Top Local Places

DGLC Koninklijke Landmacht

Ripseweg 1, Vredepeel, Netherlands
Armed Forces

Description

ad

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is dé eenheid binnen defensie die verantwoordelijk is voor lucht- en raketverdediging met PATRIOT-, AMRAAM- en STINGER-wapensystemen, waar en wanneer de Nederlandse staat dat verlangt. Het DGLC is 29 maart 2012 opgericht. De eenheid komt voort uit het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht en de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht. De eenheid is gestationeerd op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel op de grens van Noord-Brabant en Limburg.


Gebruikersregels van deze pagina:

Onze pagina is een open forum. Het reageren op berichten en het delen ervan wordt aangemoedigd. Het staat vrij om een andere of afwijkende mening te hebben, maar houdt het beschaafd. Daarom gelden de volgende regels.

Plaats geen reacties die:
- Beledigend, racistisch of seksueel getint zijn. Ook het zwart maken van personen, organisaties of eenheden is niet toegestaan.
- Een advertentie bevatten, acquirerend van aard zijn, of een verzoek bevatten om een bepaalde pagina te liken.
- De operationele veiligheid van missies gevaar kan brengen.
- De persoonlijke veiligheid van militairen in gevaar kan brengen.
Dergelijke reacties worden verwijderd. Bij herhaling wordt de persoon geblokkeerd.

Kortom: Gedraag je netjes. En ben je een collega: wees een ambassadeur voor onze Defensie-organisatie.

Wil je berichten, foto's of video's van fb.com/dglc.kl delen of gebruiken op je eigen pagina of website: dat mag. Graag zelfs. Bij voorkeur met bronvermelding.


CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Nieuwe mijlpaal in de Duits-Nederlandse samenwerking. Kolonel Jan Blom is vanaf vandaag niet alleen trotse commandant van marine, land- en luchtmachtpersoneel maar is nu ook commandant van de Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61. In het bijzijn van minister Ank Bijleveld-Schouten, haar Duitse collega Ursula von der Leyen en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer werd het commando overgedragen door brigade generaal Gschossman aan de kolonel Blom. Dit gebeurde door het eenheidsschild van de Flugabwehrraketengruppe 61 symbolisch te overhandigen aan de nieuwe commandant. Flugabwehrraketengruppe 61 Flugabwehrraketengruppe 61 is gespecialiseerd in luchtverdediging op korte afstand en beschikt hiervoor over MANTIS, LeFlaSys en Lur wapensystemen. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker. De Duitse eenheid blijft gehuisvest in Duitsland, wel komen er 13 Duitse collega's de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC versterken.

facebook.com

U zult ons weer vaker in uniform tegen komen! Als militair zijn wij trots op ons uniform.

facebook.com

facebook.com

Ook de hoogste militair van het DGLC gaat op oefening Misschien niet een oefening waarbij in camouflage getijgerd wordt maar zeker een die net zo belangrijk is. De Commandant van het DGLC nam afgelopen week als 'Military Lead' van een Nederlands team deel aan het internationale lucht- en raketverdedigingsoefening Nimble Titan.Voor Nederland en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando betreft het een belangrijk politiek en militair testterrein om te experimenteren met allianties en coalitievorming op politiek-strategisch niveau. Relevante lucht- en raketverdedigingsthema’s, waaronder ‘zelfverdediging’, ‘passieve verdediging’ en de inzet van schaars lucht- en raketverdedigingscapaciteit kwamen aan bod. Aan het experiment namen tientallen organisaties en landen van over de hele wereld deel, met medewerkers van diverse ministeries.

facebook.com

Voorwaarschuwing zaterdag 12 mei: kick-off #landmachtdagen door DGLC samen met o.a. 13 Lichte Brigade in #Heerlen!

facebook.com

802 squadron houdt lanceer oefening in ijskoud Groningen Wie denkt dat de luchtverdedigers alleen maar met mooi weer op Kreta oefenen, die heeft het goed mis. Oefenen is voor een militair geen vies woord, ook niet in slecht weer. Maar de kou die onlangs heerste in het land maakte de omstandigheden zo bijzonder dat de eenheid op eigen initiatief erop uit trok om ook in deze omstandigheden te kunnen oefenen. De onderofficieren Sgt Hugo en Sgt René maakte een voorstel en werkte deze samen met de Patriot Fire Units uit in een scenario waarbij nieuwe ervaringen en het delen van kennis centraal zou staan, en dat is gelukt. In de laatste week van februari trok het 802 squadron erop uit met als bestemming Marnewaard, door militairen ook wel Marnewoei genoemd wegens de veel voorkomende felle wind. De kou in combinatie met harde wind deed de gevoelstemperatuur dalen tot -17. Deze verzwarende klimatologische omstandigheden vormden een mooie uitdaging voor het personeel en het hoogwaardige technologische materieel van het DGLC. Naast het materieel inzetbaar te houden, moest er ook een extra inspanning worden geleverd om het personeel fit te houden voor hun taak: luchtverdediging! Tijdens de oefening kon veel ervaring in ijzige weersomstandigheden worden opgedaan, luchtverdediging moet immers altijd, waar ook ter wereld, in elke weersomstandigheid en 24/7 kunnen worden geleverd. De oefenweek werd begin maart afgesloten. En Hugo en René? Die kijken met een warm gevoel terug op de oefening.

facebook.com

Ben jij klaar of bijna klaar met je school en wil jij meer informatie over werken bij defensie of het DGLC. Wij zijn 10 maart aanwezig op het Marine Etablissement in Amsterdam en kunnen jou vertellen wat het inhoudt om militair van de land- en luchtmacht te zijn!

facebook.com

Geloofsbrieven Een detachement van het DGLC heeft in februari de ceremoniële taak die hoort bij het overhandigen van de geloofsbrieven aan de koning volbracht. De land- en luchtmacht militairen trotseerde de kou om de nieuwe ambassadeurs van Libanon, Sudan en Paraquay te begeleiden op Paleis Noordeinde. De geloofsbrieven zijn twee documenten van een buitenlands staatshoofd, die een ambassadeur na zijn aanstelling aanbiedt aan de Koning.

facebook.com

Commando Adjudant DGLC verrast met legpenning in goud Donderdag 1 maart ontving Adjudant Peter Kamphuis de legpenning van de Commandant Landstrijdkrachten in goud uit handen van Luitenant-generaal Beulen. Tijdens de functie-overdracht van Commando Adjudant Peter Kamphuis aan zijn opvolger Adjudant Cees Bielander werd Kamphuis verrast toen de Commandant Landstrijdkrachten het woord nam en hem de penning uitreikte. Vervolgens werd de ceremonie afgesloten met het overhandigen van de functiestok waarmee Cees Bielander de taak als Commando Adjudant DGLC accepteerde. Bruggenbouwer Adjudant Kamphuis werd onder andere geprezen om zijn verbindende rol tussen het land-, lucht en marinepersoneel op het DGLC en daarbuiten. Ook wordt hij gezien als een voorbeeld voor officieren, onderofficeren en manschappen. Om deze reden heeft de legpenning dan ook de inscriptie ‘Bruggenbouwer en inspirator’ gekregen. De legpenning werd slechts 66 keer eerder uitgereikt. Dat de legpenning aan een luchtmacht militair werd uitgereikt maakt het extra bijzonder.

facebook.com

Het college van B&W van de gemeente Venray is weer helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op de Luitenant-generaal Bestkazerne.

facebook.com

Patriot naar Amerika voor modificatie Afgelopen week is het eerste Patriot-wapensysteem naar Amerika vertrokken voor de verlenging levensduur van het systeem. Daar zal het wapensysteem volledig worden vernieuwd en uitgerust met de meest moderne technologie. Hiermee is het systeem compleet up-to-date en gereed voor de toekomst. De onderdelen van het Patriot-wapensysteem die in Letterkenny (VS) door de fabrikant worden gemoderniseerd zijn de Radar (RS), Vuurleidingscentrale (ECS) en Informatie en Coördinatie Centrum (ICC). Het wapensysteem wordt onder andere uitgerust met nieuwe gebruikersschermen, nieuwe modificatie voor het onderscheiden van Vriend en Vijand (IFF) en nieuwe software waardoor het gebruikersgemak toeneemt. Patriot Het Patriot-wapensysteem bestrijdt vijandelijke luchtdreigingen variërend van vliegtuigen en helikopters tot ballistische raketten van middellang bereik, zoals de door golfoorlogen bekend geraakte SCUD-raket. Het Patriot wapensysteem is wegens deze bijzondere eigenschappen onlangs ingezet in Turkije waar stad Adana heeft beschermd tegen deze dreiging vanuit Syrië. Door deze aanpassingen wordt de levensduur van dit belangrijke wapensysteem voor de luchtverdediging tot 2040 gegarandeerd.

facebook.com

Vrijdag 19 januari heeft 13 Luchtverdedigingsbatterij van het DGLC stilgestaan bij de 215 KNIL-militairen die in 1942 bij Tarakan (Indonesië) zijn geëxecuteerd. Traditioneel verzorgen de luchtverdedigers de herdenkingsceremonie bij het ereveld in Loenen, waarbij een grote rol is weggelegd voor de Korpscommandant Luchtdoelartillerie Jos Kuijpers. Luitenant-kolonel Kuijpers opende de herdenking met een korte toespraak waarna hij samen met de Korpsadjudant Jacob Tonnis een krans neerlegde ter nagedachtenis van de Nederlandse en Indische militairen. Daarnaast werden er kransen neergelegd door de loco-burgemeester van Apeldoorn, vertegenwoordigers van de Oorlogsgravenstichting en een nabestaande van een militair. 1942 Op 11 januari 1942 vielen de Japanners met een grote overmacht Nederlands Indië binnen en waren de Nederlandse troepen genoodzaakt een dag later op Tarakan te capituleren. Doordat de Japanners de telefoonlijnen hadden doorgesneden konden twee kustbatterijen niet worden bereikt om het bericht van capitulatie door te geven en de strijd te staken. Ondanks dat de Japanners wisten dat de batterijen niet op de hoogte waren van de capitulatie voeren zes mijnenvegers toch binnen. De batterijcommandant, die niet op de hoogte was van de capitulatie, liet met succes twee Japanse mijnenvegers tot zinken brengen waarna de overige vier schepen zich terug trokken. Toen de batterij steeds verder door de Japanners werd ingesloten en de geschut stukken vernietigd waren trok de eenheid zich terug naar de hoofdmacht. Deze hoofdmacht bleek zich overgegeven te hebben en was door de vijand als krijgsgevangene genomen. Omdat de Japanners woest waren over het vernietigen van hun twee schepen namen ze 215 krijgsgevangenen van de batterij mee naar de plaats waar de Japanse mijnenvegers tot zinken waren gebracht. Hier werden de Nederlands-Indische militairen op gruwelijke wijze met een bajonet vermoord en in zee gegooid. “Uit dit bijzondere en gruwelijke verhaal blijft bij mij sterk een gevoel van onrecht hangen” zei Luitenant-kolonel Kuijpers in zijn speech die hij afsloot met de boodschap: “Laten we hen eren, voor wat zij voor ons hebben betekend. Laten we hun verhaal blijven vertellen voor nu en in de toekomst waardoor wij hun nooit vergeten en hun offer blijvende geldingskracht heeft.“

facebook.com

Quiz

NEAR DGLC Koninklijke Landmacht