Top Local Places

Leerlokaal KVL

Almijstraat 14, Oisterwijk, Netherlands
Education

Description

ad

Het jongerenproject Leerlokaal KVL gaat over de heropbouw en ontwikkeling van één van de oudste gebouwen op het KVL-terrein in Oisterwijk. Het fabriekscomplex van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk is een Rijksmonument. In 2000 sloot de fabriek. De provincie wil het pand van de KVL behouden, als fabriek die in de jaren ’30 van de vorige eeuw tot een van grootste leerfabrikanten van Europa behoorde. Samen met markpartijen restaureert en ontwikkelt de provincie het complex, op weg naar een nieuwe bestemming. Hier wil de provincie jongeren actief bij betrekken.

Ontdekken erfgoed  
Jongeren kunnen via hun werk op het complex werkervaring opdoen, maar ook de meerwaarde van cultureel erfgoed ervaren en dat met anderen te delen. Daarom ‘krijgen’ jongeren het Leerlokaal KVL, een van de oudste gebouwen van het complex. Het Leerlokaal KVL was vroeger in gebruik als kantoor, magazijn, onderwijs en kantine voor het fabriekspersoneel.

Ervaring
De belangrijkste doelstelling van het Leerlokaal KVL is het herbestemmen van het pand door jongeren zelf met alles erop en eraan. Via stages en leerervaringsplekken kunnen jongeren leren en experimenteren, van ideevorming tot en met uitvoering. Zo doen ze ervaring op als architect, restauratiedeskundige, projectmanager, ontwerper, organisator, journalist, timmerman, metselaar, meubelmaker, glaszetter, etc. Daarnaast kunnen de ideeën van jongeren de gevestigde professionele wereld rond herbestemming erfgoed inspireren en wellicht tot onverwachte oplossingsrichtingen leiden.


Begeleiding en partners
De herbestemming van het Leerlokaal KVL door jongeren gebeurt onder professionele begeleiding en met betrokkenheid van het onderwijs en een expertteam. Het is een typisch participatieproject met gerichte vrijwillige inbreng van experts. Nu al betrokken zijn: de gemeente Oisterwijk, Erfgoed Brabant, het Monumentenhuis, de Monumentenwacht, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Monumentenfonds en diverse onderwijsinstellingen. Gedurende het project zullen diverse experts betrokken worden om de jongeren bij te staan met raad en daad. Het project is begin 2014 gestart en zal een doorloop tijd hebben van 3 a 4 jaar.

JOB-house: Jij Ontwikkelt Brabant
De inzet van jongeren gebeurt niet alleen op het KVL-terrein. De provincie wil via het programma ‘De Erfgoedfabriek’ tot 2020 door heel Brabant twintig grote erfgoedcomplexen vernieuwen, zoals leegstaande kloosters, kastelen/landgoederen, fabrieken, forten en kazernes. Waar mogelijk betrekt de provincie via de jongerenlijn van de Erfgoedfabriek: ‘JOB-house’ jongeren bij de herontwikkeling van de complexen en bij het op de kaart zetten en het organiseren van ontmoetingen rondom cultureel erfgoed. JOB staat voor Jij Ontwikkelt Brabant. Het Leerlokaal is een van de JOB-house initiatieven. JOB-house is er voor alle jongeren met een opleiding VMBO, MBO, HBO of WO.

Meer weten, volgen en aanmelden?
•   Meer informatie over de Erfgoedfabriek staat op www.brabant.nl/erfgoedfabriek. Met onder meer filmpjes van projecten en een link om op de digitale nieuwsbrief te abonneren.

CONTACT

Quiz