društvo obstajalo, ni podatkov, vendar je skrb za lepše in urejeno okolje ter želja po združevanju in kvalitetnem preživljanju prostega časa v Brestanici privedla do ustanovitve Turističnega društva 18. 8. 1964.

S svojim predanim delom so društveni delavci v preteklih letih pripomogli k urejanju prometnih povezav, javne razsvetljave in telefonije v kraju, vsekakor so s svojim delovanjem in prostovoljnim delom gradu Rajhenburg dali zunanjo in notranjo podobo, ki privablja obiskovalce s stalnimi razstavami Brestanica nekoč in danes, muzejsko zbirko o trapistih in slovenskih izgnancih.

Med uspešno zaključene projekte društva sodijo oglasne deske v kraju, zbornik člankov in razprav Brestanica, ureditveni načrt varovanega območja trg Brestanica, akcija osvetlitve gradu in druge. Z organizacijo družabnih prireditev je TD pripomoglo k kvalitetnemu preživljanju prostega časa krajanov in obiskovalcev, saj so športno zabavne igre, ki so potekale v 80. letih preteklega stoletja, na bazenu Brestanica, privabile tudi do 1500 obiskovalcev. Med prepoznavne in dobro obiskane prireditve uvrščamo tudi pustne karnevale, ki so z duhovitim programom in aktualnimi maskami ter dogodki nasmejali staro in mlado. Organiziramo pa tudi grajske poroke na gradu Rajhenburg.


Več kot deset let društvo organizira turistično-kulturno prireditev Petrov sejem v trgu, v sodelovanju s kulturnim društvom Svoboda Brestanica . Obiskovalcem prireditev ponuja bogato kramarsko ponudbo, vsakoletno obuditev grajske gospode, sojenje ob prangerju in še kaj, kar je vredno ogleda, zato vabljeni k nam na Petrovo.

Danes ima društvo 106 članov in svoje delovanje povezuje z ostalimi društvi v kraju ter s turističnim podmladkom OŠ Adama Bohoriča, ki že nekaj let zapored na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava, dosega najvišja mesta, na kar smo kot »Brestančani« zelo ponosni.

KONTAKT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Radio 1

Glasujmo za naše fante 😉

facebook.com

VROČE: Fantje iz Brestanice zatresli z boki!

Naši fantje ponovno dokazali da imajo talent1 ;) Radio 1 "Za ograjo je talent"

facebook.com

Glasovnica Naj kopališče 2016 - Dobro jutro Slovenija!

Glasujmo za naš Bazen Brestanica kot naj letno kopališče!

facebook.com

Slovenia Walking in high lands

Izkoristite sončne dni za pohod :)

facebook.com

Timeline Photos

Prijavite svojo ekipo in sodelujte na vsakoletnih Igrah Brez Mejah :) Važno je sodelovati ;)

Timeline Photos
facebook.com

Tower Pancers

Po nastopu v Stožicah, sedaj še v glasbenem spotu. :)

facebook.com

Fotografija Boštjan Colarič

Foto utrinki iz Srednjeveškega dne na Grad Rajhenburg ... Hvala vsem za obisk, se vidimo naslednje leto!

Fotografija Boštjan Colarič
facebook.com

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg

Se vidimo danes! :)

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg
facebook.com

Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk

V vsakem vremenu😉

facebook.com

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg, letos 20. avgusta!

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg
facebook.com

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg

Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg
facebook.com

Nik Škrlec

Te predstave ne smete zamudite! Priporočamo! 🙂

facebook.com

Quiz